Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα» Μάθε αν είσαι δικαιούχος!

by Zikou Stella

Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας αποτελεί μια αρκετά ενεργοβόρα λύση για παροχή ζεστού νερού, συνεπώς η αντικατάσταση του με έναν ηλιακό θερμοσίφωνα βοηθά σε μεγάλο βαθμό να μειωθεί το μέσο ενεργειακό κόστος.

 

Το Πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα” αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για να επενδύσεις στην αντικατάσταση της ενεργοβόρας συσκευής σου με μια πιο φιλική προς το περιβάλλον και σίγουρα περισσότερο οικονομική, από άποψη κατανάλωσης ενέργειας, για αρκετά χρόνια.

Παρακάτω ακολουθούν συγκεντρωμένες οι πληροφορίες για το Πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα”.

 

 

Τι είναι και ποιους αφορά το Πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα”

Το πρόγραμμα αφορά την επιδότηση νέου ηλιακού θερμοσίφωνα για  πρώτη ή δεύτερη κατοικία. Προϋπόθεση για την επιδότηση είναι η ανακύκλωση παλιάς ενεργοβόρας ηλεκτρικής συσκευής θερμοσίφωνα που έχει χωρητικότητα ίση ή μεγαλύτερη των 40 λίτρων. Οι υποψήφιοι δικαιούχοι ταξινομούνται με βάση το εισόδημα σε τρείς κατηγορίες:

Α. μέχρι 5.000 ευρώ

Β. από 5.000 έως 10.000 ευρώ

Γ. άνω των 10.000 ευρώ

Το πρόγραμμα αφορά μόνο οικιακούς καταναλωτές και όχι επαγγελματικούς χώρους.

 

Πότε ξεκινά το Πρόγραμμα

Η υποβολή των αιτήσεων έχει ξεκινήσει και ακολουθείται η σειρά με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

Οι ημερομηνίες έχουν ως εξής:

11/5/2023 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2
12/5/2023 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4
13/5/2023 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6
14/5/2023 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8
15/5/2023 : ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3,4,5,6,7,8,9,0

Η υποβολή αιτήσεων για όλα τα ΑΦΜ θα παραμείνει ανοικτή έως την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023, και ώρα 15:00.

Μόλις υποβάλεις την αίτησή σου στη συνέχεια θα ενημερωθείς με ένα SMS για την έγκριση της επιταγής (voucher). Η επιταγή αυτή θα καθορίζει το ύψος της επιδότησης που δικαιούσαι, ανάλογα με το εισόδημά σου, για να την εξαργυρώσεις στην αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα.

 

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα

Η υποβολή συμμετοχής στο πρόγραμμα γίνεται ψηφιακά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (https://www.gov.gr/) .

Δικαίωμα αίτησης έχουν όσοι έχουν γεννηθεί πριν από την 1 Ιανουαρίου του 2006, είναι κάτοικοι Ελλάδας και διαθέτουν ενεργούς κωδικούς στο TAXIS. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση.

Δεν είναι επιλέξιμοι όσων το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ. Επίσης, δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για νοικοκυριά, που έχουν υποβάλλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».

Εκτός προγράμματος θα μείνουν και όσοι έχουν ήδη παλιό ηλιακό θερμοσίφωνα.

 

Πως υπολογίζεται το ποσοστό επιδότησης

Το ποσοστό που επιδοτείται για την αγορά του ηλιακού θερμοσίφωνα υπολογίζεται σε συνάρτηση της χωρητικότητας του boiler του προς αντικατάσταση ηλεκτρικού θερμοσίφωνα και της εισοδηματικής κατηγορίας του ωφελούμενου.

Για παράδειγμα, αν μια τετραμελής οικογένεια διαθέτει ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με boiler 136-183 λίτρα, τότε το ποσοστό επιδότησης θα είναι:

  1. για την πρώτη εισοδηματική κατηγορία: 60% (έως 643 ευρώ)
  2. για τη δεύτερη εισοδηματική κατηγορία: 55% (έως 707 ευρώ)
  3. για την τρίτη εισοδηματική κατηγορία: 50% (έως 771 ευρώ)

Παρακάτω ακολουθεί ο ενδεικτικός πίνακας υπολογισμού επιδότησης.

 

 

Ποιος είναι ο στόχος του Προγράμματος

Από το πρόγραμμα προβλέπεται να ωφεληθούν τουλάχιστον 120.000 ελληνικά νοικοκυριά, για τα οποία θα υπάρξει μείωση τουλάχιστον 210 εκατ. τόνων CO2 ανά έτος. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι θα μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού κατά περίπου 65%.

 

 

Μάθε περισσότερα για το Πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα” και αναβάθμισε ενεργειακά το σπίτι σου με γρήγορη απόσβεση!

Μπορείς να δεις ακόμη