Τα wearables και ειδικά τα activity trackers και τα smartwatches είναι ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς και κακά τα ψέματα εμπορικές κατηγορίες gadgets. Και όχι άδικα, αφού αμφότερα σου επιτρέπουν να παρακολουθείς και να καταγράφεις ένα σωρό χρήσιμα στατιστικά για την υγεία και τη φυσική σου κατάσταση σε καθημερινή βάση και να κάνεις στοχευμένες αλλαγές στις συνήθειές σου. Tο ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι το πόσο σωστά καταγράφονται αυτά τα στατιστικά και κατά πόσο θα πρέπει να παίρνεις τις σχετικές ενδείξεις της μετρητοίς. Σε αυτό το ερώτημα προσπάθησε να απαντήσει μία πρόσφατη έρευνα εστιάζοντας σε ένα από το πιο σημαντικά στατιστικά, στις θερμίδες που υποτίθεται ότι ξοδεύεις κάθε μέρα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρία από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της κατηγορίας και συγκεκριμένα το Apple Watch 6, το Polar Vantage V και το Fitbit Sense και αξιολόγησαν την ακρίβεια των θερμίδων που ξόδεψαν οι συμμετέχοντες σε πέντε διαφορετικά σενάρια (καθιστοί, περπατώντας, τρέχοντας, κάνοντας ασκήσεις με βάρη και κάνοντας ποδήλατο). Τα δε αποτελέσματα συγκρίθηκαν με εκείνα που έδωσε ο συνδυασμός της ζώνης καρδιακών παλμών Polar H10 και του MetaMax 3B – που είναι μία φορητή σπειροεργομετρική συσκευή, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, για την αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης του Γερμανού αστροναύτη Alexander Gerst.
Όπως μπορείς να δεις και στον πίνακα των αποτελεσμάτων και τα τρία προϊόντα παρουσίασαν μεγάλες αποκλίσεις και φτωχά ποσοστά ακρίβειας. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει καθώς αφορά μόνο τη μέτρηση των θερμίδων και όπως έχουν δείξει άλλες έρευνες τα activity trackers και τα smartwatches εξακολουθούν και μετρούν άλλα στατιστικά – όπως τους καρδιακούς παλμούς – με πολύ υψηλά ποσοστά ακρίβειας. Αυτό όμως που θα πρέπει να κάνεις είναι να λαμβάνεις τις ενδείξεις κατανάλωσης θερμίδων ως ένα γενικό οδηγό και να μην αντιμετωπίζεις τις μετρήσεις αυτές ως “ευαγγέλιο” για τον υπολογισμό των θερμίδων της διατροφής σου.