Πραγματοποιήθηκαν 2 εκδηλώσεις με σκοπό την παρουσίαση και εξοικείωση του κοινού με τα ηλεκτρικά ποδήλατα

by Aggeliki Tsoukana

 

Ο Κωτσόβολος διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις στις 5 και 12 Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα με σκοπό την παρουσίαση και εξοικείωση του κοινού με τα ηλεκτρικά ποδήλατα, αλλά και την επίλυση αποριών γύρω από τη χρηστικότητά τους και τον τρόπο λειτουργίας τους. Όπως ήταν φυσικό, υπήρξαν και σχετικοί διαγωνισμοί, ενώ ο καθένας μπορούσε να δοκιμάσει τον εξοπλισμό.

Άλλωστε, τα ηλεκτρικά ποδήλατα δεν είναι απλά της μόδας. Είναι ένα σύγχρονο, οικονομικό και αξιόπιστο εργαλείο μετακίνησης, του οποίου η δημοφιλία αυξάνεται συνεχώς. Μάλιστα, αν σε ενδιαφέρει να αγοράσεις πλέον μπορείς άμεσα να αξιοποιήσεις κρατική επιδότηση που φτάνει μέχρι το 40% του κόστους αγοράς ενός τέτοιου ηλεκτρικού ποδηλάτου!

Άρα, μήπως ήρθε η ώρα να το σκεφτείς και εσύ πιο σοβαρά;

 

Γιατί μπορεί να σε ενδιαφέρει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο;

Πέρα από την ευκαιρία της επιδότησης, ένα ηλεκτρικό ποδήλατο είναι σαφέστατα πρακτικό, μοντέρνο, βολικό και εύκολο στη χρήση, ενώ δεν χρειάζεται να έχεις άδεια κυκλοφορίας ή άλλα περίεργα κόστη που συνοδεύουν άλλα ιδιωτικά μέσα μεταφοράς. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι τα ποδήλατα με αναδιπλούμενο σχεδιασμό σε διευκολύνουν στη μεταφορά, όπως για παράδειγμα μέσα στα ΜΜΜ ή στο εξοχικό ακόμη και στην αποθήκευση για εξοικονόμηση χώρου στο διαμέρισμά σου.

Θα έλεγε κανείς ότι είναι γενικότερα οικονομικά και value for money, αφού το κόστος αγοράς και συντήρησης είναι πραγματικά μικρό. Για την ακρίβεια, δεν χρειάζεται ειδικός χώρος πάρκινγκ και τα έξοδα συντήρησης πρακτικά αφορούν φθορές σε τακάκια και λάστιχα (που προφανώς δεν κοστίζουν ιδιαίτερα, ούτε είναι συχνά).

Παράλληλα, είναι σαφέστατα μία καθαρά οικολογική επιλογή και προστατεύει το περιβάλλον (ειδικά σε σύγκριση με ένα αυτοκίνητο).

Τέλος, είναι ένας ωραίος τρόπος για να βελτιώσεις τη φυσική κατάσταση και τη συνολική σου ευεξία, ενώ είναι ευχάριστο έως και απολαυστικό στη χρήση! Φυσικά, χωρίς να κολλάς στην κίνηση! Κατά μία έννοια το ηλεκτρικό ποδήλατο βελτιώνει την καθημερινότητά σου!

 

 

Συχνές ερωτήσεις και πιθανές απορίες

Το ηλεκτρικό ποδήλατο είναι στην ουσία ένα κανονικό ποδήλατο όπου το πετάλι είναι πιο εύκολο (και όχι κουραστικό), αφού έχει ηλεκτρικό κινητήρα που παίρνει με ισχύ από μία εύκολα επαναφορτιζόμενη μπαταρία! Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα μοντέλα έχουν ταχύτητες (όπως ακριβώς και κάποια «κλασικά» ποδήλατα).

Βέβαια, πριν αγοράσεις προφανώς κάποια χαρακτηριστικά εξαρτώνται από το μοντέλο, αλλά και το κόστος αγοράς. Πάντως, σε γενικές γραμμές έχουν αυτονομία από περίπου 18 έως και 80 χιλιόμετρα, ενώ η μέγιστή τους ταχύτητα περιορίζεται στα 25 χλμ/ ώρα βάση νομοθεσίας.

Από την άλλη, η φόρτιση διαρκεί από 3 μέχρι και 6 ώρες και οι μπαταρίες σε αρκετά μοντέλα μπορούν να αφαιρεθούν και βρίσκονται συνήθως στο μέσο του «σκελετού». Να σημειωθεί ότι κατά μέσο η μπαταρία υποστηρίζει 1000 κύκλους πλήρους φόρτισης -αποφόρτισης. Δηλαδή, ανάλογα και με τη χρήση ένα ηλεκτρικό ποδήλατο χρειάζεται αλλαγή της μπαταρίας κάθε 3 με 5 χρόνια. Στον αντίποδα, μία μοτοσυκλέτα και πολύ περισσότερο ένα αμάξι χρειάζονται πολλή περισσότερη συντήρηση (π.χ. λάδια, υγρά), τέλη κυκλοφορίας, ασφάλιση και άλλα πολλά έξοδα…

Ύστερα, καλό είναι να γνωρίζεις ότι τα μοτέρ τους είναι βασικά δύο τύπων: αυτά που είναι εγκατεστημένα στο πεντάλ (τα πιο δημοφιλή) και σε αυτά που είναι εγκατεστημένα στον τροχό. Τα πρώτα περιλαμβάνουν και αισθητήρα της έντασης της ποδηλασίας του αναβάτη ώστε η υποβοήθηση να γίνεται με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια.

Επιπρόσθετα, αν και υπάρχουν και πιο ειδικά μοντέλα, αντέχουν τα περισσότερα μέχρι και  125 κιλά βάρους, ενώ η τιμή ξεκινάει από τα περίπου 800 ευρώ και μπορεί ανάλογα με την ποιότητα και κάποιες άλλες δυνατότητες να ξεπεράσει τα 2000 ευρώ (ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του καθενός).

 

 

Πώς και που μπορείς να υποβάλλεις αίτηση για το πρόγραμμα της επιδότησης

Αν είσαι αποφασισμένος να επενδύσεις σε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο και θες να πάρεις πίσω το 40% της αξίας του, τότε

πρέπει να το κάνεις μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

Ειδικότερα, μπορείς να υποβάλεις αίτηση στην αντίστοιχη πλατφόρμα, όχι μόνο αν είσαι φυσικό πρόσωπο, αφού συμπεριλαμβάνονται και νομικά πρόσωπα. Δεν έχεις παρά να κάνεις εγγραφή στην υπηρεσία, να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου, να επιλέξεις μοντέλο, να τσεκάρεις αν θέλεις και οικιακό φορτιστή ή απόσυρση, να δηλώσεις αν ανήκεις σε κάποια ειδική κατηγορία (π.χ. πολύτεκνος) και να επισυνάψεις τα σχετικά δικαιολογητικά.

Οπότε, με τον αριθμό αίτησης που θα πάρεις μπορείς να επισκεφτείς οποιοδήποτε σημείο πώλησης Κωτσόβολος και να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει!

 

Οι εκδηλώσεις μας

Γενικά, η συμμετοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή αν και τη δεύτερη βδομάδα ο καιρός δεν ήταν ο ιδανικός.

Ειδικότερα, στις 5/6 στην Αθήνα πάνω από 40 άτομα έκαναν test drive, ενώ διεξήχθη και  διαγωνισμός με κληρώσεις, αλλά και άλλα προωθητικά event (όπως φαίνεται και από το φωτογραφικό υλικό). Φυσικά, υπήρξε μέριμνα και για τους ΑμΕΑ συμπολίτες μας και υποστηρίχτηκε η προσβασιμότητά τους. Ομοίως και στην Πυλαία, όπου επιπλέον δημιουργήθηκε εξτρά διαδρομή από την είσοδο μέχρι το πίσω parking, αφού το κύριο parking είχε γεμίσει με κόσμο!

Την επόμενη βδομάδα (στις 12/6) ακυρώθηκε στη Θεσσαλονίκη το κύριο event και οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν τηλεφωνικά και εγκαίρως από το call center. Βέβαια, όσοι είχαν προγραμματίσει το ραντεβού τους για τη δοκιμή ποδηλάτου και είχαν καταχωρίσει τα στοιχεία τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συμπεριλήφθηκαν κανονικά στην κλήρωση! Στην Θεσσαλονίκη η απογευματινή βροχή προκάλεσε κάποιες μικρές δυσκολίες. Όμως, ο κόσμος διατήρησε τη διάθεσή του και ήταν αρκετά ενημερωμένος, με αποτέλεσμα να γίνουν στοχευμένες ερωτήσεις. Μάλιστα, υπήρχε και παρουσία προμηθευτών, όπου ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες και ενδιαφερόμενους για τα ποδήλατα και απαντούσαν σε τυχόν ερωτήματα που προκύπταν σχετικά τις λειτουργίες τους.

Τέλος, σχετικά με τις κληρώσεις και τους νικητές, η διαδικασία κύλησε όπως είχε προγραμματιστεί και οι δύο νικητές αποδέχτηκαν αμέσως τα δώρα τους. Φυσικά, μετά από σχετική επικοινωνία έχουν ήδη παραλάβει τα ποδήλατά τους. Δεν μένει παρά να τους ευχηθούμε καλές διαδρομές!

Μπορείς να δεις ακόμη