Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Μια υπενθύμιση για το δικαίωμα όλων στην υγεία

by Aggeliki Tsoukana

Κάθε χρόνο, στις 7 Απριλίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση για την υγεία και το ευ ζην. Αυτή η ημέρα καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και μας προσκαλεί να σκεφτούμε τη σημασία της υγείας στη ζωή μας και να δεσμευτούμε για πιο υγιεινές συνήθειες.

Είναι λοιπόν μια ευκαιρία να προβληματιστούμε για το δικαίωμα στην υγεία και να ενισχύσουμε τη δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας του σήμερα και του αύριο. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας έχει ως θέμα και ως σκοπό να τονίσει το σημαντικό πρόβλημα της πρόσβασης στην υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα της πρόσβασης στην υγεία;

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το δικαίωμα στην υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων απειλείται ολοένα και περισσότερο. Κύριοι λόγοι αύξησης των θανάτων και των αναπηριών είναι οι ασθένειες, οι φυσικές καταστροφές και οι πόλεμοι. Ένας ακόμα παράγοντας είναι η καύση ορυκτών καυσίμων όπως το πετρέλαιο και ο λιγνίτης που μας στερεί τον καθαρό αέρα και μας στοιχίζει μια ζωή κάθε 5 δευτερόλεπτα.

Ο ΠΟΥ διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 140 χώρες αναγνωρίζουν την υγεία ως ανθρώπινο δικαίωμα στο Σύνταγμά τους, ωστόσο δεν ψηφίζουν και δεν εφαρμόζουν νόμους για να εξασφαλίσουν ότι οι πολίτες τους έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. Αυτό ενισχύει το γεγονός ότι τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι – περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού δεν καλύπτονταν πλήρως από βασικές υπηρεσίες υγείας το 2021.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024 είναι «Η υγεία μου, το δικαίωμά μου».

Το φετινό θέμα επιλέχθηκε για να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων, παντού ανά τον κόσμο, να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευση και πληροφορίες, καθώς και σε ασφαλές πόσιμο νερό, καθαρό αέρα, καλή διατροφή, ποιοτική στέγαση, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και περιβάλλοντος και απαλλαγή από τις διακρίσεις.

 

 

Η ΑΙ στην υπηρεσία της υγείας

Η ΑΙ έχει βρει αμέτρητες εφαρμογές στον χώρο της υγείας. Με δεδομένο ότι είναι ένας τομέας που εξελίσσεται συνεχώς και ραγδαία, είναι βέβαιο πως έχουμε ακόμα πολλά να δούμε. Οι επιστήμονες ήδη χρησιμοποιούν την ΑΙ για να αναλύσουν με μεγάλη ταχύτητα τα ιατρικά δεδομένα ώστε να αποτρέψουν καταστάσεις, να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν ασθένειες ακόμα και από απόσταση. Άλλο ένα πεδίο εφαρμογής της ΑΙ είναι η παραγωγή σύγχρονων και πιο αποτελεσματικών φαρμάκων καθώς με τη χρήση της συνδυάζονται και εξετάζονται πολύ περισσότερα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των χημικών ενώσεων και των πιθανών παρενέργειών τους.

 

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της υγείας

Ο τομέας της υγείας είναι ένας από τους χώρους που έχει δεχτεί τις μεγαλύτερες επιδράσεις από την τεχνολογία. Η ραγδαία πρόοδος στην έρευνα, τη διάγνωση, τη θεραπεία και την ανακούφιση των ασθενών δεν θα ήταν εφικτή αν δεν είχαν προηγουμένως λάβει χώρα οι ασύλληπτες τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων.

Η τεχνολογία είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ιατρικής, της φαρμακευτικής, της βιοτεχνολογίας και άλλων τομέων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την υγεία.

Η σύγχρονη τεχνολογία ωστόσο, εκτός από τα επιτεύγματά της στον επαγγελματικό χώρο της υγείας, που εξόπλισαν τους επιστήμονες με τα κατάλληλα εφόδια ώστε να συνεχίσουν με επιτυχία το έργο τους, εστίασε και στη δημιουργία οικιακών και ατομικών συσκευών που προάγουν την υγεία και την ευεξία του ανθρώπου. Συσκευές που ο καθένας μπορεί εύκολα να αποκτήσει, με σκοπό να προστατεύσει την υγεία του και να εξασφαλίσει μια ποιοτικότερη και καλύτερη ζωή για τον ίδιο και για όσους νοιάζεται.

 

Συσκευές και gadgets που προάγουν την υγεία και την ευεξία σου

Είναι εύκολο να φροντίζεις την υγεία σου όταν διαθέτεις τον κατάλληλό εξοπλισμό. Η τεχνολογία έχει φροντίσει και για αυτό.

 

 

Smartwatches και activity trackers

Τα smartwatches και τα activity trackers μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας σου παρακολουθώντας διάφορες πτυχές της σωματικής σου δραστηριότητας, όπως τα βήματα που κάνεις, την απόσταση που διανύεις κατά το περπάτημα ή το τρέξιμο, τις θερμίδες που καις, τους καρδιακούς σου παλμούς, την ποιότητα του ύπνου σου και άλλα.

Έτσι, μπορούν να σε βοηθήσουν σε διάφορους τομείς προσφέροντάς σου:

Κίνητρο και υπευθυνότητα: Τα smartwatches και τα activity trackers μπορούν να παρέχουν συνεχές feedback για τη σωματική δραστηριότητά σου, να σε παρακινούν να θέτεις εφικτούς στόχους φυσικής κατάστασης και να τους πετυχαίνεις. Επίσης, σε βοηθούν να παραμείνεις υπόλογος στον εαυτό σου παρακολουθώντας την πρόοδό σου και δείχνοντάς σου πόση πρόοδο έχεις κάνει.

Καλύτερος ύπνος: Πολλά smartwatches και activity trackers διαθέτουν λειτουργίες με τις οποίες παρακολουθούν την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου σου. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις αλλαγές στον τρόπο ζωής σου για να βελτιώσεις τις συνήθειες του ύπνου σου.

Προστασία της υγείας της καρδιάς: Τα smartwatches και τα activity trackers έχουν τη δυνατόττητα να παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό σου κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας και κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να σε βοηθήσουν να εντοπίσεις πιθανά προβλήματα υγείας της καρδιάς σου και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου, να κάνεις αλλαγές στον τρόπο ζωής σου για να βελτιώσεις την καρδιαγγειακή σου υγεία.

Καλύτερη συνολική υγεία: Παρακολουθώντας τις διάφορες πτυχές της σωματικής δραστηριότητας και της υγείας, τα smartwatches και τα activity trackers μπορούν να παρέχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της συνολικής υγείας σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να λάβεις αποφάσεις σχετικά με την υγεία σου αλλά και μέτρα για τη βελτίωσή της.

 

 

Smartphones

Από την άλλη, τα smartphones διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών και εφαρμογών που σε βοηθούν να βελτιώσεις την υγεία και την ευεξία σου. Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους τα smartphones μπορούν να σου φανούν ωφέλιμα:

Παρακολούθηση υγείας και φυσικής κατάστασης: Πολλά smartphones διαθέτουν ενσωματωμένες εφαρμογές υγείας και φυσικής κατάστασης που παρακολουθούν τη σωματική δραστηριότητα, τον ύπνο, τον καρδιακό ρυθμό και άλλες μετρήσεις υγείας. Αυτά τα χαρακτηριστικά σε βοηθούν να παρακολουθείς την πρόοδό σου και να θέτεις στόχους για τη βελτίωση της συνολικής σου υγείας.

Τηλεϊατρική: Με το smartphone σου μπορείς να συνδέεσαι με επαγγελματίες υγείας μέσω τηλεϊατρικής. Αυτό μπορεί να σε διευκολύνει ώστε να έχεις πρόσβαση σε ιατρικές συμβουλές και θεραπεία, ειδικά αν ζεις σε απομακρυσμένες περιοχές ή αν αντιμετωπίζεις δυσκολία στη μετακίνηση.

Υπενθυμίσεις για τη λήψη φαρμάκων: Το smartphone σου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ορίσει υπενθυμίσεις για τη λήψη φαρμάκων, βοηθώντας να παραμείνεις συνεπής στο πρόγραμμά σου.

Διαχείριση άγχους: Πολλά smartphones έχουν εφαρμογές και λειτουργίες που μπορούν να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς το άγχος, όπως εφαρμογές διαλογισμού και ασκήσεις αναπνοής.

 

Έξυπνη κάλτσα μωρού

Η έξυπνη βρεφική κάλτσα είναι μια φορητή συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί τα ζωτικά σημάδια του μωρού, όπως τον καρδιακό ρυθμό, τα επίπεδα οξυγόνου και τις συνήθειες ύπνου του. Έχει ενσωματωμένους αισθητήρες που παρακολουθούν αυτά τα ζωτικά σημάδια και τα δεδομένα αποστέλλονται σε εφαρμογή smartphone ή tablet, επιτρέποντάς σου να παρακολουθείς την υγεία του μωρού σου σε πραγματικό χρόνο.

Οι έξυπνες βρεφικές κάλτσες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για γονείς πρόωρων βρεφών ή για βρέφη και νήπια που για ποικίλους λόγους έχουν ανάγκη από στενότερη παρακολούθηση. Μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση αλλαγών στα ζωτικά σημεία και να σε ειδοποιήσουν εάν υπάρχει πρόβλημα, επιτρέποντας την έγκαιρη παρέμβασή σου και ενδεχομένως την πρόληψη προβλημάτων υγείας.

Επισκέψου ένα από τα καταστήματα Κωτσόβολος ή μπες στο kotsovolos.gr και απόκτησέ τα σε ανταγωνιστικές τιμές και με ευκολίες πληρωμής, στα μέτρα σου.

Αξιοποίησε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας για να αντλήσεις έμπνευση για το πόσο σημαντική είναι η υγεία στη ζωή μας και πώς κάθε μικρή πράξη μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Προχώρησε στο επόμενο βήμα: ενστερνίσου υγιεινές συνήθειες, ενημερώσου για θέματα υγείας στον κύκλο σου και λάβε μέρος σε πρωτοβουλίες που στηρίζουν την κοινωνική υγεία. Να θυμάσαι πως φροντίδα για την υγεία δεν είναι μόνο η αποφυγή ασθενειών, αλλά και η διαρκής επιδίωξη ενός ποιοτικού τρόπου ζωής. Ας κάνουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας το έναυσμα για μια μόνιμη αλλαγή προς το καλύτερο, τόσο για εμάς τους ίδιους όσο και για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη μας. Κάθε βήμα μετράει, και η δική σου προσπάθεια έχει αξία, σήμερα και κάθε μέρα.

Μπορείς να δεις ακόμη