Πώς να επιλέξω την καλύτερη τηλεόραση για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα;

by Aggeliki Tsoukana

 

Οι ποδοσφαιρόφιλοι έχουμε ήδη μαρκάρει την 11η Ιουνίου, την ημέρα έναρξης του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαίρου. Η φετινή διοργάνωση θα διεξαχθεί σε 11 χώρες, από την Αγγλία μέχρι το Αζερμπαϊτζάν, και μία καλή τηλεόραση είναι ο ιδανικός τρόπος να απολαύσουμε το ποδοσφαιρικό θέαμα.

Όσοι θέλουμε να επενδύσουμε σε μία νέα τηλεόραση, αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξουμε για να κάνουμε την καλύτερη αγορά για τα χρήματά μας. Έτσι θα απολαύσουμε στο μέγιστο βαθμό όχι μόνο το αθλητικό θέαμα, αλλά και το κινηματογραφικό και τηλεοπτικό.

 

 

Πόσες Ίντσες

Μια μεγάλη τηλεόραση είναι εντυπωσιακή και μας βάζει περισσότερο μέσα στη δράση, είτε όσον αφορά την κάθε φάση του αγώνα, είτε σε μία κινηματογραφική ταινία.

Οι υπέρ-υψηλές αναλύσεις και , σου δίνουν τη δυνατότητα να κάθεσαι κοντά και να απολαμβάνεις τέλεια εικόνα, ακόμα και σε μεγαλύτερου μεγέθους τηλεόραση. Όσο πιο υψηλή είναι η ανάλυση, τόσο πιο μικρά είναι και τα pixels, με αποτέλεσμα να μην φαίνονται και να μην σε αποσπούν από τον αγώνα. Έτσι, για να παρακολουθείς τους αγαπημένους σου αθλητές, αθλητικές διοργανώσεις και όλα τα highlights με εκπληκτική λεπτομέρεια, σου προτείνουμε να διαλέξεις μία 4K ή 8Κ TV, από 55-60 ίντσες και πάνω, με ΟLED ή QLED Panel ή άλλη αντίστοιχη τεχνολογία οθόνης.

 

 

Ανάλυση οθόνης

Πλέον, η ανάλυση UHD 4K (3840×2160) είναι το στάνταρ στην αγορά τηλεόρασης, και θα βρούμε σχετικά μοντέλα από τις 43 ίντσες. Δεν αξίζει καν να κοιτάξουμε για Full HD (1920×1080), εκτός αν θέλουμε μια μικρότερη οθόνη για κάποιο δεύτερο δωμάτιο.

Ενώ θα βρούμε και τηλεοράσεις 8Κ (7680×4320), με τετραπλάσιο αριθμό pixel από τις UHD 4Κ, το γεγονός είναι πως αυτή τη στιγμή ούτε το τηλεοπτικό πρόγραμμα ούτε οι υπηρεσίες streaming υποστηρίζουν τέτοια ανάλυση.

Είναι λοιπόν καλύτερα να επενδύσουμε σε μία τηλεόραση με ανάλυση 4Κ και καλύτερες τεχνολογίες απεικόνισης, όπως οι OLED και HDR.

 

 

Τεχνολογία πάνελ

Η τεχνολογία Panel αφορά την απόδοση των χρωμάτων, την αντίθεση και τη συνολική ποιότητα εικόνας. Στις οθόνες LED, έχεις οπίσθιο φωτισμό της τεχνολογίας LED, που φωτίζει όλη την οθόνη, ενώ στις οθόνες OLED, κάθε pixel μπορεί να αναβοσβήνει ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα, εξασφαλίζοντας εντυπωσιακό, «βαθύ» μαύρο, ζωντανά χρώματα και υψηλή αντίθεση. Για να ζήσεις την απόλυτη εμπειρία θέασης, χρειάζεσαι και την ανάλογη τεχνολογία Panel. Επίλεξε ανάμεσα στις πιο σύγχρονες προτάσεις σε OLED, QLED, Triluminos, Full Array και Nanocell για εξαιρετική ευκρίνεια και αψεγάδιαστη εικόνα, σε όποιο σημείο του καναπέ κι αν βρίσκεσαι.

Το OLED είναι μακράν η ιδανικότερη τεχνολογία πάνελ τηλεόρασης. Προσφέρει απαράμιλλα χρώματα και την ιδανικότερη απεικόνιση του μαύρου σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία.

Σημαντικό για την ποιότητα της εικόνας είναι επίσης το HDR, που σημαίνει “High Dynamic Range”. Όμως, εκτός από την τηλεόραση, HDR πρέπει να υποστηρίζει και η πηγή της εικόνας, και προς το παρόν δεν θα βρούμε υποστήριξη HDR στο τηλεοπτικό σήμα των ελληνικών καναλιών, όπως σε αρκετά ευρωπαϊκά.

Αξίζει λοιπόν να επιλέξουμε μία οθόνη HDR μόνο για άλλες πηγές, όπως το Streaming video από YouTube, Kodi v19, Νetflix, Disney+, Apple TV+ κ.α.

 

Παίζουν ρόλο τα Hz;

Στις παλιές τηλεοράσεις τεχνολογίας CRT, τα 100 ή 200Hz ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την αγορά, για οθόνη χωρίς τρεμόπαιγμα. Στις σύγχρονες τηλεοράσεις LED και OLED, όμως, τα Hz έχουν σαφώς λιγότερη σημασία, καθώς πρόκειται για άλλη τεχνολογία.

Επιπλέον, οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν αντικαταστήσει τα Hz με δικές τους μονάδες, όπως Samsung PQI και LG PMI. Το πρόβλημα είναι πως οι μονάδες αυτές δεν είναι συγκρίσιμες μεταξύ τους, διότι υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο από τον κάθε κατασκευαστή. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως μία Samsung με 1000 PQI είναι καλύτερη από μια LG με 900 PMI.

Αν λοιπόν φροντίσουμε να επιλέξουμε την κατάλληλη τεχνολογία panel, τα PQI, PMI, και ακόμα και τα Hz που αναφέρουν κάποιοι κατασκευαστές, είναι ουσιαστικά αδιάφορα.

 

Συμπέρασμα

Η αγορά της κατάλληλης τηλεόρασης θα μας βοηθήσει να απολαύσουμε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά και τις επόμενες διοργανώσεις για χρόνια. Γνωρίζοντας το ποια είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά, θα επιλέξουμε την καλύτερη τηλεόραση και για τον χώρο και για την τσέπη μας.

Μπορείς να δεις ακόμη