Πότε και γιατί χρειάζεσαι ένα power bank

by Aggeliki Tsoukana

Όταν εξαντλείται η μπαταρία του κινητού μας αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να την επαναφορτίσουμε, συνδέοντας τη συσκευή σε μια πρίζα φόρτισης. Τι γίνεται, όμως, όταν δεν υπάρχει κοντά πηγή ηλεκτρικού ρεύματος; Τη λύση λοιπόν έρχεται να δώσει ένα power bank. Ας δούμε, στη συνέχεια, γιατί αποτελεί ένα από τα πλέον απαραίτητα αξεσουάρ για τις φορητές μας συσκευές.

 

 

Τι ακριβώς είναι ένα power bank

Σε αυτολεξεί μετάφραση, “power bank ” σημαίνει «τράπεζα ρεύματος». Δεδομένου ότι αυτές οι συσκευές είναι σχεδιασμένες για να αποθηκεύουν και να παρέχουν ενέργεια. Πρακτικά, πρόκειται για επαναφορτιζόμενες φορητές μπαταρίες που φορτίζουν smartphones, tablets και οποιαδήποτε άλλη συσκευή μπορείς να φορτίσεις μέσω της υποδοχής USB. Αρκεί προηγουμένως να έχεις φροντίσει για τη φόρτιση του ίδιου του power bank.

 

 

Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο ένα power bank

Ένα power bank είναι ιδανικό για όσους θέλουν τη δυνατότητα φόρτισης της αγαπημένης τους συσκευής παντού. Σίγουρα θα σου έχει συμβεί να ξεμείνεις από μπαταρία όταν βρισκόσουν έξω από το σπίτι ή το γραφείο, είτε γιατί δεν είχες φορτίσει τη συσκευή σου αρκετά ή γιατί δεν είχες τη δυνατότητα να τη φορτίσεις εκεί που βρισκόσουν.

Έτσι, ένα power bank σου επιτρέπει να φορτίσεις τη συσκευή σου εν κινήσει χωρίς να χρειάζεσαι πρίζα, ούτε φορτιστή. Όταν αδειάσει, για παράδειγμα, η μπαταρία του smartphone, δεν έχεις παρά να συνδέσεις τις δύο συσκευές μεταξύ τους και το smartphone θα αρχίσει να φορτίζει.

 

Ποιο είναι το ιδανικό για σένα

Παρά την απλότητα ενός power bank ως συσκευή, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα μοντέλων. Έρχονται σε διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και διαφορετικά χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά στη χωρητικότητα, την απόδοση, αριθμό εξόδων φόρτισης, κ.ά. Έτσι, για να μπορέσεις να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σου, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζεις ορισμένα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά.

 

Φρόντισε να επιλέξεις ένα με ικανοποιητική χωρητικότητα

Ξεκινώντας από τη χωρητικότητα, είναι αυτή που καθορίζει πόσες πλήρεις φορτίσεις μπορεί να παρέχει το power bank στη φορητή συσκευή σου. Όπως με το tablet και το smartphone, η χωρητικότητα της μπαταρίας ενός power bank μετριέται σε μιλιαμπερώρια (mAh) και συνήθως κυμαίνεται από 2.000 έως 20.000 mAh. Όσο περισσότερα mAh διαθέτει ένα power bank, τόσο περισσότερες φορτίσεις θα δώσει στη συσκευή σου. Βασική παράμετρος είναι και η χωρητικότητα της μπαταρίας της συσκευής που θέλεις να φορτίσεις. Σε γενικές γραμμές, ένα power bank των 6.000mAh μπορεί να προσφέρει έως δύο πλήρεις φορτίσεις στα περισσότερα smartphones.

 

Πολλές θύρες, μεγάλη ευελιξία

Τα περισσότερα power banks διαθέτουν 1 έξοδο USB, έτσι ώστε να φορτίζεις μια συσκευή τη φορά. Υπάρχουν όμως πολλά μοντέλα που έρχονται με 2 ή και περισσότερες θύρες για να φορτίζεις ταυτόχρονα περισσότερες συσκευές. Χρήσιμο χαρακτηριστικό, όταν π.χ. θέλεις να φορτίσεις ταυτόχρονα το smartphone και μια ψηφιακή κάμερα.

 

Μέτρησε την απόδοση του power bank

Άλλο ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξεις είναι η τάση φόρτισης που δίνει η θύρα USB. Συνήθως αυτή είναι 5V 1A, η οποία είναι αρκετή για να φορτίσεις ένα smartphone. Ωστόσο στα power banks με περισσότερες από 1 έξοδο φόρτισης, κάθε θύρα δίνει και διαφορετική τάση φόρτισης. Έτσι, για παράδειγμα, η θύρα Α μπορεί να δίνει τάση 1Α και η θύρα Β 2.1Α, ώστε να μπορείς να φορτίσεις ενδεχομένως και ένα tablet που απαιτεί μεγαλύτερη τάση. Είναι κάτι το οποίο, μαζί με τη μεγάλη χωρητικότητα, θα αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμα αν κάνεις έντονη χρήση του smartphone ή του tablet σου.

 

Πόσο φορητό θέλεις να είναι;

Δεδομένου ότι μιλάμε για φορητή συσκευή, ασφαλώς και θα δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στο μέγεθος και το βάρος ενός power bank, ειδικά εάν σκοπεύεις να το αποκτήσεις για καθημερινή χρήση. Ορισμένα μοντέλα είναι μικρά και ελαφριά για υψηλότερη φορητότητα, χωρίς ωστόσο να υστερούν σε χωρητικότητα μπαταρίας. Κάποια άλλα πάλι έχουν μεγαλύτερο μέγεθος και βάρος και συνεπώς θα χρειαστείς μια θήκη ή μια τσάντα μεταφοράς.

 

Επιπλέον χαρακτηριστικά που ίσως θέλεις να προσέξεις

Ορισμένα power banks ενσωματώνουν επιπλέον χαρακτηριστικά που θα σου φανούν κάτι παραπάνω από χρήσιμα, όπως είναι κύκλωμα διακοπής ρεύματος και κύκλωμα υπερφόρτισης. Το πρώτο, διακόπτει τη ροή ρεύματος σε περίπτωση βραχυκυκλώματος, ενώ το δεύτερο διακόπτει τη φόρτιση όταν η μπαταρία της συσκευής σου φορτίσει πλήρως, ώστε να μην υπερθερμανθεί. Η υπερθέρμανση της μπαταρίας μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής της.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό, που πλέον υπάρχει στα περισσότερα μοντέλα στην αγορά, είναι η ένδειξη LED που σου εμφανίζει πόση «ζωή» απομένει στην εξωτερική μπαταρία.

Τέλος, να θυμάσαι ότι είναι πάντα προτιμότερο να επιλέξεις ένα επώνυμο power bank, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ξοδέψεις πολλά χρήματα. Με μια αναζήτηση στο www.kotsovolos.gr θα βρεις πολλές προσιτές και αξιόπιστες λύσεις, όπως είναι οι προτάσεις των Apple, Xiaomi, Samsung, Huawei, Belkin και άλλες.

Μπορείς να δεις ακόμη