Pikmin 4: Διασκέδαση, χαλάρωση, στρατηγική

by Zikou Stella

Το Pikmin 4 είναι ο πρώτος κύριος τίτλος της δημοφιλούς σειράς video games μετά από μια δεκαετία. Σου θυμίζουμε ότι, το Pikmin 3 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Wii U το 2013 και λίγα χρόνια μετά έγινε διαθέσιμο για το Nintendo Switch, ως Pikmin 3 Deluxe. Η νέα δημιουργία της Nintendo EPD προσθέτει μια σειρά από νέα στοιχεία, που ανανεώνουν σε μεγάλο βαθμό το gameplay και θα έλεγε κανείς πως άξιζε πραγματικά η μεγάλη αναμονή.

 

 

Σενάριο

Ο γνωστός Captain Olimar ταξιδεύει στον PNF-404, έναν πλανήτη που μοιάζει με τη Γη, με το πλοίο του SS Dolphin. Ένα φρικτό ατύχημα προκαλεί τη συντριβή του πλοίου του και αναγκάζεται να στρατολογήσει τα Pikmin για να τον βοηθήσουν να βρει τα μέρη του σκάφους του που έχουν  διασκορπιστεί. Κατά τη διάρκεια της αναζήτησής του, ο Olimar δένεται με ένα πλάσμα που μοιάζει με σκύλο και το ονομάζει Moss. Αφού βρίσκει τον ραδιοπομπό του πλοίου του στο εσωτερικό του Hero’s Hideaway, ο Olimar εκπέμπει μια κλήση SOS μαζί με τα ημερολόγια του ταξιδιού του, αλλά εξαφανίζεται όταν αποφασίζει να συνεχίσει την αναζήτησή του για τα υπόλοιπα εξαρτήματα.

Οι Rescue Corps, μια διαγαλαξιακή οργάνωση έρευνας και διάσωσης, λαμβάνει την κλήση έκτακτης ανάγκης και στέλνει μια ομάδα στον PNF-404 με επικεφαλής τον Captain Shepherd, για να βρει και να σώσει τον Olimar. Ωστόσο, το πλοίο δυσλειτουργεί μόλις φτάνει στον πλανήτη, αναγκάζοντας το πλήρωμα να εκτιναχθεί πριν συντριβεί στην επιφάνεια. Οι Rescue Corps αναθέτουν στο νεότερο μέλος τους, τον χαρακτήρα που θα δημιουργήσεις εσύ, να βρει τα μέλη του πληρώματος που αγνοούνται και να ολοκληρώσει την αποστολή. Μόλις φτάσει στον πλανήτη, ο νεοσύλλεκτος συναντά το κουτάβι διάσωσης του Shepherd, ένα πλάσμα που μοιάζει με σκύλο που ονομάζεται Oatchi, το οποίο δένεται μαζί του. Αφού βρει τον Shepherd και τον υπεύθυνο επικοινωνίας της ομάδας Collin, ο νεοσύλλεκτος διαπιστώνει ότι το σκάφος Rescue Corps έχει ξεμείνει από ενέργεια. Με τη βοήθεια των Pikmin που θα βρει κοντά στο σημείο συντριβής του πλοίου, ο νεοσύλλεκτος ανακτά πολλά αντικείμενα που περιέχουν ένα στοιχείο γνωστό ως Sparklium, το οποίο χρησιμοποιείται για να αυξήσει τα ποσοστά ενέργειας του πλοίου. Στην πορεία και όσο περισσότερο βυθίζεσαι στην εξερεύνηση, θα ανακαλύψεις ότι δεν είσαι ο μόνος που αναζητά τον Captain Olimar. Πολλοί ακόμα κυνηγοί θησαυρών και εξερευνητές ήρθαν στον PNF-404 αφότου έλαβαν το SOS. Έτσι, ένας ακόμα στόχος προστίθεται στη λίστα σου και δεν είναι άλλος από τη διάσωση των εν λόγω χαρακτήρων.

 

 

Gameplay

Ακόμα και αν δεν έχεις ασχοληθεί με άλλο παιχνίδι Pikmin, πριν ξεκινήσει η ουσία της περιπέτειας θα έχεις λάβει όλα τα απαραίτητα μαθήματα για να ανταπεξέλθεις. Η πρώτη δουλειά σου θα είναι να επεκτείνεις της αποικία των Pikmin. Τα μικροσκοπικά πλάσματα που μοιάζουν με ανθισμένα λουλούδια χωρίζονται σε κατηγορίες, ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Τα κόκκινα είναι ανθεκτικά στη φωτιά, καλοί εργάτες και μαχητές, τα κίτρινα αντέχουν στον ηλεκτρισμό, είναι πιο ελαφριά από τα υπόλοιπα και μπορούν εύκολα να “πεταχτούν” σε υψηλότερα επίπεδα, τα μπλε μπορούν να κολυμπάνε με άνεση και να μεταφέρουν αντικείμενα διασχίζοντας υδάτινες εκτάσεις, τα λευκά αντέχουν στο δηλητήριο, τα θαλασσί παγώνουν το νερό αλλά και τους αντιπάλους, ενώ υπάρχουν και τα πράσινα φωσφορούχα, που θα σε βοηθήσουν να εκπληρώσεις τις αποστολές που διαδραματίζονται τη νύχτα. Ναι, επιτέλους, η δράση δεν περιορίζεται πλέον μόνο τις ώρες που ο ήλιος φωτίζει τον ουρανό και στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε ότι, με σκοπό να διευκολύνει τη ζωή των παικτών, η Nintendo έχει αφαιρέσει την ανάγκη εύρεσης τροφής για τα μέλη του πληρώματος.

 

Αργά ή γρήγορα θα διαπιστώσεις ότι η πιο σημαντική προσθήκη είναι το Oatchi. Αλλάζει το gameplay που γνώριζες σε βαθμό που δεν μπορείς να φανταστείς και είναι κάτι σαν ένα τανκ, έτοιμο ανά πάσα στιγμή να διαλύσει τα αντίπαλα επιθετικά πλάσματα, να κουβαλήσει στις πλάτες του όλη την ομάδα των Pikmin αλλά και βαριά αντικείμενα. Οι δυνάμεις του αναβαθμίζονται και σταδιακά το Oatchi θα μετατραπεί στον φόβο και τον τρόμο οποιασδήποτε ύπαρξης ζει και κινείται στον πλανήτη. Η βοήθειά του στην επίλυση γρίφων είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς έχει τη δυνατότητα να κινείται και ανεξάρτητα από την υπόλοιπη ομάδα, ενεργοποιώντας για παράδειγμα διακόπτες που ανοίγουν πύλες για τον χαρακτήρα σου και τα Pikmin.

Στο Pikmin 4 σου δίνεται η δυνατότητα να μεταφέρεις τη βάση σου σε προκαθορισμένα, διαφορετικά σημεία της εκάστοτε περιοχής στην οποία βρίσκεσαι, γεγονός που θα σε γλιτώσει από άσκοπες μετακινήσεις. Όπως προφανώς θα έχεις ήδη καταλάβει, ο κύκλος της ημέρας συνεχίζει να υπάρχει, όμως ο χρόνος δεν αποτελεί πλέον παράγοντα πίεσης. Απλά ολοκληρώνεται η μια ημέρα και ξεκινάει η επόμενη. Υπολογίζεται ότι από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου, έχεις στη διάθεσή σου περίπου 15 λεπτά πραγματικού χρόνου. Καλύτερα, από άποψη χρόνου, είναι τα πράγματα όταν βρεθείς σε υπόγειες σπηλιές, κάτι σύνηθες στο Pimin 4. Εκεί το ρολόι κινείται έξι φορές πιο αργά, οπότε, πρακτικά έχεις όλη σου την άνεση για να φέρεις εις πέρας ό,τι σου έχει ανατεθεί.

 

 

Τα Dandori Battles – Στο επίκεντρο η στρατηγική

Τα Dandori Battles είναι ακόμα ένα από τα νέα στοιχεία που εισάγει στο gameplay το Pikmin 4. Κάποιοι από τους ναυαγούς που θα πρέπει να σώσεις έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι των κατοίκων του PNF-404 και ο μόνος τρόπος να τους απελευθερώσεις είναι να τους κερδίσεις στις δοκιμασίες που σου θέτουν. Κυρίως, θα πρέπει μέσα σε περιορισμένο χρόνο να συγκεντρώσεις στο σκάφος σου περισσότερα αποθέματα από αυτούς. Ξεκινάς με μια μικρή ομάδα Pikmin, τα πολλαπλασιάζεις και στη συνέχεια ρίχνεσαι στο πεδίο. Μέσα στα λίγα λεπτά που διαρκεί η δοκιμασία θα πρέπει να επιδείξεις τις στρατηγικές σου ικανότητες, λαμβάνοντας αποφάσεις που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την έκβαση της μάχης. Το αν θα αφοσιωθείς αποκλειστικά στη συγκέντρωση προμηθειών ή θελήσεις να εμποδίσεις τα μέλη της αντίπαλης ομάδας, είναι κάτι που επαφίεται αποκλειστικά σε εσένα.

 

Τεχνικός Τομέας

Ο τεχνικός τομέας του Pikmnin 4 είναι άριστος. Οι λεπτομέρειες των τοπίων είναι εξαιρετικές, ενώ το ίδιο συμβαίνει με τα μοντέλα όλων των χαρακτήρων. Τα οπτικά εφέ είναι εξαιρετικά και τα animations απόλυτα ομαλά. Η μουσική εμψυχώνει τις ηρωικές προσπάθειες των πρωταγωνιστών και σε κάθε περίπτωση είναι η ιδανική συντροφιά. Η απόκριση στις εντολές χειρισμού είναι άψογη και η εντύπωση που θα αποκομίσεις είναι ότι το παιχνίδι έχει περάσει από εξονυχιστικούς ελέγχους πριν βρεθεί στα ράφια των καταστημάτων.

 

Γιατί να το προσθέσω στη συλλογή μου

Αν είσαι κάτοχος Nintendo Switch και σκέφτεσαι με ποιο παιχνίδι θα περάσεις τις επόμενες ημέρες, το Pikmin 4 φαντάζει ως η ιδανική επιλογή. Μια χαλαρωτική εμπειρία, με γερές δόσεις στρατηγικής και ιστορίας, που θα σου κρατήσει συντροφιά για πολλές ώρες, γεμίζοντας ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σου. Αν είσαι έτοιμος, βάλε στο στόμα τη σφυρίχτρα και κάλεσε κοντά σου τα Pikmin για να ξεκινήσει η περιπέτεια.

 

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: PlayStation 5PlayStation 4Nintendo SwitchXbox Series X, Xbox Series S, PC.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

 

Μπορείς να δεις ακόμη