Υποδέξου τη νέα χρονιά με αέρα ανανέωσης του οικιακού εξοπλισμού σου

by Aggeliki Tsoukana

Σκέφτηκες ότι μπορεί το παλιό ψυγείο, πλυντήριο, κουζίνα να μην σε καλύπτουν πλέον; Μήπως ο υπολογιστής που χρησιμοποιείς καθημερινά για εργασία και ψυχαγωγία δεν επαρκεί; Μήπως το παλιό αερόθερμο αυξάνει τους λογαριασμούς ρεύματος; Η νέα χρονιά είναι μια καλή αφορμή για να προχωρήσεις σε αναβάθμιση των παλιών συσκευών που χρησιμοποιείς καθημερινά, και να εξασφαλίσεις ακόμα καλύτερη ζωή για σένα και τους αγαπημένους σου.

 

 

Πότε πρέπει να αντικαταστήσεις μια συσκευή με βλάβη

Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να κάνεις μια σύντομη έρευνα για το ποιο είναι το κόστος απόκτησης μιας νέας παρόμοιας συσκευής. Αν το κόστος αντικατάστασης είναι χαμηλότερο ή ίσο με το κόστος επισκευής, μάλλον αξίζει η αντικατάσταση της παλιάς συσκευής με μια πιο σύγχρονη.

Πολλές φορές αξίζει να σκεφτείς την αντικατάσταση. Όσο πιο νέα είναι μια συσκευή, τόσο πιο οικονομική είναι η λειτουργία της, αφού οι κατασκευάστριες εταιρίες ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, που θέλουν την κατασκευή ακόμη πιο ενεργειακά αποδοτικών συσκευών. Όχι μόνο κάνουν οικονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και στα αναλώσιμα, όπως π.χ. μελάνι για εκτυπωτές, απορρυπαντικό για πλυντήρια κ.λπ.

 

Αντικατάσταση συσκευής χωρίς βλάβη

Οι απαιτήσεις αυξάνονται ανάλογα με τις ολοένα βελτιωμένες δυνατότητες που τους προσφέρει η τεχνολογία. Τα χαρακτηριστικά των συσκευών καθημερινής χρήσης γίνονται διαρκώς καλύτερα.

 

 

Smartphone

Μια καλή ευκαιρία να αντικαταστήσεις το smartphone σου είναι όταν λήγει το συμβόλαιό σου και εφόσον η εταιρία κινητής τηλεφωνίας που συνεργάζεσαι σου παρέχει κίνητρο αντικατάστασης. Αν το τηλέφωνό σου δεν καλύπτει πλέον τις ανάγκες σου γιατί χρειάζεσαι μεγαλύτερη οθόνη για να βλέπεις ταινίες, είτε γιατί χρειάζεσαι ταχύτερο Internet, είτε για να βγάζεις πιο ποιοτικές φωτογραφίες κλπ.

 

 

 Desktop ή laptop

Το θετικό με τους υπολογιστές είναι πως μπορούν σταδιακά να αναβαθμίζονται. Αυτό ισχύει περισσότερο στα desktop και φυσικά, λιγότερο στα laptop. Έτσι, αν έχεις ήδη επενδύσει αρκετά στον παλιό σου υπολογιστή, ίσως πρέπει να του δώσεις μια ευκαιρία πριν τον αντικαταστήσεις με τον επόμενο. Αντίθετα, αν δεν έχεις ξοδέψει χρήματα σε αυτόν ίσως σε συμφέρει περισσότερο η πλήρης αντικατάστασή του. Σταθμίζοντας πάντα την απόφασή σου με τις πραγματικές σου ανάγκες όπως π.χ. gaming, σερφάρισμα, επεξεργασία εικόνας.

 

 

Λευκές συσκευές

Οι λευκές συσκευές δύσκολα αντικαθίστανται χωρίς να έχουν χαλάσει ή έστω υποστεί σημαντική βλάβη ή φθορά. Όμως καλό είναι προτού αποκλείσεις την όποια σκέψη αντικατάστασης μιας παλιάς λευκής συσκευής, να αναλογιστείς μερικά πραγματικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, το ψυγείο καταναλώνει το 50% της συνολικής ενέργειας της κουζίνας ενώ το άλλο 50% δαπανάται από τον φούρνο, τις εστίες και τις μικροσυσκευές.

 

 

Η ενεργειακή απόδοση το βασικό κριτήριο

Δεδομένου πως οι λευκές συσκευές είναι οι σπουδαιότεροι καταναλωτές ενέργειας μέσα σε ένα σπίτι και η ενεργειακή κλάση στην οποία ανήκει μια συσκευή αποτελεί πλέον κριτήριο αγοράς της, οι κατασκευαστές οικιακών ηλεκτρικών συσκευών επενδύουν εντατικά σε αυτό τον τομέα.

Αυτό σημαίνει πως μια παλιά λευκή συσκευή είναι θεμιτό να αντικατασταθεί με μια πιο σύγχρονη, μόνο και μόνο για το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας που προσφέρει.

Οι σύγχρονες συσκευές, προσφέρουν οικονομία ακόμη και σε άλλους τομείς. Τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων για παράδειγμα καταναλώνουν ολοένα και λιγότερο νερό και απορρυπαντικό. Τα ψυγεία ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες που βοηθούν στη μακροχρόνια συντήρηση των τροφίμων, ώστε να καταλήγει λιγότερο φαγητό στα σκουπίδια.

 

 

Λειτουργίες και αυτοματισμοί που χρειάζεσαι

Εκτός από λόγους οικονομίας, οι σύγχρονες συσκευές διαθέτουν και νέες δυνατότητες που κάνουν τη χρήση τους πιο γρήγορη και αποτελεσματική και τη ζωή σου ακόμη πιο εύκολη. Για παράδειγμα, μερικές από τις διαφορές είναι οι περισσότεροι αυτοματισμοί, οι έξυπνες λειτουργίες όπως προγραμματισμός εξ αποστάσεως από το κινητό σου, αν πρόκειται για φούρνο με λειτουργίες smart, ή και χρήσιμες ειδοποιήσεις για να μη βρίσκεσαι όλη την ώρα στην κουζίνα. Επιπλέον, οι σύγχρονες συσκευές διακρίνονται και για τον εύκολο τρόπο χρήσης, με λιγότερα κουμπιά, πιο διαισθητικό μενού και, γενικότερα, με έμφαση στην προσβασιμότητα. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να αξιοποιηθούν από όλους, είτε πρόκειται για χρήστες που δεν συμβαδίζουν πάντα με τις εξελίξεις της τεχνολογίας ή και από άτομα με αναπηρία.

Η αντικατάσταση των συσκευών μπορεί αρχικά να φαίνεται δαπανηρή. Όταν όμως τα δεδομένα ζυγιστούν με σύνεση και λογική θα καταλάβεις πως πολλές φορές αυτό που θεωρούσες σπατάλη μπορεί τελικά να συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση χρημάτων, χρόνου και δικής σου προσπάθειας.

Και μην ξεχνάς ότι η τεχνολογία γίνεται σύμμαχος για καλύτερη ζωή, σε σχεδόν όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας.

Καλή χρονιά!

Μπορείς να δεις ακόμη