Πλυντήριο πιάτων: Καθαρισμός και συντήρηση

by K Admin

«Χάρισε» στη συσκευή μακροζωία και στα σκεύη σου απόλυτη υγιεινή.

Για να μπορεί το πλυντήριο να καθαρίζει στην εντέλεια τα πιάτα και τα υπόλοιπα μαγειρικά σου σύνεργα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να παραμένει κι αυτό καθαρό. Έτσι, δεν θα πρέπει να ξεχνάς τη φροντίδα της συσκευής σου, η οποία εκτός από απόλυτη υγιεινή για τα σερβίτσια σου, θα σου εξασφαλίσει πως θα μπορείς να την χρησιμοποιείς για πολλά χρόνια.

 

Έλεγχε το φίλτρο

Το φίλτρο συγκρατεί τα υπολείμματα τροφίμων με σχετικά μεγάλο μέγεθος, που δεν καταλήγουν στην αποχέτευση. Επομένως, είναι σημαντικό να το ελέγχεις αρκετά συχνά, εξετάζοντας μήπως έχει βουλώσει. Όταν πρόκειται να το καθαρίσεις, ξεβίδωσέ το από τη θέση του, βάλε το κάτω από τρεχούμενο νερό κι αφαίρεσε τα κατάλοιπα φαγητών.

 

Καθάριζε τα «τυφλά» σημεία στο εσωτερικό

Μέσα στον κάδο υπάρχουν σημεία, όπως εκεί που «πατά» η πόρτα όταν κλείνει, στα οποία δεν φθάνει το νερό υπό πίεση κι επομένως είναι πιθανό να συσσωρεύουν λίπη κι άλατα. Σε μία τέτοια περίπτωση, καθάρισέ τα με προσοχή, χρησιμοποιώντας κατά προτίμηση ένα ειδικό καθαριστικό κι ένα απαλό σφουγγάρι, ή πανί. Ο λόγος είναι πως θα πρέπει να προσέξεις να μην φθείρεις τα τοιχώματα του κάδου, προκαλώντας γδαρσίματα.

 

Εξέταζε τη μόνωση της πόρτας

Κάθε φορά που πρόκειται να βάλεις πλυντήριο, εξέταζε σε τι κατάσταση βρίσκεται το «λάστιχο» στην πόρτα του – το οποίο εξασφαλίζει τη στεγανότητα του πλυντηρίου. Αν διαπιστώσεις πως έχει «μαζέψει» άλατα, καθάρισέ το μ’ ένα πανί, ή μια οδοντόβουρτσα.

 

 

Καθάριζε τους βραχίονες ψεκασμού νερού

Είτε από άλατα, είτε από υπολείμματα τροφών είναι πιθανό να βουλώσουν τα ειδικά στόμια στους βραχίονες ψεκασμού νερού, μειώνοντας επομένως τη «δύναμη» με την οποία το νερό πέφτει στα σκεύη για να τα καθαρίσει. Αν δεις «σημάδια» βουλώματος, αφαίρεσε τους βραχίονες και καθάρισέ τους με τρεχούμενο νερό.

 

Αντιμετώπισε τα άλατα

Στην περίπτωση που ζεις σε περιοχή με «σκληρό» νερό, δηλαδή με μεγάλη περιεκτικότητα σε άλατα, τότε όχι μόνο τα σκεύη σου θα έχουν μία χαρακτηριστική θαμπάδα, ή «στάμπες», αλλά θα επιβαρύνεται και η λειτουργία σου πλυντηρίου σου με τη συσσώρευση αλάτων στα εξαρτήματά του. Η λύση είναι το αποσκληρυντικό, το οποίο θα «μαλακώνει» το νερό.

Μάλιστα, σε πολλά πλυντήρια πιάτων μπορείς να ρυθμίσεις τη δόση του αποσκληρυντικού, ανάλογα με το βαθμό «σκληρότητας» του νερού στην περιοχή σου.

 

Απομάκρυνε τις δυσάρεστες οσμές

Στην περίπτωση που ο κάδος μυρίζει ολοένα λιγότερο… καθαριότητα, τότε πρέπει να παρέμβεις. Ξεκίνα βάζοντας το πλυντήριο να λειτουργήσει άδειο, σ’ ένα πρόγραμμα υψηλής θερμοκρασίας μόνο με απορρυπαντικό. Αν οι δυσάρεστες οσμές επιμείνουν, επιστράτευσε κάποιο από τα ειδικά καθαριστικά πλυντηρίου πιάτων, τα οποία εξάλλου θα πρέπει να χρησιμοποιείς προληπτικά τουλάχιστον 3 φορές το χρόνο.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη