Πώς να καθαρίζεις το πλυντήριο ρούχων για να εξασφαλίσεις τη μακροζωία του!

by K Admin

 

Παρόλο που για τους περισσότερους από εμάς το πλυντήριο ρούχων είναι μονόδρομος για να διατηρούμε καθαρή την γκαρνταρόμπα μας, λίγοι θυμόμαστε πως χρειάζεται φροντίδα και η ίδια η συσκευή, όχι μόνο για να συνεχίσει ν’ αφαιρεί το ίδιο αποτελεσματικά τους λεκέδες από τα ρούχα, αλλά και για να μας «συντροφεύει» για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια.

Ο λόγος είναι πως, με τα συνεχή πλυσίματα, τόσο στον κάδο, όσο και στα υπόλοιπα μέρη της συσκευής συσσωρεύονται υπολείμματα από το απορρυπαντικό και το μαλακτικό, αλλά και ίχνη από το νερό ξεπλύματος της μπουγάδας, με συνέπεια ν’ αρχίσει ν’ αναπτύσσεται μούχλα στο εσωτερικό του. Τότε, αργά, ή γρήγορα η δυσοσμία θα «περάσει» και στα ρούχα, τα οποία κάθε άλλο παρά ως φρεσκοπλυμένα θα μυρίζουν στο τέλος του πλυσίματος.

Παράλληλα, αν αμελεί κανείς τη φροντίδα του πλυντηρίου, είναι πιθανόν το φίλτρο ν’ αρχίζει να βρωμίζει σε τέτοιο βαθμό που να μειωθεί η αποτελεσματικότητα του ξεβγάλματος, αλλά και του στεγνώματος. Και βέβαια μπορεί να προκαλέσει βλάβη της συσκευής, όπως για παράδειγμα με τη διάβρωση του λάστιχου της «πόρτας» από την υγρασία, με συνέπεια το πλυντήριο ν’ αρχίσει να «χάνει» νερά.

Παρακάτω, περιγράφουμε τα βήματα για τον καθαρισμό του πλυντηρίου ρούχων σου. Όπως είναι φυσικό, οι συμβουλές αυτές στοχεύουν να συμπληρώσουν, και σε καμία περίπτωση ν’ αντικαταστήσουν, τις οδηγίες συντήρησης και φροντίδας της συσκευής σου, που περιέχονται στο manual του κατασκευαστή.

 

1. Συρτάρι απορρυπαντικού

Στο συρτάρι είναι πιθανό να υπάρχουν ξεραμένα κατάλοιπα απορρυπαντικού, τα οποία μπορεί ν’ αφήσουν λεκέδες σε φρεσκοπλυμένα ρούχα, ή και να φράξουν το σύστημα παροχέτευσης του πλυντηρίου. Για ν’ αποφύγεις τέτοια «παρατράγουδα», αν έχεις πλυντήριο εμπρόσθιας φόρτωσης, το πρώτο που θα πρέπει να κάνεις είναι ν’ αφαιρέσεις το συρτάρι από την αντίστοιχη υποδοχή στην πρόσοψη της συσκευής.

Στη συνέχεια, πλύνε το μ’ άφθονο χλιαρό νερό ενώ, αν διαπιστώσεις πως τα υπολείμματα του απορρυπαντικού δεν ξεκολλάνε, άφησε το συρτάρι να μουλιάσει για μερικές ώρες. Καθάρισέ το σχολαστικά με μια παλιά οδοντόβουρτσα κι άφησέ το να στεγνώσει καλά, πριν το τοποθετήσεις στη θέση του.

 

2. Λάστιχο της πόρτας

Πριν καθαρίσεις τον κάδο, ασχολήσου με το λάστιχο της πόρτας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην πτύχωση στο κάτω μέρος, όπου είναι πιθανό να έχουν καταλήξει χνούδια, τρίχες, ή ακόμη και κέρματα από τις μπουγάδες σου. Καθάρισε το λάστιχο με πανί κι ένα ήπιο απορρυπαντικό –απόφυγε τα «σκληρά» υλικά καθαρισμού, γιατί μπορεί να το φθείρεις. «Πέρασέ» το μ’ ένα στεγνό πανί, ώστε να διώξεις την υγρασία, κι άφησε ανοιχτή την πόρτα για να στεγνώσει πλήρως.

 

 

3. Κάδος

Για ν’ απολυμάνεις τον κάδο, η καλύτερη λύση είναι να προμηθευτείς ένα ειδικό καθαριστικό πλυντηρίου ρούχων, το οποίο θ’ αναλάβει ν’ απομακρύνει τυχόν ρύπους, ή ίχνη απορρυπαντικού που έχουν… ξεμείνει και τα οποία απειλούν να προκαλέσουν κακοσμία στο πλυντήριο και στις μπουγάδες σου. Όπως θα διαβάσεις στις οδηγίες στη συσκευασία του προϊόντος, θα το χρησιμοποιήσεις στη θέση του απορρυπαντικού, προφανώς με άδειο το πλυντήριο, σ’ ένα πρόγραμμα υψηλών θερμοκρασιών.

Στη συσκευασία θα βρεις σε ποια θερμοκρασία είναι δραστικό το προϊόν που επέλεξες, το οποίο -εκτός από τον κάδο- θα καθαρίσει και τις σωληνώσεις της συσκευής σου. Έτσι, θα σου εξασφαλίσει πως τα ρούχα σου θα πλένονται πάντα στην εντέλεια και θα μοσχοβολούν φρεσκάδα.

Για ν’ απολαμβάνεις απόλυτη υγιεινή, θα πρέπει να επαναλαμβάνεις την παραπάνω διαδικασία περίπου ανά τρεις μήνες.

 

4. Φίλτρο

Το φίλτρο βρίσκεται στο κάτω μέρος της συσκευής, πίσω από ένα μικρό κάλυμμα. Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχεις τακτικά αν έχει αρχίσει να βουλώνει, καθώς σ’ αυτό συσσωρεύονται χνούδια, κέρματα, τρίχες, ή ακόμη και υπολείμματα από χαρτοπετσέτες που τυχόν είχες ξεχάσει σε ρούχα σου, με συνέπεια να μειώνεται η ροή νερού. Μάλιστα, αν το φίλτρο φράξει πλήρως, τότε είναι πιθανό το πλυντήριο να μην αδειάσει τα νερά στο τέλος της πλύσης, ή να μην στύψει τα ρούχα, κρατώντας την πόρτα του κλειστή.

Για να ελέγξεις, ή να καθαρίσεις το φίλτρο, άνοιξε το καπάκι κι άρχισε να ξεβιδώνεις αργά την υποδοχή – είναι πολύ πιθανό με τις πρώτες στροφές ν’ αρχίσει να τρέχει νερό, οπότε θα πρέπει να έχεις «ετοιμοπόλεμο» ένα δοχείο για να το μαζέψεις και μερικές παλιές πετσέτες για να στεγνώσεις το πάτωμα.

 

5. Μετά το πλύσιμο

Παρόλο που δεν χρειάζεται να καθαρίζεις εξονυχιστικά το πλυντήριό σου κάθε φορά που το χρησιμοποιείς, υπάρχουν μερικές απλές κινήσεις τις οποίες καλό θα ήταν να κάνεις όποτε βγάζεις τη φρεσκοπλυμένη μπουγάδα σου από τον κάδο. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να «περνάς» μ’ ένα πανί το λάστιχο της πόρτας, ώστε ν’ απομακρύνεις το νερό, ή ό,τι άλλο έχει καταλήξει σ’ αυτό.

Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάς ν’ αφήνεις όρθια την πόρτα και το συρτάρι του απορρυπαντικού, για να στεγνώσει τελείως το εσωτερικό της συσκευής.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη