Πώς να επιλέξεις το USB Hub που ταιριάζει στις ανάγκες σου

by Zikou Stella

Ένα από τα πιο πολύτιμα και χρηστικά αξεσουάρ είναι τα USB hub, δηλαδή συσκευές που συνδέονται εξωτερικά σε μία USB θύρα και προσθέτουν τις επιπλέον δικές τους USB, ώστε να συνδέσεις ακόμα περισσότερες συσκευές. Στην ουσία παίρνεις παραπάνω λειτουργικότητα και ευκαιρίες για να έχεις επιπλέον περιφερειακά, ενώ αποτελούν ιδανική λύση για φορητούς υπολογιστές (laptop), οι οποίοι συνήθως δεν έχουν αρκετές USB.

Άραγε, που θα πρέπει να εστιάσεις και τι να προσέξεις πριν αγοράσεις;

 

Τον αριθμό των θυρών (ports)

Αν και γενικά ισχύει το όσο περισσότερες, τόσο το καλύτερο, συνετό είναι να δεις τι ανάγκες έχεις. Δηλαδή, πόσες USB συσκευές θέλεις να έχεις συνδεδεμένες, συν να έχεις μία με δύο ακόμα ελεύθερες θύρες για μελλοντική χρήση. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστείς και παραπάνω από ένα Hub ή το ένα από αυτά να το θες για ταξίδι ή άλλες επαγγελματικές υποχρεώσεις. Πάντως, η λογική λέει να μην χρειαστεί να ξεσυνδέσεις κάτι (π.χ. το ποντίκι σου), για να συνδέσεις κάτι άλλο (π.χ. το φλασάκι σου).

 

Την USB Έκδοση και Συνδεσιμότητα

Το αμέσως επόμενο που θα πρέπει να έχεις κατά νου είναι τα διάφορα USB πρότυπα που υποστηρίζουν οι συσκευές σου και τον τύπο σύνδεσης. Έτσι, μπορεί να χρειάζεσαι USB 2 και όχι 3 (αν και συνετό είναι να προτιμάς την τελευταία έκδοση και για μελλοντική χρήση) ή να θες μόνο Type C συνδεσιμότητα και όχι B. Να σημειωθεί ότι τα Hub με USB 2 είναι πιο φθηνά, αλλά υποστηρίζουν μικρότερες ταχύτητες μεταφοράς, ενώ το USB 3 Type C είναι το πρότυπο που επικρατεί σχεδόν παντού στις μέρες μας. Για παράδειγμα, άλλες συσκευές θα συνδέσεις στο παλιότερο πρότυπο Advent HB112 4 Port USB 2.0 Black Hub και άλλες στο Nod USB 3.0 4-Port Black Metal Hub.

 

Την Ισχύ Εξόδου (Power Output) του Hub

Εδώ έχεις δύο καθαρές επιλογές: Hub που λειτουργούν μόνο με το ρεύμα της θύρας που θα συνδεθούν και Hub που αξιοποιούν και εξωτερική πηγή ρεύματος (είτε από άλλη επιπλέον USB, είτε από καλώδιο πρίζας). Τα πρώτα είναι πιο φθηνά και ακόμα πιο portable, ενώ υποστηρίζουν καλά συσκευές όπως ποντίκια και πληκτρολόγια. Τα δεύτερα, είναι πιο ακριβά, αλλά μπορείς πάνω τους να συνδέσεις και πιο ενεργοβόρα περιφερειακά με απόλυτη ασφάλεια (όπως είναι οι εξωτερικοί δίσκοι). Ο κατασκευαστής πάντα δίνει στην περιγραφή τα mA που υποστηρίζει η συσκευή του ώστε να γνωρίζεις.

 

Επιπλέον Δυνατότητες

Αν επιθυμείς ακόμα μεγαλύτερη λειτουργικότητα υπάρχουν USB hub τα οποία ενσωματώνουν και λογικές αντάπτορα ή παρέχουν και άλλες θύρες, όπως HDMI ή Lan (για δίκτυο). Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα Trust Dalyx 3-IN-1 USB-C Adapter και Hama 3x USB-A/USB-C/VGA/LAN 7 Ports Hub.

 

Σχεδίαση και άλλα χαρακτηριστικά

Τέλος, μπορείς να βρεις ανάλογα με το προσωπικό σου γούστο μεγάλη ποικιλία από hub, τόσο ως προς το design, το φινίρισμα και τη μάρκα, όσο και ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα. Είναι κυριολεκτικά από εκείνες τις συσκευές που έχει προϊόντα για κάθε γούστο και budget.

Μπορείς να δεις ακόμη