Μαγειρική σόδα… η θαυματουργή: γνώρισε όλες τις χρήσεις της!

by K Admin

shutterstock_332852000

 

Η μαγειρική σόδα (γνωστή και ως διττανθρακικό νάτριο / sodium bicarbonate) είναι ένα «θαυματουργό» προϊόν που υπάρχει στην κουζίνα κάθε νοικοκυριού. Χρησιμοποιείται συνήθως στη μαγειρική. Ωστόσο, χάρη στις καθαριστικές και αποσμητικές της ιδιότητες, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις σε πολλές ακόμα περιπτώσεις στην καθημερινότητα σου.

 

Ας δούμε μερικές από τις χρήσεις της.

 

 

Καθαρίζουμε την κουζίνα


bakind soda
Η σόδα μπορεί να μετατραπεί σε ένα αποτελεσματικό καθαριστικό για όλη τη κουζίνα. Μπορείς να πλύνεις τα μαγειρικά σκεύη, τα πλακάκια και το νεροχύτη. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πασπαλίσεις μαγειρική σόδα σε ένα καθαρό υγρό σφουγγάρι και εφάρμοσε το στην επιφάνεια που θέλεις να καθαρίσεις. Στη συνέχεια ξέπλυνε καλά και σκούπισε. Για καλύτερα αποτελέσματα σε πολύ λερωμένες επιφάνειες, μπορείς να φτιάξεις ένα μείγμα με μαγειρική σόδα, αλάτι και υγρό σαπούνι πιάτων και να ακολουθήσεις την ίδια διαδικασία.

 

1Απομάκρυνε ξεραμένα λίπη και τροφές από πιάτα, τηγάνια και κατσαρόλες

Για να απομακρύνεις τα λίπη από πιάτα, τηγάνια και κατσαρόλες, σε ένα μπολ πρόσθεσε δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα μαζί με το απορρυπαντικό πιάτων. Για να απομακρύνεις τις ξεραμένες τροφές από τα σκεύη, άφησε τα να μουλιάσουν σε νερό που θα περιέχει μαγειρική σόδα και απορρυπαντικό και πλύνε με το χέρι, ή, ακόμα καλύτερα, τοποθέτησε τα στο πλυντήριο πιάτων.

 

2Καθάρισε και απολύμανε το ξύλο κοπής της κουζίνας

Πασπάλισε το ξύλο κοπής με μαγειρική σόδα, τρίψε και ξέπλυνε με άφθονο νερό.

 

3Απολύμανση και πλύσιμο σφουγγαριών

Σε ½ λίτρο νερό θα διαλύσεις δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Αφού ανακατέψεις καλά, στη συνέχεια μούλιασε τα σφουγγάρια και τα βετεξ σου μέσα στο μείγμα σόδας, και τοποθέτησε τα στο φούρνο μικροκυμάτων για τρία λεπτά. Στη συνέχεια  θα τα βγάλεις, θα τα στραγγίξεις καλά και θα τα τοποθετήσεις και πάλι στο φούρνο μικροκυμάτων για ακόμα ένα λεπτό. Μετά από αυτή τη διαδικασία τα σφουγγάρια και τα  βετεξ θα είναι πεντακάθαρα.

 

4Καθάρισε το φούρνο μικροκυμάτων

Απομάκρυνε εύκολα και γρήγορα τις βρωμιές και τις μυρωδιές από το φούρνο μικροκυμάτων σου. Η διαδικασία απλή: ρίξε λίγη μαγειρική σόδα σε ένα καθαρό υγρό σφουγγάρι και άπλωσε την απαλά σε όλες τις επιφάνειες του φούρνου μικροκυμάτων (μέσα και έξω) και στη συνέχεια ξέβγαλε με μια νωπή καθαρή πετσέτα. Αυτό ήταν!

 

5Δώσε λάμψη στα ασημένια μαχαιροπήρουνα

Μπορείς να καθαρίσεις και να γυαλίσεις εύκολα τα ασημένια μαχαιροπήρουνα με μια πάστα σόδας! Σε ένα μπολ ανακάτεψε τρία μέρη μαγειρική σόδα με ένα μέρος νερό. Ανακάτεψε καλά μέχρι να έχεις ένα πηκτό μείγμα. Άπλωσε την πάστα πάνω στα ασημένια μαχαιροπήρουνα με ένα μαλακό σφουγγάρι ή με ένα καθαρό πανί, και στη συνέχεια ξέπλυνε και σκούπισε τα καλά με ένα πανί.

 

6Απομάκρυνε λεκέδες από καφέ και τσάι από κούπες και καφετιέρες

Η μαγειρική σόδα μπορεί να σε βοηθήσει να αφαιρέσεις αποτελεσματικά τους επίμονους λεκέδες από καφέ και τσάι από κούπες και καφετιέρες. Σε ένα λίτρο ζεστό νερό διέλυσε ¼ φλιτζάνι μαγειρική σόδα και πρόσθεσε μερικές σταγόνες απορρυπαντικό πιάτων. Τοποθέτησε τα σκεύη στο διάλυμα και άφησε τα να μουλιάσουν όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα ξέβγαλε τα καλά και οι λεκέδες θα έχουν εξαφανιστεί!

 

7Καθάρισε το φούρνο

Με ένα πλαστικό μπουκάλι με αντλία σπρέι ψέκασε το φούρνο σου με νερό και πασπάλισε με μαγειρική σόδα όλο το εσωτερικό του φούρνου. Άφησε το όλο το βράδυ να δράσει και την επόμενη τρίψε με ένα μαλακό σφουγγάρι και ξέπλυνε με μια καθαρή νωπή πετσέτα.

 

8Μαγειρική σόδα στο πλυντήριο πιάτων

Χρησιμοποίησε 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα μαζί με τη σκόνη καθαρισμού στο πλυντήριο πιάτων σου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να έχεις καθαρά, χωρίς μικρόβια, λαμπερά πιάτα, σκεύη μαγειρικής και μαχαιροπήρουνα.

 

9Απομάκρυνε τις οσμές από το ψυγείο σου

Ρίξε 3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε ένα μπολάκι και τοποθέτησε το στο ψυγείο σου. Μπορείς να το αδειάζεις κάθε τρεις μήνες και να το ξαναγεμίζεις. Η σόδα θα εξουδετερώσει  τις ανεπιθύμητες οσμές από τα τρόφιμα στο ψυγείο σου.

 

10Καθάρισε τα πλακάκια στο δάπεδο της κουζίνας

Αφαίρεσε αποτελεσματικά τις βρωμιές από τα πλακάκια της κουζίνας σου. Σε ένα κουβά με ζεστό νερό ρίξε ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα. Στη συνέχεια σφουγγάρισε το δάπεδο και ξέπλυνε με καθαρό νερό.

 

 

 

Καθαρίζουμε το σπίτι και το μπάνιο

bakind soda 1

 

Αντίστοιχα, οι θαυματουργές δυνατότητες της σόδας μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες και στο μπάνιο, αλλά και στο υπόλοιπο σπίτι.

 

1Καθαρισμός επίπλων και τοίχων

Απομάκρυνε σημάδια και βρωμιές από τους τοίχους και έπιπλα με την επάλειψη μαγειρικής σόδας σε ένα βρεγμένο σφουγγάρι και τρίβοντας απαλά. Σκούπισε με ένα καθαρό πανί. Η μαγειρική σόδα μπορεί να απομακρύνει ακόμα και μπογιές από παστέλ. Μπορείς επίσης να προσθέσεις μερικές σταγόνες λεμόνι για να πετύχεις και γυάλισμα συγχρόνως.

 

2Καθάρισε τις κουρτίνες του ντους

Ρίξε μαγειρική σόδα σε ένα υγρό σφουγγάρι ή βούρτσα και τρίψε απαλά τις κουρτίνες και στη συνέχεια ξέπλυνε. Η μαγειρική σόδα θα αφαιρέσει τις οσμές από τη μούχλα.

 

3Νεροχύτες και αποχετεύσεις χωρίς δυσάρεστες οσμές

Για να απομακρύνεις τις δυσάρεστες οσμές της αποχέτευσης του νεροχύτη και της μπανιέρας, ρίξε ½  φλιτζάνι μαγειρική σόδα και ½  λίτρο βραστό νερό. Άφησε 4 – 5 λεπτά να δράσει και στη συνέχεια ρίξε άφθονο κρύο νερό. Εάν έχεις σκουπιδοφάγο, μπορείς να απομακρύνεις τις οσμές ρίχνοντας 3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και ½  λίτρο βραστό νερό. Άφησε να δράσει για περίπου 3 λεπτά και στη συνέχεια ρίξε άφθονο κρύο νερό.

 

4Απομάκρυνε τις δυσάρεστες οσμές από τα χαλιά

Πασπάλισε μαγειρική σόδα πάνω στο χαλί και άφησε το να δράσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Το πιο ιδανικό είναι να το αφήσεις για όλη τη νύχτα. Στη συνέχεια σκούπισε το και θα εξαφανισθούν όλες οι δυσάρεστες οσμές.

 

5Για δυσάρεστες οσμές στις ντουλάπες, παπουτσοθήκες και συρτάρια

Τοποθέτησε μέσα σε ένα τούλι 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα, δέσε το καλά – για να μη σου χυθεί η σκόνη – και τοποθέτησε το σε ντουλάπια, συρτάρια ή/και στη παπουτσοθήκη σου για να αποφύγεις δυσάρεστες μυρωδιές.

 

6Απομάκρυνση οσμών από τα κατοικίδια

Πασπάλισε τις επιφάνειες που συχνάζει ή λερώνει το κατοικίδιό σου με μαγειρική σόδα, άφησε τη να δράσει για τουλάχιστον 15 – 20 λεπτά (ή και περισσότερο για ισχυρότερη οσμές) και στη συνέχεια σκούπισε.

 

 

Φροντίζουμε τα ρούχα μας

clothes 1

 

Και τα «θαύματα» δε σταματούν εδώ. Η συμβολή της μαγειρικής σόδας μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη ακόμα και στη φροντίδα των ρούχων σου.

 

1Για τα ρούχα του μωρού

Το δέρμα του μωρού απαιτεί πιο ήπια καθαριστικά, ωστόσο  η οσμή και οι σκληροί λεκέδες αντιστέκονται στα ήπια απορρυπαντικά που είναι ειδικά για μωρά. Για αυτούς τους  δύσκολους λεκέδες, πρόσθεσε ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα με το υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου και πλύνε τα ρούχα του μωρού σου.

 

2Απολύμανση και καθαριότητα σε εσώρουχα και σεντόνια

Διέλυσε ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα σε 2 λίτρα νερό και μούλιασε τα λερωμένα ρούχα για μερικές ώρες (ανάλογα πόσο «σκληροί» είναι οι λεκέδες) και ξέβγαλε τα. Στη συνέχεια πλένεις στο πλυντήριο με απορρυπαντικό και 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα.

 

3Καθάρισε τον αθλητικό εξοπλισμό σου

Σε 1 λίτρο ζεστό νερό ρίξε 4 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Χρησιμοποίησε το διάλυμα για να καθαρίσεις και να απομακρύνεις δυσάρεστες οσμές από τον αθλητικό εξοπλισμό σου. Ψέκασε το διάλυμα στον αθλητικό εξοπλισμό σου, π.χ. σε τσάντες γυμναστηρίου, και ξέπλυνε με άφθονο νερό ή με μια καθαρή βρεγμένη πετσέτα.

 

4Σόδα μαζί με το απορρυπαντικό πλυντηρίου

Πρόσθεσε ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα στη θήκη απορρυπαντικού του πλυντηρίου μαζί με το απορρυπαντικό ρούχων. Η καλύτερη ισορροπία του pH στο πλύσιμο που δίνει η μαγειρική σόδα έχει ως αποτέλεσμα ακόμη πιο καθαρά και λαμπερά ρούχα!

 

5Για κατάλευκα, αστραφτερά ρούχα

Προσθέστε ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα στο ξέβγαλμα για αστραφτερά λευκά υφάσματα, σεντόνια και πετσέτες.

 

6Για μυρωδάτα ρούχα γυμναστηρίου

Για «φρέσκα» και μυρωδάτα ρούχα γυμναστηρίου τοποθέτησε στο πρώτο ξέβγαλμα στο πλυντήριο ¼ φλιτζάνι μαγειρική σόδα για να απομακρύνεις εντελώς τις οσμές και στο δεύτερο ξέβγαλμα ρίξε το μαλακτικό.

 

 

Extra tips!

  • Απομάκρυνε ρύπους από πετρέλαιο και γράσο από το δάπεδο του γκαράζ: Χρησιμοποίησε μαγειρική σόδα για να απομακρύνεις λεκέδες πετρελαίου και διαρροές γράσου από το δάπεδο του γκαράζ σου. Πασπάλισε με μαγειρική σόδα το δάπεδο και τρίψε με ένα υγρό πινέλο.
  • Καθαρισμός αυτοκινήτου: Καθάρισε τα φώτα του αυτοκινήτου, τα παράθυρα, τα ελαστικά, καθίσματα βινυλίου και πατάκια με μαγειρική σόδα, χωρίς να ανησυχείς για ανεπιθύμητα σημάδια. Χρησιμοποίησε ένα διάλυμα από  ¼ φλιτζανιού μαγειρική σόδα σε 1 λίτρο ζεστό νερό. Άπλωσε το μείγμα με ένα σφουγγάρι ή ένα μαλακό πανί στην επιφάνεια για να απομακρύνεις τη βρωμιά.
  • Καθαρός και χωρίς μυρωδιές κάδος σκουπιδιών: Ρίξε σκόνη μαγειρικής σόδας στο κάτω μέρος του κάδου σκουπιδιών για να αποφύγεις τις δυσάρεστες μυρωδιές.
  • Αποσμητικό για το Αυτοκίνητο: Εξάλειψε τις οσμές από τις ταπετσαρίες του αυτοκινήτου πασπαλίζοντας  μαγειρική σόδα απευθείας στο ύφασμα των καθισμάτων και στο δάπεδο του αυτοκινήτου. Άφησε το να δράσει για τουλάχιστον 20 λεπτά και σκούπισε τη σκόνη με ηλεκτρικό σκουπάκι τα καθίσματα και τίναξε τα πατάκια.
  • Για να μη μυρίζουν τα παπούτσια σου: Απομάκρυνε τις δυσάρεστες οσμές από παπούτσια, όπως π.χ. αθλητικά παπούτσια. Πασπάλισε το εσωτερικό τους με μαγειρική σκόνη και άφησε τα σε εξωτερικό χώρο για όσες περισσότερες ώρες μπορείς. Τίναξε καλά τη σόδα και τα παπούτσια σου δεν θα μυρίζουν πλέον.
  • Για καθαρά και μυρωδάτα λούτρινα παιχνίδια: Μπορείς να διατηρήσεις τα αγαπημένα λούτρινα και χνουδωτά παιχνίδια του παιδιού καθαρά και μυρωδάτα για πάντα. Πασπάλισε τα με μαγειρική σόδα και άφησε τη να δράσει για 15 λεπτά. Στη συνέχεια βούρτσισε καλά.
  • Πλύνε φρούτα και λαχανικά: Η Μαγειρική σόδα λόγω των αντισηπτικών της  ιδιοτήτων, είναι κατάλληλη για να πλύνεις τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Απλά ψέκασε λίγη σόδα σε ένα καθαρό υγρό σφουγγάρι, τρίψε και ξέπλυνε με άφθονο νερό. Το διάλυμα σόδας θα απομακρύνει αποτελεσματικά βρωμιές και τοξικά υπολείμματα από φυτοφάρμακα και χημικά.

 

Ορίστε λοιπόν γιατί η μαγειρική σόδα αποδεικνύεται θαυματουργή!

 

Μπορείς να δεις ακόμη