Πλύσιμο ρούχων κι ευαίσθητο δέρμα: Τι πρέπει να προσέχεις!

by K-Admin 1

 

Αν εσύ, ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σου έχει ευαίσθητο δέρμα, θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο που πλένεις τα ρούχα. Παρακάτω θα βρεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να κάνεις τα ρούχα και τα υφάσματά σου όσο πιο καθαρά κι ασφαλή γίνεται για το ευαίσθητο δέρμα.

 

Φρόντισε το δέρμα σου με το κατάλληλο απορρυπαντικό

Η επιλογή του κατάλληλου απορρυπαντικού θα πρέπει να γίνει προσεκτικά, καθώς υπάρχει μια σύγχυση όσον αφορά στο ποιο είναι πραγματικά οικολογικό απορρυπαντικό και κατά πόσον είναι πραγματικά ασφαλές για τις ευαίσθητες επιδερμίδες.

Σε γενικές γραμμές, αυτό που πρέπει να έχεις κατά νου είναι ότι τα υποαλλεργικά απορρυπαντικά δεν περιέχουν πρόσθετα χρώματα, ή αρώματα.

 

Σωστή δόση απορρυπαντικού

Κανένα απορρυπαντικό πλυντηρίου δεν είναι εγγυημένα κατάλληλο για άτομα με ευαίσθητη επιδερμίδα, γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση τους.

Είναι σημαντικό να διαβάζεις τις οδηγίες πλυσίματος προσεκτικά, ώστε να χρησιμοποιείς πάντα τη σωστή ποσότητα απορρυπαντικού. To να προσθέσεις περισσότερο απορρυπαντικό δεν σημαίνει ότι τα ρούχα θα καθαρίσουν καλύτερα. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι ν’ αυξήσεις τις πιθανότητες να μην ξεβγαλθούν καλά, μ’ αποτέλεσμα ν’ αφήσει κατάλοιπα στα ρούχα σου μετά την πλύση. Τα κατάλοιπα από το απορρυπαντικό πάνω στο ύφασμα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος αν δεν απομακρυνθούν από το ύφασμα με το ξέβγαλμα. Αν το πλυντήριο διαθέτει επιλογή για επιπλέον ξέβγαλμα, τότε επίλεξέ τη για τα βρεφικά και παιδικά ρούχα, ώστε ν’ απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα απορρυπαντικού.

Σήμερα, τα περισσότερα πλυντήρια ρούχων διαθέτουν τεχνολογίες ατμού, για υγιεινότερο κι αποτελεσματικότερο πλύσιμο, απομακρύνοντας αλλεργιογόνους παράγοντες και δύσκολους λεκέδες, χωρίς να ταλαιπωρούν τα υφάσματα, ενώ έρχονται και με προγράμματα πλύσης για προστασία από αλλεργίες. Χάρη στην υψηλή θερμοκρασία πλύσης και στο πιο αποτελεσματικό ξέβγαλμα, τα ρούχα βγαίνουν πεντακάθαρα και χωρίς υπολείμματα απορρυπαντικού.

Μαλακτικό ή όχι;

Παρόλο που η χρήση του θεωρείται προαιρετική, το μαλακτικό είναι απαραίτητο συστατικό για πιο μαλακά κι απαλά ρούχα. Προστατεύει τις ίνες και κάνει το σιδέρωμα ευκολότερο. Αναζήτησε συμπυκνωμένα μαλακτικά ρούχων χωρίς άρωμα, κατάλληλα για ευαίσθητα δέρματα.

Αν έχεις πολύ ευαίσθητο δέρμα, που ερεθίζεται απ’ το μαλακτικό, μ’ ορισμένα πλυντήρια θα μπορείς να ‘χεις το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς να χρησιμοποιήσεις χημικά. Τα συγκεκριμένα μοντέλα διαθέτουν ένα ειδικό πρόγραμμα που αξιοποιεί τον ατμό για να κάνει απαλά τα ρούχα. Το πρόγραμμα αυτό είναι ιδανικό και για μωρουδιακά.

Να πλένεις πάντα τα καινούρια ρούχα πριν τα χρησιμοποιήσεις για πρώτη φορά

Όσο καθαρό και φρεσκοπλυμένο κι αν φαίνεται, πρέπει να πλένεις κάθε καινούριο ρούχο που αγοράζεις. Φυσικά, αυτός ο κανόνας ισχύει για κάθε ύφασμα που έρχεται σ’ επαφή με το δέρμα, όπως σεντόνια, σκεπάσματα κ.λπ. Μόνο φρόντισε, πριν τα βάλεις για πλύσιμο, να διαβάσεις προσεκτικά τις ετικέτες κάθε ρούχου για να γνωρίζεις πως πρέπει να πλύνεις το καθένα.

 

Θερμοκρασία πλύσης

Κλινοσκεπάσματα και πετσέτες

Το δέρμα μας αποβάλει εκατομμύρια των κυττάρων του δέρματος κάθε μέρα, ενώ το σώμα μας χάνει ένα λίτρο ιδρώτα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο ιδρώτας και τα νεκρά κύτταρα προσελκύουν τα ακάρεα που τρέφονται μ’ αυτά. Τα ακάρεα παράγουν περιττώματα που περιέχουν αλλεργιογόνα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν οφθαλμικές λοιμώξεις, ρινίτιδα κι άσθμα. Οι 40 βαθμοί είναι μια καλή θερμοκρασία για να πλένεις σεντόνια, πετσέτες κι άλλα ρούχα του σπιτιού φτιαγμένα από 100% βαμβάκι, αλλά οι 60 βαθμοί είναι η αποτελεσματικότερη θερμοκρασία πλύσης. Οι ειδικοί (δερματολόγοι, μικροβιολόγοι) συνιστούν το πλύσιμο των σεντονιών μία φορά την εβδομάδα, σε θερμοκρασία  60 βαθμούς Κελσίου, με σκοπό την εξόντωση των βακτηρίων.

 

Ρούχα και μωρουδιακά

Οι παιδίατροι συνιστούν τα ρούχα των παιδιών ηλικίας 0-3 ετών να πλένονται ξεχωριστά απ’ αυτά των ενηλίκων και σε υψηλές θερμοκρασίες και με ειδικά προϊόντα καθαρισμού. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να πλένεις τα ρούχα του παιδιού ξεχωριστά, δοκίμασε να τα τοποθετήσεις σε ειδική θήκη, ή σε μαξιλαροθήκη για να τα προστατέψεις από τη φθορά που μπορεί να προκληθεί μέσω της τριβής με τα υπόλοιπα ρούχα.

Πολλά πλυντήρια ρούχων διαθέτουν αντιαλλεργικά προγράμματα για αποτελεσματική πλύση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Υπάρχουν μοντέλα που αξιοποιούν τη συγκεκριμένη λειτουργία και για ν’ αποστειρώνουν τα ρούχα, αφαιρώντας απ’ τα υφάσματα τα ακάρεα της σκόνης και τις υπόλοιπες ουσίες που προκαλούν αλλεργίες. Μάλιστα υπάρχουν μοντέλα που, σύμφωνα με πιστοποιήσεις, αφαιρούν το 99,9% των αλλεργιογόνων παραγόντων. Μ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεις καθαρά και φρεσκοπλυμένα ρούχα που είναι φιλικά τόσο με το δέρμα σου, όσο και με το περιβάλλον.

 

Στέγνωμα – Στον ήλιο, ή στο στεγνωτήριο;

Η υγρασία, οι βροχές, η αιθαλομίχλη, οι χαμηλές θερμοκρασίες και γενικά όλη αυτή η κακοκαιρία, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δεν είναι σύμμαχος για εσένα που θες να στεγνώσεις με υγιεινό τρόπο τα ρούχα σου, αλλά και να ξεμπερδεύεις γρήγορα μ’ αυτή τη διαδικασία. Για να μην αναφέρουμε τους ρύπους της πόλης.

Αν θέλεις γρήγορο και υγιεινό πλύσιμο και στέγνωμα των ρούχων, ίσως πρέπει να εξετάσεις την αγορά ενός στεγνωτηρίου με προγράμματα ατμού. Ο ατμός προσφέρει απαλό κι υγιεινό στέγνωμα, απομακρύνοντας από τα ρούχα τους υδρατμούς και τα βακτήρια. Για μικρότερους χώρους υπάρχει πάντα και η επιλογή ενός πλυντηρίου-στεγνωτηρίου. Αν το στεγνωτήριό σου διαθέτει διαφορετικούς βαθμούς στεγνώματος, προτίμησε την επιλογή για ρούχα εντελώς στεγνά, τουλάχιστον για τα ρούχα των παιδιών.

 

Σιδέρωμα χωρίς χημικά

Θα πρέπει ν’ αποφεύγεις τη χρήση βοηθητικών σιδερώματος, π.χ. σπρέι σιδερώματος γιατί περιλαμβάνουν χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία, ή έκζεμα στο ευαίσθητο δέρμα. Aν θέλεις να κάνεις γρήγορο και υγιεινό σιδέρωμα, εξέτασε την αγορά ενός ατμοσίδερου, ή συστήματος ατμού. Ο ξηρός ατμός διαπερνά ακόμα και τα παχύτερα υφάσματα κι εκτός του ότι αποστειρώνει αποτελεσματικά τα ρούχα, μειώνεται κατακόρυφα κι ο χρόνος σιδερώματος. Τα περισσότερα σίδερα ατμού σου δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξεις αν θα σιδερώσεις με πολλαπλό ψεκασμό, ή με συνεχή παροχή ατμού, πατώντας το πλήκτρο ατμού στο σίδερο, για περισσότερη ευκολία.

Και το πλυντήριο θέλει το πλύσιμό του

Όσο περισσότερες πλύσεις πραγματοποιεί το πλυντήριο τόσο πιο γρήγορα συσσωρεύονται άλατα και ρύποι από ρούχα σε διάφορα σημεία εντός του πλυντηρίου δημιουργώντας μούχλα και δυσοσμία. Μάλιστα, πολλές φορές αυτή η μυρωδιά περνάει και στα φρεσκοπλυμένα ρούχα. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να διατηρείται καθαρό τόσο για λόγους υγιεινής, όσο και για την πιο ασφαλή κι αξιόπιστη λειτουργία του.

 

Μπορείς να δεις ακόμη