Γλυκό ψωμί Babka – Κουζίνα: Μαζί με τον Ανδρέα και την Ελένη

ΥΛΙΚΑ

  • Για τη ζύμη

  • ¼ κούπας ζάχαρη
  • 2 κ.γ. ξηρή μαγιά (15 γρ.)
  • ¾ κούπας γάλα χλιαρό
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 3 αυγά
  • 4 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • Λίγο αμύγδαλο φιλέ
  • Για τη γέμιση

  • 200 γρ. σοκολάτα
  • 120 γρ. βούτυρο, μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. σύκα αποξηραμένα
  • Μείγμα μπαχαρικών
  • Για το μείγμα μπαχαρικών

  • 2 ξύλα κανέλας
  • ½ μοσχοκάρυδο
  • 4 γαρίφαλα
  • Για το σιρόπι

  • 1/2 κούπα νερό
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι με τη φλούδα
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 μοσχοκάρυδο
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

Για τη γέμιση:

Χτυπάμε στον πολυκόφτη τη σοκολάτα μέχρι να γίνει κομματάκια. Στη συνέχεια χτυπάμε το βούτυρο με τα σύκα να γίνουν μία πάστα (αν τα σύκα είναι πολύ σκληρά ίσως χρειαστεί να τα έχουμε μουλιάσει πρώτα σε ζεστό νερό μέχρι να μαλακώσουν).

 

Για το μείγμα μπαχαρικών:

Βάζουμε στον τρίφτη μπαχαρικών τα μπαχαρικά μας και τα τρίβουμε.

 

Για τη ζύμη:

Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το ζεστό γάλα με τη μαγιά και 1 κ.σ. από τη ζάχαρη και αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να φουσκώσει ελαφρά. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκάλι. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε με τον γάντζο το αλεύρι με την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι.

Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και με την ταχύτητα στο χαμηλό τα προσθέτουμε στον κάδο. Αμέσως ρίχνουμε και το μείγμα της μαγιάς. Μόλις αρχίσει να σχηματίζεται μια ζύμη ρίχνουμε το βούτυρο κουταλιά-κουταλιά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμα σε μέτρια ταχύτητα. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ½ – 2 ώρες (ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου).

Ανοίγουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο σχήμα κι απλώνουμε τη γέμιση από το μείγμα βούτυρο/σύκο, τη σοκολάτα και τα μπαχαρικά. Τυλίγουμε σε ρολό από τη μεγάλη πλευρά του φύλλου και το κόβουμε στη μέση σε όλο το μήκος του. Πλέκουμε τα δύο μέρη σε πλεξούδα με την πλευρά που βλέπουμε τη γέμιση προς τα επάνω. Μεταφέρουμε την πλεξούδα σε μακρόστενη φόρμα που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα βουτυρωμένη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιαστούν ξανά σε όγκο. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε στους 1800 C για 25 περίπου λεπτά.

 

Για το σιρόπι:

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν για 4-5 λεπτά χωρίς ανακάτεμα.

Μόλις βγει το τσουρέκι από τον φούρνο ρίχνουμε το σιρόπι κι αφού κρυώσει το ξεφορμάρουμε.

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Μπορείς να δεις ακόμη