Διάλεξε μικροσυσκευές για το φοιτητικό νοικοκυριό

by Zikou Stella

Το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει να φαίνεται στον ορίζοντα και αν είσαι φοιτητής σίγουρα ετοιμάζεσαι να εξοπλίσεις το σπίτι σου με όλες τις απαραίτητες μικροσυσκευές.

Μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς σου θα αποτελέσει η διατροφή. Ναι μεν υπάρχουν οι φοιτητικές εστίες, οι ταβέρνες, τα εστιατόρια και τα καταστήματα που πουλάνε “γρήγορο” φαγητό, όμως τίποτα δεν συγκρίνεται με τα σπιτικά γεύματα. Για πολλούς υπάρχουν τα δέματα και τα ταπεράκια της μαμάς, όμως η φοιτητική ζωή ενδείκνυται για να δοκιμάσεις τις ικανότητές σου στη μαγειρική τέχνη. Ούτως η άλλως, η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο που για οτιδήποτε θέλεις να βάλεις στο πιάτο, το ποτήρι ή το φλυτζάνι σου, υπάρχουν περισσότεροι από ένας σύμμαχοι και στον Κωτσόβολο θα βρεις όλα όσα πρέπει να έχει το νοικοκυριό που στήνεις.

 

Συσκευές για ένα θρεπτικό κι απολαυστικό πρωινό

Το πρωινό είναι το κυριότερο γεύμα της ημέρας και απολύτως απαραίτητο για να προσφέρεις ενέργεια στον οργανισμό σου και να ανεβάσεις την ψυχολογία σου. Από τον μυρωδάτο καφέ που κάνει το μάτι σου να ανοίγει, τον φρεσκοστυμμένο χυμό φρούτων που θα σε γεμίσει με βιταμίνες, την ομελέτα που θα χαϊδέψει τον ουρανίσκο σου, ή το νόστιμο τοστ που θα απογειώσει τους γευστικούς σου αισθητήρες.

 

Φρέσκοι χυμοί και smoothies

Ένας φρεσκοστυμμένος χυμός ή ένα τονωτικό smoothie με φρούτα εποχής θα πρέπει να υπάρχει κάθε πρωί στο τραπέζι σου. Οι αποχυμωτές είναι συσκευές που λειτουργούν με ολόκληρα φρούτα, χωρίς να χρειάζεται να τα κόψεις από πριν. Έτσι ο χυμός διατηρεί όλες τις θρεπτικές ουσίες και αποφεύγεται η γρήγορη οξείδωση. Από κάθε φρούτο παίρνεις περισσότερο χυμό και δεν χάνεις τα ευεργετικά συστατικά που βρίσκονται στις φλούδες. Κάποια μοντέλα έχουν ρυθμίσεις ακόμα και για την πυκνότητα του χυμού.

Ο στίφτης είναι η συσκευή που θα στύψει εύκολα τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ, πιέζοντας απλά τα φρούτα πάνω του. Έτσι μπορείς να στύβεις γρήγορα και χωρίς κόπο ό,τι χρειάζεσαι. Μια εναλλακτική είναι το vacuum blender. Μια συσκευή που βασίζεται στην τεχνολογία κενού αέρος, παρέχοντας ακόμη πιο φρέσκα και θρεπτικά ροφήματα. Οι χυμοί παρασκευάζονται σε κενό αέρος διατηρούν το φυσικό τους χρώμα και παράλληλα διατηρούνται για τουλάχιστον διπλάσιο χρόνο σε σχέση με τα ροφήματα από συμβατικούς αποχυμωτές και μπλέντερ.

 

Φρυγανιέρα – Τοστιέρα

Μία φρυγανιέρα αποτελεί την ιδανική επιλογή για ζεστό φρυγανισμένο ψωμί όπου θα απλωθούν με άνεση το βούτυρο, το μέλι και η μαρμελάδα. Οι σύγχρονες φρυγανιέρες έρχονται με διάφορες σκάλες για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, για να πετυχαίνεις πάντοτε το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα. Ίσως σου φανεί πρακτικό ένα μοντέλο με αποσπώμενη βάση για τα ψίχουλα, οπότε η φρυγανιέρα σου θα είναι πάντοτε καθαρή με μία απλή κίνηση.

Κι αν αναζητάς κάτι περισσότερο από φρυγανιές, το τοστ είναι σίγουρα η νούμερο ένα λύση για χορταστικό πρωινό γεύμα, ή για ένα γρήγορο υγιεινό σνακ. Ψηλά στη λίστα αγορών σου τοποθέτησε την τοστιέρα-σαντουιτσιέρα. Όλα τα μοντέλα διαθέτουν αντικολλητικές πλάκες, για να ψήνουν ομοιόμορφα και να καθαρίζονται εύκολα. Κάποιες συσκευές είναι ιδανικές για να ψήσεις εύκολα και γρήγορα ακόμα και τα αγαπημένα σου κοψίδια.

 

Καφέδες και ροφήματα

Φοιτητική ζωή χωρίς καφέ δεν γίνεται. Είτε στην καφετέρια της σχολής είτε στο σπίτι. Πώς αλλιώς θα βρεις το κουράγιο να παρακολουθήσεις τα πρωινά μαθήματα μετά από ένα ακόμα ξέφρενο ξενύχτι;

 

Τέλειος espresso με το πάτημα ενός κουμπιού

Για να είναι απόλυτα επιτυχημένος ένας espresso, ένας cappuccino, ένας latte macchiato και όλα τα ροφήματα καφέ με βάση τον espresso το μεγαλύτερο μυστικό κρύβεται στη μηχανή καφέ που θα επιλέξεις.

Με μια πλήρως αυτόματη μηχανή espresso δεν θα σε προβληματίσει η επίτευξη της κατάλληλης γεύση και υφής, συν το γεγονός ότι θα εντυπωσιάσεις φίλους και γνωστούς. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πατήσεις ένα κουμπί. Όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η πλήρως αυτόματη μηχανή σου. Αυτό σημαίνει ότι το άλεσμα των κόκκων, το σωστό πάτημα του καφέ, η ακριβής έναρξη / παύση εκχύλισης, το αφρόγαλα, έως και το καθάρισμα της μηχανής γίνονται από τον ηλεκτρονικό barista που έχεις στον πάγκο της κουζίνας, δηλαδή την καφετιέρα σου. Έτσι, θα μπορείς να δημιουργήσεις μια σειρά απολαυστικών ροφημάτων με βασικό συστατικό τον καφέ.

 

Για μυρωδάτο «γαλλικό»

Μια καφετιέρα φίλτρου έχει έτοιμο μέσα σε λίγα λεπτά τον αρωματικό σου γαλλικό καφέ. Εάν ο καφές είναι το πρώτο πράγμα σου έρχεται στο μυαλό το πρωί, θα βρεις μοντέλα που ρυθμίζονται από το βράδυ έτσι ώστε να είναι έτοιμος και ζεστός ο καφές την ώρα που θα ξυπνήσεις. Σε περίπτωση που έρχεται η παρέα σου στο σπίτι για καφέ, μια συσκευή με μεγάλη κανάτα θα σου φανεί απόλυτα χρήσιμη, για να φτιάχνεις πολλά φλυτζάνια καφέ με το πάτημα ενός κουμπιού. Αν είσαι από τους βιαστικούς ορισμένα μοντέλα διαθέτουν λειτουργία αυτόματης διακοπής ροής. Έτσι θα γεμίζεις την κούπα σου ακόμη κι όταν δεν έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία όλης της ποσότητας καφέ.

 

Πολυκαφετιέρα για όλα τα γούστα

Αν δεν γνωρίζεις τι να διαλέξεις, υπάρχει και η επιλογή της πολυκαφετιέρας. Σε μια πολυκαφετιέρα μπορείς να φτιάξεις έναν πλούσιο και δυνατό espresso, έναν λαχταριστό  cappuccino ή έναν αρωματικό καφέ φίλτρου. Όλα αυτά πατώντας μόνο ένα κουμπί. Οι πολυκαφετιέρες διαθέτουν ηλεκτρική αντλία νερού, η χρήση τους είναι πολύ εύκολή και έχουν ακροφύσιο ατμού για να φτιάχνεις αφρόγαλα με την απαραίτητη υφή.

 

 

Για να απολαμβάνεις μεγάλη ποικιλία ροφημάτων

Εναλλακτικά, μπορείς να εξετάσεις την αγορά μιας σύγχρονης μηχανής ροφημάτων με κάψουλες. Έτσι κανένας από τους επισκέπτες σου δεν θα έχει παράπονο ότι ζήτησε σοκολάτα αντί για καφέ και εσύ δεν είχες. Το μόνο που αλλάζει είναι η κάψουλα που θα χρησιμοποιήσεις. Μάλιστα, πολλές μηχανές ροφημάτων έρχονται με πίεση ατμού έως 15 bar, οπότε θα έχεις ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να φτιάξεις μια μεγάλη ποικιλία κρύων και ζεστών ροφημάτων από espresso μέχρι φραπέ, σοκολάτες, τσάι και πολλά άλλα. Ξανά, απλά και μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού.

 

Για τα καθημερινά μαγειρέματα

Ο μάγειρας που σέβεται τον εαυτό του φροντίζει να γεμίσει το “οπλοστάσιό” του με τις κατάλληλες συσκευές. Στο σημείο που έχει φτάσει η τεχνολογία, αυτό που μετράει είναι αν έχεις όρεξη και όχι αν η μαγειρική είναι από τα δυνατά σου σημεία. Ακόμα και αν ο χρόνος που μπορείς να διαθέσεις είναι περιορισμένος, υπάρχουν όλες εκείνες οι μικροσυσκεύες που θα γίνουν άμεσα η προέκταση του χεριού σου, για γρήγορα, θρεπτικά και υγιεινά σπιτικά γεύματα.

 

Το δεξί σου χέρι στην κουζίνα

Υπάρχουν μικροσυσκευές για την κουζίνα που θα σε βοηθήσουν να προετοιμάσεις τα υλικά για συνταγές μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής. Ένας πολυκόπτης ή ένα πολυμίξερ θα σου φανούν χρήσιμα για να τεμαχίσεις φρούτα και λαχανικά, να τρίψεις το κρεμμύδι που θέλεις να βάλεις στα μπιφτέκια, να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου με γευστικά dips και να φτιάξεις γευστικά σνακ που θα απολαύσεις με την παρέα σου.

Για σούπες, σάλτσες, ακόμα και smoothies, το μπλέντερ είναι μια επιλογή που θα πρέπει να έχεις στην κορυφή της λίστας σου. Ακόμα και ινώδη λαχανικά θα μπορείς να τα πολτοποιήσεις πολύ εύκολα, παίρνοντας ένα αποτέλεσμα με απαλή υφή, να κάνεις πουρέ αλλά και να θρυμματίσεις πάγο για το αγαπημένο σου κοκτέιλ.

 

Αν η υγεία σου και η διατήρηση της φόρμας σου βρίσκονται πάντα στο μυαλό σου, ένα nutribullet θα σου προσφέρει το θρεπτικό και γευστικό smoothie, που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις τη μέρα σου, χάρη στην ακρίβεια, την πολτοποίηση και την εκχύλιση των θρεπτικών συστατικών. Στη συνέχεια μπορείς να προσθέσεις ένα υγρό, για παράδειγμα γάλα αμυγδάλου ή ακόμα κάποιο superfood, όπως είναι οι σπόροι chia και πάγο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Nutribullet για να πολτοποιήσεις οποιοδήποτε λαχανικό ή μπαχαρικό και να δημιουργήσεις γρήγορα dressing, σούπες βελουτέ, επιδόρπια, κοκτέιλ, παγωτό, σάλτσες, ντιπ και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξη της παρέας.

 

Η κουζινομηχανή είναι η απόλυτη λύση για εσένα που θέλεις να κάνεις τα πάντα με μια και μόνο συσκευή. Οι περισσότερες κουζινομηχανές είναι εξοπλισμένες με περισσότερα από 30 διαφορετικά εξαρτήματα για την εκτέλεση σχεδόν όλων των εργασιών στην κουζίνα. Κάθε εξάρτημα προσαρμόζεται εύκολα στο μηχάνημα, εξοικονομώντας χώρο και χρόνο, ενώ έχεις όλα τα κουζινικά εργαλεία σε μια και μόνο συσκευή. Φαντάσου ότι η κουζινομηχανή σου μπορεί να δεχτεί μια μεγάλη γκάμα εξαρτημάτων για να καλύψεις τις ανάγκες σου όπως μπλέντερ ανθεκτικό σε απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας για σούπες βελουτέ και smoothies, παρασκευαστή ανοίγματος φύλλου για πίτες και πίτσες, παρασκευαστή ζυμαρικών για φρέσκα μακαρόνια από αγνά υλικά, κρεατομηχανή για κιμά και λουκάνικα, κόπτη λαχανικών για σαλάτες, παγωτομηχανή για γευστικό σπιτικό παγωτό, μύλο αλέσεως για μπαχαρικά και βότανα που μαζεύει η γιαγιά στο χωριό και πολλά άλλα.

 

Εύκολο και υγιεινό μαγείρεμα

Ακόμα και αν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος, όμως το σπιτικό φαγητό είναι η πρώτη σου επιλογή, δίχως να ξοδεύεις πολλά χρήματα μπορείς να ετοιμάζεις γρήγορα τα αγαπημένα σου πιάτα, χρησιμοποιώντας μια κεραμική ή επαγωγική εστία ή τον φούρνο μικροκυμάτων.

 

Ένας σύγχρονος φούρνος μικροκυμάτων, ιδιαίτερα αν διαθέτει γκριλ θα γίνει ο απόλυτος βοηθός σου στην κουζίνα, καθώς μπορεί άνετα να λειτουργήσει ως δεύτερος φούρνος με εξαιρετικά αποτελέσματα, επιταχύνοντας διαδικασίες όπως η προετοιμασία μιας γιορτής. Το φαγητό προετοιμάζεται γρήγορα και στο πιάτο σου δεν θα υπάρχει πλέον άψητο φαγητό ή πάγος στη μέση του πιάτου. Πολλοί φούρνοι μικροκυμάτων παρέχουν και συνδυαστικές δυνατότητες για να μαγειρέψεις και να ροδίσεις το φαγητό με μία μόνο διαδικασία.

 

Αν ο χώρος στην κουζίνα σου δεν είναι επαρκής, υπάρχουν επιλογές όπως οι πολυμάγειρες ή τα κουζινάκια. Για υγιεινά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά γεύματα στον ατμό, το να προσθέσεις στο νοικοκυριό σου έναν ατμομάγειρα είναι μονόδρομος. Με το μαγείρεμα στον ατμό, στο πιάτο σου θα καταλήξουν όλες οι θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες, δίχως τα περιττά πολλές φορές λιπαρά και σάλτσες.

Αν δεν μπορείς να αποχωριστείς τις τηγανιτές πατάτες, τα κολοκυθάκια ή τις μελιτζάνες που σου στέλνει η μαμά από το μποστάνι σας, τότε προσανατολίσου στην αγορά μιας φριτέζας. Τηγανίζοντας με ελάχιστη ποσότητα λαδιού, θα μαγειρεύεις εύκολα και γρήγορα μια μεγάλη ποικιλία από φαγητά και γιατί όχι, θα μπορείς να εντυπωσιάσεις την παρέα σου.

 

Εκτός από τις φριτέζες λαδιού υπάρχουν και αυτές που λειτουργούν με αέρα, οι λεγόμενες air fryers. Είναι συσκευές που λειτουργούν ταυτόχρονα ως τηγάνι και ως ατμομάγειρας. Οι φριτέζες αέρος ζεσταίνονται γρήγορα και είναι έτοιμες για χρήση σε λίγα λεπτά. Το μαγείρεμα είναι πιο εύκολο και γρήγορo σε σχέση με τον παραδοσιακό φούρνο, αφού γίνεται σε πολύ μικρότερο χώρο. Προσφέρουν προεπιλεγμένες ρυθμίσεις ανάλογα με το είδος του φαγητού, κάνοντας τη χρήση τους απλή. Τα βασικά τους πλεονεκτήματα είναι η εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας, ενώ διαθέτουν αντικολλητικό καλάθι και αφαιρούμενα εξαρτήματα που καθαρίζονται εύκολα είτε στο χέρι είτε στο πλυντήριο.

 

 

Πάντα σικ και περιποιημένος

Εκτός από τις μικροσυσκευές για την κουζίνα υπάρχουν μια σειρά από άλλες που θα δώσουν άλλη διάσταση στη νέα σου ζωή. Αν και για πολλούς αποτελεί μια βαρετή και επίπονη διαδικασία, ένα ατμοσίδερο θα σε βοηθήσει να διατηρείς τη γκαρνταρόμπα σου σε φόρμα, ατσαλάκωτη και τα ρούχα σου στην επιθυμητή κατάσταση, έτοιμα ανά πάσα στιγμή για κάθε περίσταση.

Αν μόλις λούστηκες και το ραντεβού σου σε περιμένει, ένα σεσουάρ είναι ο απαραίτητος σύμμαχος για να στεγνώσεις τα μαλλιά σου γρήγορα αλλά και για να πετύχεις την κόμμωση που θέλεις για να εντυπωσιάσεις τα πλήθη. Ταυτόχρονα, στεγνώνοντας τα μαλλιά σου θα αποφύγεις ανεπιθύμητους επισκέπτες, όπως μια ψύξη.

 

Σπίτι πάντα καθαρό

Ε, δεν θα περιμένεις να έρθει η μητέρα σου για να καθαρίσεις το σπίτι. Άσε που αν έρθουν οι φίλοι σου και δουν ότι η καθαριότητα δεν είναι το φόρτε σου μπορεί να μην ξαναπατήσουν. Κι ας λένε, δεν τρέχει τίποτα και εμείς έτσι είμαστε πάνω κάτω. Βάλε λοιπόν στο νοικοκυριό σου ένα φορητό ηλεκτρικό σκουπάκι. Ακόμα και αν δεν έχεις συνειδητοποιήσει ακόμα το πόσο χρήσιμο μπορεί να σου φανεί, σου δίνει τη δυνατότητα να μαζεύεις στερεά και υγρά, ενώ κάποια μοντέλα έχουν ακροφύσιο με βουρτσάκι για απομάκρυνση της σκόνης από σχισμές, σωλήνες επέκτασης και ειδικό εξάρτημα για τρίχες κατοικίδιων.

 

Μάστορας για όλες τις δουλειές

Σε κάθε σπίτι, τα μαστορέματα δεν σταματάνε. Όλο και κάποιο κάδρο θα χρειαστεί να κρεμάσεις, όλο και κάτι θα βιδώσεις. Οπότε, γιατί να υποχρεώνεσαι σε άλλους, γιατί να περιμένεις να έρθει ο πατέρας σου ή κάποιος άλλος συγγενής; Αγόρασε ένα ηλεκτρικό σετ εργαλείων και σίγουρα, αργά ή γρήγορα θα το χρησιμοποιήσεις.

 

Καθημερινές απολαύσεις στη φοιτητική σου ζωή

Τα φοιτητικά χρόνια είναι μια από τις ωραιότερες περιόδους της ζωής σου, οπότε φρόντισε να τα απολαύσεις. Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη όμορφες στιγμές, ο συνδυασμός των οποίων έχει ως αποτέλεσμα μια χαρούμενη ημέρα. Ένα νόστιμο φαγητό, ένας απολαυστικός καφές, ένας θρεπτικός χυμός, είναι συστατικά που θα μάθεις σιγά, σιγά να αγαπάς και όσο περνάει ο καιρός θα εκτιμάς όλο και περισσότερο την αξία τους. Για να το πετύχεις, το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί να εξοπλίσεις το νοικοκυριό σου με όλες τις απαραίτητες μικροσυσκευές και στον Κωτσόβολο θα βρεις όλα όσα χρειάζεσαι για να περάσεις ευχάριστα τα φοιτητικά σου χρόνια.

 

Μπορείς να δεις ακόμη