Όταν έρχεται η ώρα να καθαρίσεις μερικά από τα πιο περίπλοκα σημεία στο σπίτι, μήπως αισθάνεσαι την ανάγκη να τα παρατήσεις πριν ξεκινήσεις; Αν ναι, συγκεντρώσαμε όλα τα εργαλεία και κόλπα που θα χρειαστείς για να τα βγάλεις πέρα με αυτά τα ενοχλητικά και δύσκολα στην πρόσβαση σημεία μια και καλή. Όλα αυτά με απλές και κατανοητές, βήμα προς βήμα, οδηγίες για να ξεμπερδέψεις, είτε το σημείο βρίσκεται ψηλά (περσίδες και ανεμιστήρες οροφής) είτε χαμηλά (κάδος σκουπιδιών και καλοριφέρ), σε μερικά λεπτά. Για να στο κάνουμε ακόμα καλύτερο, προσθέσαμε και μερικά αντικείμενα που χρησιμοποιείς κάθε μέρα, όπως το τηλεκοντρόλ, το ποντίκι και το πληκτρολόγιο, που μπορεί να μην είχες σκεφτεί ή καταλάβει ποτέ πόση πραγματικά βρωμιά μπορεί να μαζεύουν.
Τηλεκοντρόλ
Εάν θες το πιστεύεις, αλλά το τηλεκοντρόλ μαζεύει περισσότερα μικρόβια από ότι πολλές άλλες επιφάνειες μέσα στο σπίτι, με το κάθισμα της τουαλέτας να είναι σαφώς καθαρότερο από αυτό μιας και καθαρίζεται πολύ συχνότερα. Στην πράξη πανεπιστημιακές έρευνες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι πάνω από το 30% των τηλεκοντρόλ που εξετάστηκαν βρέθηκαν θετικά σε μικρόβια που συνδέονται με ιώσεις και συνάχι. Τι πρέπει να κάνεις; Μια φορά τη βδομάδα, ψέκασε με σπρέι πεπιεσμένου αέρα ανάμεσα στα κουμπιά αν υποψιάζεσαι ότι κάτι έχει εισχωρήσει εκεί (π.χ. ψίχουλα). Κατόπιν, καθάρισε με κάποιο υγρομάντηλο με αντιβακτηριακές ουσίες και αποστειρωτικές ιδιότητες. Στο ίδιο πλαίσιο δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να κάνεις το ίδιο και με τα χειριστήρια από τις κονσόλες για video games που τυχόν έχεις στην κατοχή σου. Υπάρχει και μια μονιμότερη λύση για το τηλεκοντρόλ σου πάντως που και πιο εύκολο θα κάνει το καθάρισμά του, αλλά και δυσκολότερη τη συγκέντρωση βρωμιάς. Πολύ απλά τύλιξέ το με τη μεμβράνη που χρησιμοποιείς για τα τρόφιμα ή άλλο παρόμοιο υλικό. Από εκεί και πέρα το μόνο που θα χρειάζεσαι είναι να αλλάζεις μεμβράνη όταν σκιστεί και να το περνάς με χαρτί και καθαριστικό σαν να καθαρίζεις τζάμια.
Περσίδες
Ώρα να εξοπλιστείς και να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου. Πάρε ένα λεπτό βαμβακερό πανί και βούτηξέ το ελαφρά μέσα σε ένα διάλυμα με ζεστό νερό και άσπρο ξίδι. Μετά πέρνα απαλά κάθε μία από τις πλάκες με την άκρη του δακτύλου σου, βουτώντας το πανί όποτε χρειάζεται στο διάλυμα, ενώ όταν δεις ότι το διάλυμα έχει αρχίζει και σκουραίνει από τη βρώμα του πανιού, φτιάξε καινούριο, καθαρό διάλυμα. Όταν έχεις περάσει όλες τις περσίδες, σκούπισέ τες με ένα στεγνό πανί. Όλο αυτό θα κάνει δυσκολότερη τη συγκέντρωση σκόνης στο μέλλον, ενώ όταν δεις και αρχίζει να μαζεύεται επανέλαβε τη διαδικασία.
Ανεμιστήρας οροφής
Για λόγους ασφαλείας, είτε ρίξε την ασφάλεια του ανεμιστήρα από τον πίνακα είτε βάλε ταινία στον διακόπτη για να μην ξεκινήσει από κάποιο λάθος όσο καθαρίζεις. Πρώτα, βάλε από κάτω κάποιο πανί ή καλύτερα ένα παλιό σεντόνι που θα καλύπτει μια περιοχή διπλάσια από το μήκος των φτερών του ανεμιστήρα για να μαζεύει όσα πέφτουν. Γέμισε έναν ψεκαστήρα με νερό και δυο κουταλιές λευκό ξύδι και ψέκασε μπόλικο πάνω σε μια παλιά μαξιλαροθήκη που θα είναι ιδανική για αυτή τη δουλειά. Μετά ανέβα σε μια ψηλή και σταθερή σκάλα (βάλε και κάποιον να κρατάει εάν δεν είσαι σίγουρος για τη σταθερότητά της) και πέρασε τις λεπίδες μια-μια με τη μαξιλαροθήκη για να φύγει η σκόνη. Έτσι η σκόνη θα πέσει μέσα στη μαξιλαροθήκη-πουγκί όχι στο κεφάλι σου. Κατόπιν, μάζεψε τη μαξιλαροθήκη και τη σκάλα, πάρε και το σεντόνι που θα έχει πιάσει ότι ξέφυγε και είσαι έτοιμος.
Φούρνος μικροκυμάτων
Άλλο ένα αναπάντεχο σημείο που όλο ξεχνάμε. Αποτελεί μία από τις βασικές εστίες μόλυνσης μιας κουζίνας, ειδικά εάν τον χρησιμοποιείς για να αποψύχεις τρόφιμα. Οπότε καλό θα ήταν να προσπαθείς να τον καθαρίζεις τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Εδώ υπάρχουν διάφορες εστίες που πρέπει να εστιάσεις την προσοχή σου. Από την τυχόν οθόνη αφής ή τα περιστρεφόμενα κουμπιά, έως το εσωτερικό του φούρνου και τον δίσκο που ακουμπάμε πάνω τα πιάτα ή οτιδήποτε άλλο θέλουμε να ζεστάνουμε. Για το εξωτερικό του φούρνου, προτίμησε κάποιο καθαριστικό με απολυμαντικές ιδιότητες, ενώ για το εσωτερικό (και ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή) καθάρισέ το με ένα νωπό πανί με ελάχιστο απορρυπαντικό πιάτων και μετά ξέβγαλε με ένα νωπό πανί και άφησέ το να στεγνώσει καλά προτού βάλεις ξανά τον φούρνο σε λειτουργία. Εάν τα αφαιρούμενα μέρη (δίσκος, βάση) μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων, πλύνε τα εκεί, αλλιώς κανονικά με τα υπόλοιπα πιάτα. Πριν από κάθε καθαρισμό, βγάλε τη συσκευή από την πρίζα.
Πληκτρολόγιο υπολογιστή
Θυμάσαι τη μελέτη με τα τηλεκοντρόλ; Εδώ τα πράγματα είναι πολύ μα πολύ χειρότερα, μιας και μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα πληκτρολόγια των υπολογιστών είναι πέντε (ναι, πέντε) φορές πιο βρώμικα από το κάθισμα της τουαλέτας. Αυτά συμβαίνουν όταν θεωρώντας κάτι (ορθά) βρώμικο το καθαρίζεις και όταν αφήνεις κάτι άλλο που δεν πάει το μυαλό σου γίνεται η φωλιά του βακτηρίου. Για αρχή, εάν το πληκτρολόγιο είναι ασύρματο, βγάλε τις μπαταρίες και εάν είναι με καλώδιο αποσύνδεσέ το. Βάλε ένα αρκετά μεγάλο πανί σε μια επιφάνεια και μετά γύρισε ανάποδα το πληκτρολόγιο και κούνησε το (απαλά). Αν πέσει καμία… αρκούδα μην τρομάξεις. Μετά γύρνα το ξανά από την ίσια μεριά και ψέκασε με σπρέι πεπιεσμένου αέρα γύρω από κάθε πλήκτρο. Μετά αποστείρωσε με υγρομάντηλο με ουσία με αντιβακτηριακές ιδιότητες. Εάν υπάρχουν τυχόν λεκέδες στα πλήκτρα ψέκασε λίγο αποστειρωτικό καθαριστικό σε ένα χαρτί και πέρασε μόνο τη βρώμικη περιοχή, προσέχοντας να μην περάσει υγρό κάτω από τα πλήκτρα. Περιττό να πούμε ότι εάν τυχόν μοιράζεσαι το πληκτρολόγιο με κάποιον άλλο στη δουλειά σου καλό θα είναι να κάνεις αυτή την ιστορία μια φορά την ημέρα, ενώ για το σπίτι εάν κανονίσεις να το κάνεις μια φορά την βδομάδα, δεν θα χάσεις.
Στρώμα
Για αρχή εάν το στρώμα έχει κάλυμμα, βάλτο στο πλυντήριο. Αν έχει λεκέδες πέρασε το με κάποιο καθαριστικό λεκέδων και κατόπιν βάλτο στο πλυντήριο με απορρυπαντικό και την υψηλότερη θερμοκρασία που επιτρέπει η σχετική ετικέτα του, προσθέτοντας μια κούπα λευκό ξύδι για να φύγουν οι οσμές. Στο στρώμα τώρα, βάλε μαγειρική σόδα σε ένα κόσκινο και άρχισε να την ρίχνεις ισόποσα πάνω στο στρώμα. Αυτή θα τραβήξει την υγρασία και τη σκόνη, αφαιρώντας και τις οσμές. Προσοχή: Όταν ξαναστρώσεις το κρεβάτι μην την σκουπίσεις, θα την σκουπίσεις με ηλεκτρική σκούπα την επόμενη φορά που θα αλλάξεις σεντόνια.
Τοστιέρα – Ψησταριά
Πολλοί ξεχνάνε και την τοστιέρα, σαν να θέλουν να φάνε ότι έχει απομείνει και από τα προηγούμενα τοστ. Καλό θα είναι ο καθαρισμός της να γίνεται μετά από κάθε χρήση για να αποφύγεις ξεραμένα φαγητά που βγαίνουν δύσκολα. Έχοντας βγάλει την πρίζα και με τη συσκευή απολύτως κρύα, αφαίρεσε τις πλάκες (βγαίνουν πια σχεδόν σε όλα τα μοντέλα) και πλύνε τις προσεκτικά με σφουγγάρι χωρίς σύρμα (μαλακό) και ένα ήπιο απορρυπαντικό. Εάν χρειαστεί, για να βγουν καμένα υπολείμματα, άφησέ τις να μουλιάσουν για αρκετή ώρα. Πριν τις ξαναβάλεις στη θέση τους στέγνωσέ τες προσεκτικά. Και μια συμβουλή για το ψήσιμο: αν αλείψεις λίγο βούτυρο στο εξωτερικό του τοστ δεν θα κολλήσει στη σχάρα και θα γίνει πιο νόστιμο.
Καλοριφέρ
Εδώ μαζεύεται σκόνη, πολλή σκόνη, η οποία κρύβει αλλεργιογόνα και μπορεί να δημιουργήσει δυσκολία στην αναπνοή. Στην περίπτωση δε του καλοριφέρ λόγω της θερμότητας όλη αυτή η σκόνη εκτοξεύεται στο δωμάτιο όταν το ανάβουμε δημιουργώντας ένα μη υγιεινό κύκλο. Στο ίδιο πλαίσιο ένα σκονισμένο σώμα κάνει λιγότερο καλά τη δουλειά, ενώ το ίδιο γίνεται και με τα κλιματιστικά. Η τεχνική μας είναι απλή και γρήγορη και μπορείς να την εφαρμόζεις δύο φορές το χρόνο. Με μια καθαρή βούρτσα τύπου πιγκάλ (η οποία θα πρέπει να προσέξεις να είναι απολύτως στεγνή, για να μη δημιουργήσεις εστία σκουριάς) ξεσκόνισε ανάμεσα στα πτερύγια του καλοριφέρ και κατόπιν σκούπισε προσεκτικά όλη τη σκόνη που τυχόν έχει πέσει κάτω με μια ηλεκτρική σκούπα.
Ποντίκι υπολογιστή
Εδώ έχουμε αντικείμενο κατηγορίας… τηλεκοντρόλ: το ποντίκι είναι άλλο ένα αντικείμενο που δεν καθαρίζουμε σχεδόν ποτέ και μπορεί να αποτελέσει εστία μικροβίων. Τουλάχιστον μια φορά το μήνα, αφού του βγάλεις τις μπαταρίες ή αποσυνδέσεις το καλώδιο, κάνε του ένα καλό πέρασμα με υγρομάντηλο με ουσία ενάντια στα βακτήρια που μπορεί να το αποστειρώσει. Μπορείς να το ψεκάσεις και με σπρέι πεπιεσμένου αέρα για να φύγει η σκόνη, ενώ καλό θα είναι να καθαρίζεις και το mouse pad αν υπάρχει ή την επιφάνεια όπου κινείται το ποντίκι σου. Το θετικό με την πρόοδο της τεχνολογίας είναι ότι τα ποντίκια πια είναι οπτικά και γλιτώσαμε από τον μπελά της trackball στο καθάρισμα.