Πώς να επιλέξεις τον κατάλληλο υπολογιστή

by K-Admin 1

 

Ο κόσμος μας έχει κυριολεκτικά μεταμορφωθεί τους τελευταίους μήνες. Εκεί που τo πρωί, κάθε σπίτι σχεδόν άδειαζε, με τους γονείς να πηγαίνουν στις δουλειές τους και τα παιδιά στο σχολείο, πλέον περνάμε το κατώφλι της εξώπορτας για λίγους και συγκεκριμένους λόγους. Η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση ή τηλεκπαίδευση έχει κάνει την ανάγκη για ύπαρξη τουλάχιστο ενός αξιόπιστου υπολογιστή, σταθερού ή φορητού ανά νοικοκυριό, ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών ή σπουδαστών, κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Σκοπός του παρόντος είναι να σε βοηθήσει να επιλέξεις ποιος είναι ο κατάλληλος για εσένα και τα μέλη της οικογένειάς σου, διαδικασία που περνάει από τέσσερα στάδια. Αναγνώριση και Κατανόηση των Αναγκών Χρήσης, Καταγραφή των Αναγκών Απόδοσης, Ασφάλεια, Προγραμματισμός για το Μέλλον.

 

 

1.Αναγνώριση και Κατανόηση των Αναγκών Χρήσης

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να σκεφτείς το είδος των εργασιών που θέλεις ή είναι απαραίτητο να πραγματοποιούνται με τη χρήση ενός υπολογιστή αλλά και τον τόπο που αυτές θα εκτελούνται.

α. Σε περίπτωση που πρέπει ο υπολογιστής να μεταφέρεται και στο σχολείο ή θα παραμένει συνεχώς στο σπίτι, θα πρέπει να σκεφτείς τα πλεονεκτήματα/ μειονεκτήματα φορητών και σταθερού.

β. Αν επιλέξεις φορητό υπολογιστή, θα πρέπει να σκεφτείς το πόσο συχνά θα μεταφέρεται. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να λάβεις υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος, το βάρος και η διάρκεια της μπαταρίας.

γ. Αν γίνεται χρήση πληκτρολογίου για αρκετή ώρα, θα πρέπει να επιλέξεις υπολογιστή που να προσφέρει πλήρη υποστήριξη σε αυτή τη διαδικασία. Επιπλέον λειτουργίες όπως η υποστήριξη για εισαγωγή εντολών μέσω αφής ή touch pen σίγουρα είναι ευπρόσδεκτες και διευκολύνουν τις εργασίες.

δ. Αν ο χρήστης καταναλώνει πολλές ώρες σε τηλεδιασκέψεις, είναι καλύτερο ο υπολογιστής να έχει ενσωματωμένη κάμερα και μικρόφωνο. Διαφορετικά, μπορείς να τα αποκτήσεις ως ξεχωριστές συσκευές και να τα χρησιμοποιείς όποτε οι ανάγκες σου το απαιτούν.

ε. Αν παράλληλα με την τηλεδιάσκεψη πρέπει να τρέχουν και άλλες εφαρμογές, θα πρέπει να εξασφαλίσεις ότι η οθόνη του υπολογιστή θα έχει μέγεθος τέτοιο που θα είναι τα πάντα ορατά με ευκρίνεια, αλλά και την απαραίτητη επεξεργαστική ισχύ για να λειτουργούν όλα ομαλά.

στ. Σε περίπτωση που πρέπει να τρέξουν απαιτητικές εφαρμογές, θα πρέπει να εξασφαλίσεις ότι ο επεξεργαστής που θα διαλέξεις είναι αρκετά ισχυρός ώστε να τρέχει τα πάντα δίχως προβλήματα.

ζ. Αν στον υπολογιστή πρέπει να τρέξουν εφαρμογές που χρησιμοποιoύν Flash, θα πρέπει να διασφαλίσεις πως υποστηρίζεται αυτή η τεχνολογία.

η. Για την καλύτερη δυνατή προστασία των δεδομένων, είναι προτιμότερο ο υπολογιστής να διαθέτει συστήματα ασφαλείας που βασίζονται σε hardware, όπως για παράδειγμα το ξεκλείδωμα με χρήση συσκευών αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος.

 

 

2.Καταγραφή των Αναγκών Απόδοσης

Η επιλογή ενός υπολογιστή εξαρτάται κατά ένα μεγάλο μέρος από το είδος των εφαρμογών που θα χρησιμοποιούνται.

α. Εάν η επαφή του εκάστοτε χρήστη με τους υπολογιστές έχει να κάνει με πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο, όπως η πλοήγηση σε ιστοσελίδες, οι τηλεδιασκέψεις και η τελεκπαίδευση, οι διαδικτυακές εφαρμογές και απλά εργαλεία δουλειάς, όπως ένας επεξεργαστής κείμενου, η επιλογή ενός επεξεργαστή τεχνολογίας Intel Celeron κρίνεται ως η ενδεδειγμενη.

β. Αν ο χρήστης ανήκει στην κατηγορία όσων ασχολούνται με προγραμματισμό και δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου, όπως η δημιουργία να ανάρτηση videos στο YouTube, τότε προτείνεται υπολογιστής με επεξεργαστή Intel Pentium.

γ. Για εργασίες που σχετίζονται με τη διαχείριση και αποθήκευση ψηδιακών δεδομένων σε επίπεδο επιχειρήσεων, σχεδιασμό μηχανολογικών μοντέλων, προσομοίωση μηχανολογικών αναλύσεων και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι ο υπολογιστής θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος, κατ’ ελάχιστο με επεξεργαστή Intel Core i3.

δ. Σε περίπτωση που ο χρήστης θα διασκεδάζει παίζοντας video games και ειδικότερα αν έχει στόχο να εισαι ανταγωνιστικός στα eSports, οι επεξεργαστές τεχνολογίας Intel Core i5, Intel Core i7 και Intel Core i9, είναι μονόδρομος.

 

 

3.Ασφάλεια

Η συζήτηση σχετικά με την προστασία των δεδομένων και την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της πλοήγησης στο διαδίκτυο, είναι μία συζήτηση που βρίσκεται και θα βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα επόμενα χρόνια. Θεώρησε δεδομένο ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα πρόγραμμα που να προσφέρει την καλύτερη δυνατή προστασία ενάντια σε ιούς αλλά και οποιασδήποτε φύσης κακόβουλο λογισμικό. Επιπλέον, θεώρησε δεδομένο ότι θα χρησιμοποιήσεις ένα πρόγραμμα για τον τακτικό καθαρισμό του υπολογιστή από περιττά αρχεία, η ύπαρξη των οποίων είναι υπεύθυνη για αδικαιολόγητες πτώσεις στην απόδοση.

Εάν ο υπολογιστής χρησιμοποιείται από παιδιά, φρόντισε να ενεργοποιήσεις τα εργαλεία γονικού ελέγχου, όχι μόνο του λειτουργικού συστήματος, αλλά και κάθε εφαρμογής που χρησιμοποιείται από ανήλικους. Επιπλέον, φρόντισε να συμβουλεύεσαι την ηλικιακή σήμανση που υπάρχει σε κάθε εφαρμογή που εγκαθιστάς.

Μάθε στα άτομα νεαρής ηλικίας τρόπους να δημιουργούν “ισχυρά” passwords για να προστατεύονται οι λογαριασμοί τους στις διάφορες εφαρμογές. Ενημέρωσέ τα για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Instagram, το Twitter και πολλά άλλα. Μην επιτρέπει σε καμία περίπτωση στα παιδιά να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο σε καταστάσεις που δεν καταγράφουν το ιστορικό των κινήσεών τους (Private ή Incognito Mode).

 

 

4.Προγραμματισμός για το Μέλλον

Όταν αγοράζεις έναν υπολογιστή, σκοπός σου είναι να τον χρησιμοποιήσεις για όσο το δυνατό περισσότερο χρονικό διάστημα, δίχως να απαιτούνται συνεχώς αναβαθμίσεις αλλά και όταν αυτή απαιτείται, να είναι εφικτή. Μην σκεφτείς μόνο το παρόν. Σκέψου και το μέλλον, ειδικά αν έχεις παιδιά, σε 3- 4 χρόνια οι ανάγκες χρήσης ενός υπολογιστή πολύ πιθανό να έχουν αλλάξει ριζικά. Επενδύοντας αρχικά σε έναν υπολογιστή με περισσότερη επεξεργαστική ισχύ, μνήμη, καλύτερη κάρτα γραφικών και αποθηκευτικό μέσο σύγχρονης τεχνολογίας, είναι κάτι που μπορεί να σε γλιτώσει από περιττά έξοδα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ειδικά αν θέλεις τα παιδιά σου να αναδείξουν το ταλέντο τους σε οποιονδήποτε τομέα, θα πρέπει να τους παρέχεις τα κατάλληλα μέσα. Η επιλογή ενός ισχυρού επεξεργαστή για χρήση παραγωγικών εφαρμογών, όπως σχεδίασης και διασκέδασης μέσω video games, ναι μεν θα κρατήσουν τα παιδιά λίγο παραπάνω χρόνο μπροστά από μια οθόνη, όμως είναι δυνατό να αποτελέσουν μέσω προφύλαξης ενάντια στους κινδύνους που παραμονεύουν στον έξω κόσμο.

 

Το άρθρο είναι βασισμένο στη μελέτη Intel Parents Guide to Remote Learning.

Μπορείς να δεις ακόμη