«Πρώτες βοήθειες» για να ξεμυρίσει το πλυντήριο ρούχων σου!

by K Admin

 

Μήπως όταν ανοίγεις την πόρτα του κάδου μετά το τέλος του προγράμματος αντί για φρεσκάδα κι ευωδιά, η μπουγάδα σου μυρίζει χειρότερα απ’ ό,τι πριν την πλύνεις; Αν η απάντηση είναι καταφατική, τότε «ένοχος» για τη δυσοσμία είναι το πλυντήριό σου, στο οποίο έχουν αναπτυχθεί μύκητες (μούχλα), που πρέπει ν’ αντιμετωπίσεις άμεσα για την υγιεινή των ρούχων και τη δική σου.

 

Πώς γίνεται και με το πλύσιμο των ρούχων δεν καθαρίζεται και το ίδιο το πλυντήριο; Ο βασικός λόγος είναι η εξέλιξη των τεχνολογιών πλύσης αλλά και των απορρυπαντικών, που έδωσαν τη δυνατότητα για βαθύ καθαρισμό των υφασμάτων σε προγράμματα χαμηλών θερμοκρασιών, ή ακόμη και με κρύο νερό. Έτσι, το γεγονός ότι σπάνια πλέον χρειάζεται να χρησιμοποιήσει κανείς «βαριά» προγράμματα, με θερμοκρασία π.χ. 90 βαθμούς Κελσίου, συνεπάγεται σημαντική οικονομία σε ρεύμα και νερό. Ωστόσο, το «αντίτιμο» είναι πως ο κάδος γίνεται ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, που επιβιώνουν στις χαμηλές θερμοκρασίες, κι επομένως και δυσοσμίας.

 

Το ίδιο μπορεί επίσης να συμβεί κι από τη μικρή ποσότητα νερού που παραμένει μέσα στη συσκευή, ή στις σωληνώσεις της μετά το πλύσιμο, ειδικά στην περίπτωση που δεν χρησιμοποιείς πολύ συχνά το πλυντήριο και παραμένει στάσιμο. Μάλιστα, αν χρησιμοποιείς υπερβολική ποσότητα απορρυπαντικού και μαλακτικού, τότε είναι ακόμη πιο πιθανό ν’ αποτελέσει εστία μικροβίων.

 

Πάντως, όποια κι αν είναι η αιτία για τη δυσοσμία του πλυντηρίου σου, με μερικά απλά βήματα μπορείς να την εξαφανίσεις, απολυμαίνοντας τη συσκευή σου.

 

1ο Βήμα: Φρόντισε το λάστιχο της πόρτας

 

Αν έχεις πλυντήριο εμπρόσθιας φόρτωσης, τότε το πρώτο με το οποίο θα πρέπει ν’ ασχοληθείς είναι το λάστιχο γύρω από την πόρτα, ελέγχοντας αν στην πτύχωση στο κάτω μέρος του έχουν μαζευτεί χνούδια, ή άλλα υπολείμματα. Αν εντοπίσεις μαύρα στίγματα, τότε αυτά είναι σημάδια μούχλας που πρέπει να καθαριστούν.

 

Γι’ αυτό το σκοπό, χρησιμοποίησε χλιαρό νερό και ήπιο απορρυπαντικό, ώστε να μην το φθείρεις. Στη συνέχεια, «πέρασέ» το μ’ ένα στεγνό πανί κι άφησε ανοιχτή την πόρτα, για να στεγνώσει πλήρως. Καλό είναι να επαναλαμβάνουμε τη συγκεκριμένη διαδικασία ανα τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να συντηρούμε καθαρό το λάστιχο.

 

2ο Βήμα: Καθάρισε το φίλτρο της αντλίας

 

Εκτός από το λάστιχο της πόρτας, υπολείμματα μαζεύονται και στο φίλτρο της αντλίας, αφού ο ρόλος του είναι ακριβώς το να συγκρατεί χνούδια, ίνες, ή ακόμη και μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. κέρματα), ώστε ν’ αποτρέψει πιθανή βλάβη της αντλίας. Στο manual της συσκευής σου θα βρεις αναλυτικές οδηγίες του κατασκευαστή, για την καθαριότητα του φίλτρου.

 

 

3ο Βήμα: Έλεγξε την αποχέτευση

 

Με δεδομένο ότι πολλές φορές η πηγή της δυσάρεστης οσμής είναι το νερό που έχει απομείνει στο λάστιχο της αποχέτευσης, έλεγξε το σωλήνα κι άδειασέ τον.

 

4ο Βήμα: Αξιοποίησε ένα πρόγραμμα υψηλών θερμοκρασιών, ή τη λειτουργία αυτοκαθαρισμού του πλυντηρίου σου

 

Αν η συσκευή σου είναι τελευταίας «γενιάς», τότε το πιο πιθανό είναι να διαθέτει λειτουργία αυτοκαθαρισμού, δηλαδή ένα πρόγραμμα αυτόματης απολύμανσής της. Χρησιμοποίησέ το, ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφει ο κατασκευαστής στο manual.

 

Αν, πάλι, το πλυντήριό σου δεν προσφέρει μία τέτοια δυνατότητα, τότε θα πρέπει να προμηθευτείς ένα ειδικό καθαριστικό πλυντηρίων και να το χρησιμοποιήσεις μ’ ένα πρόγραμμα υψηλών θερμοκρασιών, προφανώς χωρίς κανένα ρούχο, ή άλλο αντικείμενο στον κάδο. Στο καθαριστικό θα βρεις ποια θερμοκρασία θα πρέπει να επιλέξεις – για παράδειγμα, ορισμένα τέτοια προϊόντα θ’ απολυμάνουν στην εντέλεια το πλυντήριο ακόμη και μ’ ένα πρόγραμμα των 60 βαθμών Κελσίου.

 

Αντί για καθαριστικό, είναι πιθανό να έχεις διαβάσει διάφορες αυτοσχέδιες «συνταγές» για το υλικό απολύμανσης –οι οποίες π.χ. έχουν ως «πρώτη ύλη» τη μαγειρική σόδα, το ξύδι, ή τη χλωρίνη. Καλό θα είναι να τις αποφύγεις όμως, αφού αυτά τα υγρά φθείρουν τα εύκαμπτα εξαρτήματα του πλυντηρίου, όπως π.χ. το λάστιχο της πόρτας.

 

 

Η «συνταγή» για ν’ αποφύγεις τη δυσοσμία

 

Στην πραγματικότητα, με πολύ απλές κινήσεις μπορείς να εξασφαλίσεις πως το πλυντήριό σου δεν θα γίνει ποτέ εστία μικροβίων. Το πιο σημαντικό είναι να βγάζεις πάντοτε τα βρεγμένα ρούχα από τον κάδο μόλις ολοκληρωθεί το πλύσιμο τους, όπως επίσης και στη συνέχεια ν’ αφήνεις όρθια την πόρτα και το «συρτάρι» του απορρυπαντικού, για να στεγνώσει τελείως το εσωτερικό της συσκευής.

 

Παράλληλα, θα πρέπει να φροντίζεις να καθαρίζεις τακτικά και σχολαστικά το «συρτάρι», ώστε να μην υπάρχει ποτέ το παραμικρό υπόλειμμα απορρυπαντικού και μαλακτικού. Επίσης, μία φορά το μήνα, θα πρέπει να «τρέχεις» ένα πρόγραμμα πλύσης τουλάχιστον 60 βαθμών Κελσίου με άδειο τον κάδο, χρησιμοποιώντας μικρή ποσότητα απορρυπαντικού.

 

Στην περίπτωση των μοντέρνων πλυντηρίων, πολλά μοντέλα, όχι μόνο διαθέτουν λειτουργία αυτοκαθαρισμού, που θ’ αναλάβει ν’ απολυμάνει τον κάδο και τα υπόλοιπα μέρη της συσκευής, αλλά υπενθυμίζουν στο χρήστη πότε χρειάζονται και τα ίδια… πλύσιμο.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη