Διατήρησε τα ρούχα σου σαν καινούρια
Τα ρούχα δεν εξυπηρετούν μόνο την ανάγκη προστασίας μας από το κρύο και τη ζέστη. Είναι και τρόπος έκφρασης.
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Κρυμμένα στο σκληρό τους κέλυφος, ωμά, ψημένα ή αλατισμένα είναι τα φιστίκια που εύκολα μπορούν να σου γίνουν εμμονή αν κάνεις την αρχή μαζί τους.
Η φιστικιά ή Πιστακία η γνήσια (Pistacia vera) όπως είναι η επιστημονική ονομασία της είναι φυλλοβόλο δέντρο της οικογένειας των Ανακαρδιοειδών και κατάγεται από το Ιράν. Είναι δέντρο ιδιαίτερα ευπαθές και η καλλιέργειά του απαιτεί πολύ συγκεκριμένες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες. Στην Ελλάδα τον καρπό της, τα κελυφωτά φιστίκια τα λέμε Αιγίνης, ακόμη κι αν προέρχονται από άλλη περιοχή της Ελλάδας. Η αλήθεια είναι πως τα αιγινίτικα φιστίκια δεν είναι μόνο εξαιρετικής ποιότητας, αλλά κι από τα πρώτα προϊόντα που έγιναν ΠΟΠ στην Ελλάδα. Η χαρακτηριστικά πράσινη σάρκα, το φινετσάτο άρωμα κι η μοναδική γεύση τους τα έχουν τοποθετήσει πολύ ψηλά στη λίστα των αγαπημένων μας ξηρών καρπών, κάτι που αφορά μικρούς και μεγάλους.
Τα φιστίκια είναι τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας, πλούσια σε βιοτίνη, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ανόργανα άλατα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι πλούσια σε κάλιο και αντιοξειδωτικά συστατικά που μειώνουν την LDL χοληστερόλη προστατεύοντας έτσι την καρδιά μας. Αποτελούν επίσης πηγή καλών λιπαρών οξέων και μας προσφέρουν το αίσθημα κορεσμού βοηθώντας στον έλεγχο του βάρους μας.
Τα κελυφωτά φιστίκια τα αγοράζουμε ωμά ή αλατισμένα και ψημένα, αλλά και αποκελυφωμένα, μόνο με την ψίχα τους σε τιμή αρκετά μεγαλύτερη. Τα καταναλώνουμε σαν σνακ ή σαν συνοδευτικό του ποτού (κυρίως τα αλατισμένα), ωστόσο η ψίχα τους είναι έμπνευση για μια μεγάλη σειρά φαγητών και γλυκών, με πρώτο και καλύτερο τον μπακλαβά. Τα φιστίκια ταιριάζουν πολύ με λευκά τυριά, μπαίνουν σε πίτες και τάρτες, σε κέικ και κρέμες. Όταν είναι χλωρά ακόμη γίνονται εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού και ο πολτός τους δίνει χρώμα και γεύση στο παγωτό φιστίκι.