Χρήσιμες συμβουλές για ν’ αξιοποιήσεις στο έπακρον το ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας σου!

by K Admin

 

Όσο κι αν θα προτιμούσες να μην τη χρειαζόσουν, η ασφάλιση κατοικίας είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική προστασία κι ασφάλεια του σπιτιού από φυσικούς κι όχι μόνο κινδύνους.

Η περιουσία σου είναι ευάλωτη κάθε λεπτό από πλήθος παραγόντων, όπως κακόβουλες επιθέσεις (διάρρηξη, κλοπή), φυσικά φαινόμενα (σεισμοί, πλημμύρες), ή ακόμη κι από ανθρώπινες αμέλειες, ή παραβλέψεις (πυρκαγιά από τζάκι, σόμπα, αναμμένο κερί, βραχυκύκλωμα κ.ά.). Τα σημερινά οικονομικά δεδομένα δύσκολα θα σου επιτρέψουν ν’ αντικαταστήσεις οποιαδήποτε καταστροφή, ή απώλεια στην προσωπική σου περιουσία και τη δυσκολία αυτή θα καλύψει το ποσό που θα λάβεις από την ασφάλεια στην οποία έχεις προχωρήσει.

Ωστόσο, το ερώτημα που συνήθως προκύπτει, από την πλευρά του ασφαλισμένου είναι το τι πρέπει να κάνει τη στιγμή που θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα και θα προκληθεί κάποια ζημιά. Πώς θα διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εκάστοτε ζημιά, ώστε ν’ αποζημιωθεί γρήγορα και σωστά από την ασφαλιστική του εταιρεία;

Δεδομένου ότι το συμβόλαιο ασφάλισης κατοικίας που έχεις καλύπτει το συγκεκριμένο κίνδυνο και συνεπώς αποζημιώνει τη ζημιά που προκλήθηκε, τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσεις είναι τα εξής:

 

1. Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τον περιορισμό των συνεπειών της ζημιάς

Πυρκαγιά

Σε περίπτωση πυρκαγιάς θα πρέπει να καλέσεις την αρμόδια πυροσβεστική υπηρεσία και γενικότερα να λάβεις όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να σταματήσει το αίτιο που την προκάλεσε και να περιοριστεί η ζημιά. Για παράδειγμα, οι περισσότερες πυρκαγιές σε σπίτια ξεκινούν από τις κουζίνες. Σ’ αυτή την περίπτωση, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι -αν μπορείς- είναι να κλείσεις την εστία της κουζίνας. Αν δεν μπορείς να φτάσεις το διακόπτη της κουζίνας, τότε κλείσε την ασφάλεια από το γενικό πίνακα ρεύματος. Σε καμιά περίπτωση μην χρησιμοποιήσεις νερό, ή πανιά για να κατασβήσεις τη φωτιά, καθώς το μόνο που θα καταφέρεις είναι ν’ «αρπάξει» και το πανί.

Τέτοιου είδους ατυχήματα μπορούν ν’ αποφευχθούν με την τήρηση όλων των προληπτικών μέτρων, όπως σωστή συντήρηση και χρήση των ηλεκτρικών συσκευών, χρήση ηλεκτρικών, θερμαντικών, ή διακοσμητικών μέσων (ηλεκτρική κουζίνα, σόμπα, τζάκι, αναμμένα κεριά κ.λπ.).

Να θυμάσαι -επίσης- ότι η σωστή ενημέρωση είναι η καλύτερη πρόληψη. Γι’ αυτό και το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας παρέχει όλα τα απαραίτητα ενημερωτικά φυλλάδια για την πρόληψη-αντιμετώπιση πυρκαγιών. (Μπορείς να βρεις όλα τα σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια μ’ ένα κλικ εδώ).

 

Διαρροή

Σε περίπτωση διαρροής σωληνώσεων και γενικότερα εισροής υδάτων στην κατοικία, θα πρέπει να κλείσεις το γενικό διακόπτη νερού αλλά και να καλέσεις την πυροσβεστική υπηρεσία για να προχωρήσεις άμεσα στην άντλησή τους, ώστε ν’ αποφευχθεί η πρόκληση μεγαλύτερης ζημιάς, τόσο στις κτιριακές εγκαταστάσεις, όσο και στο σύνολο των επίπλων, συσκευών και σκευών που υπάρχουν σ’ αυτές.

Η σωστή συντήρηση των αποχετεύσεων και γενικά της κατοικίας είναι το καλύτερο μέτρο για την αποφυγή δημιουργίας ζημιάς. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα πρέπει να ελέγξεις να μην υπάρχουν διαρροές στις εξωτερικές σωληνώσεις, και να ξεβουλώσεις τις υδρορροές στο μπαλκόνι, ή την αυλή -αν έχουν μαζέψει φύλλα, ή άλλα αντικείμενα- ώστε να λειτουργούν ομαλά.

Το χειμώνα, είναι πολύ σημαντικό -ειδικά όταν επικρατούν θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και παγετός- να φροντίσεις ώστε να μην παγώσουν οι σωληνώσεις. Μια λύση είναι να έχεις προνοήσει και να μονώσεις τις εξωτερικές σωληνώσεις και τα υδρόμετρα, με κάποιο υλικό, όπως υαλοβάμβακα, ή μάλλινο ύφασμα. Αν έχεις καυστήρα φυσικού αερίου εγκατεστημένο σε εξωτερικό χώρο, θα πρέπει να είναι σε λειτουργία για να μην παγώσει. Επιπλέον, για ν’ αποφύγεις δυσάρεστες συνέπειες από μια έντονη καταιγίδα, όπως κάποια πιθανή πλημμύρα, φροντίζεις τα κουφώματα σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες ώστε να κλείνουν και να είναι σωστά μονωμένα.

 

Διάρρηξη, κλοπή

Σε περίπτωση διάρρηξης και κλοπής, θα πρέπει να επισκεφτείς άμεσα το αστυνομικό τμήμα της περιοχής σου και να καταγγείλεις το συμβάν. Στη συνέχεια, θα πρέπει να καλέσεις την ασφαλιστική εταιρεία ώστε να γίνει καταγραφή του περιστατικού και της αντίστοιχης ζημιάς.

Αν η διάρρηξη είχε σαν αποτέλεσμα, για παράδειγμα τη καταστροφή της εισόδου, θα πρέπει να φροντίσεις ώστε ν’ αποφευχθεί περαιτέρω κλοπή, ή βανδαλισμός της κατοικίας:

  • Πολλές διαρρήξεις λαμβάνουν χώρα επειδή οι ιδιοκτήτες έχουν αμελήσει ν’ ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού τους. Οι επιπλέον κλειδαριές και οι πείροι ασφαλείας αναμένεται να δυσχεράνουν πολύ το έργο των διαρρηκτών, προσφέροντας επιπλέον προστασία στο σπίτι σου.
  • Ασφάλισε το σπίτι σου μ’ ένα πλήρες σύστημα ασφάλειας: αισθητήρες κίνησης, σύστημα συναγερμού, διαδικτυακές κάμερες.
  • Φρόντισε να περιορίσεις τα σημεία του σπιτιού, τα οποία θα μπορούσαν να διευκολύνουν την πρόσβαση σ’ αυτό: π.χ. δεύτερη είσοδος, ανοιχτά παράθυρα κ.λπ.

 

2. Άμεση αναγγελία της ζημιάς στην ασφαλιστική εταιρεία

Μόλις διαπιστωθεί οποιαδήποτε ζημιά στην κατοικία, από οποιοδήποτε αίτιο κι αν προέρχεται, και φυσικά εφόσον αυτή καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, θα πρέπει να επικοινωνήσεις άμεσα με τον ασφαλιστικό σου σύμβουλο, ή με την ασφαλιστική εταιρία, για να δηλώσεις το συμβάν και να κλείσεις ραντεβού με τον πραγματογνώμονα της εταιρείας για την επιτόπια αυτοψία και καταγραφή της ζημιάς.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσεις σε περίπτωση που η ζημιά προκύψει -για παράδειγμα- σε ημέρες αργιών και η επίσκεψη του πραγματογνώμονα δεν μπορεί να γίνει άμεσα, ή είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα κάποιες βασικές ενέργειες για την προσωρινή, έστω, αποκατάστασή της.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, θα πρέπει να ενημερώσεις τον ασφαλιστικό σου σύμβουλο, ή την εταιρεία ότι θα προχωρήσεις στις αναγκαίες προσωρινές επισκευές κι ακολούθησε ακριβώς τις οδηγίες που θα σου δοθούν, όπως π.χ. να φωτογραφίσεις τη ζημιά όσο γίνεται καλύτερα, να κρατήσεις όλα τα υλικά που έχουν υποστεί φθορά κι αντικαθίστανται κατά την αποκατάσταση, καθώς και τις προσφορές, ή τις αποδείξεις, τόσο των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν, όσο και των υλικών που αγοράστηκαν.

Σε περίπτωση που υπάρχει απαίτηση, ή πιθανότητα απαίτησης από τρίτους, όπως για παράδειγμα πρόκληση ζημιάς σε γειτονική κατοικία από το αίτιο που προκάλεσε τη ζημιά στη δική σου κατοικία, θα πρέπει να το γνωστοποιήσεις άμεσα στην ασφαλιστική σου εταιρία.

 

 

Ασφάλισε σωστά το σπίτι σου πριν φύγεις για διακοπές

Πολλές ζημιές στο περιεχόμενο του σπιτιού, ή και στο ίδιο το κτίριο οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα. Για το λόγο αυτό, ειδικά όταν γνωρίζεις ότι πρόκειται να λείψεις από το χώρο σου για μεγάλο χρονικό διάστημα, για τη δική σου ασφάλεια και οικονομία, πρέπει να δείξεις υπευθυνότητα. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ελέγξεις τα πάντα πριν φύγεις για διακοπές:

 

Παροχή νερού

Πριν φύγεις για διακοπές, καλό είναι να κλείσεις τη γενική παροχή νερού, εκτός κι αν έχεις εγκαταστήσει σύστημα αυτόματου ποτίσματος. Εναλλακτικά, για τις γλάστρες σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδικά σακουλάκια ποτίσματος με φυτίλι τα οποία εξασφαλίζουν το πότισμα των φυτών για πάνω από 10 μέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Σε περίπτωση που λείψεις για περισσότερες από 10 μέρες, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις κρυστάλλους νερού. Εφαρμόζονται σε γλάστρες αλλά και σε κήπο με δέντρα, ή άλλα φυτά.

 

Έλεγχος υδρορροών

Η εκδήλωση ισχυρών βροχών και καταιγίδων μέσα στο κατακαλόκαιρο δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στη χώρα μας, γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίζεις για τον τακτικό καθαρισμό των λουκιών, υδρορροών και του συστήματος αποστράγγισης έτσι ώστε ν’ απομακρύνονται γρήγορα τα βρόχινα νερά.

 

Ηλεκτρικές συσκευές

Βγάλε από την πρίζα όλες τις ηλεκτρικές συσκευές γιατί, εκτός του ότι καταναλώνουν ρεύμα (ακόμα κι όταν είναι κλειστές), ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί σ’ ένα βραχυκύκλωμα. Όταν λείπεις από το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, βγάλε το ψυγείο από την πρίζα, άδειασέ το κι άφησε την πόρτα ανοιχτή.

 

Κατοικίδια

Σε περίπτωση που έχεις κατοικίδια και τ’ αφήνεις στο σπίτι, ενημέρωσε κάποιον συγγενή, ή γείτονα που εμπιστεύεσαι, δίνοντάς του ένα επιπλέον κλειδί ώστε να τα φροντίζει. Διαφορετικά υπάρχουν εταιρίες προστασίας κατοικίδιων, οι οποίες αναλαμβάνουν τη φροντίδα τους.

 

Μη δίνεις «δικαιώματα» στους επίδοξους διαρρήκτες

Κατά την απουσία σου, μην αφήνεις κλειδιά περιμετρικά του σπιτιού, όπως σε γλάστρες, περβάζια, κάτω από πατάκια εισόδου κ.ά. Επίσης, μην αφήνεις τα γραμματοκιβώτια γεμάτα από έντυπα και περιοδικά, ή την είσοδο του σπιτιού γεμάτη με διαφημιστικά φυλλάδια στο κεφαλόσκαλο, γιατί αυτό αποτελεί ένδειξη που υποδηλώνει την απουσία σου. Για σύντομες αποδράσεις ενημέρωσε κάποιον από τους γείτονες να παίρνει την αλληλογραφία σου, αν πρόκειται να λείψεις για μεγάλο χρονικό διάστημα καλύτερα ενημέρωσε τον ταχυδρόμο να φέρει την αλληλογραφία σου μόλις επιστρέψεις.

Είναι γνωστό ότι οι διαρρήκτες λατρεύουν να δρουν στο σκοτάδι, οπότε φωτίζοντας όσο το δυνατόν καλύτερα τόσο το εσωτερικό του σπιτιού, όσο και τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο, αποθαρρύνεις τους εισβολείς να επιχειρήσουν να το παραβιάσουν. Τοποθέτησε -αν είναι εφικτό- φωτοκύτταρο στην εξώπορτα, ή στο μπαλκόνι σου. Μπορείς, επίσης, να τοποθετήσεις χρονοδιακόπτες πρίζας, στους οποίους και θα συνδέσεις το φωτιστικό, λαμπατέρ κ.λπ., ώστε τα φώτα ν’ ανάβουν συγκεκριμένες ώρες εντός της ημέρας και να δίνουν τη ρεαλιστική εντύπωση ότι κάποιος βρίσκεται μέσα. Μην αφήσεις μονίμως αναμμένα κάποια φώτα, καθώς (εκτός ότι «καις» άσκοπα ρεύμα) έτσι βάζεις σε υποψίες τους έμπειρους διαρρήκτες ότι ουσιαστικά πρόκειται για αντιπερισπασμό.

 

Ασφάλιση περιεχομένου σπιτιού – Μια επιπλέον κάλυψη που χρειάζεσαι

Η ασφάλιση περιεχομένου σπιτιού είναι η πιο έξυπνη επένδυση που μπορείς να κάνεις για να προστατέψεις την κινητή περιουσία σου.

Η ασφάλιση περιεχομένου παρέχεται ανεξαρτήτως του αν το κτίριο του ακινήτου όπου βρίσκεται το περιεχόμενο είναι το ίδιο ασφαλισμένο, ενώ δεν αφορά μόνο ιδιοκτήτες ακινήτων. Ασφάλιση περιεχομένου σπιτιού μπορεί να κάνει και κάθε ενοικιαστής, ή ιδιώτης που θέλει να προστατέψει την κινητή περιουσία του.

Έτσι, αν ετοιμάζεσαι να φύγεις για διακοπές, έλεγξε ότι έχεις επαρκή ασφάλιση για το περιεχόμενο του σπιτιού σου. Μήπως αγόρασες νέες ηλεκτρικές συσκευές, ή μια καινούργια 4K Smart TV 55 ιντσών και ξέχασες να ενημερώσεις τον ασφαλιστικό σου σύμβουλο να την συμπεριλάβει; Τώρα, μ’ ένα εξαιρετικά οικονομικό κόστος, μπορείς να προστατεύσεις το περιεχόμενο του σπιτιού σου και να ‘χεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Η ασφάλιση περιεχομένου σπιτιού από την Anytime σου προσφέρει κάλυψη μέχρι €3.000 για ζημιές σε συσκευές, έπιπλα κι άλλα αντικείμενα από φωτιά, νερό και κλοπή, με μόλις €19 ευρώ το χρόνο.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να επισκεφτείς ένα κατάστημα Κωτσόβολος, ή κάνε κλικ εδώ.

 

Μπορείς να δεις ακόμη