Πόσο απαραίτητη είναι μια 4Κ Smart TV με HDMI 2.1

by Zikou Stella

Είναι γεγονός ότι τα PlayStation 5 και Xbox Series X/S αποτέλεσαν και αποτελούν αφορμή για να αναβαθμίσει κανείς την τηλεόρασή του. Η πιο πρόσφατη γενιά παιχνιδομηχανών μάς έφερε πιο κοντά με το νέο πρότυπο HDMI 2.1. Παρακάτω θα δούμε τι ακριβώς προσφέρει το νέο πρότυπο και γιατί αξίζει να δώσεις προσοχή στο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.

 

 

Τι καινούργιο φέρνει το HDMI 2.1

Αρχικά, το πρότυπο ΗDMI 2.1 μπορεί με άνεση να υποστηρίξει 4K ανάλυση στα 120Hz και 8K ανάλυση στα 60Hz. Παράλληλα, υποστηρίζει 10-bit ή και 12-bit χρωματικό βάθος, απογειώνοντας με αυτό τον τρόπο την εμπειρία HDR. Συνεπώς, η υποστήριξη ΗDMI 2.1 δεν αφορά μόνο στους κατόχους PlayStation 5 και Xbox Series X/S.

 

 

Η «μάχη» με τα Hz

Για τους gamers, τα παραπάνω χαρακτηριστικά έχουν λίγο μεγαλύτερη σημασία. Για παράδειγμα, στα παιχνίδια με καταιγιστική δράση, η ανάλυση 4Κ στα 120Hz μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά και να χαρίσει περισσότερη εμβύθιση. Προφανώς, αν η τηλεόρασή σου δεν διαθέτει HDMI 2.1, θα αρκεστείς στα 4Κ με 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, την πληροφορία δηλαδή που «χωράει» να περάσει μέσα από το εύρος που παρέχει το πρότυπο HDMI 2.0b.

 

 

Το πολυπόθητο Variable Refresh Rate (VRR)

Το νέο πρότυπο ΗDMI είναι σχεδιασμένο για να υποστηρίζει Variable Refresh Rate (VRR). Μια τεχνολογία που αλλάζει δυναμικά τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης, ώστε να συμπορεύεται με τα frames που μπορεί να δώσει κάθε στιγμή η παιχνιδομηχανή ή το gaming PC σου. Πρακτικά, είναι κάτι αντίστοιχο με τις τεχνολογίες NVIDIA G-Sync και AMD Freesync. Κάτι που σημαίνει ότι το VRR συντελεί στην εξαφάνιση του φαινομένου screen-tearing, μειώνεται κατακόρυφα το input lag, με αποτέλεσμα μια ακόμα πιο ομαλή gaming εμπειρία.

 

 

Ενισχυμένη οπτικοακουστική εμπειρία

Ως γνωστόν η σύνδεση HDMI είναι μία τεχνολογία η οποία επιτρέπει τη μεταφορά εικόνας και ήχου από ένα μόνο καλώδιο, με πολύ μεγάλες ταχύτητες. Επομένως, μαζί με τις αναβαθμίσεις που φέρνει σε επίπεδο εικόνας, το πρότυπο ΗDMI 2.1 έφερε αναβάθμιση και σε επίπεδο ήχου. Συγκεκριμένα, η συνδεσιμότητα eARC με soundbars και συστήματα home theater επιτρέπει τη χρήση ενός και μοναδικού καλωδίου για τη μεταφορά ασυμπίεστου ψηφιακού surround ήχου. Ένα καλώδιο HDMI 2.1 με πιστοποίηση Ultra-High Speed HDMI Cable υποστηρίζει bandwidth έως 48Gbps. Επομένως δεν υπάρχει καμία ανάγκη συμβιβασμού στην ποιότητα της οπτικοακουστικής σου πληροφορίας.

 

 

Υποστηρίζει ΗDMI 2.1 η τηλεόρασή μου;

Αν η αγορά της 4Κ TV σου έγινε σχετικά πρόσφατα, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2021 και μετά, είναι πολύ πιθανό να υποστηρίζει το πιο πρόσφατο πρότυπο ΗDMI. Σε κάθε περίπτωση, όμως, καλό είναι να τσεκάρεις τις τεχνικές προδιαγραφές της 4Κ TV σου, ή της 4Κ TV που σκοπεύεις να αγοράσεις, για να είσαι σίγουρος.

Να θυμάσαι ότι οι περισσότερες 4Κ Smart TVs δεν υποστηρίζουν HDMI 2.1 σε κάθε θύρα. Οπότε βεβαιώσου ότι συνδέεις – με το αντίστοιχο καλώδιο – το PS5 ή το Xbox Series X στις σωστές θύρες της τηλεόρασής σου.

 

 

Αν η 4Κ TV σου δεν έχει ΗDMI 2.1

Σε περίπτωση που η τηλεόρασή σου δεν υποστηρίζει ΗDMI 2.1, ίσως να αναρωτιέσαι αν αξίζει να αναβαθμίσεις άμεσα.

Αρχικά, λάβε υπόψη ότι τα παιχνίδια Xbox Series X και PS5 τρέχουν μια χαρά σε οποιαδήποτε τηλεόραση με θύρες HDMI. Οπότε, εφόσον μιλάμε και για ανάλυση 4Κ, η εμπειρία 4Κ gaming είναι έτσι κι αλλιώς εκπληκτική. Από την άλλη, τα 120Hz παρέχουν μια πολύ πιο ομαλή εμπειρία σε σχέση με τα 60Hz και είναι πιο χρήσιμα σε ανταγωνιστικά παιχνίδια, όπως στα multiplayer των Call of Duty και Gears 5.

Εν κατακλείδι, αν μιλάμε για μια τηλεόραση 6-7 ετών παλιά, τότε αξίζει να αναβαθμίσεις, σε κάθε περίπτωση. Και, φυσικά, να δώσεις βάση στο ΗDMI 2.1. Αν μάλιστα, δεν έχεις περάσει ακόμα στην ανάλυση 4Κ, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να επενδύσεις σε μια σύγχρονη 4Κ TV, με μεγάλο πάνελ.

Μπες στο www.kotsovolos.gr και ανακάλυψε τις πιο σύγχρονες τηλεοράσεις για gaming. Αναβάθμισε την εμπειρία gaming και τη διασκέδασή σου!

Μπορείς να δεις ακόμη