Πλυντήρια ρούχων με λειτουργία Wi-Fi: Απαραίτητα και εξυπηρετικά

by K-Admin 1

 

 

Πώς θα σου φαινόταν αν ένα πλυντήριο ρούχων μπορούσε να σου εξοικονομεί χρήματα, αφού θα προγραμμάτιζες εύκολα τη λειτουργία του από το smartphone σου, ώστε να συμπίπτει με τις ώρες όπου το ρεύμα έχει τη χαμηλότερη χρέωση; Ακόμη και σε περίπτωση που η συσκευή εμφάνιζε κάποια βλάβη, θα εξοικονομούσες χρόνο και χρήματα, αφού το τμήμα τεχνικής υποστήριξης της αντιπροσωπείας του κατασκευαστή θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σ’ αυτήν από απόσταση κι ενδεχομένως να λυνόταν το πρόβλημα χωρίς να χρειαστεί επίσκεψη;

Μπορεί αυτό να μοιάζει σαν να ανήκει στο μακρινό μέλλον, ωστόσο πρόκειται για συσκευές που υπάρχουν ήδη και στην Ελλάδα. Μάλιστα, αν το σπίτι σου έχει σύνδεση στο ίντερνετ και σκέφτεσαι να αγοράσεις καινούριο πλυντήριο ρούχων, έχεις την ευκαιρία να διαλέξεις μια συσκευή που θα σου εξασφαλίζει όλες αυτές τις λειτουργίες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλέξεις ένα «έξυπνο» μοντέλο, δηλαδή ένα πλυντήριο με συνδεσιμότητα Wi-Fi.

 

 

Πολυζωνικά τιμολόγια για εξοικονόμηση ρεύματος

H διαφορά ενός «δικτυωμένου» μοντέλου από ένα συμβατικό πλυντήριο είναι πως μπορείς να ρυθμίζεις τη λειτουργία του και από το smartphone σου, αφού πρώτα «κατεβάσεις» την εφαρμογή του κατασκευαστή. Κάτι που θα σου δώσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείς το κινητό σου σαν… τηλεκοντρόλ του πλυντηρίου, ώστε να ξεκινάς και να διακόπτεις τη λειτουργία του οποιαδήποτε στιγμή, από οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι.

Επίσης, μπορείς να γεμίζεις τον κάδο με τα ρούχα που θες να πλυθούν και μέσω της εφαρμογής να προγραμματίζεις ποια ώρα της ημέρας θα ξεκινησεί η λειτουργία πλύσης. Παράλληλα, η συσκευή θα σου στέλνει ειδοποίηση στο κινητό μόλις ολοκληρώνεται το πλύσιμο, ενώ μπορείς ακόμη και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του να παρακολουθείς πόσος χρόνος υπολείπεται για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Σε λίγα χρόνια, οι δυνατότητες αυτές θα «μεταφράζονται» σε σημαντική οικονομία στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού σου, αφού θα μπορείς να προσαρμόζεις εύκολα τη χρήση της συσκευής στις ζώνες μειωμένης χρέωσης του ρεύματος. Αυτές οι ζώνες θα γίνουν πραγματικότητα όταν θα αποκτήσουν ευφυΐα κι οι μετρητές ρεύματος (τα ρολόγια της ΔΕΗ) που έχουμε όλοι στα σπίτια μας, δίνοντας την ευκαιρία στις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας να καθορίσουν τρεις, ή τέσσερις διαφορετικές ωρολογιακές ζώνες κατανάλωσης, με μικρότερες χρεώσεις στις ώρες μειωμένης ζήτησης σε ρεύμα. Τότε, αν έχεις ένα «έξυπνο» πλυντήριο, θα μπορείς να προσαρμόζεις εύκολα τη λειτουργία του μέσα από την εφαρμογή ώστε ο κύκλος πλύσης να αρχίζει και να τελειώνει μέσα σε μία ζώνη χαμηλής χρέωσης.

 

 

 

 

Αντίθετα από τα συμβατικά πλυντήρια, πολλά από τα οποία δίνουν τη δυνατότητα προγραμματισμού από το πάνελ τους, σ’ ένα «έξυπνο» μοντέλο θα μπορείς μέσω του κινητού σου ανά πάσα στιγμή να παρέμβεις στη λειτουργία του. Έτσι, για παράδειγμα, αν πρόκειται να καθυστερήσεις στη δουλειά, θα μπορείς από την εφαρμογή να παρατείνεις το πλύσιμο, ώστε τα ρούχα να είναι έτοιμα ακριβώς τη στιγμή που θα ξεκλειδώσεις την εξώπορτα, κι επομένως να μην παραμείνουν ούτε λεπτό παραπάνω στον κάδο. Αντίθετα, αν πρόκειται να επιστρέψεις πιο γρήγορα, θα μπορείς να μεταφέρεις νωρίτερα την ώρα έναρξης του πλυντηρίου, ώστε τα ρούχα να σε περιμένουν έτοιμα για άπλωμα μόλις μπεις στο σπίτι.

Τα πολυζωνικά τιμολόγια και κατ’ επέκταση η εξοικονόμηση χρημάτων από τη λειτουργία του πλυντηρίου θα είναι πολύ συντομα διαθέσιμα. Σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ε., όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει έως το 2020 να προχωρήσουν στην εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών ρεύματος στο 80% των συνδέσεων του δικτύου. Αν κι η χώρα μας μάλλον δεν θα προλάβει τη συγκεκριμένη προθεσμία, δεν αναμένεται πολυετής καθυστέρηση.

 

 

Έξτρα διευκολύνσεις 

Αν και τα «έξυπνα» πλυντήρια υπόσχονται οικονομία κι εύκολη αντιμετώπιση των βλαβών στο μέλλον, ήδη προσφέρουν «έξτρα» ευκολίες σε σχέση με τα συμβατικά πλυντήρια. Έτσι, ένα μοντέλο με σύνδεση σε Wi-Fi θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις τη φροντίδα των ρούχων σου, να μειώσεις την κατανάλωση ρεύματος, αλλά και να αντιμετωπίσεις απλές βλάβες που τυχόν προκύψουν στην πορεία.

 

 

Προσάρμοσε τις λειτουργίες του στην καθημερινότητά σου

Η δυνατότητα χειρισμού από απόσταση θα σε βοηθήσει να προσαρμόσεις ιδανικά το πλύσιμο της γκαρνταρόμπας σου στην καθημερινότητά του. Για παράδειγμα, θα μπορείς να βγεις για ψώνια, σίγουρος πως δεν θα αργήσεις να επιστρέψεις: το πλυντήριο θα σε ειδοποιήσει μόλις ολοκληρώσει το πλύσιμο, ενώ βέβαια αν για οποιονδήποτε λόγο αναγκαστείς να καθυστερήσεις να γυρίσεις στο σπίτι, πατώντας το pause στην εφαρμογή στο κινητό σου, μπορείς να παρατείνεις τη διάρκεια του κύκλου πλύσης.

Επίσης, στην περίπτωση που δεν είσαι σίγουρος αν θα τελειώσεις νωρίς από τη δουλειά, κι επομένως αν θα έχεις κουράγιο να απλώσεις την μπουγάδα σου, θα μπορείς να ετοιμάσεις το πλυντήριο και να αποφασίσεις από το γραφείο αν επιθυμείς ή όχι να ξεκινήσει η λειτουργία του.

 

 

 

 

Ενημέρωση για τυχόν μικροβλάβες

Σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές «έξυπνων» μοντέλων έχουν ενσωματώσει σε αυτά εξελιγμένους διαγνωστικούς ελέγχους, για να ελέγχουν κατά πόσο το πλυντήριο «συμπεριφέρεται» στην εντέλεια. Έτσι, αν εντοπίσουν κάποια δυσλειτουργία, όχι μόνο θα σε ειδοποιήσουν στο κινητό μέσω της εφαρμογής, αλλά θα σου υποδείξουν και τι πρέπει να κάνεις. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσεις μόνος σου το πρόβλημα, χωρίς να χρειαστείς τεχνικό.

 

 

 

Συμβουλεύσου την εφαρμογή για την επιλογή προγράμματος

Ακόμη κι αν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείς πλυντήριο είναι σίγουρο πως από την πρώτη κιόλας στιγμή θα πλένεις τα ρούχα σου σαν ειδικός. Ο λόγος είναι πως οι κατασκευαστές έχουν σχεδιάσει τις εφαρμογές τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να κάνουν πολύ πιο «φιλική» τη χρήση των «έξυπνων» μοντέλων τους, και έτσι να δώσουν τη δυνατότητα στον χρήστη να εκμεταλλευθεί όλες τις λειτουργίες τους. Για παράδειγμα, ορισμένες εφαρμογές επιλέγουν οι ίδιες το ιδανικό πρόγραμμα, αρκεί πρώτα να απαντήσεις σε ορισμένες ερωτήσεις για το είδος των ρούχων και τον βαθμό που είναι λερωμένα. Μάλιστα, κάποιες συσκευές υποστηρίζουν και φωνητικές εντολές στα ελληνικά.

 

 

«Κατέβασε» νέα προγράμματα

Μέσω της εφαρμογής, θα μπορείς ακόμη και να εμπλουτίζεις τα προγράμματα πλύσης για να καλύπτεις καλύτερα τις ανάγκες σου. Για παράδειγμα, αν αγόρασες το πλυντήριο όταν παντρεύτηκες, και τώρα που απέκτησες το πρώτο σου παιδί διαπίστωσες πως δεν διαθέτει επιλογή για βρεφικά ρούχα, μπορείς εύκολα να «κατεβάσεις» το αντίστοιχο πρόγραμμα.

 

 

Φρόντισε τα ρούχα σου «καίγοντας» λιγότερο ρεύμα

Υπάρχουν εφαρμογές που παρακολουθούν πόση ενέργεια καταναλώνει το πλυντήριο ανάλογα με τα προγράμματα που επιλέγεις. Έτσι, αναλύοντας αυτά τα δεδομένα, αν διαπιστώσουν πως τα προγράμματα αυτά καταναλώνουν υπερβολικά πολύ ρεύμα χωρίς κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα στην καθαριότητα των ρούχων σου, θα σου προτείνουν εναλλακτικά προγράμματα που θα περιορίσουν την κατανάλωση της συσκευής, χωρίς «έκπτωση» στο πλύσιμο της γκαρνταρόμπας σου.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη