Πώς να κάνεις το ταξίδι σου πιο άνετο και να νικήσεις την πλήξη

by K Admin

shutterstock_195507533

 

Είσαι από τους λίγους που επέλεξαν να φύγουν διακοπές μετά τον Δεκαπενταύγουστο; Ήρθε ο καιρός να αποχαιρετήσεις την εργασιακή χρονιά που πέρασε. Άσε πίσω σου όλες τις έννοιες, τα e-mail που ζητούν την προσοχή σου και τα τηλέφωνα που σε κυνηγούν χωρίς έλεος. Άστα πίσω σου έστω και για λίγο, και φρόντισε να δραπετεύσεις κάπου όμορφα. Επιλογές υπάρχουν πολλές και οι περισσότερες είναι δίπλα σου. Μπορείς να νοιώσεις τυχερός αν σκεφτείς όλους τους τουρίστες που διανύουν εκατοντάδες δεκάδες χιλιόμετρα για να βρεθούν για λίγες ημέρες σε ένα μέρος που εσύ έχεις δίπλα σου.

Η διαδικασία για να αποφασίσεις που και με ποιους θα πας, είναι «μπελαλίδικη» αλλά οπωσδήποτε ευχάριστη. Αυτό που πρέπει να προσέξεις (και είναι κάτι που συχνά το υποτιμούμε) είναι το πώς θα φτάσεις εκεί. Τρόποι για να ταξιδέψεις υπάρχουν μπόλικοι και συχνά συνδυάζονται. Όταν ετοιμάζεις τις διακοπές στο μυαλό σου, συχνά λες στον εαυτό σου:  «δέκα ώρες ταξίδι είναι, δεν είναι και τίποτα σοβαρό». Μέχρι την ώρα που καταλαβαίνεις ότι έχεις υποτιμήσει την κατάσταση και μάλλον οι δέκα αυτές ώρες θα γίνουν μια αιωνιότητα.

Οι επιλογές σου για να «τη βγάλεις καθαρή» στο ταξίδι σου, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό, είναι περισσότερες από όσες φαντάζεσαι. Κάθε μεταφορικό μέσο έχει τις δικές του δυσκολίες αλλά και τις δικές του μοναδικές δυνατότητες για ευχάριστο ταξίδι. Ας τα πιάσουμε με τη σειρά.

 

Το Λεωφορείο

shutterstock_413408263

 

Θα ξεκινήσουμε από τον δημοφιλέστερο τρόπο μετακίνησης, το γνωστό μας ΚΤΕΛ. Ένας χαμηλού κόστους τρόπος ταξιδιού, που φροντίζει να μεταφέρει τη γιαγιά του χωριού, τον τυχαίο ταξιδιώτη, τον κακόμοιρο φαντάρο που ξενιτεύεται την ώρα που εσύ κάθεσαι δίπλα του με το μαγιό σου, και όλες τις ενδιάμεσες κατηγορίες. Κοινός τρόπος διασκέδασης στο λεωφορείο είναι οι μουσικές επιλογές του οδηγού, που αν τυχαίνει ναι βρίσκονται στο ίδιο «μήκος κύματος» με τις δικές σου, είναι πιθανότερο να περάσεις ένα αρκετά καλό ταξίδι. Αν δεις ότι ο οδηγός έχει μάλλον αντίθετα γούστα από τα δικά σου φόρεσε τα ακουστικά σου (τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχάσεις στο σπίτι).

Γενικά προσπάθησε να μην πάρεις μαζί σου over the ear ακουστικά, αφού αυτά δίνουν όγκο και στη θέση του λεωφορείου δεν έχεις χώρο για πολλά – πολλά. Προτίμησε ακουστικά τύπου «ψείρα» με αρκετά καλή ηχομόνωση. Δοκίμασε τα Belkin G1H1000cw που το ελαστικό τους μαξιλαράκι εφαρμόζει στην κοιλότητα του αυτιού και μειώνει αισθητά τη φασαρία του περιβάλλοντος.

Ένας κίνδυνος που εγκυμονεί το ταξίδι με το λεωφορείο, είναι ο ενοχλητικός συνταξιδιώτης. Θυμάσαι τη γιαγιά που πάει στο χωριό; Είναι σίγουρο ότι με την πρώτη ευκαιρία θα φροντίσει να σε ενημερώσει για τη ζωή της, τα εγγόνια της και το κλίμα στο χωριό της. Αν δεν είσαι επικοινωνιακός τύπος, τα Belkin G1H1000cw  έρχονται σε έντονο κόκκινο χρώμα που φαίνεται από μακριά, οπότε μόλις τα φορέσεις θα δηλώσεις ξεκάθαρα ότι δεν έχεις όρεξη για πολλά – πολλά.

 

Το Τρένο

shutterstock_405840712

 

Ας υποθέσουμε ότι παραμένουμε στην ξηρά και ότι αποφασίζουμε να μετακινηθούμε με το τρένο. Εδώ θα έχεις περισσότερο χώρο για να κινηθείς. Μπορείς να πάρεις λοιπόν ένα καλύτερο ζευγάρι ακουστικών τύπου over the ears όπως τα Skullcandy Uproar Camo  με το αρκετά εντυπωσιακό βάψιμο – καμουφλάζ.  Μπορείς να προνοήσεις και να κλείσεις θέσεις με την παρέα σου, και να έχετε τη δική σας κουκέτα. Σε αυτό το σενάριο είναι καλύτερα να έχετε μια κοινή πηγή μουσικής και να μην «κλειστεί» ο κάθε ένας στον εαυτό του. Αντί λοιπόν για ακουστικά, ας πέσει ο κλήρος σε κάποιον να φέρει ένα φορητό ασύρματο ηχείο. Δοκίμασε το Skullcandy Soundmine Green  για να μη χάσεις τον ξεχωριστό σχεδιασμό και να κερδίσεις πλούσιο ήχο χωρίς πολλούς συμβιβασμούς.

Τραβήξτε κλήρο και βρείτε ποιος «τυχερός» θα αναλάβει να παίζει μουσική, μέσω Bluetooth από το κινητό του. Το τρένο προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία σε κάποιον να θαυμάσει την όμορφη διαδρομή μέσα από τα πολλά και μεγάλα παράθυρα. Είναι κρίμα να ασχολείται κάποιος συνεχώς με τη μουσική και να χάνει το θέαμα της διαδρομής. Νοιώθεις τύψεις που κάποιος στην παρέα χάνει το νόημα του ταξιδιού, παίζοντας για εσάς μουσική; Δείξε ανωτερότητα και αντικατέστησε τον φίλο σου με ένα απλό MP3 player με άφθονες ώρες μπαταρίας, και αρκετά GB μουσικής. Άστο να παίζει στο background και πιάστε όλοι μαζί την κουβέντα.

 

Το Πλοίο

shutterstock_389996440

 

Ο αγαπημένος τρόπος των Ελλήνων για ταξίδι. Με τόσα νησιά και τόσο όμορφες θάλασσες είναι λογικό κάθε καλοκαίρι να γεμίζουν τα λιμάνια από το πρωί ως το βράδυ. Εδώ οι σύμμαχοί σου είναι πολλοί. Το αεράκι και η ομορφιά της διαδρομής δεν περιγράφονται. Πρώτη σου μέριμνα είναι να διαλέξεις ένα πλοίο που να ταιριάζει στο ταξιδιωτικό σου στιλ. Μπορεί να σου αρέσει να περνάς ώρες ολόκληρες στο κατάστρωμα και να κοινωνικοποιείσαι  με τους συνταξιδιώτες σου, ή να επιλέγεις πλοία κλειστού τύπου για να προστατεύεσαι από τον έντονο ήλιο και τη δυνατή ζέστη.

Αν σου αρέσει να χαζεύεις τη θάλασσα και τα τοπία όταν πλησιάζεις το κάθε νησί, φρόντισε να «σώσεις» αυτές τις στιγμές με φωτογραφίες που θα σου θυμίζουν τα ταξίδια σου. Αν έχεις κινητό τηλέφωνο με δυνατή κάμερα θα επιστρέψεις με αναμνήσεις αρκετών Megapixel. Ιδανικά, θα βρίσκεσαι κάπου στα 12 Megapixel, και αυτό γιατί τα πανοραμικά τοπία χρειάζονται μεγάλες αναλύσεις για να αποτυπωθούν σωστά. Ένας ιδανικός φακός βρίσκεται στη σειρά Galaxy S7 της Samsung και στο iPhone SE.

Μια καλή εναλλακτική είναι μια εξειδικευμένη φωτογραφική μηχανή, που αποδίδει καλύτερα τα χρώματα και έρχεται σε μεγαλύτερες αναλύσεις. Μία από τις παραδοσιακά κορυφαίες κάμερες είναι της Nikon, με το μοντέλο B500 να δίνει μια από τις δυνατότερες αποδόσεις στην κατηγορία της. Σε χαμηλότερη τιμή από τα κορυφαία κινητά, η Nikon B500  κάνει την έξυπνη κίνηση, και χτυπάει σε επιδόσεις τους μεγάλους παίκτες της κινητής.

 

Το Αεροπλάνο

shutterstock_191989508

 

Δύσκολα τα πράγματα εδώ. Κυρίως γιατί δε θα σε αφήσουν να έχεις και πολλά πράγματα μαζί σου, στο ένα μικρό βαλιτσάκι που επιτρέπεται να έχεις επάνω σου. Βέβαια, αν ταξιδεύεις σε κοντινούς προορισμούς, με το αεροπλάνο ούτε που θα καταλάβεις την πτήση. Ειδικά για εντός Ελλάδος ταξίδια δε θα προλάβεις ούτε angry birds να παίξεις. Αν πετάς για άλλη ήπειρο, μάλλον θα χρειαστείς ένα tablet γεμάτο με ταινίες, σειρές, μουσική και βιβλία. Δε θα έχεις και περιθώριο να κινηθείς, και ίσως να μην είσαι και σε παράθυρο… Χειρότερα και από λεωφορείο.
Για να διαβάσεις βιβλία η κόμιξ δε θα χρειαστείς οθόνη με πολλές ίντσες. Ένα Samsung Galaxy Tab S2 είναι αρκετό για να διαβάζεις με τις ώρες. Μην πέσεις σε χαμηλότερες από 8 ίντσες γιατί με το μέγεθος της ταμπλέτας έρχεται και η διάρκεια της μπαταρίας. Και για τις ταινίες θα χρειαστείς αρκετή ενέργεια. Αν τα πράγματα ζορίσουν, βγάλε το έμπιστό σου powerbank. Κάτι σε 5000 mAh μπορεί να κάνει την διαφορά. Για το αεροπλάνο θα πρέπει να είναι και σχετικά μικρό σε μέγεθος, κάτι σαν τα powerbank της Pantone.

 

Πεζοπορία

shutterstock_275504699

 

Geotagging. Το παιχνίδι των «μεγάλων». Αν δε γνωρίζεις τον όρο, Geotagging κάνεις κάθε φορά που βγάζεις μια φωτογραφία και επάνω της αποθηκεύεις πληροφορίες για την τοποθεσία που τραβήχτηκε, την ώρα κλπ. Μπορείς να περάσεις την ώρα σου βγάζοντας φωτογραφίες την παρέα και τα σημεία που σου έκαναν εντύπωση, γνωρίζοντας ότι μετά θα μπορείς να δεις ακριβώς τα σημεία του χάρτη που τις έβγαλες. Αυτά για τους μεγάλους.

Αν υπάρχουν παιδιά στην παρέα θα τα δεις να τρέχουν αριστερά και δεξιά για να πιάσουν Pokémon. Αυτή είναι η δική τους εκδοχή του παιχνιδιού με τον χάρτη. Δεν είναι κακή ιδέα να παίξεις μαζί τους. Χωριστείτε σε ομάδες και  περπατήστε τη διαδρομή. Φροντίστε τουλάχιστον ο ένας από εσάς να κοιτάει τον δρόμο… Είπαμε να διασκεδάσουμε, όχι να  πέσουμε σε κανένα δέντρο. Μη βάλεις ακουστικά και μην παίζεις δυνατή μουσική γιατί πρέπει να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει στο περιβάλλον σου.

 

Αυτοκίνητο

car

 

Ο Τρόπος ταξιδιού με την μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων από όλους. Είσαι ο άρχοντας του εαυτού σου, αποφασίζεις τη διαδρομή και τις στάσεις, αλλάζεις προορισμό εν ριπή οφθαλμού. Έχεις τη μουσική σου όσο δυνατά θέλεις και δε δίνεις λογαριασμό σε κανέναν. Εκτός από το όριο ταχύτητας και τα διόδια που εμφανίζονται εκεί που τα είχες ξεχάσει…

Τρόποι διασκέδασης στο αυτοκίνητο; Αρκετοί. Μουσική και βιβλία είναι τα συνηθισμένα, εκτός αν σε πιάνει ναυτία όταν διαβάζεις εν κινήσει, οπότε μάλλον ατύχησες. Γιατί όμως να μείνεις στα συνηθισμένα; Το ταξίδι με το αυτοκίνητο είναι μια καλή ευκαιρία για να γνωρίσεις περισσότερο τα μέρη που προσπερνάς. Με το λεωφορείο, το τρένο το αεροπλάνο, δεν έχεις την ευκαιρία να παρατηρήσεις λεπτομέρειες στη διαδρομή και να μάθεις λίγο καλύτερα τα μέρη που διανύεις. Άνοιξε το GPS στο tablet σου και δες το στίγμα σου στον χάρτη. Θα εντοπίσεις ονόματα περιοχών που δεν ήξερες ότι υπήρχαν. Θα δεις ότι προσπερνάς σημεία με σημαντική ιστορία αλλά και γεωγραφία. Κρύψου στο πίσω κάθισμα και βάλε το tablet μέσα στην τσάντα σου για να μη φαίνεται. Κάνε τον έξυπνο με πληροφορίες που μόλις διάβασες από τη Wikipedia. Εντυπωσίασε τους πάντες με γνώσεις γεωγραφίας που δεν πιστεύουν ότι κατέχεις.  Πρόσεξε μόνο μη σε καταλάβουν και σε βάλουν να πληρώσεις μόνος σου τα διόδια του γυρισμού…

Μπορείς να δεις ακόμη