Αρκετοί γονείς ανησυχούν όταν τα παιδιά τους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχουν σχολείο και είναι στο σπίτι (π.χ. στις διακοπές). Όπως είναι λογικό έχουν την έγνοια της μάθησης και θα ήθελαν να μην χαθεί η επαφή με την ρουτίνα του διαβάσματος.
Ευτυχώς στην εποχή μας υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ενισχύσει κανείς την μαθησιακή διαδικασία και εκτός του φυσικού χώρου του σχολείου. Μάλιστα αυτό μπορεί να γίνει με παιγνιώδη και ευχάριστο τρόπο, αλλά και με χρήση των νέων τεχνολογιών (μέσω υπολογιστή, tablet, smartphone).
Φιλαναγνωσία
Μία πολύ αποτελεσματική ιδέα είναι να ενισχύσεις την αγάπη για το βιβλίο δίνοντας βέβαια και εσύ το αντίστοιχο παράδειγμα! Να σημειωθεί ότι το διάβασμα από μόνο του ενισχύει όλες τις γλωσσικές δεξιότητες ειδικά στα μικρά παιδιά.
Έτσι, μπορείς να διαλέξεις με βάση τα γούστα του βιβλία και κόμικ που του ταιριάζουν. Μπορείτε να τα διαβάσετε μαζί, να συζητήσετε και να ρωτήσεις πράγματα που φαίνονται ενδιαφέροντα ή σε απασχολούν.
Σύμμαχός σου σε αυτό το εγχείρημα μπορεί να είναι και η τεχνολογία. Για παράδειγμα, μπορείς να αναζητήσεις δωρεάν βιβλία στο διαδίκτυο (π.χ. μέσω Εθνικής Βιβλιοθήκης), να δοκιμάσεις eBooks ή να συνδυάσεις το βιβλίο του παιδιού με την αντίστοιχη ταινία ή σειρά!
Online δωρεάν ψηφιακό υλικό
Ευτυχώς υπάρχει μπόλικο υλικό στο διαδίκτυο. Ξεκίνα με το YouTube όπου μπορείς να βρεις online μαθήματα και εκπαιδευτικά βίντεο. Σε αυτήν την διαδικασία μπορείς να αξιοποιήσεις και τη νέα υπηρεσία YouTube Kids για περισσότερη ασφάλεια και φιλτράρισμα.
Σαφώς και θέλει προσοχή στην επιλογή βίντεο και καναλιών, αλλά σύντομα θα βρεις πολλά αξιόλογα. Μάλιστα, υπάρχουν εξαιρετικά κανάλια από εκπαιδευτικούς του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα με διαδικτυακά μαθήματα για κάθε τάξη και ηλικία (π.χ. κλάσματα Ε’ Δημοτικού).
Επιπρόσθετα, υπάρχουν κανάλια και εκπαιδευτικοί ιστότοποι, όπως το Καθημερινή Φυσική και το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου με ωραίο υλικό για πολλά θέματα και όλα αυτά χωρίς συνδρομή.
Υλικό από επίσημους κρατικούς φορείς
Σε επίπεδο διαδικτύου έχουν δραστηριοποιηθεί σχεδόν όλοι οι κρατικοί φορείς παιδείας και πολιτισμού με αρκετό free περιεχόμενο. Τέτοιοι είναι για παράδειγμα η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Εκπαιδευτική Τηλεόραση και φυσικά το Υπουργείο Παιδείας. Ειδικά το τελευταίο έχει δημιουργήσει μία σειρά από υπηρεσίες, αποθετήρια και πλατφόρμες e-learning, όπου βρίσκονται διαθέσιμα σε ψηφιακή διαδραστική μορφή όλα τα βιβλία, μαζί με δραστηριότητες τους, βίντεο και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Ενδεικτικά μπορείς να τσεκάρεις το Ψηφιακό Σχολείο.
Παράλληλα, φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν δημιουργήσει πολυγλωσσικές παρόμοιες σελίδες, τις οποίες μπορείς να αξιοποιήσεις ειδικά για Μαθηματικά, Πληροφορική και Φυσικές Επιστήμες με πλήθος διαδραστικών εφαρμογών, προσομοιώσεων και παραδειγμάτων (π.χ. το περίφημο Προσομοιώσεις PhET).
Επανάληψη
Η επανάληψη είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να πετύχεις τον στόχο αφού δεν είναι εύκολο να διδάξει κανείς νέα ύλη. Άρα, δεν χρειάζεται απαραίτητα το παιδί να προχωράει μόνο του παρακάτω στα σχολικά βιβλία. Αρκεί να ξαναδιαβάσει και να εμπεδώσει πλήρως την ύλη που έχει ήδη διδαχτεί και να κάνει ασκήσεις πάνω σε αυτήν. Όπως λέει και το ρητό «επανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως».
Καθιέρωσε ώρα «διαβάσματος»
Δεν χρειάζεται καν να την ονομάσεις, απλά όρισε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο (2-3 ώρες το πολύ) όπου το παιδί θα ασχοληθεί. Η ρουτίνα και το πρόγραμμα είναι απαραίτητα στοιχεία για να μπει στην λογική του διαβάσματος. Φρόντισε να μην υποχωρήσεις σε αυτό το θέμα, αφού πρώτα εξηγήσεις το γιατί.
Παιχνίδια τύπου STEM
Το STEM είναι ακρωνύμιο που αναφέρεται στις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, την Επιστήμη των Μηχανικών (και των Υπολογιστών) και τα Μαθηματικά. Είναι επίσης μία νέα πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση στην έννοια της Διερευνητικής Μάθησης. Είναι όντως αποτελεσματικό και τα παιδιά το λατρεύουν. Μπορείς λοιπόν να παραγγείλεις τέτοια «παιχνίδια» που το παιδί από μόνο του και με χαρά θα τα μετατρέψει σε εργαλεία μάθησης.
Τέλος, μερικά βιντεοπαιχνίδια είναι βασισμένα σε ακριβή ιστορικά στοιχεία. Έτσι θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις το τελευταίο Assassin’s Creed για μία βόλτα στην Αρχαία Ελλάδα (όχι κανονικό gameplay) και με τον ψηφιακό οδηγό να δίνει πληροφορίες για τοποθεσίες, μύθους και ιστορικά μνημεία και μάχες.