Πώς θα καταλάβεις ότι ήρθε η στιγμή να αντικαταστήσεις το παλιό σου laptop

by K Admin

laptop share

 

Εάν κάτι δεν πάει καλά με το παλιό σου laptop θα το καταλάβεις ακόμα και αν δεν έχεις τεχνικές γνώσεις. Ειδικά αν γίνεται λόγος για ένα σύστημα που αγόρασες πριν από 5-6 χρόνια. Ίσως να έχεις παρατηρήσει ότι ο φορητός σου υπολογιστής έχει αρχίσει και «ζορίζεται» σε οποιαδήποτε εργασία και αν κάνεις, ή ότι η μέγιστη διάρκεια της μπαταρίας του μειώνεται ολοένα και περισσότερο, μέχρι που δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να είναι συνδεδεμένος στην πρίζα.

Ένας φορητός υπολογιστής είναι σχεδιασμένος για φορητότητα και ευχρηστία και αν δεν μπορεί να σου προσφέρει τίποτα από αυτά τότε μάλλον ήρθε η στιγμή να πάρεις ορισμένες αποφάσεις.

 

Μήπως έχουν αυξηθεί οι ανάγκες / απαιτήσεις σου;

Εάν ο φορητός σου υπολογιστής εξακολουθεί να λειτουργεί σωστά, δηλαδή τρέχει όλες τις εφαρμογές που θέλεις αρκετά καλά, και έχει πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που θέλεις χωρίς προβλήματα, ίσως και να μην χρειάζεσαι αναβάθμιση. Σε αυτή την περίπτωση, η σωστή στιγμή για να επενδύσεις σε ένα νέο σύστημα είναι όταν παρατηρήσεις ότι έχουν αλλάξει οι ανάγκες σου και το laptop που έχεις στα χέρια σου δεν πληροί πλέον τις ανάγκες αυτές.  Ίσως έχεις ένα βαρύτερο φορητό υπολογιστή γιατί μπορεί να μην σε ενδιέφερε τόσο πολύ η φορητότητα, ωστόσο στη συνέχεια οι επαγγελματικές σου υποχρεώσεις απαιτούν συχνά ταξίδια. Τώρα, ο φορητός σου υπολογιστής σου φαίνεται αρκετά βαρύς και η «περιορισμένη» διάρκεια ζωής της μπαταρίας δεν σε καλύπτουν πλέον. Επιπλέον, μπορεί να χρειάζεσαι ένα desktop replacement για να κάνεις εκεί όλες τις «βαριές» εργασίες που απαιτεί η δουλειά σου: π.χ. επεξεργασία βίντεο και εικόνας.

Εάν είσαι gamer, ίσως τα video games που έπαιζες πριν από δύο χρόνια να τρέχουν άψογα στο laptop σου, ωστόσο τι γίνεται με τα πιο σύγχρονα και πιο απαιτητικά games; Μήπως τελικά χρειάζεσαι περισσότερη επεξεργαστική ισχύ; Επιπλέον, ίσως οι διαδικτυακές υπηρεσίες έχουν αναπτυχθεί πέρα από τις δυνατότητες του φορητού σου υπολογιστή, και να μην μπορείς να παρακολουθήσεις περιεχόμενο υψηλής ανάλυσης, όπως π.χ. YouTube videos, ταινίες κ.λπ., αναγκάζοντάς σε να προβάλεις πάντα τις εκδόσεις χαμηλότερης ανάλυσης. Συνοπτικά λοιπόν, ανάλογα τις ανάγκες σου, θα πρέπει να κοιτάξεις αν ο φορητός σου υπολογιστής σε καλύπτει όσον αφορά στο μέγεθος (ίντσες οθόνης) και βάρος, τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, την απόδοση (CPU, γραφικά, μνήμη RAM), επιλογές αποθήκευσης, και πολλά άλλα χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειώσουμε πως μερικά από αυτά τα υποσυστήματα, όπως ο σκληρός δίσκος ή η μπαταρία, ίσως να μπορούν να αντικατασταθούν και να προσθέσουν χρόνο στη διάρκεια ζωής του φορητού σου, οπότε καλό είναι να το εξετάσεις κι αυτό.

 

Πόσο εργονομικό είναι το παλιό σου laptop;shutterstock_256145599

Τα πιο σημαντικά μέρη κάθε φορητού υπολογιστή είναι οι μονάδες εισόδου, δηλαδή το πληκτρολόγιο και το touchpad, καθώς και η οθόνη του. Αν κάποιο από αυτά δεν σου προσφέρει πλέον την άνεση που χρειάζεσαι, τότε ήρθε η ώρα να στείλεις το παλιό σου laptop στην ανακύκλωση. Εάν τα πλήκτρα είναι δύσκαμπτα και δεν ανταποκρίνονται, ή αν το touchpad  στέλνει τον κέρσορα σε διάφορα σημεία της οθόνης, αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να επενδύσεις σε νέο φορητό υπολογιστή.

 

Σκέφτεσαι να αναβαθμίσεις αλλά… κάτι περιμένεις

Πάντα θα υπάρχει ένα νεότερο μοντέλο με περισσότερα χαρακτηριστικά και λειτουργίες, σε σχέση με αυτό που μόλις αγόρασες, ωστόσο το θέμα είναι να επιλέξεις αυτό που πραγματικά θα σε καλύψει. Υπάρχουν πολλές προσιτές προτάσεις που μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη, άρα όπως και να έχει, γνωρίζεις ότι θα επενδύσεις σωστά τα χρήματα σου. Δεν χρειάζεται να περιμένεις για πάντα την κατάλληλη στιγμή.

Ωστόσο, αν δεν θέλεις να αντικαταστήσεις το παλιό σου laptop γιατί υπάρχουν «εναλλακτικές λύσεις» (π.χ. αναβάθμιση hardware), θα πρέπει να εξετάσεις το κατά πόσο πραγματικά σε συμφέρουν αυτές οι λύσεις.

 

«Καλύτερα να αναβαθμίσω τη RAM»

 

shutterstock_130994585Η αναβάθμιση του laptop – σε επίπεδο hardware – μπορεί να γίνει για πολλούς λόγους. Μπορεί οι εφαρμογές που χρησιμοποιείς να είναι πλέον «βαριές» για το σύστημα σου και χρειάζεσαι περισσότερη επεξεργαστική ισχύ, ή να χρειάζεσαι περισσότερη VRAM ή/και RAM για να παίζεις video games, να χρειάζεσαι περισσότερο αποθηκευτικό χώρο για εγκατάσταση περισσότερων εφαρμογών ή/και να αποθηκεύεις τα αρχεία σου όπως έγγραφα, αρχεία πολυμέσων κ.λπ. Για την τελευταία περίπτωση μπορείς να αντικαταστήσεις τον σκληρό δίσκο με έναν μεγαλύτερης χωρητικότητας. Όσον αφορά στην επεξεργαστική ισχύ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αναβάθμιση ενός laptop δεν είναι τόσο εύκολη και προσιτή, όπως για παράδειγμα με έναν επιτραπέζιο υπολογιστή. Δεν μπορείς να αναβαθμίσεις τον επεξεργαστή, ενώ δεν διαθέτουν όλα τα laptops αυτόνομη κάρτα γραφικών.

Από την άλλη, αν μιλάμε για laptop τετραετίας (και βάλε), δεν πρόκειται να δεις και ιδιαίτερη διαφορά στην απόδοση με περισσότερη μνήμη RAM, ακόμα και αν εγκαταστήσεις έναν σκληρό δίσκο SSD (solid-state), που θα σου προσφέρει ταχύτερους χρόνους εγγραφής / ανάγνωσης – λόγω του ότι δεν αποτελούνται από μηχανικά μέρη, όπως οι HDDs – είναι συνήθως πιο ακριβοί από τους συμβατικούς σκληρούς δίσκους και προσφέρουν σημαντικά λιγότερο χώρο. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα αρκετά παλιό laptop ίσως να μην είναι καν αναβαθμίσιμο.

 

«Με… βολεύουν τα Windows XP»

Υπάρχουν πολλοί χρήστες που επιμένουν να χρησιμοποιούν ακόμα Windows XP, καθώς – για δικούς τους λόγους – δεν θέλουν να προχωρήσουν σε αναβάθμιση. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το συγκεκριμένο («απαρχαιωμένο» πλέον) λειτουργικό δεν υποστηρίζεται πλέον από τη Microsoft, πράγμα που σημαίνει ότι ρισκάρεις σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια του συστήματος σου και είσαι μόνιμα εκτεθειμένος σε διάφορες απειλές που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο. Πέρα από την ασφάλεια του συστήματος, που είναι και το πιο σημαντικό, υπάρχουν και άλλα ζητήματα με ένα παλιό λειτουργικό όπως η συμβατότητα με νεότερες εκδόσεις εφαρμογών που χρησιμοποιείς. Επίσης, δεν είναι δεδομένη η συμβατότητα με συσκευές και περιφερειακά – αν για παράδειγμα αποφασίσεις να επενδύσεις σε ένα νέο εκτυπωτή θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι ίσως να μη συνεργάζεται με τόσο παλιό λειτουργικό.

Βέβαια, για να χρησιμοποιείς ακόμα Windows XP σημαίνει επίσης ότι και το laptop σου είναι αρκετά παλιό, άρα ακόμα και αν θέλεις να αναβαθμίσεις σε Windows 10 κατά πάσα πιθανότητα να μην είναι συμβατά με το παλιό σου σύστημα. Σκέψου επίσης, ότι για να αναβαθμίσεις στο νεότερο λειτουργικό της Microsoft θα πρέπει να αγοράσεις Windows 8, που σημαίνει περεταίρω έξοδα. Είναι προφανές ότι με την αγορά νέου συστήματος θα κάνεις άνετα τη δουλειά σου, ενώ θα γλυτώσεις αρκετά χρήματα.

 

«Η επισκευή με συμφέρει καλύτερα»

Αναβάθμισες το λειτουργικό αλλά και πάλι… κάτι δεν πάει καλά. Το browsing συνεχίζει να είναι κουραστικό, ο περιηγητής δεν «ανοίγει» γρήγορα, ενώ το σύστημα παραμένει θορυβώδες και κολλάει συνεχώς. Ίσως να φταίει ο σκληρός δίσκος, η μνήμη RAM, ο επεξεργαστής ανεβάζει «τρελές» θερμοκρασίες, ή, ακόμα χειρότερα, φταίνε όλα! Αν μιλάμε για laptop που αγοράστηκε πριν από 2-3 χρόνια ίσως αξίζει τον κόπο η επισκευή, αλλά και πάλι, αν π.χ. υπάρχει πρόβλημα με τον επεξεργαστή ή την κάρτα γραφικών κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι δεν θα ξανά χαλάσει μέσα στους επόμενους μήνες. Προφανώς, εάν το laptop σου δεν λειτουργεί σωστά και δεν καλύπτεται από την εγγύηση, θα κοστίσει περισσότερο η επισκευή από ό,τι πραγματικά αξίζει το ίδιο το laptop. Το ζητούμενο είναι να μην χρειάζεται να το πηγαίνεις κάθε τόσο στον τεχνικό, που σημαίνει χάσιμο χρόνου και χρήματος. Υπάρχουν τόσες προσιτές προτάσεις εκεί έξω που μάλλον θα σου κοστίσει λιγότερο η αγορά ενός νέου laptop.

 

«Και τι γίνεται με τα αρχεία και τις εφαρμογές που έχω στο παλιό μου laptop;»

shutterstock_378547144Θέλεις να αντικαταστήσεις το παλιό σου laptop αλλά αυτό που σε προβληματίζει είναι το τι θα (από) γίνουν όλες αυτές οι εφαρμογές και τα αρχεία που έχεις αποθηκευμένα σε αυτό. Όσον αφορά τα αρχεία που έχεις στο τωρινό σου laptop μπορείς να κάνεις back up εύκολα σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο και στη συνέχεια να τα μεταφέρεις στο νέο σου σύστημα. Μάλιστα, αν διαθέτεις εξωτερικό δίσκο SSD, θα μειώσεις και το χρόνο αναμονής για τη μεταφορά των πολύτιμων αρχείων σου, φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ. Βέβαια, υπάρχει πάντα και η λύση cloud για τις εργασίες σου και τα αρχεία word. Τα αποθηκεύεις στο cloud και μπορείς να τα κατεβάσεις και να τα επεξεργαστείς από οποιαδήποτε συσκευή. Επομένως, το πρόβλημα αυτό έχει ήδη λυθεί.  Επίσης, δεν θα πρέπει να ανησυχείς για τα video games και τις εφαρμογές που είχες εγκατεστημένα στο παλιό σου laptop, καθώς θα τρέχουν απροβλημάτιστα στα Windows 10.

Σκέψου δε ότι πλέον υπάρχουν και τα Universal apps. Όταν αγοράζεις μία από αυτές τις εφαρμογές (από το Windows 10 store), θα έχεις πρόσβαση σε όλες τις εκδόσεις του app: για τον υπολογιστή, το τηλέφωνο και το tablet. Για να ανοίξεις την εφαρμογή σε μια από αυτές τις συσκευές, απλά συνδέσου στο Microsoft account σου και κατέβασε την. Τα Universal apps έχουν βελτιστοποιηθεί για κάθε πλατφόρμα ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης επωφελείται από τυχόν μοναδικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης συσκευής, όπως η οθόνη αφής, ή την υποστήριξη ποντικιού και πληκτρολογίου. Έτσι, η εφαρμογή θα είναι ευκολόχρηστη σε οποιοδήποτε format και αν χρησιμοποιείται.

 

Γίνει πιο παραγωγικός με Windows 10

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με ένα παλιό, «ταλαιπωρημένο» laptop δεν θα είσαι παραγωγικός όσο θα ήθελες, ενώ δεν θα μπορείς να απολαύσεις λειτουργίες και χαρακτηριστικά που μπορεί να σου προσφέρει ένα σύγχρονο σύστημα, όπως να μπορείς να συγχρονίζεις τα αρχεία και τις ρυθμίσεις σου, έτσι ώστε να συνεχίζεις από εκεί που σταμάτησες χωρίς να έχει σημασία αν χρησιμοποιείς Windows phone, PC ή tablet, ή να κάνεις stream μουσικής και βίντεο σε κάποια άλλη έξυπνη συσκευή. Σκέψου επίσης ότι αν είσαι κάτοχος Xbox One θα είσαι σε θέση να streamάρεις εύκολα τα πάντα από το Xbox One στον υπολογιστή σου, χρησιμοποιώντας το οικιακό σου δίκτυο.

 

Μπορείς να δεις ακόμη