Τι σημαίνει εργονομικός σχεδιασμός επαγγελματικής κουζίνας

by Aggeliki Tsoukana

Ο εργονομικός σχεδιασμός μιας επαγγελματικής κουζίνας μερικές φορές δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κατά τον σχεδιασμό ή στην επιλογή του εξοπλισμού κουζίνας. Όταν έρχεται η ώρα για τη λήψη αποφάσεων ως προς την επιλογή των κατάλληλων συσκευών επαγγελματικής κουζίνας, συνήθως η επιλογή γίνεται βάσει κόστους και όχι βάσει απόδοσης. Ωστόσο, η εργονομία αποτελεί βασική προτεραιότητα κατά την έρευνα αγοράς.

Ο καλύτερος τρόπος για να εξεταστεί το θέμα της εργονομίας σε μια επαγγελματική κουζίνα είναι να αναφερθούν οι τρόποι με τους οποίους αυξάνεται η παραγωγικότητα και, κατ’ επέκταση, η κερδοφορία μιας επιχείρησης. Σχεδιάζοντας την κουζίνα με βάση την εργονομία ή και επιλέγοντας εργονομικό εξοπλισμό.

 

Επιλέξτε με βάση τις ανάγκες της επιχείρησής σας

Κατά γενικό κανόνα, κάθε επιχείρηση εστίασης σχεδιάζει/στήνει την κουζίνα της βάσει των αναγκών που έχει, όπως π.χ. ο διαθέσιμος χώρος αλλά και το είδος κουζίνας. Για παράδειγμα, διαφορετικές ανάγκες έχει ένα μικρό μπιστρό, άλλες ανάγκες έχει ένα ξενοδοχείο, και διαφορετικές ένα Cafe Bar.

Ενδεικτικά, σε εστιατόρια με μεγάλη ποικιλία πιάτων, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ποικιλία του εξοπλισμού με διάφορες επιλογές σε συσκευές μαγειρικής όπως φούρνοι, εστίες ή και συσκευές για ειδικές παρασκευές.

Ακόμα κι ένας μικρός χώρος κουζίνας, μπορεί να φιλοξενήσει μια μεγάλη ποικιλία συσκευών για κάθε μαγείρεμα. Οι σύγχρονες επαγγελματικές συσκευές κουζίνας είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ευέλικτες από άποψη διαστάσεων και λειτουργικότητας αλλά και εργονομικές ώστε να είναι ομαλή η ροή, ακόμα και στις ώρες αιχμής. Παράλληλα αποδίδουν αποτελεσματικά. Δείτε, για παράδειγμα, πώς μπορεί να συνδυαστεί μία Σαλαμάνδρα επαγγελματικής χρήσης της Hendi, με μία επαγγελματική φριτέζα της ίδια εταιρείας.

 

 

Ο εργονομικός σχεδιασμός σας εξοικονομεί χρόνο

Ο εργονομικός σχεδιασμός της κουζίνας ή οι εργονομικά σχεδιασμένες συσκευές της μπορούν να προσφέρουν νέους τρόπους για να επιτευχθούν τα ίδια αποτελέσματα, επιτρέποντας την εισαγωγή νέων ρουτινών στην υπάρχουσα ροή εργασίας της κουζίνας. Αυτές οι συσκευές μπορούν να διευκολύνουν ή και να εκτελούν μια δεδομένη εργασία, μειώνοντας έτσι τον χρόνο ή και το επίπεδο εμπειρίας που απαιτείται για τη λειτουργία του.

 

 

Εξασφαλίστε μεγαλύτερη ασφάλεια και μειώστε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Μέσα σε μια εργονομικά σχεδιασμένη κουζίνα, οι συσκευές είναι προγραμματιζόμενες ή χειριζόμενες εξ αποστάσεως, βοηθώντας σας να μειώσετε τα σφάλματα, τον κίνδυνο και τα απόβλητα. Για παράδειγμα, τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων διαθέτουν προηγμένους αισθητήρες και μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων, που εξομαλύνουν τις διαδικασίες ή και τις διάφορες επικοινωνίες μεταξύ των συσκευών. Ιδανικά, η επιλογή επαγγελματικού εξοπλισμού με συνδεσιμότητα Wi-Fi για απομακρυσμένο έλεγχο, βελτιστοποιεί την ανάγκη παρακολούθησης.

 

Μειώστε το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης

Η εργονομική σχεδίαση της κουζίνας σχετίζεται άμεσα με τη χρηστικότητα. Η διαισθητική αλληλεπίδραση μειώνει κατακόρυφα τον χρόνο εκμάθησης μιας συσκευής. Για παράδειγμα, οι υπεραυτόματες επαγγελματικές μηχανές καφέ διαθέτουν αυτόματες λειτουργίες, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να μπορούν να μάθουν πώς να τις χρησιμοποιούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συνολική μείωση του χρόνου προετοιμασίας, τη βελτιστοποίηση του προσωπικού. Κάτι που οδηγεί σε υψηλότερη παραγωγικότητα σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

 

 

Εξασφαλίστε απρόσκοπτη ροή εργασίας

Η εργονομία μπορεί να ενισχύσει την κερδοφορία μιας επιχείρησης εστίασης, αφού επηρεάζει όλες τις πτυχές μιας κουζίνας. Δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο το προσωπικό της κουζίνας λειτουργεί, κινείται και αλληλεπιδρά με το σύνολο των συσκευών και μεταξύ τους. Βοηθά στην αύξηση της ποιότητας των ροών εργασίας και της επαγγελματικής ζωής, στην πρόληψη και τη μείωση των τραυματισμών και των ασθενειών.

Εν κατακλείδι, ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να σχεδιάσετε την κουζίνα της επιχείρησής σας από την αρχή, να εξετάσετε την αναβάθμιση της, με πιο σύγχρονες και ενεργειακά αποδοτικές επαγγελματικές συσκευές κουζίνας. Το κέρδος είναι μεγάλο σε πολλά επίπεδα, την ίδια στιγμή που θα αποσβέσετε γρήγορα τα χρήματα που επενδύσατε στην αναβάθμιση του εξοπλισμού σας.

Μπορείς να δεις ακόμη