Πλυντήριο πιάτων: Tips για κορυφαίες επιδόσεις

Το πλυντήριο πιάτων προσφέρει δύο πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα. Οικονομία στους λογαριασμούς ρεύματος και νερού και σε απαλλάσσει από τον χρόνο και τον κόπο που θα έπρεπε να αφιερώνεις για το καθημερινό πλύσιμο τον πιάτων. Αν λοιπόν και για εσένα το πλυντήριο πιάτων είναι αχώριστος βοηθός στην κουζίνα, διάβασε παρακάτω μερικά απλά tips που θα σε βοηθήσουν να χρησιμοποιείς τη συσκευή σου πιο αποτελεσματικά και τα σκεύη σου θα είναι πάντοτε αστραφτερά και πεντακάθαρα.

 

Φρόντιζε να μην ξεμένει το πλυντήριο από ειδικό αλάτι 

Το ειδικό αλάτι για τα πλυντήρια πιάτων αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε τα κουζινικά σου να καθαρίζονται σε βάθος και να μην μένουν στάμπες μετά το πλύσιμο. Είναι πολύ σημαντικό να είναι πάντοτε γεμάτη με αλάτι η ειδική θήκη της συσκευής. Κάποια μοντέλα διαθέτουν ειδική ένδειξη που σε ειδοποιεί όταν τελειώσει το αλάτι ώστε να προσθέσεις καινούργια ποσότητα. Σε περίπτωση που η συσκευή δεν διαθέτει αυτή τη λειτουργία θα πρέπει να ελέγχεις τη θήκη τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Το αλάτι «μαλακώνει» το νερό του δικτύου. Δηλαδή αφαιρεί τα άλατα ασβεστίου και μαγνησίου που περιέχονται σε αυτό, με συνέπεια να βελτιώνει τη δράση του απορρυπαντικού.

 

 

Μην αμελείς να καθαρίζεις το φίλτρο

Το φίλτρο βρίσκεται στο κάτω μέρος της συσκευής, ώστε να κατακρατά τα μεγαλύτερα υπολείμματα τροφίμων από τα σκεύη που πλένονται. Επομένως, θα πρέπει να το καθαρίζεις τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση, για να διασφαλίσεις ότι αυτά τα υπολείμματα δεν θα καταλήξουν στα σκεύη που θα καθαρίσεις, βάζοντας την επόμενη πλύση. Ένας τρόπος για να μην ξεχνάς το καθάρισμα, είναι να ελέγχεις το φίλτρο κάθε φορά που αδειάζεις το κάτω συρτάρι του πλυντηρίου. Έτσι, θα είσαι σίγουρος πως δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιήσεις το πλυντήριο με υπολείμματα τροφίμων στο εσωτερικό του.

 

Διάλεγε το σωστό πρόγραμμα

Στο εγχειρίδιο χρήσης θα βρεις αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα προγράμματα πλύσης, ώστε να χρησιμοποιείς το κατάλληλο κάθε φορά. Αν για παράδειγμα πρόκειται να πλύνεις κρυστάλλινα ποτήρια θα επιλέξεις ένα πρόγραμμα για ευαίσθητα γυαλικά, ώστε να καθαριστούν με τη μέγιστη φροντίδα και προσοχή. Αν έχεις πολύ λερωμένα σκεύη, όπως ταψιά και τηγάνια με ξεραμένα λίπη, υπάρχουν εντατικά προγράμματα, για πιο… επίμονο καθάρισμα. Αν πάλι χρειάζεσαι ακόμη μεγαλύτερη υγιεινή, όπως π.χ. για τον καθαρισμό σανίδων κοπής ή μπιμπερό, θα βρεις ειδικές ρυθμίσεις πλύσης με υψηλότερες θερμοκρασίες.

 

 

Συχνός καθαρισμός στο εσωτερικό της συσκευής

Μετά από κάθε κύκλο πλύσης, στο εσωτερικό του πλυντηρίου και στις σωληνώσεις παραμένει μία μικρή ποσότητα από άλατα και λίπη. Αν με την πάροδο του χρόνου συσσωρεύεται η ποσότητα υπολειμμάτων υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί μια δυσάρεστη οσμή στο πλυντήριο και αυτό να αρχίσει να περνά στα πλυμένα σκεύη. Ακόμη χειρότερα, υπάρχει η πιθανότητα να παρουσιάσει βλάβη η συσκευή.

Για να εξασφαλίσεις την υγεία της συσκευής σου, και την υγιεινή των κουζινικών σου, θα πρέπει να απολυμαίνεις τακτικά το πλυντήριο. Τα πιο σύγχρονα μοντέλα διαθέτουν ειδική ένδειξη για το πότε χρειάζονται καθαρισμό, καθώς και ένα πρόγραμμα αυτοκαθαρισμού γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Επομένως, το μόνο που χρειάζεται είναι να χρησιμοποιήσεις αυτό το πρόγραμμα, επιστρατεύοντας ένα ειδικό προϊόν φροντίδας για πλυντήρια πιάτων. Αν το πλυντήριο πιάτων σου είναι παλαιότερης «γενιάς», θα πρέπει να θυμάσαι ότι χρειάζεται απολύμανση 4-5 φορές τον χρόνο. Χρησιμοποίησε το προϊόν φροντίδας (συντηρητικό για πλυντήριο πιάτων), χωρίς σκεύη εντός της συσκευής και χωρίς να προσθέσεις απορρυπαντικό. Διάλεξε ένα πρόγραμμα υψηλών θερμοκρασιών, τουλάχιστον 60 βαθμών Κελσίου.

 

«Φόρτωνε» σωστά το πλυντήριο

Στο εγχειρίδιο χρήσης του πλυντηρίου θα βρεις αναλυτικές πληροφορίες για τις θέσεις στις οποίες προορίζεται κάθε σκεύος. Με δεδομένο ότι ο κατασκευαστής ξέρει καλύτερα πώς διανέμεται το απορρυπαντικό μέσα στη συσκευή, και πώς ψεκάζεται το νερό πλύσης, καλό είναι να ακολουθείς όσο το δυνατόν πιο πιστά αυτές τις συμβουλές. Ένας γενικός κανόνας είναι, πάντως, ότι σε όλα τα σκεύη η λερωμένη πλευρά τους θα πρέπει να «κοιτά» προς το κέντρο, ώστε το νερό να πέφτει με ορμή πάνω της. Επίσης, αν το πλυντήριό σου έχει δύο καλάθια, το καλύτερο είναι τα πολύ λερωμένα σκεύη (π.χ. κατσαρόλες) να τα τοποθετείς στο κάτω καλάθι σκευών. Χάρη στην ισχυρότερη εκτόξευση νερού θα έχεις ένα καλύτερο αποτέλεσμα πλύσης.

 

Μπορείς να δεις ακόμη