Προετοίμασε τον αφυγραντήρα σου για το φθινόπωρο

Οι μέρες που έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο μικρές σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας δείχνουν πως έχουμε αφήσει για τα καλά πίσω μας το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει πως έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, για τη στιγμή που θα αρχίσεις να χρησιμοποιείς και φέτος τον αφυγραντήρα σου. Αφαιρεί την υπερβολική ποσότητα υδρατμών από τον αέρα και είναι από τις καλύτερες και πιο οικονομικές λύσεις, για να εξασφαλίζεις άνετο και ευχάριστο περιβάλλον το φθινόπωρο. Για να απολαύσεις και φέτος τα οφέλη του, θα πρέπει πρώτα να φροντίσεις να τον καθαρίσεις σχολαστικά.

Η συντήρηση της συσκευής σου είναι απαραίτητη έπειτα από τους μήνες που έχει να χρησιμοποιηθεί, ακόμη κι αν την είχες καθαρίσει πριν την αποθηκεύσεις. Κι αυτό γιατί η σκόνη και τα χνούδια που έχουν στο μεταξύ συγκεντρωθεί πάνω της απειλούν να μειώσουν την απόδοσή της. Επίσης, αν δεν απομακρυνθούν οι ρύποι, τότε μόλις πρωτοχρησιμοποιήσεις τον αφυγραντήρα θα αρχίσουν να διαχέονται μαζί με τον αέρα που ανακυκλώνεται, με συνέπεια να επιβαρύνουν την υγιεινή της ατμόσφαιρας στον χώρο.

 

Καθάρισε τα εξωτερικά μέρη

Φυσικά σε όλη τη διάρκεια της συντήρησης της συσκευής θα πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται εκτός πρίζας. Επίσης, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις νερό, αφού υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος ή να προκληθεί σκουριά.

Άρχισε με τις περσίδες από τις οποίες εισέρχεται και εξέρχεται ο αέρας, όπου το πιθανότερο είναι να εντοπίσεις και την περισσότερη σκόνη. Η καλύτερη λύση για αποτελεσματικό καθάρισμα είναι να «επιστρατεύσεις» την ηλεκτρική σκούπα σου ή ένα σκουπάκι. Χρησιμοποίησε κάποιο από τα εξαρτήματα που διαθέτει για να απορροφά τη σκόνη και τα χνούδια από γωνίες. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια μαλακή βούρτσα, «περνώντας» όμως τις γρίλιες με προσοχή, ώστε να μην σπρώξεις τους ρύπους προς το εσωτερικό του αφυγραντήρα. Με τη σκούπα ή το σκουπάκι μπορείς στη συνέχεια να «σαρώσεις» και το υπόλοιπο «σώμα» της συσκευής. Όταν τελειώσεις, «πέρασε» όλες τις εξωτερικές επιφάνειες με ένα στεγνό, μαλακό πανί, για να απομακρύνεις τυχόν υπολείμματα σκόνης που έχουν παραμείνει.

 

 

Φρόντισε τα φίλτρα

Για τον καθαρισμό των φίλτρων θα πρέπει να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή. Κι αυτό γιατί κάθε μεμβράνη χρειάζεται ειδική περιποίηση ανάλογα με το υλικό της, από το οποίο εξαρτάται ο ρόλος που παίζει στον καθαρισμό του αέρα. Σίγουρα ο αφυγραντήρας σου διαθέτει τουλάχιστον ένα φίλτρο συγκράτησης της σκόνης, το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να καθαρίσεις πριν ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς και φέτος τη συσκευή σου. Κατά κανόνα, το φίλτρο αυτό πλένεται με νερό και κάποιο ήπιο απορρυπαντικό. Θα πρέπει να προσέξεις να έχει στεγνώσει εντελώς, πριν το τοποθετήσεις ξανά στον αφυγραντήρα.

Αν ο αφυγραντήρας σου περιέχει άλλα φίλτρα που κατακρατούν μικροσωματίδια ή οσμές (π.χ. HEPA, ενεργού άνθρακα), αυτές οι μεμβράνες δεν είναι πλενόμενες. Θα πρέπει να τις καθαρίσεις «περνώντας» τα με την ηλεκτρική σκούπα απαλά, ώστε να μην τις τραυματίσεις.

 

Πλύνε τη δεξαμενή νερού

Ακόμη κι αν η δεξαμενή νερού είναι απολύτως καθαρή, καλό είναι να την πλύνεις ξανά. Ο λόγος είναι πως, από τη στιγμή που θα ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς τη συσκευή, το δοχείο θα έρχεται συνέχεια σε επαφή με νερό. Επομένως, με ένα καλό καθάρισμα νωρίτερα, θα εξασφαλίσεις πως δεν υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθούν σύντομα στο εσωτερικό του βακτήρια και μύκητες. Οι δεξαμενές των αφυγραντήρων δεν καθαρίζονται στο πλυντήριο πιάτων. Για να την πλύνεις, αφαίρεσέ την από τη συσκευή, γέμισέ την μέχρι περίπου τη μέση με φρέσκο νερό και πρόσθεσε λίγο ήπιο απορρυπαντικό. Ανακίνησέ την καλά, άδειασε το σαπουνόνερο, και ξέπλυνέ την καλά με άφθονο νερό. Άφησέ την να στεγνώσει και τοποθέτησέ την ξανά στον αφυγραντήρα.

Μπορείς να δεις ακόμη