Πώς να προστατεύσεις τα φυτά σου από το κρύο

 

 

Χειμώνας σημαίνει χαμηλές θερμοκρασίες, δυνατός αέρας, χαλάζι και χιόνι. Για να αντιμετωπίσεις τα ακραία καιρικά φαινόμενα εφοδιάστηκες με πετρέλαιο, ξύλα, αέριο, επέλεξες θερμαντικό σώμα (ό,τι χρησιμοποιείς για θέρμανση), αέρισες τα χοντρά σου πουλόβερ, έστειλες στο καθαριστήριο τα παλτό και τα μπουφάν σου, έστρωσες τα χαλιά κι αγόρασες πολλές διαφορετικές γεύσεις τσαγιού για να ζεσταίνεσαι τις κρύες νύχτες. Πρέπει όμως να φροντίσεις και για τους εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα αν έχεις φυτά, λουλούδια στη βεράντα ή στον κήπο. Πρέπει με κάθε τρόπο να τα προστατέψεις και να τα βοηθήσεις να επιβιώσουν το χειμώνα, ώστε με τη σειρά τους αυτά να σε ανταμείψουν μόλις έρθει η άνοιξη.

Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες φυτών που δεν κινδυνεύουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες και δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα. Εάν ο κήπος σου αποτελείται από κωνοφόρα δέντρα όπως είναι τα λεμονοκυπάρισσα , τα λέιλαντ, κ.λπ., ή από θάμνουςφράκτες τύπου δάφνη και αγγελική, εάν έχει αρωματικά φυτά, βολβούς όπως είναι οι τουλίπες και τα ζουμπούλια, καμέλιες, πανσέδες και κυκλάμινα ή φυλλοβόλα δέντρα και θάμνους σαν τις τριανταφυλλιές, τότε δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά πράγματα για τη φροντίδα τους. Αρκεί να τα ποτίζεις μία φορά την εβδομάδα, κι αυτό δεν είναι απαραίτητο σε περίπτωση που τις ημέρες αυτές έχει βρέξει.

Αντίθετα, υπάρχουν φυτά πολύ ευαίσθητα που το χειμώνα υποφέρουν από τις κρύες θερμοκρασίες. Τα φυτά αυτά είναι οι πορτοκαλιές, λεμονιές, κουμκουάτ κ.λπ., τα φυτά εσωτερικού χώρου όπως είναι οι ορχιδέες, φίκοι και ζάμιες, τα κακτοειδή, τα παχύφυτα, σαν την αλόη και την κρασούλα και τα φοινικοειδή, όπως είναι ο κοκοφοίνικας.

Για να προστατέψεις τις συγκεκριμένες κατηγορίες φυτών θα πρέπει το περιβάλλον τους να διαμορφωθεί ανάλογα με τις ανάγκες τους.

 

 

 

Άλλαξε τις θέσεις τους

Μετακίνησε τα φυτά σου στο εσωτερικό του μπαλκονιού, ώστε να είναι όσο πιο προστατευμένα γίνεται από το κρύο και τον αέρα. Στην περίπτωση που υπάρχει βεράντα με νότιο προσανατολισμό, κάνε τον κόπο και μετέφερε τις ευαίσθητες γλάστρες σου σε αυτή. Τοποθέτησε τις γλάστρες όσο πιο κοντά στον τοίχο μπορείς, αλλά και πολύ κοντά τη μία στην άλλη έτσι ώστε να αλληλοπροστατεύονται. Τέλος, μην ξεχνάς να κατεβάζεις την τέντα σου κατά τις βραδινές ώρες γιατί έτσι περιορίζεις τον παγετό και το δυνατό αέρα.

 

Κουκούλωσέ τα

Σκέπασε τα φυτά σου με ένα ειδικό ύφασμα, γνωστό ως «αράχνη»,  το οποίο τα προστατεύει από την παγωνιά και παράλληλα τους επιτρέπει να αναπνέουν. Το προμηθεύεσαι πολύ εύκολα σε εξειδικευμένα καταστήματα. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις κι ένα κομμάτι βαμβακερό ύφασμα που ήδη έχεις στο σπίτι, ή γάζα, πλαστικές σακούλες, ακόμα και νάιλον με το μέτρο, αρκεί να θυμηθείς να τους ανοίξεις τρύπες, ώστε να αναπνέουν και ν’ αποβάλλουν την υγρασία. Θυμήσου, όταν ο καιρός καλυτερέψει πρέπει να τα ξεσκεπάσεις.

 

«Μόνωσε» τις  γλάστρες

Κάλυψε το χώμα κάθε γλάστρας με υλικά όπως κοπριά, κομπόστ, άχυρα, πευκοβελόνες ή και βότσαλα. Τα υλικά αυτά λειτουργούν ως μόνωση για τα φυτά κρατώντας τη θερμοκρασία και την υγρασία εντός της γλάστρας.

 

 

Πότισε με σύνεση

Ακόμα και το χειμώνα τα λουλούδια χρειάζονται νερό για να ξεδιψάσουν. Ωστόσο, το πότισμα πρέπει να γίνεται με σύνεση. Μια φορά την εβδομάδα συνήθως αρκεί, ενώ η καλύτερη ώρα για να ποτίζεις τα λουλούδια σου το χειμώνα  είναι προς το μεσημέρι, όπου οι θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές και το νερό στις σωλήνες έχει κάπως ζεσταθεί.

 

Κάνε το σπίτι σου, σπίτι τους

Ακόμα κι αν ακολουθήσεις πιστά όλα τα παραπάνω, υπάρχουν πάντα φυτά που είναι πολύ ευαίσθητα, όπως η γαρδένια, ο βασιλικός, η δράκαινα κ.α. Αυτά καλό θα ήταν να τα μεταφέρεις μέσα στο σπίτι. Τοποθέτησέ τα κοντά σε παράθυρα ή μπαλκονόπορτες ώστε να τα βλέπει ο ήλιος και προσοχή, μακριά από πηγές θερμότητας. Μπορεί να χρειάζονται ένα ζεστό περιβάλλον, όμως το καλοριφέρ ή το τζάκι μπορεί να τα αφυδατώσει και να τα καψαλίσει, όπως ένας δυνατός καύσωνας και τελικά να καταστραφούν.

 

Μην πανικοβάλλεσαι με το ξαφνικό χιόνι

 

 

 

Αν κατά τη διάρκεια της νύχτας ο καιρός επιδεινωθεί αλλά εσύ δεν έχεις προλάβει να προετοιμαστείς κατάλληλα, μην πανικοβάλλεσαι. Βγες στο μπαλκόνι ή στον κήπο σου και φρόντισε να καθαρίσεις τα κλαδιά των λουλουδιών και των δέντρων όσο το χιόνι είναι νωπό ώστε να μην σπάσουν από το βάρος. Μην ρίξεις νερό στο φύλλωμά τους και μην προσπαθήσεις να λιώσεις τον πάγο εάν υπάρχει, άστον να λιώσει μόνος του.

Μετά το τέλος του χιονιά κι όταν η κακοκαιρία έχει υποχωρήσει, κόψε τα σπασμένα κλαδιά. Καλό θα ήταν να καλύψεις τα κοψίματα με πάστα κλαδέματος ώστε να προστατέψεις το φυτό από την υγρασία και από την επόμενη κακοκαιρία. Την πάστα κλαδέματος μπορείς να την προμηθευτείς  από κάποιο γεωπονικό κατάστημα ή να την φτιάξεις μόνος σου. Συνταγές μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο.

Ο χειμώνας είναι η εποχή που ο κηπουρός αναπαύεται αλλά δεν επαναπαύεται. Την περίοδο αυτή δεν κάνεις μεταφυτεύσεις, δεν κλαδεύεις και δεν λιπαίνεις τα φυτά σου. Ακόμα καλύτερα, ξεκίνα την προετοιμασία σου από το τέλος του φθινοπώρου.

Μετέφερε τις γλάστρες σου, αγόρασε ή φτιάξε κάλυμμα για τα λουλούδια σου, μάθε ποια από τα φυτά σου είναι πολύ ευαίσθητα στο κρύο, ώστε εάν χρειαστεί να τα βάλεις μέσα.

Να παρακολουθείς τις προβλέψεις των μετεωρολόγων ώστε να λάβεις έγκαιρα τα μέτρα σου σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Εάν προετοιμαστείς κατάλληλα τα λουλούδια σου θα επιβιώσουν από το χειμώνα και θα ζωντανέψουν και πάλι την άνοιξη. Αρκεί να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις!

 

Μπορείς να δεις ακόμη