PlayStation 5 vs Xbox Series X/S: συγκριτικό ένα χρόνο μετά την επίσημη εμφάνισή τους στην αγορά

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Έχει περάσει ήδη ένας χρόνος και μερικοί μήνες από το τελευταίο επεισόδιο του «πολέμου των κονσολών» με τις Sony και Microsoft να κονταροχτυπιούνται μία ακόμα φορά ώστε να κερδίσουν τις καρδιές των gamers, αλλά και φυσικά το μεγαλύτερο μερίδιο μίας ελκυστικής και μεγάλης αγοράς!

Φυσικά, κάποιος θα ισχυριστεί ότι και η Nintendo είναι μέρος αυτής της σύγκρουσης, όμως για πρακτικούς λόγους σε αυτή την ανάλυση θα συγκρίνουμε τα δύο μηχανήματα που από πλευράς φιλοσοφίας χρήσης και υλικού είναι πιο συγγενικά. Άλλωστε, με τα επίσημα στατιστικά ακόμα και αν κάποιος διαθέτει PlayStation ή XBOX είναι πιο πιθανό να έχει ως εναλλακτική κονσόλα το Switch και όχι το αντίπαλο… δέος!

Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι και οι δύο βασικές κονσόλες έχουν μεγάλη ζήτηση και καλές πωλήσεις παρόλα τα γνωστά προβλήματα τροφοδοσίας στην αγορά, ενώ οι τεχνικές διαφορές τους είναι μάλλον μικρές. Εν ολίγοις, πρόκειται για εξαιρετικά μηχανήματα, τα οποία θα ικανοποιήσουν τις gaming ανάγκες σου τώρα και στο μέλλον, χάρη στις δυνατότητες για 8K ανάλυση, πολύ υψηλά frame rates και τη χρήση γρήγορων SSD δίσκων ταυτόχρονα με δυνατούς επεξεργαστές γραφικών.

 

Πάμε λοιπόν να τις συγκρίνουμε λίγο πιο αναλυτικά:

 

Hardware και Απόδοση

Οι νέες κονσόλες μοιάζουν με μικρά customized PC και έχουν σχεδόν παρόμοιο hardware και επιδόσεις. Για την ακρίβεια, φαίνεται ότι το Xbox Series X στα χαρτιά έχει λίγο πιο δυνατό hardware. Όμως, το PlayStation φαίνεται να κερδίζει σε χρόνους φόρτωσης (loading times) γεγονός που μπορεί να είναι σημαντικό ειδικά για τα μελλοντικά ακόμα πιο «βαριά» παιχνίδια. Όμως, η ουσία είναι ότι πρόκειται για παρόμοιο υλικό και περίπου ισοδύναμα συστήματα. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς να βρεις στον πίνακα στο τέλος.

 

Τιμή

Και εδώ για προφανείς λόγους υπάρχει μία ισορροπία! Η τιμή είναι περίπου ίδια και για τις δύο κονσόλες. Για τους λάτρεις του console gaming η τιμή αρχικά μπορεί να φάνηκε κάπως υψηλή, όμως πραγματικά είναι καλή, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την ποιότητα του hardware, αλλά και το γεγονός ότι μία κονσόλα είναι επένδυση για τουλάχιστον 7 χρόνια και πάνω (με το software συνεχώς να βελτιστοποιείται πάνω τους). Προφανώς, ως χόμπι και επιλογή παραμένει πολύ πιο οικονομικό από το PC gaming και τις επενδύσεις που το τελευταίο απαιτεί για να είναι high end.

Πάντως, η πιο ενδιαφέρουσα διαφοροποίηση είναι το γεγονός ότι ενώ η Sony συνεχίζει την παραγωγή του PS4, η Microsoft αποφάσισε να προσφέρει μίας νέας γενιάς XBOX κονσόλα για τους casual gamers, για secondary setups ή για όσους διαθέτουν μικρότερο budget, το Xbox Series S. Το τελευταίο έχει λιγότερες hardware δυνατότητες από το X και δεν διαθέτει Blu-Ray δίσκο, αλλά είναι αξιοπρεπές σε επιδόσεις, υποστηρίζει τις νέες τεχνολογίες (όπως είναι το Ray Tracing) και κυρίως συνδυάζεται με το υπερόπλο της Microsoft το Game Pass (θα το δεις με περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω στην ανάλυση). Προφανώς, καλύπτει μία ανάγκη της αγοράς για φθηνότερες κονσόλες, διότι το S όντως πάει εξαιρετικά σε πωλήσεις.

 

 

Βιβλιοθήκη Βιντεοπαιχνιδιών

Και τα δύο συστήματα προσφέρουν παιχνίδια για όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις, αλλά έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Ειδικότερα, το XBOX σου δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσεις τα παιχνίδια από την κονσόλα προηγούμενης γενιάς (το Xbox One) προσφέροντας δωρεάν upgrade και βελτιστοποίηση. Από την άλλη, το PS5 προσφέρει περισσότερους καινούργιους και αποκλειστικούς τίτλους για τη νέα κονσόλα.

Όμως, το Xbox Series X έχει καλύτερο compatibility προς τα πίσω (υποστήριξη για παιχνίδια άλλων γενιών κονσολών), μα κυρίως το Game Pass. Το τελευταίο θα έλεγε κανείς ότι είναι σαν το Netflix, αλλά για games! Δηλαδή, με μία μηνιαία συνδρομή κοντά στα 14 ευρώ (μπορεί να είναι και πολύ φθηνότερο συνδυαστικά με κάποιες προσφορές) έχεις πρόσβαση σε εκατοντάδες ΑΑΑ παιχνίδια που μπορείς να τα παίξεις όποτε και όσο θέλεις! Σε αυτό πρέπει κανείς να συνυπολογίσει και τις συνεχείς ακριβές και εντυπωσιακές εξαγορές game studio από τη Microsoft, που θα της δώσουν ακόμα περισσότερους σε αριθμό αλλά και ποιότητα αποκλειστικούς τίτλους.

Δυστυχώς, σε αυτόν τον τομέα η Sony έχει μείνει πολύ πίσω με την υπηρεσία PS Plus Collection να μην είναι συγκρίσιμη. Ίσως αυτό να αλλάξει στο μέλλον, μιας και υπάρχουν φήμες περί μίας τύπου Game Pass υπηρεσίας με το όνομα Spartacus μέσα στο 2022…

 

 

Συμβατότητα προς τα πίσω

Είναι το περίφημο backwards compatibility, στο οποίο προβάδισμα έχει το XBOX. Φαίνεται ότι η δική του υλοποίηση είναι και τεχνικά και σε αριθμούς υποστηριζόμενων παιχνιδιών πιο πλήρης και φτάνει μέχρι το πρώτο XBOX. Από την άλλη η Sony, όχι μόνο έχει μείνει πίσω σε αυτόν τον τομέα, αλλά συχνά έχει δύο εκδόσεις του ίδιου παιχνιδιού, αλλά για διαφορετικής γενιάς κονσόλα! Βέβαια, πρόσφατα κατέθεσε μία νέα πατέντα για να λύσει αυτό το θέμα, αλλά για την ώρα έχει δώσει χώρο στη Microsoft ώστε να διαθέτει πιο πλήρη βιβλιοθήκη παλιότερων παιχνιδιών, μα κυρίως ένα legacy support στους πιστούς πελάτες της!

 

Cloud Gaming

Οι cloud υπηρεσίες (ακόμα και στα save) είναι εξαιρετικές και στις δύο κονσόλες, αλλά η αλήθεια είναι ότι το cloud gaming θέλει δρόμο ακόμα. Για παράδειγμα, το PS5 με το PlayStation Now, σου επιτρέπει να στριμάρεις τίτλους του PS3 and PS4 στο PS5 ή στο PC. Το ίδιο και το Xbox με το Game Pass Ultimate, όπου μπορείς να στριμάρεις και σε Android συσκευές. Όμως, και οι δυο υπηρεσίες θέλουν δουλειά και χρόνο ακόμα για να ωριμάσουν.

 

Εμφάνιση και Φινίρισμα

Αν και η εμφάνιση είναι θέμα προτίμησης και έχει στοιχεία υποκειμενικότητας, είναι μάλλον κοινή πεποίθηση ότι το PS5 είναι πιο άσχημο, μεγάλο σε μέγεθος, περίεργα ασυμμετρικό και πιο δύσκολο στο να αλλάξεις προσανατολισμό τοποθέτησης. Επίσης, μερικά πλήκτρα δεν είναι ευδιάκριτα. Δεν είναι τυχαία η online γκρίνια των οπαδών της Sony, ούτε το γεγονός ότι τελικά έδωσε στην αγορά επίσημα καλύμματα σε διάφορα χρώματα…

Στον αντίποδα, το Xbox Series X δείχνει πιο «σοβαρό», με την καλή έννοια συντηρητικό και στιβαρό με το σχήμα και το μαύρο χρώμα του. Μοιάζει περισσότερο με ένα μικρό διακριτικό PC, πιάνει λιγότερο χώρο, ενώ διαθέτει και pairing button για να σε διευκολύνει στις ασύρματες συνδέσεις.

Θα έλεγε κανείς ότι το μόνο πλεονέκτημα του PlayStation 5 είναι το ότι διαθέτει θύρα USB – C, που στο μέλλον μπορεί να αποδειχτεί πιο πρακτική.

 

 

Χειριστήρια

Τα controllers και στις δυο περιπτώσεις είναι εξαιρετικά, με εργονομική σχεδίαση, αντοχή και καλό φινίρισμα.

Συγκεκριμένα, τα χειριστήρια του Series X ακολουθούν την πετυχημένη συνταγή των χειριστηρίων του Xbox One, με βελτιωμένο κράτημα και D-pad, αλλά και με ένα νέο Share Button στη μέση για άμεσο διαμοιρασμό περιεχομένου. Όμως, ακόμα αξιοποιούν AA μπαταρίες και αφήνουν την επιλογή, αλλά και το εξτρά κόστος, στον χρήστη, ώστε ο τελευταίος αν θέλει να επενδύσει σε ένα rechargeable pack.

Εναλλακτικά, το PS5 DualSense έχει διαφορές από το προηγούμενο DualShock 4. Η σημαντικότερη είναι το haptic feedback, που έχει ως σκοπό να μιμηθεί την αίσθηση αντικειμένων από τον πραγματικό κόσμο με το να δημιουργεί την αναμενόμενη αντίσταση! Όντως, ενδιαφέρουσα και πρωτοποριακή τεχνολογία, η οποία θα φανεί στο μέλλον το κατά πόσο θα γίνει στάνταρ και θα προσφέρει στην gaming εμπειρία.

Συμπερασματικά, τα δυο μηχανήματα είναι συγγενικά, πανομοιότυπα και με λίγες διαφορές. Μάλλον, το Xbox Series X φαίνεται να κερδίζει στα σημεία κυρίως λόγω του ανώτερου hardware, καλύτερου design, του εξαιρετικού backwards compatibility, αλλά κυρίως λόγω του Game Pass. Ειδικά το τελευταίο φαίνεται να είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπίσει η Sony, αφού είναι system seller και τραβάει πελάτες. Βέβαια, το PlayStation 5 συνεχίζει να διαθέτει ταχύτερα loading time χαρακτηριστικά και περισσότερα αξιόλογα exclusives.

Βέβαια, εσύ στην προηγούμενη ανάλυση μπορείς να προσθέσεις και άλλα στοιχεία που μπορεί να σε αφορούν, όπως το loyalty σε ένα brand ή το που έχεις τους περισσότερους φίλους και τα πιο πολλά αγορασμένα παιχνίδια (ειδικά σε ψηφιακή μορφή).

Σε κάθε περίπτωση και οι δυο κονσόλες μπορούν να σου προσφέρουν εξαιρετικές gaming εμπειρίες για τα επόμενα πολλά χρόνια! Αξίζει να αγοράσεις μία από αυτές μαζί πάντα με μία σύγχρονη τηλεόραση/οθόνη (τουλάχιστον 4Κ, με HDR και ρυθμό ανανέωσης το λιγότερο 60 Hz) που θα ταιριάζει σε ένα δυνατό gaming μηχάνημα.

 

PS5 vs Xbox Series X σύγκριση

PS5 XBOX Series X
Αποκλειστικά Spider-Man: Miles Morales, Horizon II: Forbidden West, Gran Turismo 7 Halo Infinite, Senua’s Saga: Hellblade 2, Forza Motorsport 8, State of Decay 3
Backwards Compatibility Almost all PS4 games, including optimized PS4 Pro titles All Xbox One games / Select Xbox 360 and original Xbox games
CPU 8-core 3.5 GHz AMD Zen 2 8-core, 3.8 GHz AMD Zen 2
GPU 10.3 teraflop AMD RDNA 2 12.0 teraflop AMD RDNA 2
RAM 16 GB GDDR6 16 GB GDDR6
Αποθηκευτικός

Χώρος

825 GB custom SSD 1 TB custom NVMe SSD
Ανάλυση Up to 8K Up to 8K
FPS Up to 120 fps Up to 120 fps
Οπτικός

Δίσκος

4K UHD Blu-ray 4K UHD Blu-ray

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: PlayStation 5Xbox Series X, Xbox Series S.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη