Πάμε για «Κανό» ή «Καγιάκ»; Μάθε τη διαφορά!

by Aggeliki Tsoukana

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με τις πανέμορφες λίμνες και παραλίες, η κωπηλασία είναι μια εκπληκτική εμπειρία. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι μια καλή ευκαιρία για έναν αρχάριο να απολαύσει όλες αυτές τις ομορφιές πάνω σε ένα κανό ή σε ένα καγιάκ.

Αν είσαι νέος στον θαυμαστό κόσμο της κωπηλασίας και της εξερεύνησης, μάθε παρακάτω τις διαφορές μεταξύ κανό και καγιάκ, και επίλεξε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις προτιμήσεις σου.

 

 

Γιατί «Κανό» και γιατί «Καγιάκ»;

Το Κανό (ή Κανόε) το χρησιμοποιούσαν οι Ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής για να μετακινούνται στις λίμνες και τα ποτάμια. Λέγεται ότι η αγγλική λέξη “canoe” προέρχεται από τη γαλλική γλώσσα. Οι Γάλλοι το υιοθέτησαν από την ισπανική λέξη “canoa”, κάτι που μάλιστα το κατέγραψε ο ίδιος ο Χριστόφορος Κολόμβος. Οι Ισπανοί το υιοθέτησαν από τη λέξη “kana:wa”, που χρησιμοποιούσαν οι Ινδιάνοι Αραουάκαν των νησιών της Καραϊβικής για να περιγράψουν τα σκάφη τους.

Το Καγιάκ λέγεται ότι το χρησιμοποιούσαν οι Ιθαγενείς της Γροιλανδίας. Η ονομασία του προέρχεται από μια λέξη Ινουίτ, που σημαίνει «άνθρωπος-βάρκα» ή «κυνηγετικό σκάφος». Οι Ινουίτ, περισσότερο γνωστοί ως «Εσκιμώοι», χρησιμοποιούσαν τα καγιάκ κυρίως για τη μετακίνηση εμπορευμάτων και την ανεύρεση τροφής.

Τόσο το κανό όσο και το καγιάκ είναι εύκολα στον χειρισμό και ιδανικά ακόμη και για αθλητικό ψάρεμα. Χάρη στον ιδιαίτερο σχεδιασμό τους, δεν βυθίζονται και πολύ δύσκολα θα ντεραπάρουν. Είναι ελαφριά και μπορείς να τα χειριστείς μόνος σου, ενώ δεν απαιτείται τρέιλερ για τη μεταφορά. Απλώς το ανεβάζεις στη σχάρα του αυτοκινήτου.

 

Διαφορές στον σχεδιασμό

Η πιο προφανής διαφορά μεταξύ κανό και καγιάκ βρίσκεται στον σχεδιασμό. Το καγιάκ έχει τόσα ανοίγματα όσα είναι και οι κωπηλάτες για τους οποίους είναι σχεδιασμένο. Σε αντίθεση με το κανό, όπου είναι εντελώς ανοιχτό στο πάνω μέρος – Χαρακτηριστικό που δημιουργεί και μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο. Ωστόσο, το νερό εισχωρεί πιο δύσκολα στο εσωτερικό ενός καγιάκ. Κάτι που το κάνει πιο ευέλικτο στα αφρισμένα νερά ενός ποταμού ή της θάλασσας.

Μια επίσης εμφανής διαφορά είναι το προφίλ του κάθε σχεδιασμού. Το καγιάκ έχει χαμηλότερο προφίλ σε σχέση με το κανό, ενώ φέρει μικρότερη καρίνα. Αυτό βελτιώνει αισθητά την αεροδυναμική του, ειδικά κατά την κωπηλασία με έντονους πλευρικούς ανέμους ή και ρεύματα.

 

 

Διαφορές στα κουπιά

Τα κουπιά σε ένα κανό είναι μονά με επίπεδο πτερύγιο. Σε αντίθεση με τα κουπιά για καγιάκ που είναι διπλά με κοίλο πτερύγιο.

Κατά γενικό κανόνα, τα διπλά κουπιά είναι πιο εύκολα στη χρήση και ενδείκνυνται για αρχάριους, ενώ είναι κατάλληλα για γρήγορη κωπηλασία. Αντίστοιχα, το μονό κουπί εξασφαλίζει μεγαλύτερη σταθερότητα και ακρίβεια σε κάθε προώθηση.

 

Θέση κωπηλάτη

Η θέση του κωπηλάτη καθορίζει και την τεχνική κωπηλασίας. Για παράδειγμα, η κωπηλασία με μονό κουπί στο κανό δημιουργεί λιγότερες διαδοχικές γωνίες σε κάθε προώθηση, σε σχέση με το διπλό κουπί. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη κόπωση για τον κωπηλάτη.

Λόγω του κλειστού σχεδιασμού του, η θέση κωπηλάτη σε ένα καγιάκ βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά σε σχέση με ένα κανό. Η χαμηλή θέση, σε συνδυασμό με τη χρήση διπλού κουπιού, καθιστά τα καγιάκ κατάλληλα για γρήγορη κωπηλασία.

 

 

Χωρητικότητα

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό ατόμων, θα συναντήσεις κανό καγιάκ χωρητικότητας από 1 έως 10 ατόμων. Προφανώς, όσο περισσότερα τα άτομα, τόσο μεγαλύτερος συγχρονισμός -κατά το κουπί- απαιτείται. Επίσης, για σένα που θέλεις ένα καγιάκ για γυμναστική ή και διασκέδαση, υπάρχουν προτάσεις όπως το Life Sport Kayak “Timo”. Είναι ιδανικό για γυμναστική με ώρες κωπηλασίας, αλλά και διασκέδαση με ψάρεμα και βόλτα.

 

Αξεσουάρ που ίσως χρειαστείς

Ανάλογα τις ανάγκες σου, ορισμένα μοντέλα μπορούν να δεχτούν διάφορα αξεσουάρ, από χαλύβδινη άγκυρα για να μένεις σταθερός σε ένα σημείο (π.χ. όταν ψαρεύεις) και επιπλέον καθίσματα, μέχρι βάση για Action camera για να καταγράφεις τις περιπέτειές σου.

 

 

Όρθια κωπηλασία… η εναλλακτική

Η όρθια κωπηλασία ή, όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι, Stand Up Paddling (SUP) αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή water sport στην Ελλάδα. Ο βασικός εξοπλισμός είναι απλός και αποτελείται από μία σανίδα (SUP board) και ένα κουπί. Ο αναβάτης στέκεται όρθιος πάνω σε μία σανίδα SUP στο νερό και με ένα μακρύ κουπί την ωθεί προς τα εμπρός.

Πρόκειται για ένα άθλημα (ή και χόμπι) που ο καθένας μπορεί να κάνει ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και σωματότυπου. Συνδυάζει τη διασκέδαση στο νερό με την άσκηση, αφού γυμνάζονται παράλληλα πολλές μυϊκές ομάδες για να ισορροπήσει το σώμα. Την ίδια στιγμή έχει πολλαπλές χρήσεις και είναι εύκολο κάποιος να το ξεκινήσει, ακόμα και τα παιδιά.

Μπορείς να δεις ακόμη