Απλά βήματα για να δημιουργήσετε έναν άνετο σταθμό εργασίας

by Aggeliki Tsoukana

Βασικός στόχος όλων μας είναι να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Ένας τρόπος είναι φυσικά το να φροντίζουμε το σώμα μας. Όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν μπροστά από έναν υπολογιστή, βρίσκονται καθισμένοι αρκετές ώρες σε μια καρέκλα, κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία τους. Εκτός από τις απαραίτητες οφθαλμολογικές και μυοσκελετικές εξετάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, απαραίτητη είναι και η εξασφάλιση ενός εργονομικού εργασιακού περιβάλλοντος. Δείτε παρακάτω με ποιους τρόπους μπορείτε να το πετύχετε.

 

 

Επιλογή κατάλληλου υπολογιστή

Πολλές κατευθυντήριες γραμμές για τη διαρρύθμιση ενός εργονομικού σταθμού εργασίας προϋποθέτουν τη χρήση desktop PC, και ξεχωριστής οθόνης. Από την άλλη, ένα laptop δεν είναι η ιδανική επιλογή για πολύωρη εργασία. Κυρίως λόγω της μικρής απόστασης μεταξύ πληκτρολογίου και οθόνης. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι τόσο τα χέρια όσο και το κεφάλι καταπονούνται περισσότερο.

Ωστόσο, αν ο φορητός υπολογιστής είναι μονόδρομος για εσάς, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για βελτιωμένη εργονομία. Για παρατεταμένη χρήση θα πρέπει να εξετάσετε την αγορά μιας εξωτερικής οθόνης και ενός εξωτερικού πληκτρολογίου, τα οποία θα διαθέτουν δυνατότητα ρύθμισης ύψους.

 

 

Εργονομική οθόνη

Εξίσου σημαντική είναι και η επιλογή εργονομικών περιφερειακών. Ξεκινώντας από την οθόνη. Όλες οι σύγχρονες οθόνες υπολογιστή είναι σχεδιασμένες με γνώμονα την ευεξία. Έτσι, θα συναντήσετε μοντέλα που βελτιστοποιούν την άνεση των ματιών σας με τεχνολογίες όπως η ComfortView Plus της Dell, που εξαλείφουν το τρεμόπαιγμα (Flicker-free) και μειώνουν τις εκπομπές μπλε φωτός (Low Blue Light) για να εξασφαλίζεται άνετη εργασία μπροστά από την οθόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εξίσου σημαντικό είναι και το κομμάτι της εργονομίας, σε ό,τι αφορά στον σχεδιασμό της οθόνης. Μπορείτε να εξοικονομήσετε χώρο στο γραφείο, επιλέγοντας μια οθόνη με μικρή βάση και δυνατότητα διαχείρισης καλωδίων, για ένα γραφείο χωρίς ακαταστασία. Επίσης, μία λεπτομέρεια που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην εργονομική εργασία είναι η δυνατότητα ρύθμισης κλίσης, περιστροφής, προσανατολισμού και ύψους για βέλτιστη άνεση θέασης.

 

 

Πληκτρολόγιο και Ποντίκι

Είτε χρησιμοποιείτε desktop PCs, είτε laptops, είναι προτιμότερη η χρήση ποντικιού, καθώς το touchpad δεν ενδείκνυνται για πολύωρη χρήση. Με το ποντίκι, η εργασία σου θα είναι πιο ξεκούραστη. Το αντιβράχιο, ο καρπός και το χέρι πρέπει να ευθυγραμμίζονται όταν χρησιμοποιείται το ποντίκι και ο βραχίονας θα πρέπει να παραμένει κοντά στον κορμό. Είναι πολύ σημαντικό να μην επεκτείνεται το χέρι ή να ανυψώνεται όταν εργάζεσαι με ποντίκι.

Εξίσου σημαντικό είναι να χρησιμοποιείς εργονομικά περιφερειακά υπολογιστή. Εξέτασε την αγορά πληκτρολογίου με wrist rest για υποστήριξη των καρπών ή και mouse pads με ειδική ενίσχυση στο σημείο του καρπού.

 

 

Έπιπλα γραφείου

Βεβαιωθείτε ότι όλα τα περιφερειακά υπολογιστή είναι τοποθετημένα σε μια σταθερή επιφάνεια (χωρίς ταλαντεύσεις) με επαρκή χώρο για τον χρήστη σε σχέση με τον όγκο εργασιών που απαιτούνται. Η επίπεδη επιφάνεια θα πρέπει να είναι μεταξύ 71 με 76 εκατοστά πάνω από το πάτωμα (ιδανικό ύψος για τους περισσότερους ενήλικες). Και, φυσικά, να παρέχει επαρκή χώρο για άνετες κινήσεις όταν εργάζεστε.

Το κάθισμα, η οθόνη και οι άλλες επιφάνειες εργασίας θα πρέπει να είναι ρυθμιζόμενες, που θα σας επιτρέπουν να τοποθετείτε το πληκτρολόγιο σε τέτοια θέση ώστε τα άνω τμήματα των βραχιόνων σας να είναι ξεκούραστα και όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σώμα και δε θα ανυψώνεται ο καρπός κατά τη χρήση του ποντικιού.

 

 

Καρέκλα γραφείου

Η καρέκλα γραφείου είναι το πιο σημαντικό «στοιχείο» σε έναν εργονομικό χώρο. Εάν η καρέκλα χρησιμοποιείται από ένα άτομο μπορείτε να τη ρυθμίσετε σε ένα σταθερό ύψος. Υπό την προϋπόθεση ότι το κάθισμα θα είναι άνετο και θα διαθέτει άνετη πλάτη που παρέχει οσφυϊκή υποστήριξη.

Αν ο υπολογιστής χρησιμοποιείται από περισσότερα από ένα άτομο θα πρέπει να εξετάσετε την αγορά μιας καρέκλας που θα παρέχει περισσότερα εργονομικά χαρακτηριστικά. Οι μελέτες δείχνουν ότι η καλύτερη στάση σώματος όταν καθόμαστε είναι μια κεκλιμένη στάση των 100-110 μοιρών, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι «κανόνας» η στάση των 90 μοιρών που παρουσιάζεται συχνά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι, με την κεκλιμένη στάση, υπάρχουν σημαντικές μειώσεις στο φορτίο που δέχονται οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι. Με το να περιορίζεστε σε μια μόνο στάση επιβαρύνει πολύ περισσότερο το μυοσκελετικό σύστημα από το αν αλλάζετε συχνά στάση ξεκουράζοντας έτσι τα σημεία που καταπονούνται.

Ενδεικτικά, η καρέκλα γραφείου Woodwell BF2008 Black είναι μια εξαιρετική πρόταση για πολύωρη εργασία στον υπολογιστή. Διαθέτει ρυθμιζόμενο προσκέφαλο με υφασμάτινη επένδυση για ξεκούραση του αυχένα και υποστήριξη μέσης για ακόμα μεγαλύτερη άνεση. Επίσης, έχει μεγάλη βάση για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και επένδυση με ύφασμα Mesh για να μπορεί το σώμα σας να αναπνέει.

Εκτός από τη στήριξη των χεριών και της πλάτης, εξίσου σημαντική είναι και η ορθή στάση των ποδιών. Έτσι, αν τα πέλματα δεν ακουμπούν άνετα στο πάτωμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υποπόδιο για να στηρίζονται τα πόδια.

 

 

Εξασφαλίσετε εργονομικό φωτισμό

Ο φωτισμός επαγγελματικών χώρων εργασίας και ιδιαίτερα χώρων γραφείων είναι απαιτητικός. Τα πρότυπα φωτισμού σε χώρους εργασίας έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, τόσο σε ό,τι αφορά στην ενέργεια όσο και στους ιδιαίτερους τρόπους και τεχνικές σχεδιασμού που χρησιμοποιούνται. Κάθε τύπος περιβάλλοντος εργασίας απαιτεί ένα ορισμένο ποσό φωτός για τη σωστή εργασιακή απόδοση των εργαζομένων.

Αν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε λάμπες πυρακτώσεως ή και φθορισμού, θα πρέπει να τις αντικαταστήσετε άμεσα. Εκτός ότι ανεβάζουν τα λειτουργικά κόστη, οι λάμπες πυρακτώσεως είναι παρωχημένες και σε επίπεδο εργονομίας. Οι αναβαθμίσεις στον φωτισμό παρέχουν στα γραφεία περισσότερες και ενεργειακά αποδοτικές επιλογές, όπως είναι τα φωτιστικά με λάμπες LED. Χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια από άλλους λαμπτήρες, την ίδια στιγμή που παρέχουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση.

Ιδανικά, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν σύμβουλο φωτισμού πριν την τελική σας επιλογή. Θα μελετήσει τον χώρο σας και θα σας προτείνει το ιδανικό πρότυπο φωτισμού για αυτόν.

Επιπλέον, η ενεργειακή απόδοση των σύγχρονων λαμπτήρων, συνδυάζεται με smart τεχνολογίες όπως έξυπνες λάμπες, αισθητήρες και διακόπτες, που εκτός ότι εξασφαλίζουν βέλτιστες συνθήκες φωτισμού, μπορούν να μειώσουν κατακόρυφα και τα λειτουργικά κόστη μιας επιχείρησης.

Μπορείς να δεις ακόμη