Τι είναι το 5G και τι αλλαγές θα φέρει στη καθημερινότητά μας;

 

To 5G είναι η επόμενη γενιά της τεχνολογίας ευρυζωνικών κυψελοειδών δικτύων (broadband cellular network), που έρχεται για να προσφέρει σε smartphones κι άλλες συσκευές τις πιο υψηλές κι αξιόπιστες ταχύτητες από ποτέ.

Τα δίκτυα 5G θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας του Internet of Things (ΙοΤ – Διαδίκτυο των Πραγμάτων) παρέχοντας την απαραίτητη υποδομή για τη μεταφορά τεράστιου όγκου δεδομένων, αλλά και στην ανάπτυξη ενός πιο έξυπνου και πιο συνδεδεμένου κόσμου.

 

 

Εφαρμογές της τεχνολογίας 5G

Με την ανάπτυξη του 5G να βρίσκεται σε εξέλιξη, η νέα τεχνολογία ευρυζωνικών κυψελοειδών δικτύων αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλο τον πλανήτη από το 2020, λειτουργώντας παράλληλα με τις υπάρχουσες τεχνολογίες 3G και 4G για την παροχή πιο γρήγορων συνδέσεων όπου κι αν βρισκόμαστε.

Η τεχνολογία 5G είναι σχεδιασμένη για να τροφοδοτήσει ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών κλάδων, λιανικό εμπόριο, εκπαίδευση, ψυχαγωγία, υγειονομική περίθαλψη κ.ά. και να φέρει ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τις έξυπνες συσκευές.

Τα παρακάτω παραδείγματα εφαρμογής του 5G μας δείχνουν το τεράστιο κοινωνικό/οικονομικό όφελος που θα φέρει η εν λόγω τεχνολογία τα επόμενα χρόνια.

 

 

Υπερ-υψηλές ταχύτητες στο Mobile Internet

 

 

To 5G θα φέρει επανάσταση στην εμπειρία χρήσης φορητών συσκευών εν κινήσει, αφού θα μπορεί να υποστηρίξει ταχύτητες λήψης δεδομένων (data download) έως 20 Gbps (ισοδύναμη με ασύρματη πρόσβαση στο Internet μέσω οπτικής ίνας). Σε σύγκριση με τις συμβατικές τεχνολογίες ασύρματης μετάδοσης, η φωνή και τα δεδομένα θα μπορούν να μεταφερθούν ταυτόχρονα -κι αποτελεσματικά- μέσω 5G.

Ο μικρός χρόνος απόκρισης (Low latency) είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας 5G και θα παίξει σημαντικό ρόλο στις αυτόνομες εφαρμογές μετάδοσης και λήψης. Συγκεκριμένα, τα δίκτυα 5G μπορούν να έχουν χρόνο απόκρισης μικρότερο από 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου (ms).

Το 5G θα χρησιμοποιεί νέες ραδιοσυχνότητες για μετάδοση, με υψηλότερο εύρος ζώνης σε σχέση με τις χαμηλότερες ζώνες LTE και θα προσφέρει τεράστιο ρυθμό δεδομένων. Οι λήψεις θα είναι ταχύτερες, σταθερότερες κι η σύνδεση στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας θα ανταποκρίνεται γρηγορότερα. Επιπλέον, τα δίκτυα 5G θα επιτρέπουν ασφαλέστερη πρόσβαση σε αποθηκευτικούς χώρους cloud κι αποτελεσματικότερο Cloud Computing. Παράλληλα, η ασύρματη τεχνολογία 5G θα ανοίξει περισσότερες ευκαιρίες για νέους κατασκευαστές συσκευών και προγραμματιστές εφαρμογών, ενώ στην αγορά θα εισαχθούν πιο εξελιγμένες συσκευές VoIP (Voice over IP ή τηλεφωνία μέσω διαδικτύου).

 

 

Ψυχαγωγία και πολυμέσα

Οι αναλυτές διαπίστωσαν ότι το 55% της κίνησης δεδομένων μέσω mobile Internet χρησιμοποιήθηκε για λήψεις βίντεο παγκοσμίως το 2015. Αυτή η τάση θα αυξηθεί στο μέλλον κι η συνεχής ροή βίντεο υψηλής ευκρίνειας θα είναι κανόνας. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι κάτοχοι smartphone θα έχουν στα χέρια τους έναν εικονικό κόσμο υψηλής ευκρίνειας. Το 4K video streaming υψηλής ταχύτητας θα γίνεται απροβλημάτιστα και θα μπορεί να υποστηρίξει ήχο υψηλής ανάλυσης.

Ταlive events” θα μπορούν να μεταδοθούν μέσω ασύρματου δικτύου με υψηλή ευκρίνεια. Τα τηλεοπτικά κανάλια HD θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φορητές συσκευές (smartphones, tablets κ.λπ.) χωρίς καμία διακοπή. Η βιομηχανία ψυχαγωγίας και κατ’ επέκταση οι καταναλωτές, θα επωφεληθούν τα μέγιστα από τα ασύρματα δίκτυα 5G.

Το 5G μπορεί να παρέχει 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο, υψηλή ανάλυση κι υψηλότερη δυναμική εμβέλεια ροής βίντεο χωρίς διακοπή. Η οπτικοακουστική εμπειρία θα επαναπροσδιοριστεί μετά την εφαρμογή των τελευταίων τεχνολογιών που θα συνεργάζονται με την ασύρματη τεχνολογία 5G.

Η επαυξημένη πραγματικότητα (AR ή Augmented Reality) κι η εικονική πραγματικότητα (VR ή Virtual Reality) είναι τεχνολογίες που απαιτούν βίντεο υψηλής ευκρίνειας με μικρό χρόνο απόκρισης. Το δίκτυο 5G είναι αρκετά ισχυρό για να προσφέρει εκπληκτικές εικονικές εμπειρίες AR και VR.

Τα HD VR games καθίστανται ολοένα και πιο δημοφιλή και πολλές εταιρείες επενδύουν σε παιχνίδια που βασίζονται στην τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας. Η τεχνολογία 5G θα μπορεί να προσφέρει καλύτερη εμπειρία VR gaming μέσω ενός ευρυζωνικού δικτύου υπερ-υψηλής ταχύτητας.

 

 

Internet of Things – Συνδέοντας τα πάντα

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων είναι ακόμα μία σημαντική τεχνολογική πλατφόρμα που θα αξιοποιεί τη νέα γενιά ασύρματου δικτύου 5G. Το ΙοΤ θα συνδέει μια πληθώρα αντικειμένων, συσκευών, αισθητήρων και διαδικτυακών εφαρμογών.

Οι εφαρμογές ΙοΤ θα συγκεντρώνουν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων από εκατομμύρια συσκευές και αισθητήρες. Η ασύρματη τεχνολογία 5G θα προσφέρει αξιόπιστα και αποτελεσματικά δίκτυα για τη συλλογή, επεξεργασία, μετάδοση, έλεγχο και ανάλυση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, το Internet of Things μπορεί να επωφεληθεί από τα δίκτυα 5G σε πολλούς τομείς όπως:

Smart Home(Έξυπνο σπίτι)

Η τεχνολογία Smart Home θα αξιοποιεί τα δίκτυα 5G για τη διασύνδεση και τον έλεγχο όλων των οικιακών συσκευών. Το ασύρματο δίκτυο 5G θα χρησιμοποιείται από έξυπνες συσκευές, οι οποίες θα μπορούν να ελέγχονται και να ρυθμίζονται από απομακρυσμένες τοποθεσίες. Παράλληλα, οι κάμερες κλειστού κυκλώματος θα παρέχουν υψηλής ποιότητας βίντεο σε πραγματικό χρόνο, συμβάλλοντας στην ασφάλεια του σπιτιού.

 

Smart City (Έξυπνη πόλη)

Οι εφαρμογές του Internet of Things στην έξυπνη πόλη, όπως η διαχείριση της κυκλοφορίας, η άμεση ενημέρωση καιρού, η τοπική ραδιοτηλεοπτική μετάδοση, η ενεργειακή διαχείριση, το έξυπνο ηλεκτρικό δίκτυο, ο έξυπνος φωτισμός δρόμων, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η διαχείριση πλήθους, η άμεση αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών κ.λπ., θα χρησιμοποιούν αξιόπιστα ασύρματα δίκτυα 5G για την ομαλή λειτουργία τους.

 

 

Υγειονομική περίθαλψη και κρίσιμες εφαρμογές

Η τεχνολογία 5G θα επιτρέπει στους γιατρούς να εκτελούν απομακρυσμένα προηγμένες ιατρικές διαδικασίες μέσω ενός αξιόπιστου ασύρματου δικτύου από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Οι συνδεδεμένες αίθουσες διδασκαλίας θα βοηθήσουν τους φοιτητές ιατρικών σχολών να παρακολουθήσουν περισσότερα σεμινάρια και σημαντικούς λέκτορες.

Τα άτομα με χρόνιες παθήσεις θα επωφεληθούν από τις έξυπνες συσκευές και την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο. Οι γιατροί θα μπορούν να συνδεθούν ανά πάσα στιγμή με ασθενείς από οπουδήποτε και να τους συμβουλεύσουν όταν είναι απαραίτητο. Επιπλέον, αναπτύσσονται έξυπνες ιατρικές συσκευές οι οποίες θα μπορούν να εκτελέσουν χειρουργική επέμβαση από απόσταση.

Τα fitness bands και wearables, αλλά κι οι συσκευές που μπορούν να μετρούν το βάρος, τους παλμούς της καρδιάς και την πίεση, ή ακόμα και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, θα ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο τις υπηρεσίες περίθαλψης κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης κατάστασης, ώστε να μπορούν να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για γρήγορη διάγνωση και θεραπεία.

 

 

Αυτόνομη οδήγηση

Τα δίκτυα 5G θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αυτόνομη οδήγηση. Στο μέλλον, τα αυτοκίνητα θα μπορούν να επικοινωνούν με έξυπνες πινακίδες κυκλοφορίας, με περιβάλλοντα αντικείμενα κι άλλα οχήματα στο δρόμο. Κάθε χιλιοστό του δευτερολέπτου είναι σημαντικό στα αυτόνομα οχήματα, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται άμεση απόκριση για κάθε ενέργεια, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των επιβατών.

 

 

Αξιοποίηση των επιχειρησιακών drones

Τα drones γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή λόγω των πολλαπλών λειτουργιών που προσφέρουν όπως ψυχαγωγία, αεροφωτογράφιση, ασφάλεια κι εποπτεία. Το δίκτυο 5G θα παρέχει ισχυρή υποστήριξη με ασύρματη ευρυζωνική σύνδεση υπερ-υψηλής ταχύτητας για χρήση σε μια πληθώρα εφαρμογών. Για παράδειγμα, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως οι φυσικές καταστροφές, οι άνθρωποι έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε πολλές περιοχές όπου τα drones μπορούν να προσεγγίσουν και να συλλέξουν χρήσιμες πληροφορίες.

 

Αποτελεσματικότερη εποπτεία κι ασφάλεια

Χάρη στο υψηλότερο εύρος ζώνης που προσφέρει, η ασύρματη τεχνολογία 5G θα είναι η πιο αξιόπιστη λύση για την εποπτεία και ασφάλεια δημόσιων κι ιδιωτικών χώρων.

Το 5G είναι μία από τις πιο καινοτόμες ασύρματες τεχνολογίες που έχουμε δει μέχρι σήμερα και όλα δείχνουν ότι θα φέρει επανάσταση σε όλους τους τομείς όπου μπορεί να αξιοποιηθεί το ασύρματο δίκτυο για αποτελεσματική κι ασφαλή επικοινωνία.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη