Πάσχα: Συμβουλές για να πετύχουμε ένα γευστικό ψήσιμο

by Aggeliki Tsoukana

Η Κυριακή του Πάσχα είναι ημέρα χαράς και γλεντιού και αναμφίβολα είναι η χαρά του ψήστη. Οι περισσότεροι θα γιορτάσουν τηρώντας το έθιμο που θέλει το αρνί στη σούβλα. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που θα προτιμήσουν τη λύση του μπάρμπεκιου αντί οβελία. Σε κάθε περίπτωση, σκοπός είναι να πετύχουμε γευστικό και υγιεινό ψήσιμο.

 

 

Ψησταριά στα μέτρα σου

Το αρνί στη σούβλα είναι το βασικό πασχαλινό φαγητό και έθιμο. Ωστόσο, για να ευχαριστηθείς το Πάσχα και να νιώσεις παραδοσιακά κάθε έθιμο δε χρειάζεται απαραίτητα να σουβλίσεις στην ύπαιθρο. Αυτό που μετράει είναι η διάθεση, η καλή παρέα και… η κατάλληλη ψησταριά.

Προτού επιλέξεις μια ψησταριά θα πρέπει να εξετάσεις ορισμένα δεδομένα προκειμένου να καταλήξεις στην κατάλληλη για σένα επιλογή.

Αρχικά, θα πρέπει να αναλογιστείς το πού θα βάλεις τη ψησταριά και τι θα ψήσεις σε αυτή. Το ψήσιμο του οβελία, για παράδειγμα, απαιτεί οπωσδήποτε ανοιχτούς χώρους. Έλεγξε τον χώρο στον οποίο θα τοποθετήσεις την ψησταριά, ώστε να επιλέξεις τις σωστές διαστάσεις.

Επίσης, μια ευρύχωρη ψησταριά θα σου επιτρέψει να ψήσεις εύκολα και άνετα μεγάλες ποσότητες φαγητού. Είναι σημαντικό να ψήνεις άνετα, καθώς έτσι ελαττώνεται ο κίνδυνος ατυχήματος ή και να σου καεί το φαγητό. Ως γνωστόν, το καρβούνιασμα του φαγητού είναι άκρως ανθυγιεινό.

Στην περίπτωση της ψησταριάς αρνιού, θα πρέπει να υπολογίσεις το μήκος που θα χρειαστείς. Βέβαια, μπορεί να θέλεις να ψήσεις ταυτόχρονα και άλλα εδέσματα όπως είναι το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι. Επομένως, θα χρειαστείς μία ψησταριά που να προσφέρει πολλές επιλογές σε ό,τι αφορά στις διαθέσιμες θέσεις και διαστάσεις. Η ιδανικότερη λύση είναι μια ψησταριά μεταβλητού μήκους.

 

Για τους λάτρεις του μπάρμπεκιου

Το ψήσιμο του οβελία απαιτεί ανοιχτό και ευρύχωρο χώρο. Αυτό πολλές φορές δεν είναι εφικτό. Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που δεν είναι και πολύ της σούβλας, και προτιμούν το μπάρμπεκιου. Άλλωστε, πασχαλινό τραπέζι χωρίς ψητά της ώρας δεν υφίσταται.

Αναζητείς, λοιπόν, την κατάλληλη ψησταριά. Πρακτικά, δεν υπάρχει σωστή ή λάθος επιλογή όταν πρέπει να διαλέξεις ψησταριά, αρκεί να έχεις ξεκαθαρίσει τι ακριβώς «ζητάς» από την ψησταριά σου.

Το «μπάρμπεκιου» είναι συνήθως συνδεδεμένο με το ψήσιμο στα κάρβουνα, κυρίως γιατί η συγκεκριμένη μέθοδος προσδίδει αισθητά στο γευστικό αποτέλεσμα. Όμως, επιτυχημένα ψησίματα μπορείς να έχεις και με ψησταριά υγραερίου, ακόμα και με ηλεκτρική ψησταριά. Αρκεί να έχεις όρεξη και μεράκι.

 

 

Ψησταριά υγραερίου

Η ψησταριά υγραερίου απευθύνεται κυρίως σε όσους δεν θέλουν να «μπλέκουν» με κάρβουνα και προσανάμματα, καθώς η προετοιμασία και το άναμμα γίνονται πιο εύκολα και γρήγορα με τη συγκεκριμένη συσκευή. Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί η έλλειψη καπνού από τα κάρβουνα. Γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για χρήση σε μπαλκόνια και βεράντες. Ωστόσο, λάβε υπόψη ότι οι ψησταριές υγραερίου είναι κατά κανόνα δυσκίνητες λόγω όγκου και βάρους της μπουκάλας υγραερίου. Επομένως ίσως χρειαστεί να την τοποθετήσεις σε κάποιο μόνιμο σημείο.

 

 

Ψησταριά κάρβουνου

Αν ρωτήσεις κάποιον έμπειρο ψήστη, σίγουρα θα σου πει ότι η γεύση του ψητού κρέατος στα κάρβουνα είναι αξεπέραστη. Όπως επίσης θα σου πει ότι με τα κάρβουνα επιτυγχάνει καλύτερο έλεγχο στο ψήσιμο, αφού μπορεί να τα μετακινεί όπου θέλει τα κάρβουνα και να ελέγχει έτσι την ένταση και τη θερμοκρασία. Οι ψησταριές κάρβουνου είναι ιδανικές για κήπο ή ευρύχωρο μπαλκόνι.

Το ψήσιμο σε ψησταριά κάρβουνου δεν είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Ωστόσο προϋποθέτει την ύπαρξη χρόνου και αρκετού χώρου. Η διαδικασία προετοιμασίας είναι σαφώς πιο χρονοβόρα και απαιτείται μια εξοικείωση με τη διαδικασία ανάματος της φωτιάς, όπως και της συντήρησης της θράκας. Ακόμα κι αν τα έχεις ετοιμάσει όλα, από τη στιγμή που θα ανάψεις τη φωτιά πρέπει να περιμένεις γύρω στα 30-40 λεπτά για να αρχίσεις να ψήνεις. Θα χρειαστείς επίσης και χώρο για να αποφύγεις κάποια ανεπιθύμητη πυρκαγιά από ανάφλεξη κάποιου αντικειμένου, λόγω περιορισμένου χώρου κινήσεων και άνεσης χειρισμού της φωτιάς.

 

 

Ηλεκτρική ψηστιέρα

Χάρη στις ηλεκτρικές ψηστιέρες – γκριλιέρες, το “indoor ψήσιμο” γίνεται παιχνίδι. Αν δεν έχεις χώρο στο μπαλκόνι για μεγάλη ψησταριά, είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση για να απολαύσεις ψητά της ώρας. Ενδείκνυνται για οικιακή χρήση καθώς δεν υπάρχει ο καπνός του κάρβουνου, μπορούν να χωρέσουν άνετα στην κουζίνα σου, και δεν απαιτούν προετοιμασία. Το άναμμα γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Επίσης η δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας βοηθάει στην ακρίβεια του ψησίματος και στον ευκολότερο έλεγχο του αποτελέσματος, ακόμα και αν δεν έχεις ιδιαίτερες γνώσεις πάνω στο ψήσιμο. Όπως και να ‘χει, μπορείς να ανακαλύψεις τον ψήστη που κρύβεις μέσα σου.

 

Πριν το ψήσιμο

Φρόντισε να είναι η σούβλα ή/και η σχάρα πεντακάθαρη. Πριν και μετά το ψήσιμο πρέπει να τις καθαρίζεις με σκληρή βούρτσα, ώστε να απομακρύνεται κάθε καρβουνιασμένο υπόλειμμα κρέατος.

Μην χρησιμοποιείς οινόπνευμα ή άλλα εύφλεκτα υγρά για να ετοιμάσεις θράκα για ψήσιμο, καθώς είναι εξαιρετικά επικίνδυνα ειδικά όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες στο περιβάλλον. Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι η χρήση δοχείου εκκίνησης, που κάνει εύκολο το άναμμα των κάρβουνων.

Να προτιμάς -όσο αυτό είναι εφικτό- άπαχα κρέατα τα οποία όταν ψήνονται παράγουν λιγότερο καπνό αλλά και υγρά. Μπορείς επίσης να αφαιρείς τα ορατά λίπη από το κρέας, ούτως ώστε να αποφύγεις τις αναζωπυρώσεις τη φωτιά και τις μεγάλες φλόγες.

 

 

Σωστή προετοιμασία κρεατικών

Βγάλε το κρέας που θα ψήσεις από το ψυγείο και άφησε το σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 20 λεπτά για να γίνει πιο κόκκινο και να φύγουν οι όποιες μυρωδιές. Αν το κρέας είναι κατεψυγμένο, βγάλε το από την κατάψυξη από την προηγούμενη μέρα και τοποθέτησε το σε σκεύος στο οποίο θα έχεις στρώσει 3-4 φύλλα χαρτί κουζίνας και άφησε το στο ψυγείο για περίπου 15 – 16 ώρες, έτσι ώστε να γίνει σταδιακά η απόψυξη του.

Ποτέ μην έχεις σε κοντινή απόσταση το ωμό με το μαγειρεμένο κρέας ή, τουλάχιστον, φρόντιζε το μαγειρεμένο κρέας να μην ακουμπάει σε καμία επιφάνεια όπου πρωτύτερα είχε ακουμπήσει το ωμό. Τα βακτήρια και οι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται στο ωμό κρέας είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για την υγεία.

Όσον αφορά στην ετοιμασία του οβελία, αυτή καλό είναι να ξεκινήσει από την προηγούμενη μέρα. Αφού πλυθεί σχολαστικά εσωτερικά και εξωτερικά, το κρέας και το αφήνεις να στραγγίξει καλά. Για να το προφυλάξεις από έντομα και άλλα παράσιτα το τυλίγεις με πανί και όχι με πλαστικό, όπως μεμβράνες, σακούλες κ.λπ. γιατί το κρέας μπορεί να αλλοιωθεί.

 

Με τα κατάλληλα εργαλεία

Εκτός από τα αξεσουάρ που ίσως χρειαστείς μελλοντικά, για να επεκτείνεις τις δυνατότητες που θα έχεις στο ψήσιμο, μαζί με την ψησταριά πρέπει να έχεις προμηθευτεί και τα απαραίτητα εργαλεία. Αυτά θα είναι το «δεξί σου χέρι» σε κάθε ψήσιμο. Ειδικά όταν έχεις να κάνεις με κάρβουνο, η ποδιά και τα γάντια ψησίματος θα σου εξασφαλίσουν ψήσιμο χωρίς καψίματα. Χρειάζεσαι επίσης τουλάχιστον μία σχάρα με λαβές, και ένα σετ λαβίδα – σπάτουλα με μακρύ χερούλι.

Χρήσιμο είναι επίσης και το θερμόμετρο κρέατος, για να ελέγχεις την εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και να βλέπεις με ακρίβεια πότε θα είναι έτοιμο. Αν χρησιμοποιείς ψησταριά κάρβουνου, προμηθεύσου και μία λαβίδα για κάρβουνα. Θα σε βοηθήσει τόσο κατά το άναμμα της φωτιάς όσο και κατά τη διάρκεια του ψησίματος, για να απλώσεις ή να χωρίσεις τα κάρβουνα.

Τώρα γνωρίζεις όλα όσα χρειάζεσαι για ασφαλές και υγιεινό ψήσιμο. Καλό Πάσχα και καλά ψησίματα!

Μπορείς να δεις ακόμη