Πέτυχε το τέλειο καθάρισμα με ένα πλυστικό μηχάνημα

Το πλυστικό μηχάνημα είναι ο απόλυτος «σύμμαχός» σου στο καθάρισμα του αυτοκινήτου, αλλά και για κάθε είδους εξωτερική επιφάνεια στο σπίτι σου. Απομακρύνει ακόμη και τον πιο «σκληρό» ρύπο σε ελάχιστο χρόνο και με ελάχιστο κόπο. Συνεπώς, είναι η λύση για να καθαρίζεις εύκολα και γρήγορα την πρόσοψη του σπιτιού σου, την αυλή, την ταράτσα ή τα μπαλκόνια. Αλλά είναι εξαιρετικά χρήσιμο ακόμη και για το μπάρμπεκιου, το ποδήλατο ή τα εργαλεία κηπουρικής σου.

Τα προτερήματά του οφείλονται στο γεγονός ότι εκτοξεύει το νερό σε υψηλή πίεση. Αποδίδει έως και 25 φορές μεγαλύτερη από την πίεση του κλασικού λάστιχου του κήπου. Αυτό έχει ως συνέπεια ο πίδακας που βγαίνει από την κάννη του να μπορεί να αφαιρέσει «επίμονα» στρώματα ρύπων, αλλά και να «σαρώσει» μεγάλες επιφάνειες στον μισό χρόνο. Και μάλιστα με οικονομία στην κατανάλωση του νερού, που μπορεί να φτάσει στο 50% συγκριτικά με το λάστιχο.

Το βαθύ καθάρισμα, ωστόσο, θα πρέπει να είναι και «φιλικό» τόσο για την επιφάνεια που κάθε φορά πλένεις, όσο και για το ίδιο το μηχάνημα. Ακολουθώντας πέντε βασικές συμβουλές μπορείς να απολαμβάνεις το καλύτερο αποτέλεσμα καθαριότητας. Παράλληλα αποφεύγεις παράλληλα κάθε λογής… παρατράγουδο.

Προσάρμοζε το πλύσιμο στην επιφάνεια που καθαρίζεις

Η «ένταση» πλυσίματος καθορίζεται από την πίεση του νερού και από το σχήμα του πίδακα που βγαίνει από την κάννη. Επομένως, ρυθμίζοντας κατάλληλα κάποια από αυτές τις δύο παραμέτρους (ή και τις δύο) μπορείς να εξασφαλίζεις ότι δεν θα φθείρεις την επιφάνεια που κάθε φορά καθαρίζεις. Τα πιο απλά πλυστικά δεν δίνουν τη δυνατότητα επιλογής της πίεσης. Ωστόσο τα περισσότερα διαθέτουν ακροφύσια (μπεκ) για να μπορείς να ελέγχεις το σχήμα του πίδακα. Στα πιο πιθανά «σενάρια» καθαρισμού, χρησιμοποιούνται τα μπεκ επίπεδης δέσμης. Με αυτά μπορείς να αυξομειώσεις την πίεση του νερού, αλλάζοντας το πλάτος του πίδακα. Όσο πιο φαρδιά ρυθμίσεις να είναι η δέσμη του νερού, τόσο μικρότερη θα είναι και η πίεσή του. Κατά συνέπεια, με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να καθαρίσεις με ασφάλεια ακόμη και την πιο ευαίσθητη επιφάνεια. Κάνοντας πιο στενή τη δέσμη, αυξάνεις την πίεση του νερού, για να αφαιρέσεις επίμονους λεκέδες από ανθεκτικές επιφάνειες.

Για τους επίμονους λεκέδες σε «σκληροτράχηλες» επιφάνειες, υπάρχουν επίσης τα μπεκ περιστρεφόμενης δέσμης. Η περιστρεφόμενη δέσμη νερού παρέχει μεγαλύτερη δύναμη πρόσκρουσης στις επιφάνειες και, κατά συνέπεια, απομακρύνει πιο εύκολα τους «δύσκολους» ρύπους.

Τα πιο εξελιγμένα πλυστικά επιτρέπουν τη ρύθμιση της πίεσης του νερού από έναν διακόπτη στην κάννη τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να ελέγχεις εύκολα τις συνθήκες του πλυσίματος. Και πάλι, πάντως, όταν πρόκειται να καθαρίσεις μία επιφάνεια για πρώτη φορά, και επομένως δεν γνωρίζεις τις «αντοχές» της, καλό θα είναι να χρησιμοποιείς δοκιμαστικά σε πρώτη φάση τη ρύθμιση χαμηλότερης πίεσης.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο το μηχάνημά σου επιτρέπει τη ρύθμιση της πίεσης, η δύναμη με την οποία πέφτει το νερό στην επιφάνεια «περνά» και από την απόσταση που έχει από αυτήν η κάννη. Η απόσταση της κάννης από την επιφάνεια είναι ο τρόπος για να ελέγχεις τις συνθήκες πλυσίματος, στην περίπτωση που το πλυστικό σου δεν δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόσεις ούτε την πίεση ούτε τη μορφή του πίδακα.

Τέλος, όποιες κι αν είναι οι ρυθμίσεις που δίνει το πλυστικό σου, θα πρέπει να είσαι διπλά προσεκτικός όταν το χρησιμοποιείς σε κάποια επιφάνεια για πρώτη φορά. Σε αυτή την περίπτωση, «στόχευσε» πρώτα κάποιο σημείο που δεν φαίνεται. Στη συνέχεια προχώρησε κανονικά στο πλύσιμο μόνον αφότου βεβαιωθείς ότι δεν προκαλείται ζημιά.

Ειδικά εξάρτημα για μεγαλύτερες επιφάνειες

Το εξάρτημα πλυσίματος μεγάλων επιφανειών περιέχει μία ή και περισσότερες κεφαλές καθαρισμού. Αναλαμβάνουν να απομακρύνουν κάθε λεκέ. Βρίσκονται μέσα σε ένα πλαστικό κάλυμμα, ώστε να μην εκτοξεύονται πιτσιλιές. Είναι πολύ αποτελεσματικό στο καθάρισμα αυλών, μπαλκονιών και ταρατσών. Εξασφαλίζει πως ο υπόλοιπος χώρος (αλλά και εσύ) θα παραμείνει στεγνός.

Χάρις σε αυτό το αξεσουάρ, θα καθαρίζεις κάθε μεγάλη επιφάνεια πολύ γρήγορα – ακόμη και στον μισό από τον χρόνο που θα χρειαζόσουν χρησιμοποιώντας την κάννη. Επίσης, κάνει πιο εργονομικό το πλύσιμο μπαλκονιών και αυλών. Θα χρειάζεται να σκύβεις λιγότερο, ενώ θα σε γλιτώσει και από τα «μικροατυχήματα» από τις πιτσιλιές βρώμικου νερού. Στα πιο εξελιγμένα μοντέλα, συχνά το εξάρτημα πλυσίματος μεγάλων επιφανειών περιλαμβάνεται στο «πακέτο» αγοράς. Σε αντίθετη περίπτωση, έλεγξε αν υπάρχει διαθεσιμότητα στην αγορά από τον κατασκευαστή ως συμπληρωματικό αξεσουάρ.

 

Ρούχα προστασίας

Όλοι οι κατασκευαστές συστήνουν να χρησιμοποιείς το πλυστικό σου μηχάνημα, φορώντας πάντοτε προστατευτική ενδυμασία. Μάλιστα, συμβουλεύουν να μην το χρησιμοποιείς, όταν κοντά στο σημείο που πλένεις βρίσκεται κάποιο άλλο άτομο που δεν φορά κατάλληλα ρούχα. Το ιδανικότερο είναι να φοράς κάθε φορά ειδικές γαλότσες και αδιάβροχο. Θα πρέπει να αποφύγεις παπούτσια που αφήνουν εκτεθειμένα τα δάκτυλα των ποδιών (πέδιλα, παντόφλες), αλλά και τα σορτσάκια.

Προσοχή στις μικρές λεπτομέρειες για την πλύση του αυτοκινήτου

Όταν καθαρίζεις το αυτοκίνητό σου, ο βασικότερος κανόνας είναι πως το πλυστικό θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε χαμηλή πίεση, για να μην προκληθεί φθορά στη βαφή. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη μερικές μικρές λεπτομέρειες που θα πρέπει να έχεις υπόψη. Όπως για παράδειγμα ότι το πλύσιμο δεν θα πρέπει να γίνεται πάνω σε μία επιφάνεια με χαλίκια. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί μερικά να εκσφενδονιστούν στο αμάξωμα και να το «πληγώσουν».

Το καθάρισμα του αυτοκινήτου είναι από τις πιο βασικές χρήσεις ενός πλυστικού μηχανήματος με δεξαμενή απορρυπαντικού. Μπορείς να το σαπουνίσεις απλώς «σαρώνοντάς» το με την κάννη του μηχανήματος. Αν το σύστημα εκτόξευσης του απορρυπαντικού είναι υψηλής ποιότητας, τότε το μόνο που θα χρειαστεί μετά είναι να αφήσεις το απορρυπαντικό να δράσει για λίγο. Πρέπει να προσέξεις όμως να μην προλάβει να στεγνώσει το χημικό πάνω στο αμάξι γιατί είναι πολύ πιθανό να αφήσει σημάδια.

Αν το πλυστικό δεν εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή εφαρμογή του απορρυπαντικού, τότε θα μείνει στο αμάξωμα ένα λεπτό στρώμα σκόνης. Για να αποφύγεις ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η καλύτερη λύση είναι η βούρτσα καθαρίσματος αυτοκινήτου. Προσαρμόζεται στο μηχάνημά σου, ώστε να «περάσεις» όλο το αμάξωμα, πριν το ξεπλύνεις.

Προσοχή θα πρέπει επίσης να δείχνεις όταν «περνάς» με το πλυστικό τα ελαστικά και τις βαλβίδες, καθώς η υψηλή πίεση μπορεί να τα φθείρει. Επομένως, η κάννη θα πρέπει να βρίσκεται πάντοτε σε απόσταση τουλάχιστον 30 εκατοστών.

 

Συμβατά προϊόντα καθαρισμού

Φρόντισε να χρησιμοποιείς πάντοτε κάποιο από τα απορρυπαντικά που προτείνει ή κυκλοφορεί ο κατασκευαστής του μηχανήματός σου. Έτσι θα είσαι σίγουρος πως θα λειτουργεί στην εντέλεια και ότι δεν θα φθείρεις τις επιφάνειες που καθαρίζεις. Αντίθετα, τα προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσης μπορεί να βλάψουν το πλυστικό σου, καταστρέφοντας την αντλία του. Σημαντικό είναι επίσης να ακολουθείς τις οδηγίες εφαρμογής αυτών των χημικών προϊόντων,όπως τους χρόνους που θα πρέπει να παραμείνουν στην επιφάνεια, πριν τα ξεβγάλεις.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη