Προτάσεις δωρεάν προγραμμάτων για τον υπολογιστή σου

Αν έχεις αγοράσει καινούργιο υπολογιστή ή αν έχεις κάνει format σε κάποιον παλαιότερο σίγουρα θα χρειαστεί να κάνεις εγκατάσταση όλα τα απαραίτητα προγράμματα ώστε να τον αξιοποιήσεις στο έπακρο. Μπορείς να επιλέξεις την αγορά εφαρμογών και σαφέστατα θα υπάρχει το οικονομικό κόστος. Εναλλακτικά υπάρχουν κάποια ελεύθερα και δωρεάν apps. Αν ανήκεις στην κατηγορία χρηστών που προτιμά «πειρατικό» και «σπασμένο» software θα πρέπει να αναθεωρήσεις, γιατί πέρα από το παράνομο του πράγματος, υπάρχουν πλέον σοβαρά θέματα ασφαλείας και πιθανότητα για μόλυνση από malware (από τα ίδια τα «σπαστήρια»).

Συνεπώς, η πιο οικονομική και συνετή επιλογή είναι το ελεύθερο λογισμικό, το οποίο να σημειωθεί τις περισσότερες φορές δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε λειτουργικότητα και δυνατότητες από τα λεγόμενα ακριβά και επαγγελματικά προγράμματα.

 

Οι προτάσεις μας

Μπορείς να δοκιμάσεις ανά κατηγορία μερικά από τα ακόλουθα, δοκιμασμένα και free apps (τα περισσότερα είναι για Windows λειτουργικό, ενώ κάποια άλλα «τρέχουν» παντού):

Για Προστασία του PC: Παραδόξως το ενσωματωμένο στα Windows Defender είναι πολύ ελαφρύ, αποτελεσματικό και έχει εξαιρετικές κριτικές. Καλές επιλογές είναι επίσης το BitDefender, αλλά και η free έκδοση του AVG. Επίσης, το Malwarebytes είναι μάλλον το καλύτερο antimalware (και συμπληρωματικό ως προς κάθε antivirus) software.

Για Σουίτα Γραφείου: Εναλλακτικά του MS Office μπορείς να χρησιμοποιήσεις το LibreOffice ή το OpenOffice.

Για Φυλλομετρητή: Εξαιρετική επιλογή αποτελούν ο καινούργιος Mozilla Firefox, αλλά και ο νέος Microsoft Edge (ως εναλλακτικός του Chrome πάνω στον πυρήνα του οποίου στηρίζεται άλλωστε).

 

 

Για Ανάγνωση PDF αρχείων: Ο Foxit Reader αποτελεί μία ελαφριά και ασφαλή επιλογή και για παλαιότερα μηχανήματα.

Για Συμπιεσμένα αρχεία: Δύο δυνατές επιλογές είναι οι δωρεάν εκδόσεις των 7zip και WinRar.

Για Καθαρισμό και Συντήρηση του PC: Εξαιρετικές προτάσεις αποτελούν τα Ccleaner, Defraggler και Recuva, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως συμπληρωματικά μεταξύ τους.

 

Αναπαραγωγή και Αποκωδικοποίηση Βίντεο: Κορυφαία επιλογή αδιαμφισβήτητα αποτελεί ο VLC Media Player και μετά το Kodi.

Αναπαραγωγή ή Επεξεργασία Ήχου: Οι προφανείς επιλογές είναι το Audacity και το MusicBee.

Εγγραφή CD/DVD: Δοκίμασε το Ashampoo Burning Studio ή το πιο απλό CDBurnerXP.

Επεξεργασία Εικόνων: Πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν το PhotoFiltre. Καλή Photoshop like επιλογή είναι και το Gimp. Ειδικά αν σε ενδιαφέρουν τα vector graphics δοκίμασε το Inkscape.

Επεξεργασία Βίντεο: Ίσως το OpenShot να αποτελεί την κορυφαία επιλογή. Επίσης, άλλες καλές επιλογές είναι τα Kdenlive, Icecream Video Editor και Easy Video Maker.

Αντίγραφα Ασφαλείας: Το Ocster Backup είναι η προφανής επιλογή. Για τους χρήστες Windows υπάρχει το αντίστοιχο δωρεάν εργαλείο του λειτουργικού.

Για επιπλέον Back-Up και Συγχρονισμό Αρχείων: Σε αυτήν την περίπτωση οι καλύτερες επιλογές είναι τα apps των αντίστοιχων δωρεάν cloud υπηρεσιών, δηλαδή τα Dropbox, OneDrive, iDrive και Google Drive (Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας & Συγχρονισμός).

Κρυπτογράφηση: Πολύ καλά free encryption tools για αρχεία είναι τα Rohos Mini Drive και VeraCrypt (για όλα τα λειτουργικά συστήματα).

 

 

Επικοινωνία ή Τηλεδιάσκεψη: Το Viber είναι ίσως το πληρέστερο και ασφαλέστερο εργαλείο ανταλλαγής μηνυμάτων, ενώ συνετές επιλογές κυρίως για τηλεδιάσκεψη αποτελούν τα Skype και Zoom.

Για Διαμοιρασμό Αρχείων: Συνίσταται το μtorrent.

Για Διαχείριση Εικονικών Δίσκων: Εξαιρετικά εργαλεία είναι τα Daemons Tool Lite και ISO WorkShop.

Για Απομακρυσμένη Πρόσβαση: Το γνωστό TeamViewer.

Για Καταγραφή Οθόνης: Υπάρχουν δύο προγράμματα που ξεχωρίζουν τα LightShot και oCam.

Για Εικονικές Μηχανές: Η επιλογή είναι μία το VirtualBox!

Για Αναγνώστες Ψηφιακών Βιβλίων: Τέλος, τα καλύτερα για ebooks είναι το περίφημο Kindle, αλλά και το Calibre.

 

Μπορείς να δεις ακόμη