Ψηφιακό Πορτοφόλι και Πληρωμές και από το Viber!

by Aggeliki Tsoukana

Το Viber είναι από τα πλέον δημοφιλή και ασφαλή προγράμματα ανταλλαγής μηνυμάτων και γενικά επικοινωνίας (messaging app) και μάλιστα είναι εγκατεστημένο στο 91% των έξυπνων κινητών στη χώρα μας (σύμφωνα με επίσημες στατιστικές). Ίσως για αυτό, η Ελλάδα επιλέχτηκε μαζί με τη Γερμανία, ώστε να είναι οι πρώτες χώρες που ήδη από τις 26 Ιουλίου υποστηρίζουν την υπηρεσία Viber Pay!

Το τελευταίο είναι ένα ψηφιακό πορτοφόλι για πληρωμές και άλλες οικονομικές συναλλαγές, που σταδιακά θα εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη και ύστερα και στις άλλες ηπείρους.

 

Το ασφαλές Viber

Όπως ήδη προαναφέρθηκε, το Viber της Rakuten, πέρα από εύχρηστο, εύκολο στη χρήση και δημοφιλές, υπάρχει στα περισσότερα κινητά κυρίως για την ασφάλεια που προσφέρει σε πολλά επίπεδα (π.χ. μέσω end to end encryption). Συνεπώς, κάτι που είναι αξιόπιστο, ασφαλές και προστατεύει το απόρρητο σε επίπεδο επικοινωνιών, γιατί να μην μπορεί να κάνει το ίδιο και σε άλλες υπηρεσίες; Εν ολίγοις, το Viber ξεφεύγει από τα στενά όρια της ανταλλαγής μηνυμάτων, αρχείων και βίντεο και έχει ως στόχο να γίνει ένα ψηφιακό πολυεργαλείο.

Έτσι, αυτές οι νέες λειτουργίες ήδη σου επιτρέπουν να στέλνεις άμεσα χρήματα σε άλλους χρήστες, να αποθηκεύεις χρήματα και να δέχεσαι χρήματα ή ειδικές εκπτώσεις από καταστήματα ή άλλους εμπορικούς οργανισμούς. Δηλαδή, πρόκειται για ένα πλήρως λειτουργικό ψηφιακό πορτοφόλι.

Επιπλέον, θα εξελίσσεται και θα αναβαθμίζεται συνεχώς, ώστε στο μέλλον να περιλαμβάνει περισσότερα διεθνή νομίσματα, ενώ θα εμπλουτιστούν και οι σχετικές παρεχόμενες υπηρεσίες διαχείρισης.

 

 

Οι Ελληνικές Υπηρεσίες του Viber Pay

Η προσθήκη χρημάτων στο ψηφιακό Viber Pay πορτοφόλι είναι δυνατή μέσω πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών Mastercard και Visa, αλλά και από τα τοπικά υποκαταστήματα τραπεζών! Για αυτό η Rakuten Viber συνεργάστηκε με τη διεθνή εταιρεία Rapid και για αρχή υποστηρίζονται οι εξής συναλλαγές:

  • Πληρωμές από πορτοφόλι Viber σε πορτοφόλι Viber για εγχώριες, αλλά και διεθνείς συναλλαγές σε Ευρώ για αρχή και με περισσότερα νομίσματα στο μέλλον.
  • Τραπεζικές μεταφορές για εύκολη πληρωμή καθημερινών εξόδων, όπως είναι για παράδειγμα οι λογαριασμοί υπηρεσιών κοινής ωφελείας.
  • Προσφορά προς εξαργύρωση αποκλειστικών εκπτώσεων και επιβραβεύσεων από τοπικούς συνεργάτες.

Το μόνο που έχεις να κάνεις ώστε να χρησιμοποιήσεις τις πληρωμές μέσω Viber είναι να ορίσεις έναν προσωπικό κωδικό αναγνώρισης ή τη βιομετρική αναγνώριση για λόγους ασφάλειας.

Φυσικά, οι επιβεβαιώσεις πληρωμής αποστέλλονται αυτόματα και με κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, ενώ υπάρχει και υποστήριξη (support) και στην ελληνική γλώσσα για κάθε πιθανή σου απορία ή πρόβλημα.

 

 

Τι είναι το ψηφιακό πορτοφόλι και πώς αξιοποιείται

Το Viber Pay δεν είναι το μοναδικό ψηφιακό πορτοφόλι. Τέτοια πορτοφόλια ή αλλιώς (digital) wallets υπάρχουν ήδη, όλο και πιο πολλές εταιρείες κολοσσοί τα υποστηρίζουν ή τα λανσάρουν (π.χ. Apple και Google), ενώ όλο και περισσότεροι χρήστες παγκοσμίως τα αξιοποιούν (επειδή τελικά είναι πρακτικά και ασφαλή)!

Απλά, ένα ψηφιακό πορτοφόλι σου προσφέρει τη δυνατότητα για ανέπαφες οικονομικές συναλλαγές μέσα από μία φορητή συσκευή, αντικαθιστώντας έτσι το χρήμα στη φυσική του μορφή ή τις πλαστικές κάρτες. Να σημειωθεί ότι αυτή η φορητή συσκευή μπορεί να είναι ένα έξυπνο κινητό, ένα τάμπλετ ή ακόμα και ένα έξυπνο ρολόι (στο μέλλον όλο και περισσότερες συσκευές θα το υποστηρίζουν, ακόμα και φορητές παιχνιδομηχανές).

Ειδικότερα, μπορείς να εντάξεις μία κάρτα σου στο wallet ή να το «φορτώσεις» χρηματικά από μία άλλη πηγή (όπως είναι το γκισέ μίας τράπεζας ή μία άλλη online οικονομική υπηρεσία) και να αγοράζεις ή να πληρώνεις ανέπαφα και χωρίς χρήση PIN. Για την ακρίβεια, αντί για PIN μπορείς να έχεις έναν ακόμα πιο ασφαλή κωδικό ή να χρησιμοποιήσεις βιομετρικά στοιχεία (όπως είναι το δαχτυλικό αποτύπωμα ή η αναγνώριση προσώπου).

Όπως, καθετί έχει τα θετικά και τα αρνητικά του, με τα πλεονεκτήματα όμως να είναι σαφώς περισσότερα! Μάλιστα, πέρα από την ταχύτητα, ευκολία και πρακτικότητα του πράγματος, δεν χρειάζεται να κουβαλάς πορτοφόλι ή άλλα πράγματα μαζί σου, παρά μόνο μία συσκευή. Αυτή είναι συνήθως το κινητό σου, που χρησιμεύει και σε ένα σωρό άλλα πράγματα, ενώ όλοι οι έμποροι έχουν πια contactless POS, ώστε να υποστηρίξουν τέτοιες συναλλαγές.

Ύστερα, η όλη διαδικασία είναι πιο ασφαλής από τη χρήση κάρτας ή κανονικών χρημάτων, αφού τα wallets αξιοποιούν την τεχνολογία tokenization! Οπότε, υπάρχει πλήρης κρυπτογράφηση και έλεγχος, ενώ μειώνεται και ο κίνδυνος υποκλοπής στοιχείων. Το τελευταίο δεν συμβαίνει αν κάποιος χάσει στον πραγματικό κόσμο το πορτοφόλι ή την πιστωτική του.

Επιπλέον, ήδη στα ψηφιακά πορτοφόλια μπορεί κανείς να ενσωματώσει περισσότερες από μία κάρτες, αλλά και άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με την ψηφιακή διακυβέρνηση σε κάθε κράτος (π.χ. στοιχεία ταυτοπροσωπίας).

Γενικά, η χρήση τους είναι ασφαλής και οι κίνδυνοι μικρότεροι από τους κλασικούς τρόπους συναλλαγών που ήξερες μέχρι τώρα, για αυτό και υιοθετούνται από όλο και περισσότερους πολίτες. Ήδη οι συναλλαγές του είδους πλησιάζουν τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως με έντονη αυξητική τάση.

Μπορείς να δεις ακόμη