Ποιο είναι το ιδανικό laptop για μαθητές δημοτικού  

 

Με τα σχολεία να ξεκινούν σε μία χρονιά που όπως φαίνεται θα έχει ιδιαιτερότητες, είναι λογικό να εξετάζεις την αγορά ενός φορητού υπολογιστή και για το μικρότερο παιδί που πηγαίνει στο δημοτικό. Εξάλλου, ο υπολογιστής μπορεί να είναι ένα εργαλείο εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, πάντα με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν σαφείς κανόνες χρήσης και γονικός έλεγχος!

Παρακάτω θα βρεις έναν σύντομο οδηγό (όχι μόνο σε τεχνικά χαρακτηριστικά) ώστε να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή για εσένα και την οικογένειά σου.

 

Ίντσες, Βάρος, Μέγεθος

Αυτό θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως ο διαθέσιμος χώρος που θα χρησιμοποιείται, η τιμή, ή ακόμα κι αν ο μαθητής έχει κάποιο θέμα με τα μάτια του και χρειάζεται μεγαλύτερη οθόνη.

Ιδανικά, τα laptop με οθόνη 15,6 ιντσών καλύπτουν όλες τις ανάγκες και βολεύουν στο διάβασμα/συγγραφή κειμένων, αλλά και στη βιντεοκλήση. Επειδή οι υπολογιστές αυτοί μεταφέρονται συχνά, καλό είναι να ελέγξεις το βάρος ώστε να μην υπερβαίνει τα 2 κιλά. Από τη στιγμή που προορίζεται για ένα μικρό παιδί, όσο πιο ελαφρύ τόσο το καλύτερο.

Επίσης, κάποια laptop είναι λίγο πιο «παχιά» σε σχέση με άλλα, έχουν λίγο διαφορετική διάταξη πληκτρολογίου (με ή χωρίς χρήση Numpad), ακόμη και λίγο διαφορετικό feeling και μέγεθος πλήκτρων. Οπότε, διαλέγεις τι σου ταιριάζει, με τις slim κατηγορίες να είναι πιο πρακτικές και καλαίσθητες, αλλά συνήθως λίγο πιο ακριβές.

 

Φινίρισμα και ανθεκτικότητα

Το καλό φινίρισμα και η ανθεκτικότητα είναι σημαντικά, διότι τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά έχουν την τάση να είναι απρόσεκτα και να «ταλαιπωρούν» τα μηχανήματα. Άρα, καλό είναι να διαλέξεις κάτι που να αντέχει κακουχίες και έντονη χρήση. Στην ίδια λογική μπορείς να αγοράσεις περιφερειακά που θα σε γλιτώσουν από φθορές. Έτσι για παράδειγμα, ένα απλό ποντίκι θα βολέψει πολύ καλύτερα από το ενσωματωμένο touchpad.

 

 

Υβριδικά Μοντέλα

Μία ενδιαφέρουσα προοπτική είναι η αγορά ενός υβριδικού μοντέλου όπως είναι για παράδειγμα τα 2-in-1 laptop. Αν και είναι πιο μικρά σε μέγεθος οθόνης και πιο ακριβά, έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι πιο ευέλικτα και συνδυάζουν περισσότερες δυνατότητες και λειτουργίες. Για παράδειγμα, η οθόνη αποσπάται και λειτουργεί ανεξάρτητα ως tablet ώστε να μην έχει κανείς συνεχώς το πληκτρολόγιο να πιάνει χώρο και να ενοχλεί. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πιο πρακτικό ή πιο ελκυστικό για ένα παιδί δημοτικού, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνολικά από την οικογένεια ποικιλοτρόπως καλύπτοντας και άλλες ανάγκες.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Από πλευράς υλικού (hardware) δεν είναι απαραίτητο να επενδύσεις σε κάτι high end, γιατί όλα τα προγράμματα και εκπαιδευτικά παιχνίδια που θα χρειαστεί ένας μαθητής δημοτικού «τρέχουν» άνετα και σε πιο απλής τεχνολογίας μηχανήματα. Δηλαδή, μπορείς να κάνεις έξυπνες value for money επιλογές.

Διαλέξεις κάτι που έχει από 4GB μνήμη RAM και πάνω (με ιδανική τιμή τα 6 ή 8). Φυσικά, δες αν μελλοντικά δέχεται επιπλέον μνήμη γιατί μπορεί να χρειαστεί. Το ίδιο ισχύει για τον σκληρό δίσκο: όσο μεγαλύτερος σε χωρητικότητα, τόσο το καλύτερο. Συνίσταται κάτι γύρω στα 500 GB. Πάντως, προτίμησε δίσκους νέας τεχνολογίας SSD σε σχέση με τους κλασικούς HDD κυρίως λόγω ταχύτητας. Βέβαια, μελλοντικά μπορείς να αγοράσεις έναν εξωτερικό σκληρό SSD ή HDD, ή ένα φλασάκι/στικάκι μνήμης για να αυξήσεις τον αποθηκευτικό χώρο, αλλά και για να έχει το παιδί τις εργασίες κάπου αποθηκευμένα και οργανωμένα ώστε να μην τις χάσει.

Ακόμη, από πλευράς γραφικών η αυτόνομη/ανεξάρτητη κάρτα γραφικών είναι πιο καλή από μία ενσωματωμένη. Να σημειωθεί ότι η αυτόνομη συνήθως στα αγγλικά αναφέρεται ως dedicated ή discrete graphics card. Από την άλλη, υπάρχει το αντεπιχείρημα πώς αν δεν χρειαστεί να παίξει κάποιο απαιτητικό σε γραφικά και τεχνολογία παιχνίδι ή integrated κάρτα αρκεί και ταυτόχρονα μειώνει το κόστος αγοράς.

Σχετικά με την ανάλυση οθόνης θα πρέπει να είναι το ελάχιστο 1366 x 768, ενώ ιδανικά θα πρέπει να υποστηρίζει Full HD.

Επιπρόσθετα, όσες περισσότερες και διαφορετικές θύρες έχει για σύνδεση περιφερειακών συσκευών, τόσο το καλύτερο. Συγκεκριμένα, χρειάζεται να έχει τουλάχιστον μία θύρα HDMI και 2 με 3 USB. Ιδανικά, οι τελευταίες να ακολουθούν το νέο πρότυπο USB 3.0 και μία τουλάχιστον να είναι type-C, το οποίο είναι το στάνταρ για όλες τις νέες συσκευές και κινητά (ώστε να μην χρειαστείς αντάπτορες). Τέλος, αν είναι δυνατόν να παρέχει υποστήριξη για Wi-Fi 802.11ac, η οποία είναι η νεώτερη έκδοση που προσφέρει υψηλότερες ταχύτητες (πάντα σε συνδυασμό με το κατάλληλο router).

 

 

Λειτουργικό Σύστημα

Από πλευράς λειτουργικού οι επιλογές είναι ουσιαστικά δύο: Windows και MacOS. Φυσικά θα βρεις στην αγορά και φορητούς με προεγκατεστημένη κάποια διανομή Linux ή Chrome OS. Όμως, στην τελευταία περίπτωση δεν θα υποστηρίζει όλες τις εκπαιδευτικές εφαρμογές που χρησιμοποιούνται από το σχολείο, ενώ παρόμοιο θέμα (σε πολύ μικρότερο βαθμό) υπάρχει και στο Linux. Επιπλέον, το Linux αν και εξαιρετικό σε κάθε επίπεδο απαιτεί καλές δεξιότητες χρήσης υπολογιστή που μάλλον δεν υπάρχουν σε ένα παιδί ειδικά των μικρών τάξεων του δημοτικού.

Επίσης, οι υπολογιστές με τα γνωστά Windows υποστηρίζουν καλύτερα όλες τις υπάρχουσες εκπαιδευτικές εφαρμογές, μπορείς πιο εύκολα να βρεις free software για αυτούς, ενώ το κυριότερο είναι ότι υπάρχει μία μεγαλύτερη ποικιλία συσκευών σε διάφορες τιμές για να επιλέξεις. Πάντως, ανεξαρτήτως λειτουργικού να θυμηθείς να δημιουργήσεις απλό λογαριασμό χρήστη για το παιδί και όχι λογαριασμό διαχειριστή (Administrator) ώστε να μην μπορεί να κάνει σημαντικές αλλαγές στο σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, στην επιλογή ενός laptop για έναν μαθητή υπάρχουν πέρα από τα αντικειμενικά κριτήρια που προαναφέρθηκαν και άλλα πιο υποκειμενικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα το μοντέλο ή το χρώμα. Επιλέξτε μαζί και βοήθησε έτσι το παιδί για τη νέα σχολική χρονιά, αλλά και μελλοντικά. Άλλωστε, οι ψηφιακές δεξιότητες είναι το must της εποχής. Πάντα βέβαια με τον κατάλληλο έλεγχο, όσο αφορά τόσο μικρές ηλικίες.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη