Πρακτικές για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα του συστήματος θέρμανσης

by Aggeliki Tsoukana

Ο χειμώνας είναι εδώ και το ζήτημα της θέρμανσης αποτελεί μια βασική σου προτεραιότητα.

Η ανάγκη για ένα ζεστό, απαλλαγμένο από την υγρασία κλίμα στο σπίτι σου είναι επιτακτική, εν μέσω αύξησης των τιμών της ενέργειας και αναπόφευκτα του ενεργειακού κόστους. Είτε ζεις μόνος, είτε με την οικογένεια, είτε το σπίτι σου είναι μικρό ή μεγάλο, ή εάν ακόμα διαμένεις σε διαμέρισμα επαρκώς μονωμένο ή όχι, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστείς τις κατάλληλες λύσεις.

Βέβαια, οι ανάγκες κάθε σπιτιού ποικίλλουν, για αυτό και η γκάμα των συστημάτων θέρμανσης είναι ευρεία. Κι εσύ θα χρειαστείς τις κατάλληλες προτάσεις για να καλύψεις τις δικές σου ανάγκες.

Για να μην βρεθείς απροετοίμαστος, πρέπει να εξοπλιστείς με τα κατάλληλα συστήματα και ο ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ σου παρέχει τον απαραίτητο οδηγό που θα σου λύσει τα χέρια. Παρακάτω θα βρεις τα βασικά συστήματα θέρμανσης, τα βασικά χαρακτηριστικά τους και πρακτικές για να βελτιώσεις την αποτελεσματικότητά τους.

 

 

Κλιματιστικά: Με τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να ακολουθούν μια σταθερά ανοδική πορεία, τα κλιματιστικά αποτελούν στις μέρες μας μια οικονομική λύση για τη θέρμανση του σπιτιού σου. Eξοπλισμένα με τη λειτουργία inverter, σου εξοικονομούν ενέργεια και φροντίζουν για τη θέρμανση του σπιτιού σου. Πρέπει ωστόσο να επιλέξεις τα πλέον ενεργειακά, κλάσεως Α και Α+ έτσι ώστε η τσέπη σου να μην εξαρτάται από την εκάστοτε τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμόζεται στο ρεύμα. Φρόντισε το κλιματιστικό σου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κάθε χώρου του σπιτιού σου. Έτσι μπορείς να αγοράσεις κλιματιστικό με απόδοση 9.000 btu για δωμάτια έως 19 τ.μ., 12.000 btu για 19-24 τ.μ. ενώ για χώρους μεγαλύτερους των 24 τετραγωνικών καλό είναι να προτιμήσεις κλιματιστικά απόδοσης 18000 BTU ή 24000 BTU. Στα έξτρα “συν” της χρήσης κλιματιστικού για θέρμανση, είναι ότι έχεις πλήρη αυτονομία καθώς μπορείς να έχεις ανοικτό μόνο το air condition που βρίσκεται στον χώρο που κινείσαι. Σε δωμάτια που χρησιμοποιείς λιγότερο, όπως, πχ το μπάνιο, μπορείς να κλείσεις την πόρτα ώστε να μην έχεις απώλειες θερμότητας. Ακόμα, είναι σημαντικό, για τη μέγιστη απόδοση να φροντίζεις ετησίως για τη συντήρηση του κλιματιστικού. Και κάτι εξίσου σημαντικό: Για να πετύχεις καλύτερη απόδοση, υγιεινές συνθήκες στο σπίτι σου και χαμηλό ενεργειακό κόστος, ρύθμισε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού ανάλογα με τη θερμοκρασία που επικρατεί στο εξωτερικό περιβάλλον. Η διαφορά μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 10-15°C.

 

 

Αντλίες θερμότητας: Mπορεί ορισμένοι να θεωρούν ότι πρόκειται για ένα κοστοβόρο μέσο θέρμανσης, ωστόσο η αντλία θερμότητας μακροπρόθεσμα αποτελεί μια εξαιρετικά συμφέρουσα επένδυση. Πρόκειται για συσκευή που αντλεί ενέργεια από έναν εξωτερικό χώρο και τη μεταφέρει σε έναν εσωτερικό, προσφέροντας θέρμανση. Καταναλώνει ελάχιστη ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο ηλεκτροδότησης, και αντλεί την υπόλοιπη από το εσωτερικό περιβάλλον. Ενδεικτικά μια αντλία θερμότητας 10 kW μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας κατοικίας έως 100 m². Χωρίζονται σε εκείνες που αντλούν θερμότητα από τον αέρα και σε εκείνες που αντλούν θερμότητα από τη γη. Χάρη στην τεχνολογία inverter διατηρεί σταθερή την ονομαστική ικανότητα θέρμανσης της, ακόμα και όταν η εξωτερική θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πολύ χαμηλή. Όσο για αυτό που σε ενδιαφέρει περισσότερο, οι δαπάνες θέρμανσης σε σχέση με άλλες λύσεις που χρησιμοποιούν καύσιμα, όπως το πετρέλαιο μειώνονται έως και 70%, ενώ εξίσου οικονομικό είναι και το κόστος συντήρησής τους, καθώς δεν απαιτούν ετήσια συντήρηση.

Σημαντικό tip: μπορείς να συνδέσεις την αντλία με ενεργειακά, ηλιακά πάνελ για μεγαλύτερη οικονομία!

 

 

Θερμοπομποί: Οι θερμοπομποί είναι μια πολύ καλή και οικονομική λύση που μπορεί να χρησιμοποιηθούν είτε βοηθητικά, είτε ως κύρια πηγή θέρμανσης για το σπίτι. Η λειτουργία του είναι εξαιρετικά απλή: Tα κρύα ρεύματα αέρα από τα χαμηλότερα στρώματα του δωματίου εισέρχονται στον θερμοπομπό, ο οποίος με την ηλεκτρική αντίσταση που διαθέτει ως θερμαντικό στοιχείο, τα μετατρέπει σε θερμότητα. Ο θερμός αέρας ανεβαίνει ψηλά στον θερμοπομπό και διαχέεται στο δωμάτιο, μέσω ειδικά σχεδιασμένων πτερυγίων. Οι θερμοπομποί είναι ιδανικοί για μικρά δωμάτια και μεσαίου μεγέθους δωμάτια. Ενδεικτικά, για δωμάτιο 12-14 τ.μ, απαιτείται θερμοπομπός ισχύος 1.500 W. Για να πετύχεις τη μέγιστη απόδοση, σου συστήνουμε να περιορίσεις τις απώλειες, με μόνωση, χρήση αφυγραντήρων κλπ. ενώ φρόντισε για τη σωστή θερμοκρασία που πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 18-23 βαθμών Κελσίου την ημέρα και ελαφρώς πιο χαμηλά στη διάρκεια της νύχτας.

 

 

Ηλεκτρικά καλοριφέρ: Τα σύγχρονα ηλεκτρικά καλοριφέρ διαθέτουν εξελιγμένη τεχνολογία για μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση και χαμηλότερο ενεργειακό κόστος. Mπορείς να τα τοποθετήσεις σε οποιοδήποτε δωμάτιο εύκολα και γρήγορα, ακόμη και στο μπάνιο σου. Είναι εξοπλισμένα με διπλά συστήματα ασφαλείας προκειμένου να προστατεύονται από την υπερθέρμανση και από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι η ιδανική λύση για χώρους μικρού ή μεσαίου μεγέθους καθώς τους ζεσταίνει, χωρίς να προκαλεί ξήρανση της ατμόσφαιρας. Σε γενικές γραμμές τα ηλεκτρικά καλοριφέρ, σε σχέση με τα κλιματιστικά, αργούν να ζεστάνουν τον χώρο, προσομοιάζοντας σε καλοριφέρ κεντρικής θέρμανσης, ωστόσο η θερμότητα διατηρείται για αρκετή ώρα, μετά τη λήξη της λειτουργίας τους. Ως εκ τούτου, μια έξυπνη κίνηση εξοικονόμησης είναι να επωφεληθείς από το τιμολόγιο νυχτερινού ρεύματος, προγραμματίζοντας τη συσκευή να λειτουργήσει από τα ξημερώματα έως τις 8 π.μ. Έτσι, θα ξυπνήσεις σε ένα ζεστό δωμάτιο το οποίο θα διατηρήσει μια ευχάριστη θερμοκρασία για αρκετές ώρες. Με αυτό το έξυπνο tip, σε συνδυασμό με καλή μόνωση, το κρύο θα μείνει έξω από το σπίτι σου. Ένα ακόμη έξυπνο κόλπο για να εξοικονομήσεις ενέργεια είναι να θέσεις αρχικά σε πλήρη λειτουργία το καλοριφέρ, με το θερμοστάτη στο max της απόδοσης και όταν η θερμοκρασία του χώρου φθάσει περίπου τους 21-22 βαθμούς, να περιορίσεις τη λειτουργία του κλείνοντας μία αντίσταση. Στη συνέχεια γυρίζεις τον θερμοστάτη μέχρι να κλείσει και η δεύτερη αντίσταση (σ.σ. περίπου στη μέση). Η θερμότητα θα διατηρηθεί για πολλή ώρα και όταν οι βαθμοί στο δωμάτιο πέσουν, το ηλεκτρικό καλοριφέρ θα επαναλειτουργήσει έως ότου φτάσει στη ζητούμενη θερμοκρασία. Με αυτόν τον τρόπο, η κατανάλωση ρεύματος μειώνεται περίπου στο μισό κι εσύ εξοικονομείς αρκετά χρήματα.

 

 

Θερμάστρες πετρελαίου: Μια ακόμα λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης αποτελούν οι θερμάστρες πετρελαίου. Το πετρέλαιο έχει θερμογόνο δύναμη 11,9 KWh/lt. Αυτό σημαίνει ότι ιδανικά 1 λίτρο πετρελαίου αποδίδει 11,9 KWh θερμικής ενέργειας. Κυκλοφορούν διάφορα μοντέλα και θα πρέπει να προσέξεις ώστε η δική σου να φέρει ενσωματωμένο βεντιλατέρ για ταχύτερη διασπορά της θερμότητας στον χώρο, ενώ δεν πρέπει να παραλείψεις την τεχνολογία Inverter χάρη στην οποία επιτυγχάνεται μέγιστη απόδοση θέρμανσης, με τη χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος και καυσίμου. Οι τοίχοι του σπιτιού σου είναι οι πρώτοι που… παγώνουν. Οπότε μην τους αφήνεις ακάλυπτους. Η θερμάστρα σε έναν ενιαίο χώρο θα έχει ακόμη καλύτερη απόδοση εάν περιμετρικά οι τοίχοι “ντυθούν” ταπετσαρίες, τα παράθυρα με βαριές κουρτίνες, ενώ το πάτωμα με χαλιά ή μοκέτες. Οι ταπετσαρίες, κυρίως οι υφασμάτινες, στα βορινά – κρύα δωμάτια είναι μια καλή λύση, η οποία μονώνει έναν κρύο τοίχο επιτρέποντας λιγότερες θερμικές απώλειες.

 

Σόμπες υγραερίου: Αν σκέφτεσαι την ακρίβεια, το ενεργειακό κόστος, ενώ παράλληλα έχεις περιβαλλοντική ενσυναίσθηση προφανώς και ψάχνεις την πιο eco λύση. O πιο ενδεδειγμένος, εναλλακτικός τρόπος θέρμανσης χωρίς να χάνεται η απόδοση, είναι η θερμάστρα υγραερίου. Την μεταφέρεις όπου θες και αυτό σε συμφέρει οικονομικά, καθώς όλη την ημέρα μπορείς να την έχεις στο σαλόνι, ενώ το βράδυ να τη μεταφέρεις στο υπνοδωμάτιο. Πάντα δηλαδή σε μικρούς χώρους έως 40-45 τ.μ. για τη μέγιστη απόδοση. Όσον αφορά στην ασφάλεια, τα νέα μοντέλα διαθέτουν διπλό σύστημα ασφαλείας που διακόπτει αμέσως τη ροή αερίου σε περίπτωση βλάβης της φλόγας ή αν το ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα υπερβαίνει το 1,5%. Επειδή επιβάλλεται να ανανεώνεις τον αέρα στο σπίτι να έχεις στο μυαλό σου πάντα αυτήν τη συμβουλή. Καλύτερα να πατάς το off σε όλα τα θερμαντικά σώματα αερίζοντας ταυτόχρονα όλο το σπίτι για 5-10 λεπτά με ορθάνοιχτα παράθυρα, όσο πιο νωρίς γίνεται, παρά τις βραδινές ώρες που το κρύο είναι πιο τσουχτερό. Όταν τα παράθυρα ανοίξουν για σύντομο χρόνο και μπει γρήγορα κρύος αέρας στο σπίτι, σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν θα προλάβουν να “κρυώσουν” τα δομικά στοιχεία του σπιτιού σου, όπως πάτωμα, τοίχοι.

 

 

Πάνελ: Το θερμαντικό πάνελ, με καινοτόμο υπέρυθρη θέρμανση, έχει έναν αισθητικό και μινιμαλιστικό σχεδιασμό. Αποτελεί μία ακόμη επιλογή στα χέρια σου για χαμηλή κατανάλωση ρεύματος. Τα τοποθετείς στον χώρο σου και τα ελέγχεις μέσα από εφαρμογή στο κινητό σου τηλέφωνο. Εγγυώνται μέγιστη ασφάλεια για παιδιά και κατοικίδια καθώς προσφέρουν προστασία από τυχαία ενεργοποίηση από παιδί μέσω του κλειδώματος γονικός έλεγχος στο app. Σαν tip κράτησε ότι θα πρέπει να εγκαταστήσεις 1 ή 2 πάνελ ανάλογα με τις ανάγκες σου. Ένας συνδυασµός πάνελ µπορεί να είναι ο ιδανικός τρόπος για να επιτευχθεί η πλέον αποτελεσµατική θερµική απόδοση. Όταν ένα πάνελ είναι επαρκές για τα τετραγωνικά του χώρου σου, θα σε ζεστάνει όπου κι αν το τοποθετήσεις, αρκεί αυτό να µην εµποδίζεται από ξένα αντικείµενα όπως έπιπλα ή κουρτίνες κτλ. Μην το τοποθετήσεις κοντά σε μπανιέρες, ντουζιέρες ή άλλες πηγές νερού, όπως επίσης θα πρέπει να προσέξεις το φινίρισμα της πρόσοψής του καθώς αν προκληθούν εκδορές στην επιφάνειά του, θα μειωθεί η αποδόσή του.

 

 

Σόμπες pellet: Τα τελευταία χρόνια, αυτό το σύστημα θέρμανσης αρχίζει και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των αγοραστών που ζητούν έναν εύκολο, οικολογικό και οικονομικό τρόπο θέρμανσης για τον οικιακό ή επαγγελματικό τους χώρο. Η σόμπα πέλλετ (καίει μικρά οικολογικά συμπιεσμένα κομμάτια ξύλου, χωρίς υγρασία και χωρίς καμία πρόσθετη χημική ουσία) αποτελεί μια πολύ αποδοτική λύση θέρμανσης, ιδανική για ενιαίους χώρους, αλλά θα πρέπει να επιλέξεις το κατάλληλο μοντέλο βάσει των τ.μ.. Δεν χρειάζεται συνεχώς “γέμισμα” και μπορεί η λειτουργία της να προγραμματιστεί. Μην ξεχνάς ότι το καύσιμο πέλλετ είναι πλέον το πιο οικονομικό. Επιπλέον οι σόμπες πέλλετ λειτουργούν αθόρυβα και φέρουν ηλεκτρονικό πίνακα οργάνων, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν εύκολη πρόσβαση στο σταχτοδοχείο με αποτέλεσμα ο καθαρισμός τους να είναι πολύ απλή υπόθεση.

Η σόμπα πέλλετ θερμαίνει οποιονδήποτε χώρο του σπιτιού σου και μπορεί να σου εξοικονομήσει έως και 50% των χρημάτων σου έναντι της χρήσης πετρελαίου. Τα πέλλετ καίγονται με πιο αργό ρυθμό, εν συγκρίσει με τα ξύλα. Θα πρέπει ωστόσο να υπολογίσεις και τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτείται για τη λειτουργία της. Οπότε θα πρέπει να ενημερωθείς για τις κιλοβατώρες της συσκευής που θα επιλέξεις. Μην ξεχνάς ότι τα ψηλοτάβανα σπίτια συγκεντρώνουν τη θερμότητα στο πάνω μέρος κάθε δωματίου καθώς ο θερμός αέρας ανεβαίνει ψηλότερα. Για τη μέγιστη απόδοση της σόμπας προτείνεται ο συνδυασμός της με ανεμιστήρες που θα αναδεύουν τον αέρα στο δωμάτιο και θα εξασφαλίσουν ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας.

Επίσης, για να επιτύχεις σωστό αποτέλεσμα θα πρέπει να θυμάσαι ότι όσο λιγότερη η υγρασία στο πέλλετ τόσο πιο αποδοτική και η καύση του. Iδανικά θα πρέπει να βρεις έναν οικονομικό, αλλά ταυτόχρονα και αξιόπιστο προμηθευτή ώστε να διασφαλίσεις ότι τα πέλλετ έχουν συντηρηθεί σωστά. Τέλος, οφείλεις κι εσύ να τα αποθηκεύσεις σε χώρο όπου δεν θα βρέχονται ή που δεν υπάρχει υγρασία.

Μην περάσεις τον χειμώνα σου με την αγωνία του ενεργειακού κόστους. Υπάρχουν λύσεις θέρμανσης και τρόποι για τη βέλτιστη χρήση τους, που σου προσφέρουν τη ζεστασιά και την ατμόσφαιρα θαλπωρής στο σπίτι με τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση χρημάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες, tips και ενημέρωση, εμπιστεύσου τους ειδικούς του Κωτσόβολου και επισκέψου το κοντινότερο κατάστημα στη γειτονιά σου. Εναλλακτικά μπες στο kotsovolos.gr και δες τις λύσεις που έχεις για τον φετινό χειμώνα.

Μπορείς να δεις ακόμη