Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, τα πλυντήρια ρούχων 9, 10, 12, ή ακόμη και 13 κιλών, προορίζονταν αποκλειστικά για πολυμελείς οικογένειες, όπου τα άπλυτα δεν αργούν να σχηματίσουν θεόρατες στοίβες. Έτσι, μόνο η συγκεκριμένη κατηγορία καταναλωτών μπορούσε ν’ αξιοποιήσει το επιπλέον πλεονέκτημα που δίνουν τα μοντέλα μεγάλης χωρητικότητας – δηλαδή το να πλύνουν παπλώματα, κουρτίνες και κουβέρτες οποιουδήποτε μεγέθους, γλιτώνοντας έτσι τα έξοδα για καθαριστήριο.
Ωστόσο, ο παραπάνω κανόνας αποτελεί πλέον παρελθόν, αφού οι σημερινές συσκευές μεγάλης χωρητικότητας μπορούν να λειτουργήσουν οικονομικά, ακόμη κι όταν πλένουν με μισογεμάτο κάδο. Έτσι, ένας εργένης μπορεί κάλλιστα να επιλέξει ένα μοντέλο 8 κιλών για τη φροντίδα της γκαρνταρόμπας του, κι ένα ζευγάρι ένα 9κιλο μοντέλο, παρόλο που συνήθως η συσκευή θ’ αναλαμβάνει να πλένει ρούχα μικρότερου βάρους από το μέγιστό όριό της.
Ο κύριος λόγος είναι πως τα σύγχρονα μοντέλα διαθέτουν λειτουργία αυτόματου ζυγίσματος ρούχων, ώστε να προσαρμόζουν την κατανάλωση ενέργειας και νερού στην ποσότητα των ρούχων που φροντίζουν κάθε φορά.
Τι σημαίνει μεγάλη χωρητικότητα;
Με τον όρο «χωρητικότητα κάδου», οι κατασκευαστές εννοούν το ανώτερο βάρος που μπορεί να πλύνει αποτελεσματικά και με ασφάλεια το προϊόν τους, χωρίς –δηλαδή- τον κίνδυνο να υποστεί βλάβη. Κατά μέσο όρο, φτάνεις τη μέγιστη χωρητικότητα του πλυντηρίου σου, όταν έχεις γεμίσει περίπου το 80% του κάδου.
Αν θέλεις να έχεις μια πρόχειρη εικόνα για το πόσο ζυγίζουν τα ρούχα σου, καλό είναι να γνωρίζεις πως το 1 κιλό ισοδυναμεί με 2 πετσέτες μπάνιου, ή μ’ ένα πουκάμισο κι ένα παντελόνι τζιν.
Πλύνε παπλώματα, κουβέρτες και κουρτίνες στο σπίτι
Όπως είναι φυσικό, όσο μεγαλύτερη χωρητικότητα έχει το πλυντήριο που θα επιλέξεις, τόσο περισσότερα ογκώδη ρούχα θα μπορείς να πλύνεις μ’ αυτό. Επομένως, θα μπορείς να καθαρίζεις παπλώματα, κουρτίνες, κουβέρτες, ακόμη και βαμβακερά χαλιά, ώστε να γλιτώνεις τα έξοδα του καθαριστηρίου.
Έτσι, για παράδειγμα, αν έχεις υπέρδιπλο κρεβάτι, τότε θα πρέπει να προσανατολιστείς σ’ ένα μοντέλο άνω των 10 κιλών. Από την άλλη πλευρά, αν στόχος σου είναι να πλένεις στο σπίτι τα σετ από κουρτίνες που έχεις, τότε καλό είναι να προσανατολιστείς σε χωρητικότητες 9 κιλών κι άνω.
Μάλιστα, τα περισσότερα πλυντήρια μεγάλης χωρητικότητας δεν είναι ιδανικά για τον ογκώδη οικιακό εξοπλισμό μόνο, λόγω του ικανοποιητικού μέγιστου βάρους που υποστηρίζουν, αλλά και λόγω του μεγέθους του κάδου τους. Κι αυτό γιατί –επίσης- κατά κανόνα διαθέτουν ειδικά προγράμματα για τα υφάσματα και τις διαστάσεις αυτών των αντικειμένων, για να προσφέρουν «βαθύ» καθάρισμα.
Προσαρμογή της κατανάλωσης ρεύματος και νερού
Για όλες τις περιπτώσεις όπου τα πλυντήρια καλούνται να καθαρίσουν ποσότητες άπλυτων που είναι μικρότερες από τη μέγιστη χωρητικότητά τους, σχεδόν όλα τα πλυντήρια είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία αυτόματου ζυγίσματος, ώστε να «καταλαβαίνουν» πόσα ρούχα βρίσκονται στον κάδο. Μ’ αυτό τον τρόπο, ρυθμίζουν το χρόνο πλύσης, αλλά και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και νερού με τη μέγιστη ακρίβεια, ώστε να μην επιβαρύνουν άσκοπα τους λογαριασμούς σου.
Πέρα από την οικονομία, η αυτόματη ρύθμιση των παραμέτρων πλύσης είναι σημαντική και για τα ρούχα σου, αφού τα προστατεύει από τη φθορά και το ξεθώριασμα. Έτσι, σου εξασφαλίζει πως η εμφάνισή τους θα διατηρηθεί για περισσότερο.
Ακόμη μεγαλύτερη οικονομία με τη μικρότερη συχνότητα πλυσίματος
Η μεγάλη χωρητικότητα σου δίνει, επίσης, τη δυνατότητα ν’ «αραιώσεις» τα πλυσίματα, εξοικονομώντας έτσι χρόνο κι ενέργεια. Επομένως, ένα τέτοιο μοντέλο μπορεί ν’ αναλάβει σε κάθε κύκλο πλύσης να καθαρίζει περισσότερα ρούχα, κάτι που σημαίνει πως θα καθαρίζεις την ίδια ποσότητα άπλυτων με λιγότερα πλυσίματα.
Όπως είναι φυσικό, τα λιγότερα πλυσίματα, με περισσότερα ρούχα, εξοικονομούν ρεύμα και νερό σε σχέση με τα πιο συχνά πλυσίματα, λιγότερων ρούχων σε κάθε ένα απ’ αυτά. Κάτι που σημαίνει λιγότερη επιβάρυνση των λογαριασμών του ηλεκτρικού και του νερού σου για τη φροντίδα της γκαρνταρόμπας και του υπόλοιπου οικιακού σου εξοπλισμού.