|  |  | 

Κουζίνα ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ

Πώς να μετατρέψω το νερό μου σ’ ένα ενδιαφέρον αναψυκτικό!

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Να κεράσω νεράκι; Όχι, δεν θα είναι αυτό που νομίζεις. Είναι ένα νερό εμπλουτισμένο με χρώματα, αρώματα και γεύσεις από φρούτα, λαχανικά και φρέσκα μυρωδικά. Ένα νερό άκρως υγιεινό κι ωφέλιμο που θα τραβήξει πάνω του τα μάτια και το ενδιαφέρον όλων και μπορείς να το κάνεις πολύ εύκολα κι εσύ στο σπίτι…

 

 

Αναρωτιέσαι γιατί να φτιάξεις, να προσφέρεις και να πιεις εμπλουτισμένο νερό;

  • Γιατί είναι μια απόλυτα φυσική λύση που ξεδιψάει κι αποτοξινώνει τον οργανισμό χωρίς να τον επιβαρύνει με θερμίδες. Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για μηδέν θερμίδες!
  • Γιατί ένα ποτήρι εμπλουτισμένο νερό σε γεμίζει με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και βάζει –εύκολα- κάτω κι αναψυκτικό.
  • Γιατί είναι ένας πρωτότυπος, ευφάνταστος και οικονομικός τρόπος να παρουσιάσεις το νερό σου σε μια φιλική συγκέντρωση στο σπίτι, ή σ’ ένα πάρτι που δεν θα περάσει απαρατήρητος.

 

Τι θα χρειαστείς:

  • Φρούτα και λαχανικά από το ψυγείο
  • Επιφάνεια κοπής και κοφτερό μαχαίρι για να κόψεις τα φρούτα και τα λαχανικά σε λεπτές φέτες
  • Κανάτες ή μπουκάλια με φαρδύ στόμιο
  • Ποτήρια ή βαζάκια με χερούλι
  • Καλαμάκια
  • Τόλμη και φαντασία

 

Extra tips για καλύτερο αποτέλεσμα

  • Ένα φίλτρο νερού που καθαρίζει το νερό από παθογόνους οργανισμούς και βλαβερά μέταλλα θα σου δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι προτιμότερο να είναι βιολογικής καλλιέργειας.
  • Η ένταση στη γεύση του εμπλουτισμένου νερού εξαρτάται από την ποσότητα και το χρόνο παραμονής των αρωματικών μέσα του κι αυξάνεται αντίστοιχα. Πόσο διάστημα θα τ’ αφήσεις εξαρτάται από το γούστο σου.
  • Το νερό πρέπει να καταναλωθεί εντός της ημέρας γιατί αν μείνει παραπάνω με τα μυρωδικά μπορεί να γίνει και δυσάρεστο.
  • Τόλμησέ το και πειραματίσου συνδυάζοντας χρώματα κι αρώματα αλλά και γεύσεις που αγαπάς απ’ άλλες παρασκευές, πχ λάιμ με δυόσμο, μήλο με κανέλα, λεμόνι με τζίντζερ, πορτοκάλι με ακτινίδιο, κόκκινα φρούτα με βασιλικό. Σιγά-σιγά βάλε και τρίτο στοιχείο.
  • Ό,τι κάνεις σε μια μεγάλη κανάτα, μπορείς να το κάνεις μοιράζοντας τα υλικά σου απευθείας σε βαζάκια, ή ποτήρια απλώς η κανάτα είναι πιο πρακτική.
  • Αν έχεις πάρτι και θες να διαχειριστείς μεγάλη ποσότητα νερού που δεν χωράει σε κανάτα, στο εμπόριο υπάρχουν γυάλες με μεγάλο στόμιο από πάνω και βρυσάκι από κάτω που είναι πολύ πρακτικές και θα σου λύσουν τα χέρια σε τέτοιες περιπτώσεις.

 

Δες στη συνέχεια μερικές τέτοιες συνταγές:

Νερό με κόκκινο μήλο και κανέλα

 

Υλικά

  • 1 ½ λίτρο νερό (κατά προτίμηση φιλτραρισμένο)
  • 1 κόκκινο μήλο (κατά προτίμηση βιολογικό)
  • 2 ξύλα κανέλας σπασμένα στη μέση

 

Εκτέλεση

  1. Πλύνε πολύ καλά το μήλο, αφαίρεσε κουκούτσια και κοτσάνι του και κόψε το σε φετούλες.
  2. Ρίξε τις σε μια κανάτα, πρόσθεσε τα ξυλάκια της κανέλας κι απογέμισέ τη με νερό.
  3. Σκέπασε την κανάτα κι άφησέ τη στο ψυγείο να παγώσει καλά πριν σερβίρεις σε ποτήρια.

 

Νερό με αγγούρι, λάιμ, τζίντζερ και δυόσμο

 

Υλικά

  • 1 ½ λίτρο νερό (κατά προτίμηση φιλτραρισμένο)
  • ½ αγγούρι (κατά προτίμηση βιολογικό)
  • 1 λάιμ, ή ένα λεμόνι
  • 1-2 κλαδάκια δυόσμο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ

 

Εκτέλεση

  1. Πλύνε πολύ καλά το αγγούρι και το λάιμ και κόψε τα σε φετούλες μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι.
  2. Ρίξε τα σε μια κανάτα. Πλύνε το δυόσμο και ρίξε τις κορφούλες και τα φυλλαράκια στην κανάτα. Πρόσθεσε και το τζίντζερ κι απογέμισε με νερό.
  3. Σκέπασε την κανάτα κι άφησέ τη στο ψυγείο να παγώσει καλά πριν σερβίρεις σε ποτήρια.

 

Νερό με βερίκοκα, βατόμουρα και βασιλικό

 

Υλικά

  • 1 ½ λίτρο νερό (κατά προτίμηση φιλτραρισμένο)
  • 3-4 βερίκοκα (κατά προτίμηση βιολογικά)
  • 100 γρ. βατόμουρα
  • 1-2 κλαδάκια βασιλικό

 

Εκτέλεση

  1. Πλύνε πολύ καλά τα βερίκοκα, άνοιξέ τα στη μέση κι αφαίρεσε τα κουκούτσια. Κόψε τα σε φετούλες μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι. Ρίξε τα σε μια κανάτα.
  2. Ξέπλυνε τα βατόμουρα και πρόσθεσέ τα στην κανάτα.
  3. Πλύνε το βασιλικό και ρίξε τις κορφούλες και τα φυλλαράκια στην κανάτα. Απογέμισέ τη με νερό.
  4. Σκέπασε την κανάτα κι άφησέ τη στο ψυγείο να παγώσει καλά πριν σερβίρεις σε ποτήρια.

 

Νερό με λεμόνι και λεβάντα

 

Υλικά

  • 1 ½ λίτρο νερό (κατά προτίμηση φιλτραρισμένο)
  • 1-2 λεμόνια (κατά προτίμηση βιολογικά)
  • 1 ματσάκι λουλουδάκια λεβάντας

 

Εκτέλεση

  1. Πλύνε πολύ καλά τα λεμόνια και κόψε τα σε φετούλες μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι. Ρίξε τα σε μια κανάτα.
  2. Πρόσθεσε τα λουλουδάκια της λεβάντας κι απογέμισέ τη με νερό.
  3. Σκέπασε την κανάτα κι άφησέ τη στο ψυγείο να παγώσει καλά πριν σερβίρεις σε ποτήρια.

 

Νερό με καρπούζι και βασιλικό

 

Υλικά

  • 1 ½ λίτρο νερό (κατά προτίμηση φιλτραρισμένο)
  • 2 φέτες καρπούζι
  • 1 ματσάκι βασιλικό
  • Μερικές σταγόνες λεμόνι

 

Εκτέλεση

  1. Αφαίρεσε τη φλούδα από τις φέτες του καρπουζιού, κόψε το σε κυβάκια κι αφαίρεσε και τα κουκούτσια. Ρίξε τα σε μια κανάτα.
  2. Πρόσθεσε τις κορφούλες και τα φυλλαράκια του βασιλικού, το χυμό λεμόνι κι απογέμισε με νερό.
  3. Σκέπασε την κανάτα κι άφησέ τη στο ψυγείο να παγώσει καλά πριν σερβίρεις σε ποτήρια.

 

Νερό με πορτοκάλι και ακτινίδιο

 

Υλικά

  • 1 ½ λίτρο νερό (κατά προτίμηση φιλτραρισμένο)
  • 1-2 πορτοκάλια (κατά προτίμηση βιολογικό)
  • 2 ακτινίδια

 

Εκτέλεση

  1. Πλύνε πολύ καλά τα πορτοκάλια και κόψε τα σε φετούλες μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι. Αφαίρεσε τα κουκούτσια και ρίξε τα σε μια κανάτα.
  2. Ξεφλούδισε το ακτινίδιο και κόψε το σε κυβάκια, ή φετούλες. Ρίξε τα στην κανάτα κι απογέμισε με νερό.
  3. Σκέπασε την κανάτα κι άφησέ την στο ψυγείο να παγώσει καλά πριν σερβίρεις σε ποτήρια.

 

 

Νερό με ρόδι και δυόσμο

 

Υλικά

  • 1 ½ λίτρο νερό (κατά προτίμηση φιλτραρισμένο)
  • 1 ρόδι
  • 1 ματσάκι βασιλικό
  • Μερικές σταγόνες λεμόνι

 

Εκτέλεση

  1. Αφαίρεσε τη φλούδα και τις εσωτερικές μεμβράνες από το ρόδι και ρίξε τα σποράκια σε μια κανάτα.
  2. Πρόσθεσε τις κορφούλες και τα φυλλαράκια του δυόσμου, το χυμό λεμόνι κι απογέμισε με νερό.
  3. Σκέπασε την κανάτα κι άφησέ τη στο ψυγείο να παγώσει καλά πριν σερβίρεις σε ποτήρια.

 

Νερό με κόκκινα φρούτα και φρέσκα μυρωδικά

 

Υλικά

  • 1 ½ λίτρο νερό (κατά προτίμηση φιλτραρισμένο)
  • 100 γρ. μύρτιλα
  • 150 γρ. φράουλες
  • 100 γρ. βατόμουρα
  • 1 ματσάκι βασιλικό
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 1 λάιμ

 

Εκτέλεση

  1. Πλύνε τα μύρτιλα, τις φράουλες και τα βατόμουρα και μοίρασέ τα σε μια κανάτα, ή σε βάζα με χερούλι.
  2. Πρόσθεσε τις κορφούλες και τα φυλλαράκια δυόσμου στα βατόμουρα, κορφούλες και φυλλαράκια βασιλικού στις φράουλες, φετούλες από λάιμ στα μύρτιλα κι απογέμισε με νερό.
  3. Σκέπασε την κανάτα, ή τα βάζα κι άφησέ τα στο ψυγείο για να παγώσει καλά το νερό πριν το σερβίρεις.

 

Δείτε ακόμη