Επίσημο τέλος για το Google Stadia!

by Aggeliki Tsoukana

Για κάποιους ήταν αναμενόμενο και λογικό, για άλλους ήταν ξαφνικό, αλλά σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μία σημαντικότατη είδηση και για ένα εξαιρετικά αρνητικό ορόσημο για έναν κολοσσό, όπως είναι η Google Stadia, δηλαδή η game streaming υπηρεσία της, κλείνει οριστικά, μόλις σχεδόν 3 χρόνια μετά την ενθουσιώδη και πομπώδη έναρξη λειτουργίας της! Τελικά, όχι μόνο δεν άλλαξε ριζικά την αγορά του gaming, αλλά σταματά οριστικά στις 18 Ιανουαρίου του 2023

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά όπου ένα φιλόδοξο Google project αποτυγχάνει και εγκαταλείπεται, αλλά σίγουρα είναι από τα πιο σημαντικά και κοστοβόρα! Οπότε, το ερώτημα είναι τι πήγε στραβά; Μάλλον μία σειρά από παράγοντες.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πώς η πλειοψηφία των αναλυτών πριν κάποια χρόνια είχε δίκιο και λογικά επιχειρήματα. Έτσι, το να είσαι μία ισχυρή εταιρεία, με μπόλικο χρήμα και resources, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πετύχεις στην gaming βιομηχανία, παρόλο που είναι λογικό όλοι να θέλουν μερίδιο από μία όλο και μεγαλύτερη (και πιο ελκυστική) «πίτα».

Ύστερα, δεν είναι εύκολο να δημιουργήσεις ένα σταθερό fan bage, αλλά κυρίως δεν μπορείς να στηριχτείς μόνο σε cloud gaming services. Οι τελευταίες δεν έχουν ακόμα ωριμάσει πλήρως, ενώ και η Microsoft που για παράδειγμα τις προσφέρει, έχει ως βάση και αφετηρία την κονσόλα XBOX και το κλασικό PC gaming, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Επιπρόσθετα, στις μέρες μας είναι απαραίτητο να έχεις δικά σου studio παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών, τα οποία θα σε εφοδιάζουν συνεχώς με νέο περιεχόμενο, κάτι που η Google δεν κατάφερε. Επίσης, δεν ξεκίνησε με αρκετά διαθέσιμα παιχνίδια, δηλαδή με μία αξιόλογη βιβλιοθήκη για να προσελκύσει κοινό.

Ακόμη, γενικά το business μοντέλο λειτουργίας του Stadia, είχε κριθεί από την αγορά, αλλά και τους καταναλωτές, ως μη ελκυστικό (στην καλύτερη) και είχε μάλλον αρνητική προβολή από την αρχή.

Πάντως, αξιοπρεπώς και ορθά η Google ανακοίνωσε ότι σταδιακά θα επιστρέψει στους συνδρομητές της ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ που ξόδεψαν στο Stadia. Αυτό αφορά και το hardware (π.χ. χειριστήριο), αλλά και τα παιχνίδια και DLC από το Store. Φυσικά, αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει κάποιους μήνες.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στην cloud gaming αγορά έχουμε πλέον μόνο τη Microsoft με το xCloud και τη Nvidia με το GeForce Now, ενώ υπάρχει και μία νέα είσοδος το Luna από την Amazon.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη