Πώς να επιλέξω το κατάλληλο κλιματιστικό για τον χώρο μου

by Zikou Stella

Με το καλοκαίρι να πλησιάζει, είναι πιθανό να έχεις αρχίσει να εξετάζεις την αγορά ενός καινούργιου κλιματιστικού!

Άλλωστε, η χώρα μας έχει πλέον σταθερά υψηλές θερμοκρασίες για ολοένα και περισσότερο χρόνο, ενώ ένα κλιματιστικό αποτελεί καλή επιλογή και για τις λιγότερες σε αριθμό, πιο κρύες ημέρες! Μην ξεχνάς, ότι έχει προσιτό και λογικό κόστος αγοράς και εγκατάστασης, γρήγορη και άμεση απόδοση, προσφέρει ασφάλεια, ενώ τα νεότερα μοντέλα είναι πιο ενεργειακά αποδοτικά.

Εν ολίγοις, τα κλιματιστικά είναι πάντα μία αξιόλογη επένδυση και ακριβώς επειδή είναι τόσο δημοφιλή έχεις μία μεγάλη γκάμα από προϊόντα να διαλέξεις, με βάση τα χαρακτηριστικά που σου ταιριάζουν και το budget που επιθυμείς να διαθέσεις. Ειδικότερα, ξεκινώντας την έρευνά σου καλό είναι να τσεκάρεις τα ακόλουθα:

 

 

Ισχύς κλιματιστικής μονάδας

Στην ουσία είναι η «δύναμη» του κλιματιστικού στο να επηρεάσει έναν χώρο, αν και τελικά δεν χρειάζεται πάντα να επιλέξεις τα πιο πολλά BTU, αλλά εκείνα που θα σου δώσουν καλές επιδόσεις, στο κατάλληλο κόστος για τον χώρο σου.

Ειδικότερα, πρέπει να ξέρεις το εμβαδόν του χώρου (υπολογίζεται μετρώντας μήκος και πλάτος και μετά πολλαπλασιάζοντας τα δύο αυτά νούμερα μεταξύ τους). Οι ειδικοί συνήθως προτείνουν κλιματιστικό 9000 BTU για χώρο με εμβαδό ως 18 τ.μ., 12000 BTU για χώρο με εμβαδό ως 25 τ.μ., 18000 BTU για χώρο με εμβαδό ως 36 τ.μ., 24000 BTU για χώρο με εμβαδό ως 48 τ.μ. και 36000 BTU για χώρο με εμβαδό που φτάνει ή ξεπερνά τα 70 τ.μ.

Για παράδειγμα, το Inventor Aria που μπορείς να το αγοράσεις και σε εξαιρετική value for money τιμή είναι στα 12000 BTU, άρα ιδανικό για μεσαία δωμάτια και χώρους!

Όμως, έχε κατά νου ότι αυτοί οι υπολογισμοί είναι ενδεικτικοί και μπορούν να επηρεαστούν και από άλλες παραμέτρους. Για την ακρίβεια, αν το ταβάνι είναι πολύ ψηλό (περίπου πάνω 2,7 μέτρα) θα χρειαστείς περισσότερα BTU. Επίσης, αν το δωμάτιο που σκοπεύεις να τοποθετήσεις το air condition το χτυπάει έντονα ο ήλιος το καλοκαίρι, τότε θέλεις +10% BTU (και το αντίστροφο αν το δωμάτιο είναι σκιερό). Ακόμα, αν στο δωμάτιο βρίσκονται συνήθως περισσότερα από 2 άτομα, τότε θα πρέπει να υπολογίσεις επιπλέον τουλάχιστον 600 BTU για τον καθένα! Το ίδιο αν τοποθετηθεί σε χώρους όπως η κουζίνα, όπου θα υπάρχει μεγαλύτερη θέρμανση από οικοσκευές. Επιπρόσθετα, το να έχεις μόνωση ή διπλά τζάμια δουλεύει πάντα υπέρ της απόδοσης του κλιματιστικού.

 

Ενεργειακή κλάση

Η ενεργειακή κλάση φανερώνει πόσο ενεργοβόρα είναι μία συσκευή, δηλαδή πόσο ρεύμα καταναλώνει και πρέπει να αναγράφεται ύστερα από οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, περιλαμβάνει πολλές κατηγορίες από το A+++ έως και το D που αντιπροσωπεύονται αντίστοιχα με χρωματική κλίμακα από σκούρο πράσινο (μέγιστη ενεργειακή απόδοση) μέχρι κόκκινο (ελάχιστη απόδοση). Ταυτόχρονα, υπάρχει και ένδειξη για τον βαθμό εποχιακής απόδοσης για θέρμανση (SCOP) ή ψύξη (SEER), για την ετήσια κατανάλωση ενέργειας, αλλά για και τα επίπεδα θορύβου. Προφανώς, το Α+++ είναι καλύτερο από τα υπόλοιπα και τα air condition αυτής της κατηγορίας είναι πιο ακριβά, αν και σύντομα κάνεις απόσβεση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ένα τέτοιο κλιματιστικό σε καλή τιμή είναι το Bosch ASI09DW40 Serie 4 PerfectClima.

 

 

Καθαρισμός και αφύγρανση αέρα δωματίου

Ακόμα και απόλυτα υγιής να είσαι, η ποιότητα του αέρα είναι σημαντική για την υγεία. Ειδικά, αν έχεις αλλεργίες, αναπνευστικά θέματα ή μικρά παιδιά, τότε συνετό είναι να ψάξεις για κλιματιστικά με φίλτρο, ιονιστή και άλλες σύγχρονες τεχνολογίες καθαρισμού και αφύγρανσης. Μία εξαιρετική επιλογή είναι το Toyotomi Izuru Eco II, το οποίο διαθέτει ένα νέο μοναδικό φίλτρο Hepa 3Plus σε συνδυασμό με ιονιστή, αλλά και φίλτρο Photocatalytic με λειτουργία αποστείρωσης 55oC Self Clean για καθαρή και υγιεινή ατμόσφαιρα.

 

Έξυπνες λειτουργίες

Πλέον τα περισσότερα μοντέλα προσφέρουν πληθώρα έξυπνων λειτουργιών, ρυθμίσεων αλλά και αυτοματισμών για να κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη και καλύτερη. Μερικές από τις πιο σημαντικές είναι οι ακόλουθες:

 

Σύνδεση σε ασύρματο δίκτυο

Μέσω Wi-Fi μπορείς να λειτουργήσεις ή να προγραμματίσεις το κλιματιστικό από κινητό, τάμπλετ ή άλλη συσκευή, ακόμα και απομακρυσμένα! Μάλιστα, με τα κατάλληλα app το air condition γίνεται και αυτό μέρος του σύγχρονου έξυπνου και διασυνδεδεμένου σπιτιού (smart home). Ενδεικτικά, το Morris Fresh Air συνδέεται εύκολα σε οποιαδήποτε συσκευή με λειτουργικό Android ή iOS.

 

Λειτουργία follow me

Οι νέες έξυπνες μονάδες κλιματισμού διαθέτουν ανιχνευτή κίνησης για αυτό και λειτουργούν πολύ πιο οικονομικά. Δηλαδή, διαθέτουν έναν ειδικό αισθητήρα, ο οποίος ανιχνεύει την κίνησή σου στον χώρο. Μάλιστα, όταν δεν υπάρχει κίνηση, το κλιματιστικό μπαίνει αυτόματα σε λειτουργία ECO, μειώνοντας έτσι σημαντικά την κατανάλωση του ρεύματος (δες το Carrier Platinum Plus). Να σημειωθεί ότι υπάρχει και η αντίστροφη λειτουργία (avoid me) αν το επιθυμείς.

Quiet mode

Αν είσαι λάτρης της απόλυτης ησυχίας (ακόμη και για την εξωτερική μονάδα), θα λατρέψεις το quiet mode, αλλά και το Juro Pro Airwave Eco II 18K!

 

 

Αποθήκευση Προτιμήσεων

Είναι η δυνατότητα μνήμης και αποθήκευσης προσωποποιημένων ρυθμίσεων (π.χ. ένταση ανεμιστήρα και προσανατολισμός περσίδων), ώστε εύκολα να τις ανακαλείς με το πάτημα ενός πλήκτρου!

Αίσθηση Περιβάλλοντος

Με αυτή τη λειτουργία η κλιματιστική μονάδα μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία δωματίου με μεγαλύτερη ακρίβεια με τη βοήθεια ενός ενσωματωμένου αισθητήρα θερμοκρασίας, προσφέροντας ακόμα περισσότερη άνεση αλλά και οικονομία.

 

 

Νυχτερινή λειτουργία

Οι περισσότεροι θέλουν μία πιο ήπια και ισορροπημένη λειτουργία του κλιματιστικού (χωρίς πολλές αυξομειώσεις) κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου. Αν λοιπόν σε ενδιαφέρει ένας τέτοιος άνετος και ξεκούραστος ύπνος τσέκαρε το Daikin Emura.

Αυτόματη επανεκκίνηση

Με αυτό το mode, όταν το ρεύμα επανέλθει μετά από διακοπή, η συσκευή επανέρχεται αυτόματα στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από αυτή την διακοπή. Συνεπώς, θα ρυθμίσει τη θερμοκρασία εκεί που αρχικά ήθελες χωρίς καν να αγγίξεις το χειριστήριο (δες το Mitsubishi Electric MSZ HR50VFK).

 

 

Σύστημα αυτοδιάγνωσης, αυτοκαθαρισμός και αποστείρωση

Ουσιαστικά, με ένα σύστημα αυτοδιάγνωσης μπορείς να αποφύγεις τα χειρότερα, μιας και εντοπίζει οποιοδήποτε σφάλμα και εφόσον κριθεί απαραίτητο θέτει το κλιματιστικό εκτός λειτουργίας. Ταυτόχρονα, μπορεί να εμφανίζεται στην οθόνη του χειριστηρίου και ο κωδικός σφάλματος, ώστε να διευκολύνει την ανίχνευση του προβλήματος. Παράλληλα, με τον αυτοκαθαρισμό και την αποστείρωση δεν θα έχεις θέμα με υγρασία και μικροοργανισμούς στο εσωτερικό της συσκευής. Αν αυτά σε ενδιαφέρουν, ψάξε το Juro Pro Superclima 12K.

Φωνητικός Έλεγχος και Τεχνητή Νοημοσύνη

Αν είσαι ακόμα πιο απαιτητικός υπάρχουν πολλές ακόμα λειτουργίες όπως η δυνατότητα για φωνητικές εντολές ή η βελτιστοποίηση χρήσης με τη βοήθεια AI. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα Toyotomi CTN CTG 235W ErAI Mystery White και Toshiba HAORI 10J2AVSG-E1/B10N4KVRG-E.

 

 

Λειτουργία Turbo

Αυτό σε βοηθά αν επιθυμείς να ψύξεις ή να θερμάνεις τον χώρο σου στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά, ρυθμίζει αυτόματα τις λειτουργίες του κλιματιστικού σε μέγιστη απόδοση.

 

Επαγγελματική Χρήση

Αν χρειάζεσαι κλιματισμό στον χώρο εργασίας σου να ξέρεις ότι υπάρχει ειδική κατηγορία προϊόντων για επαγγελματίες. Για παράδειγμα, το F&U FSA4832VH Κλιματιστικό Ντουλάπα είναι ιδανικό για επαγγελματικούς χώρους κάθε τύπου (π.χ. εστίαση ή γραφείο), με κομψή εμφάνιση, αλλά και με υψηλή ενεργειακή απόδοση.

Τέλος, όταν με το καλό αγοράσεις το νέο σου κλιματιστικό μην ξεχάσεις να καθαρίζεις συχνά τα φίλτρα (διότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του αέρα, αλλά και στην απόδοση) και να συντηρείς μία φορά το χρόνο τη συσκευή με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού.

Μπορείς να δεις ακόμη