Τα γλυκά του πασχαλινού τραπεζιού

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


3 νόστιμες προτάσεις για να κλείσουμε το πασχαλινό τραπέζι μες στη γλύκα και τα σιρόπια.

Γαλακτομπούρεκο κλασικό

Όσο πιο φρέσκο, τόσο καλύτερο. Γι’αυτό καλό είναι να το φτιάξουμε και να το σερβίρουμε την ίδια μέρα. Μάλιστα χλιαρό, είναι ακόμη καλύτερο!

Υλικά για 12-14 άτομα

  • 500 γρ. φύλλο κρούστας
  • 200 γρ. βούτυρο φρέσκο ή βούτυρο γάλακτος λιωμένο

Για την κρέμα

  • 1250 ml γάλα
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι
  • ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κομματάκι βούτυρο φρέσκο, στο μέγεθος καρυδιού

 Για το σιρόπι

  • 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 ½ φλιτζάνι νερό
  • το χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση

  1. Μέσα σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το γάλα και χτυπάμε για λίγο ακόμη να ομογενοποιηθούν στο μείγμα.
  2. Μεταφέρουμε το μείγμα σε κατσαρόλα και το βάζουμε να πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε τότε στην κρέμα το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και το βούτυρο και την αφήνουμε να κρυώσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην πιάσει πέτσα.
  3. Στρώνουμε τα μισά φύλλα της κρούστας σε βουτυρωμένο ταψί, αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με πινέλο που βουτάτε στο λιωμένο βούτυρο. Τα πρώτα 2 φύλλα τα αφήνουμε να εξέχουν από το ταψί. Τα υπόλοιπα τα διπλώνουμε στη μέση ή τα σουρώνουμε έτσι ώστε να πιάσουν μόνο τον πάτο του ταψιού.
  4. Απλώνουμε από πάνω την κρύα κρέμα και τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο επίσης και διπλώνοντάς τα στη μέση. Έτσι στο τέλος με 6 φύλλα θα έχουμε 12 σειρές φύλλων.
  5. Χαράζουμε τα φύλλα της επιφάνειας με μυτερό μαχαίρι σε τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα κομμάτια, χωρίς να φτάσουμε ως την κρέμα.
  6. Βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο να κάψει καλά και περιχύνουμε το γλυκό ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά κι όχι απλώς να πάρει χρώμα.
  7. Ετοιμάζουμε στο μεταξύ το σιρόπι: βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμονιού για 8 λεπτά, μέχρι να πάρουμε ένα βαρύ σιρόπι.
  8. Όταν βγάλουμε από το φούρνο το γαλακτομπούρεκο, αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει λίγο και το περιχύνουμε με το ζεστό ακόμη σιρόπι, κουταλιά κουταλιά και αφήνουμε να το απορροφήσει. Δεν σκεπάζουμε το γλυκό για να μη μαλακώσει το φύλλο.

 

Cheesecake με φράουλες

Ένα άκρως δροσερό γλυκό αρωματισμένο με μαστίχα και φρέσκες φράουλες, που αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους!

Υλικά για μια φόρμα Δ:23εκ.

Για τη βάση

  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 250 γρ. μπισκότα digestive

Για την επικάλυψη

  • 500 γρ. φράουλες πλυμένες και καθαρισμένες
  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας λικέρ μαστίχας
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ

Για την κρέμα

  • 600 γρ. τυρί κρέμα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 4 ζελατίνες μικρές ή 5 γρ. σκόνη (μισό φακελάκι)
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 2-3 κουτ. σούπας νερό
  • 2-3 δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα με λίγη ζάχαρη ή 4 σταγόνες μαστιχέλαιο
  • 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Παίρνουμε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από τον πάτο μιας ανοιγόμενης αντικολλητικής φόρμας για κέικ διαμέτρου 23εκ. και το στερεώνουμε στον πάτο της φόρμας μαγκώνοντάς το και κλείνοντας με τη σούστα.
  2. Χτυπάμε τα μπισκότα στο μπλέντερ να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα να γίνει το μείγμα σαν βρεγμένη άμμος. Με αυτό καλύπτουμε τον πάτο της φόρμας πιέζοντας με την ανάποδη ενός κουταλιού να γίνει συμπαγές. Το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Στο μεταξύ κόβουμε τις φράουλες στη μέση ή στα τέσσερα αν είναι μεγάλες και τις βάζουμε σε ένα τηγάνι μαζί με τη ζάχαρη. Μόλις βγάλουν τα ζουμιά τους και πάρουν βράση ρίχνουμε το λικέρ μαστίχας και μετράμε 3 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε τότε το κορν φλάουρ διαλυμένο σε ελάχιστο νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια τελευταία βράση και να πήξει. Τη μεταφέρουμε σε μπολ κι αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε κρύο νερό. Ζεσταίνουμε καλά λίγη κρέμα γάλακτος και λίγο πριν πάρει βράση στύβουμε τις ζελατίνες και τις ανακατεύουμε στην καυτή κρέμα να λιώσουν.
  6. Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το λικέρ και τη σκόνη της μαστίχας, τη ζάχαρη, το μείγμα της ζελατίνας και 4-5 κουταλιές μείγμα φράουλας. Εξακολουθούμε να χτυπάμε μέχρι να γίνουν αφράτο ομοιογενές μείγμα.
  7. Το αδειάζουμε πάνω από τη μπισκοτένια βάση και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για 6 ώρες τουλάχιστον να σταθεροποιηθεί.
  8. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, ξεφορμάρουμε το cheesecake σε πιατέλα, διακοσμούμε με τις υπόλοιπες φράουλες και σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια.

 

Γαλατόπιτα

Μια γλυκιά πίτα χωρίς φύλλο που παραδοσιακά φτιάχνεται με πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα και είναι τόσο λεπτή όσο το πάχος ενός δαχτύλου. Εδώ τη φτιάχνουμε με την προσθήκη κρέμας γάλακτος για πιο πλούσια υφή.

Υλικά για ένα ταψάκι μακρόστενο

  • 800 ml γάλα κατσικίσιο ή αγελαδινό
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό και λίγο ακόμη για το ταψί
  • ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • ¼ φλιτζάνι σιμιγδάλι χονδρό
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 πορτοκάλι ξύσμα και χυμός
  • 2 βανίλιες

Για πασπάλισμα

  • Ζάχαρη κρυσταλλική
  • Κανέλα

 Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και την κρέμα γάλακτος με λίγη από τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο. Τη βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  2. Ανακατεύουμε σε ένα φλιτζάνι τα δυο σιμιγδάλια και μόλις αρχίσει να βράζει το γάλα, τα ρίχνουμε σαν βροχή ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Όταν αρχίσει να πήζει η κρέμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  3. Χτυπάμε τα αυγά μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη, το ξύσμα, το χυμό πορτοκαλιού και τις βανίλιες. Τα ρίχνουμε στην κρέμα, ανακατεύοντας ζωηρά με σύρμα και αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί διαστάσεων 25Χ35εκ. ή στρογγυλό διαμέτρου 30εκ.
  4. Ψήνουμε την γαλατόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο πάνω-κάτω για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
  5. Σερβίρουμε τη γαλατόπιτα κρύα, πασπαλισμένη με λίγη ζάχαρη κρυσταλλική και κανέλα.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, φούρνος, επιτραπέζιο μίξερ, κουζινομηχανή, μίξερ χειρός, μπλέντερ

Μπορείς να δεις ακόμη