Tips για την καλύτερη χρήση συσκευών

 

Έτσι είναι πολύ συνηθισμένο, οι ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές (όπως υπολογιστές, κινητά και tablet) ή γενικά οικιακές συσκευές (όπως πλυντήρια και ψυγεία) να αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερθέρμανσης και άλλες δυσλειτουργίες  όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απόδοση, να επηρεάσει το «προσδόκιμο ζωής» ή ακόμη και να θέσει συσκευές (προσωρινά ή οριστικά) εκτός λειτουργίας.

Γι’ αυτό παρακάτω θα βρεις μερικές απλές και πρακτικές συμβουλές, ώστε να μην έχεις τέτοια θέματα και να αποφύγεις τα χειρότερα.

 

Κλιματισμός

Το πιο πιθανό σε τέτοιες καταστάσεις είναι να έχεις κλιματισμό στα περισσότερα δωμάτια. Ακόμη κι ένας απλός ανεμιστήρας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Να σημειωθεί πως ειδικά υπολογιστές, κονσόλες, κινητά, tablet και άλλα παρόμοια ηλεκτρονικά προϊόντα (όσα λειτουργούν με μπαταρία για λόγους αυτονομίας) είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε θερμοκρασίες άνω των 35οC. Γι’ αυτό αξίζει γενικότερα να αγοράσεις ένα καλό κλιματιστικό. Aν επενδύσεις και σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού σου θα δεις διαφορά ακόμα και σε τέτοια θέματα.

Απομάκρυνε τις συσκευές από κάθε εστία θερμότητας

Ένα μεγάλο λάθος είναι η τοποθέτηση και χρήση συσκευών κοντά σε εστίες θερμότητας. Το ίδιο ισχύει και για την απευθείας έκθεση της συσκευής στον ήλιο. Για παράδειγμα, δεν είναι συνετό να έχεις το ψυγείο κοντά στην κουζίνα ή να φορτίζεις το κινητό σε μέρος που το «χτυπάει» ο ήλιος. Επιπλέον μεγάλη προσοχή απαιτείται με τα Power Banks. Δεν είναι λογικό να το ξεχνάς μέσα στο αυτοκίνητο για ώρες ή να το έχεις μαζί σου στην παραλία σε μη σκιερό μέρος.

 

Σωστή τοποθέτηση

Οι περισσότεροι υποτιμούν την αξία της σωστής τοποθέτησης, ειδικά των «λευκών» συσκευών στο σπίτι. Συγκεκριμένα, πρέπει να είναι σε σκιερά σημεία με λίγη υγρασία, ενώ το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει αρκετός χώρος (το λιγότερο 15 εκατοστά) γύρω από αυτές για τον σωστό εξαερισμό τους. Για παράδειγμα ένα ψυγείο που είναι «στριμωγμένο» σε μία ακατάλληλη θέση όχι απλά έχει θέμα υπερθέρμανσης, αλλά τελικά καταναλώνει παραπάνω ρεύμα για να λειτουργήσει σωστά. Το ίδιο ισχύει για υπολογιστές και κονσόλες. Μην τα «στριμώχνεις» και φρόντισε να υπάρχει χώρος και κενό κοντά στα σημεία που δουλεύουν τα ανεμιστηράκια τους. Άλλη παρόμοια κακή πρακτική είναι όταν τοποθετείς το laptop πάνω στα πόδια σου, σε μαξιλάρια, σε σεντόνια, στον καναπέ και γενικά όχι σε μία επιφάνεια γραφείου.

 

Λειτουργία σε κατάλληλες ώρες

Δεν έχει νόημα να δουλεύουν όλες οι συσκευές την ημέρα. Ειδικά το μεσημέρι που έχει έντονη ζέστη είναι συνετό να αποφεύγεται η χρήση τους. Για παράδειγμα το πλυντήριο μπορείς να το λειτουργήσεις και το βράδυ (εκμεταλλευόμενος και το νυχτερινό ρεύμα). Σίγουρα θέλει προσοχή αν θελήσεις να πλύνεις ρούχα πάνω από τους 400C. Παρομοίως, μπορείς να μαγειρέψεις ώρες που έχει περισσότερη δροσιά και το ίδιο ισχύει για όλες τις οικιακές δουλειές.

 

Προσοχή στη σκόνη

Η σκόνη είναι η πρώτη αιτία υπερθέρμανσης ειδικά στους υπολογιστές γι’ αυτό και πρέπει συχνά και προσεκτικά να καθαρίζεις για να αποφύγεις πιθανή ζημιά σε υποσυστήματα και για να προλάβεις μείωση των επιδόσεων. Σε πρώτη φάση ειδικά μαντηλάκια και πανάκια βοηθούν, αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και πεπιεσμένο αέρα, ειδικά ηλεκτρικά φυσερά και άλλα προϊόντα που υπάρχουν για αυτόν τον σκοπό στην αγορά.

Απόφυγε την αδιάκοπη χρήση

Αν δεν υπάρχει άμεση ανάγκη τότε δεν υπάρχει και λόγος να αξιοποιείς στο φουλ μία συσκευή εδικά αν είναι υπολογιστική. Αυτό γιατί πολύ απλά όσο τροφοδοτείται με εντολές και δεδομένα τόσο αυξάνει και τη χρήση του hardware. Αυτό προκαλεί και την έκλυση θερμότητας. Για παράδειγμα στο κινητό δεν χρειάζεται να το έχεις όλη την ώρα σε ενεργή σύνδεση στο διαδίκτυο, να συγχρονίζεις δεκάδες apps ταυτόχρονα και να έχεις και τη φωτεινότητα στο φουλ. Ομοίως, ίσως δεν υπάρχει λόγος να αφήσεις όλη την μέρα ανοιχτό έναν υπολογιστή ή να παίζεις απαιτητικά 3D games το μεσημέρι σε ένα δωμάτιο χωρίς κλιματισμό!

Γενικά, είναι καλό να αποφεύγεται η συνεχής χρήση και η αδιάκοπη λειτουργία μίας συσκευής. Μία επανεκκίνηση ή μία απενεργοποίηση πάντα βοηθάει.

 

Βοηθητικός εξοπλισμός

Ειδικά για υπολογιστές υπάρχουν αξεσουάρ για τέτοιες καταστάσεις όπως είναι τα cooling pads ή παρόμοιες ειδικές βάσεις οι οποίες έχουν έναν ή περισσότερους ανεμιστήρες και κατάλληλο στήσιμο για καλύτερη ψύξη και εργονομία. Στα θετικά συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός ότι δεν είναι ακριβά. Η τροφοδοσία τους γίνεται με ρεύμα μέσω USB, που σημαίνει ότι δεν απαιτείται σύνδεση σε πρίζα. Επιπρόσθετα, η αλλαγή ή επιλογή ενός πιο ποιοτικού πύργου, η προσθήκη ενός επιπλέον ανεμιστήρα ή ακόμα και η χρήση ενός πιο σύνθετου συστήματος ψύξης (π.χ. υδρόψυξη) σε ένα desktop μπορεί να είναι η λύση για κάποιον που επιθυμεί το βέλτιστο.

Φόρτιση και Μπαταρία

Ειδικά για το κινητό θέλει προσοχή διότι το έχεις μαζί σου σε κάθε σημείο. Μάλιστα, η μπαταρία του επηρεάζεται έντονα από τη ζέστη γι’ αυτό και συνετό είναι να το φορτίζεις σε εσωτερικό κλιματιζόμενο χώρο. Παράλληλα, δεν υπάρχει λόγος να το φορτίζεις ή να το αποφορτίζεις πλήρως ειδικά σε καύσωνα. Το ιδανικό είναι η μπαταρία να παραμένει περίπου μεταξύ 30% και 80%. Επίσης, καλό είναι να αποφύγεις third party και αμφιβόλου ποιότητας φορτιστές και μπαταρίες για μην έχεις άνοδο της θερμοκρασίας ή ακόμα χειρότερα προβλήματα.

Αν χρησιμοποιείς κινητό, tablet, συσκευές GPS στο αμάξι πέρα από τον απαραίτητο κλιματισμό, διάλεξε (αν είναι δυνατόν) μία θέση πιο σκιερή (βέβαια μακριά από αερόσακους). Τέλος, ειδικά για τα laptops μπορείς να αποσυνδέσεις την μπαταρία (όταν δεν απαιτείται φορητότητα).και να αξιοποιήσεις μόνον το καλώδιο ώστε να απομακρύνεις μία έστω πηγή θερμότητας από τον υπολογιστή σου. Άλλωστε, έτσι προστατεύεις τη μπαταρία και αυξάνεις τη διάρκεια ζωής της.

 

Όλα τα παραπάνω tips ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες να υπερθερμανθεί ή να προκληθεί ζημιά στο σύστημα σου και μπορούν να εφαρμοστούν τόσο προληπτικά όσο και αφού εμφανιστεί πρόβλημα υπερθέρμανσης.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη