Παγκόσμια Ημέρα Βιντεοπαιχνιδιών

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Η 12η Σεπτεμβρίου γιορτάζεται από τους περισσότερους ως ημέρα αφιερωμένη στα videogames, αν και ξεκίνησε ως National Videogame Day μόνο για τις ΗΠΑ και για πρώτη φορά αυτό έγινε στις 8 Ιουλίου του 1991! Σταδιακά, βέβαια επικράτησε η φθινοπωρινή ημερομηνία, ενώ πολλοί gamers αξιοποιούν και τις δύο ως αφορμή για διασκέδαση και gaming!

Ειδικά σε αυτή την περίπτωση, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι που υπάρχει μία ολόκληρη μέρα αφιερωμένη σε αυτού του τύπου την ηλεκτρονική διασκέδαση. Αν και ξεκίνησε ταπεινά, πλέον έχει κατακτήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα ανεξάρτητα από εθνικότητα, φύλο, κοινωνική και οικονομική θέση, αλλά και ηλικία. Δηλαδή, δεν είναι απλά ένα χόμπι για παιδιά ή εφήβους, αλλά μία εξαιρετική, προσιτή οικονομικά και πληρέστατη μορφή ψυχαγωγίας για όλους!

Απόδειξη αυτού τα στατιστικά, δημογραφικά και άλλα οικονομικά στοιχεία. Έτσι, υπάρχουν δισεκατομμύρια ενεργοί και «αφοσιωμένοι» gamers, σε όλες τις ηλικίες, ενώ πολλοί αναφέρονται σε αυτά ως την 8η τέχνη (που εμφανίστηκε μετά τον κινηματογράφο). Παράλληλα, η gaming βιομηχανία πλησιάζει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε τζίρο και ως entertainment industry έχει ήδη ξεπεράσει οικονομικά τη μουσική, τον κινηματογράφο ακόμα και τον αθλητισμό! Επίσης, στην εποχή του κορωνοϊού κέρδισε συνολικά ακόμα περισσότερο έδαφος για πολλούς λόγους.

Προφανώς, όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Το gaming ήρθε για να μείνει και έχει την αξία του και τη θέση του στην κοινωνία. Ήδη παλαιότερες προκαταλήψεις (π.χ. η συσχέτιση με αντικοινωνικές συμπεριφορές) έχουν ξεπεραστεί (και επιστημονικά) και πλέον τα βιντεοπαιχνίδια χρησιμοποιούνται ακόμα και για άλλους σκοπούς (εκπαιδευτικούς, θεραπευτικούς κτλ). Απλά, όπως με καθετί, απαιτείται μέτρο, σύνεση και ορθή χρήση. Αλλά αυτό ισχύει για όλα στη ζωή μας, έτσι δεν είναι;

 

Λίγη ιστορία

Το ενδιαφέρον είναι ότι τα βιντεοπαιχνίδια εξελίσσονταν παράλληλα με την πρόοδο των υπολογιστών (δηλαδή του hardware και του software). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να είναι από τα λίγα μέσα ψυχαγωγίας που έχουν υποστεί τόσες προφανείς και δραματικές αλλαγές μέσα σε λίγες δεκαετίες. Εντούτοις, το παράδοξο είναι ότι οι σύγχρονοι gamers δεν λησμονούν τις παλιές εποχές, αλλά αντίθετα έχουν έντονα ανεπτυγμένο ένα retro συναίσθημα και σεβασμό θα έλεγε κανείς…

Ειδικά για την εξέλιξη, αν και υπάρχουν κάποιες διαφωνίες, η αρχή είναι πίσω στη δεκαετία του ΄70. Συγκεκριμένα, το Pong φαίνεται να είναι το πρώτο πετυχημένο και σύγχρονο videogame και είχε κυκλοφορήσει το 1972 ως arcade machine, ενώ ήταν τόσο δημοφιλές που αργότερα μεταπήδησε σε κονσόλες. Αυτή είναι και η εποχή του Atari, όπου σηματοδοτεί και τη λογική του home entertainment, δηλαδή της οικιακής ψυχαγωγίας.

Στη συνέχεια, στη δεκαετία του ΄80 υπήρξε μία πληθώρα νέων συσκευών για το σπίτι, αλλά και πολλά βιντεοπαιχνίδια. Ήταν η εποχή του Pac-Man, του Donkey Kong, του Galaga και του Tetris. Δηλαδή, απλά δισδιάστατα γραφικά με έντονη την αίσθηση του pixel που συχνά έπαιζαν σε διάφορα μηχανήματα. Είναι η εποχή των MSX υπολογιστών και μετά ακολούθησε η επανάσταση των PC και οι κολοσσοί Apple και Microsoft, που καθορίζουν το PC gaming ως και σήμερα.

Να σημειωθεί ότι στη δεκαετία του ΄80 εμφανίστηκαν και οι πρωτεργάτες της σύγχρονης κονσόλας, οι Nintendo και Sega. Είναι η εποχή του 8-bit gaming με τα NES και Sega Master System, τα οποία κατέκτησαν τη νεολαία και καθόρισαν την pop culture της εποχής. Επιπρόσθετα, στα τέλη της ίδιας δεκαετίας εμφανίστηκε με πετυχημένο εμπορικά τρόπο και το mobile (φορητό) gaming με την έλευση του περίφημου Game Boy (το 1989).

Ύστερα, ακολούθησε η επανάσταση των σύγχρονων τρισδιάστατων γραφικών με την είσοδο στην αγορά των Sony και Microsoft με τα PlayStation (1994) και XBOX (2002) αντίστοιχα. Πέρα από την πιο συναρπαστική οπτική και ακουστική εμπειρία, τότε μπήκαν οι βάσεις και για το online ή αλλιώς διαδικτυακό παιχνίδι. Αυτό ήταν μία μικρή επανάσταση, αφού οι δημιουργοί εκμεταλλεύτηκαν τις δυνατότητες του ίντερνετ, που τότε άνθιζε και άλλαζε τον τρόπο επικοινωνίας και μετάδοσης της πληροφορίας. Πλέον, μπορούσε ο κάθε παίχτης να ανταγωνιστεί ή να συνεργαστεί με παίχτες από όλο τον κόσμο, ζωντανά και σε πραγματικό χρόνο!

Κάπως, έτσι (και εν συντομία βέβαια) φτάσαμε στην εποχή του σύγχρονου gaming με τα πανίσχυρα PC, τις κονσόλες PlayStation 5 και XBOX Series X/S, το Nintendo Switch και το Valve Steam Deck, αλλά και το mobile gaming σε κινητά, tablet και υβριδικές συσκευές.

Τέλος, για τους φαν της ιστορικής εξέλιξης μερικά από τα καλύτερα και πιο επιδραστικά παιχνίδια όλων των εποχών (σύμφωνα με το Metacritic) είναι τα ακόλουθα:  Zelda, Grand Theft Auto, Super Mario, Tetris, Metroid, Halo, Gears of War, Half-Life, BioShock, Uncharted, Resident Evil, Gran Turismo, Metal Gear Solid, Portal, Call of Duty, Quake, Doom, Ninja Gaiden, Castlevania, Street Fighter, Grim Fandango, Diablo, Pac-Man, Prince of Persia και Forza. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι θα χρειαζόταν μία απίστευτα μεγάλη λίστα για κάθε σημαντικό και αγαπημένο παιχνίδι, αλλά σίγουρα θα γνωρίζεις ή θα έχεις παίξει κάποιο από τα προαναφερθέντα.

 

Ναι είναι τέχνη!

Φυσικά και πρόκειται για τέχνη βασισμένη και εκφραζόμενη μέσω της τεχνολογίας (όπως γίνεται και με τον κινηματογράφο σε πιο απλή εκδοχή)! Αν και υπάρχουν πολλοί ορισμοί για το τι είναι τέχνη, τελικά το βασικό είναι η απόκριση σε ένα έργο και η δημιουργία συναισθημάτων όταν κάποιος έρχεται σε επαφή μαζί του. Αυτό το βιντεοπαιχνίδια το έχουν και μάλιστα στη σύγχρονη εκδοχή τους είναι τόσο ρεαλιστικά, ώστε μοιάζουν με διαδραστικές κινηματογραφικές ταινίες!

Σε κάθε περίπτωση, ξυπνάνε συναισθήματα και συγκινούν, ενώ συχνά αναρωτιόμαστε για τη φαντασία των δημιουργών ή την καλλιτεχνική τους επιδεξιότητα. Άλλωστε, δεν είναι σπάνιο γύρω από ένα videogame να προκύπτει ένα art book ή μία ταινία ή ένα soundtrack, δηλαδή μέρη του videogame είναι από μόνα τους μορφές τέχνης! Ή αντίστροφα, για παράδειγμα η ζωγραφική και η μουσική αφού θεωρούνται τέχνη, γιατί να μην θεωρούνται τέχνη και τα βιντεοπαιχνίδια που συνδυάζουν όλα αυτά τα στοιχεία;

Έτσι, αν πέρα από το απαραίτητο τεχνικό κομμάτι δει κανείς τα γραφικά, το σενάριο, τη μουσική, τους voice actors κτλ και τα συνδυάσει με χρήση διάδρασης, τότε έχουμε πολλούς καλλιτέχνες που συνδυαστικά οδηγούν σε ένα συλλογικό έργο τέχνης! Μάλιστα, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι κάθε βιντεοπαιχνίδι είναι μία υψηλή μορφή τέχνης με πολλές απαιτήσεις και συνδυασμό πολλών ταλέντων!

 

 

Το μέλλον είναι πολλά υποσχόμενο!

Αν και κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για ένα μέλλον που θα αλλάξει γρήγορα και αναμένεται συναρπαστικό, μπορούμε μάλλον με ασφάλεια να εικάσουμε τα εξής: τα μηχανήματα (ως hardware) και τα οι μηχανές γραφικών (ως software) θα γίνονται όλο και πιο δυνατά, περίπλοκα και ρεαλιστικά ως προς το αποτέλεσμα. Αυτό βέβαια θα αυξήσει το κόστος παραγωγής των AAA τίτλων. Επίσης, το networking θα παίζει σημαντικό ρόλο, μαζί με την τεχνητή νοημοσύνη (AI) που επίσης θα εξελίσσεται. Ύστερα, η εικονική (VR) και επαυξημένη πραγματικότητα (AR) έχουν προοπτικές, μαζί με το φορητό gaming που είναι πολύ πρακτικό. Μάλλον, η μεγαλύτερη επανάσταση θα έρθει στις cloud υπηρεσίες, που ίσως καταργήσουν την ανάγκη για κατοχή ακριβού και σύγχρονου συστήματος (π.χ. μία νέας γενιάς κονσόλα), αλλά και τη λογική αγοράς και εγκατάστασης παιχνιδιών!

Σε κάθε περίπτωση το μέλλον αναμένεται συναρπαστικό και το gaming ως κουλτούρα και μορφή διασκέδασης θα εξελίσσεται ποικιλοτρόπως. Φυσικά, δεν περιμένουμε μόνο την 12η Σεπτεμβρίου, αλλά θα γιορτάζουμε κάθε μέρα και εμείς στα καταστήματα Κωτσόβολος πάντα με χαμόγελο θα είμαστε εκεί για να εξυπηρετήσουμε την κάθε gaming ανάγκη σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Πλέον οι επιλογές είναι πολλές για κάθε γούστο και βαλάντιο!

Get in the game and enjoy!

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη