Βγάλε τον barista που κρύβεις μέσα σου

by K-Admin 1

Καφές! Αυτό το λαχταριστό μαύρο υγρό, που σε συνεπαίρνει με το μεθυστικό άρωμά του και ξυπνάει τις αισθήσεις..

Αν δε θεωρείς τον καφέ απλά ένα ρόφημα, αλλά μία ολόκληρη ιεροτελεστία, είσαι κι εσύ εραστής του καφέ. Αν κάθε φορά που βρίσκεσαι σε ένα καφέ, παρακολουθείς ευλαβικά τους κόκκους να αλέθονται στη μηχανή και παρασύρεσαι από το άρωμα και τη γεύση των φρεσκοκαβουρδισμένων κόκκων από την πρώτη γουλιά. Ε, τότε, σίγουρα σου αξίζει να μάθεις ότι μπορείς να απολαύσεις αυτήν την εμπειρία στην άνεση του σπιτιού σου, ανά πάσα στιγμή.

Εξοπλίσου, λοιπόν, ανάλογα, σύμφωνα με τον τύπο καφέ που σου αρέσει και μάθε μερικά μικρά μυστικά για να απολαμβάνεις την απόλυτη εμπειρία καφέ στο σπίτι σου.

 

 

Σωστή επιλογή χαρμανιού και αποτελεσματική αποθήκευση του καφέ

Η επιλογή του καφέ είναι το σημαντικότερο βήμα για να ξεκινήσεις. Κυκλοφορούν πλέον πάρα πολλά διαφορετικά χαρμάνια, για όλους τους τύπους καφέ, και η επιλογή αυτού που σου ταιριάζει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εάν δε γνωρίζεις ήδη τα χαρμάνια που προτιμάς, θα χρειαστεί να επιλέξεις, αρχικά, με τη βοήθεια κάποιου εξειδικευμένου πωλητή, που θα σου εξηγήσει τα αρώματα και τις εντάσεις του καθενός. Κι έτσι θα αρχίσεις τις δοκιμές. Ξεκίνα με μικρές ποσότητες από το καθένα, ώστε να δοκιμάζεις, να συγκρίνεις και να καταλήξεις σιγά σιγά στα αγαπημένα σου.

Επόμενο σημαντικό στάδιο είναι να επιλέξεις εάν θα παίρνεις τον καφέ σε κόκκους ή αλεσμένο. Τίποτα δε συγκρίνεται με το φρεσκοκομμένο καφέ! Το άρωμα και η ένταση αναδεικνύονται πολύ καλύτερα μόλις αλέθεται. Μπορείς να επιλέξεις έναν από τους μύλους άλεσης που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως ο Delonghi KG79, που είναι κατάλληλος για καφέ espresso, moka και φίλτρου. Διαθέτει έναν σταθερό και έναν περιστρεφόμενο οδοντωτό δίσκο κοπής, όπου ανάμεσα τους μπαίνουν οι κόκκοι και αλέθονται. Έτσι, αλέθει ομοιόμορφα τα σωματίδια του καφέ και προστατεύει το άρωμα των κόκκων.

Επίσης, μην ξεχνάς ότι όσο πιο φρέσκος είναι ο καφές, τόσο πιο έντονη η γεύση και το άρωμά του.

Πολύ σημαντική είναι και η αποθήκευση του καφέ. Αν θέλεις να διατηρήσεις φρέσκους τους κόκκους του καφέ, τότε το ιδανικό είναι να τους αποθηκεύσεις σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς (γυάλινο ή κεραμικό), μακριά από θερμότητα, υγρασία και ηλιακή ακτινοβολία. Και αν δεν θέλεις τον αλεσμένο καφέ σου να μυρίζει όπως το χθεσινό φαγητό που έχεις στο τάπερ ή το τυρί που μόλις αγόρασες, τότε μην τον βάλεις στο ψυγείο! Η επιπλέον υγρασία και οι αλλαγές της θερμοκρασίας μετατρέπουν τον καφέ σε σφουγγάρι που ρουφάει όλες τις μυρωδιές του ψυγείου.

 

 

Με φινέτσα Ιταλίας

Είσαι λάτρης του καφέ που ξεκίνησε από την Ιταλία κι έχει κατακτήσει όλο τον πλανήτη; Τότε, έχεις πολλές επιλογές συσκευών, που θα σου χαρίσουν μία ολοκληρωμένη εμπειρία καφέ.

Υπάρχουν πολλές μηχανές εσπρέσο (καπουτσίνο), για διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικά πορτοφόλια. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι να ανταποκρίνεται στις δικές σου ανάγκες. Αν, για παράδειγμα, λατρεύεις τον καπουτσίνο, καλό θα είναι η μηχανή σου να έχει το ειδικό ακροφύσιο ατμού, ώστε να μπορείς να παρασκευάσεις το ιδανικό αφρόγαλα.

Εάν η κουζίνα σου είναι μικρή και δεν έχεις χώρο, ή εάν το σπίτι που μένεις είναι προσωρινό (αν είσαι φοιτητής, για παράδειγμα). Εάν τα οικονομικά σου δε σε βοηθάνε τη δεδομένη στιγμή ή ακόμη αν διστάζεις να επενδύσεις σε κάτι που δεν έχεις δοκιμάσει, και προτιμάς μία οικονομική λύση , τότε μπορείς να επιλέξεις μία καφετιέρα εσπρέσο χειρός, όπως η Bella Cucina 006. Πρόκειται για μία καφετιέρα μπρίκι αλουμινίου για καφέ espresso ή moka με χωρητικότητα 6 φλιτζάνια και κατάλληλη για κεραμικές εστίες, ηλεκτρικές και γκαζιού.

Και για να φτιάξεις τον αγαπημένο σου καπουτσίνο, μία συσκευή για αφρόγαλα όπως η Mics MCMF19E είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι!

Για τους πολύ μυημένους και πραγματικούς εραστές του καφέ, υπάρχουν και οι σούπερ-μηχανές που κατασκευάζουν πολλά ροφήματα και παρέχουν μία πραγματικά αξεπέραστη και ολοκληρωμένη εμπειρία καφέ.

Μία τέτοια είναι και η Saeco SM5460/10 PicoBaristo. Το μικρό της μέγεθος την κάνει ιδανική για κάθε κουζίνα, ενώ σε «κακομαθαίνει» με την ποικιλία των 10 διαφορετικών ροφημάτων που προσφέρει! Έχεις μια ευρεία γκάμα επιλογών με ένα μόνο πάτημα. Επιπλέον, δεν χρειάζεσαι ξεχωριστό μύλο, καθώς διαθέτει η συγκεκριμένη μηχανή. Μάλιστα, οι μύλοι είναι κεραμικοί και κατασκευασμένοι με υψηλή τεχνολογία: εξαιρετικά σκληροί και ακριβείς. Οι φρέσκοι κόκκοι τρίβονται απαλά, χωρίς τον κίνδυνο υπερθέρμανσης. Έτσι, εξάγονται όλα τα καταπληκτικά αρώματα και οι γεύσεις σε έναν καφέ υψηλής ποιότητας για τουλάχιστον 20.000 φλιτζάνια. Το AquaClean είναι το κατοχυρωμένο φίλτρο νερού, το οποίο σχεδιάστηκε για να βελτιώσει την ποιότητα του καφέ σου, χάρη στον καθαρισμό του νερού. Επίσης, εμποδίζει τη συσσώρευση αλάτων στο κύκλωμα νερού της μηχανής καφέ. Μπορείς να παρασκευάσεις έως και 5.000 φλιτζάνια χωρίς αφαλάτωση, αντικαθιστώντας τακτικά το φίλτρο.

Καθαρίζει αυτόματα το κύκλωμα καφέ με νερό κατά την εκκίνηση ή την απενεργοποίησή της. Έτσι, απολαμβάνεις εξαιρετική, φρέσκια γεύση σε κάθε φλιτζάνι καφέ. Αυτή η σούπερ αυτόματη μηχανή παρέχει μια πληθώρα εκπληκτικών επιλογών, για να φτιάξεις το ρόφημα ανάλογα με τις προτιμήσεις σου. Μπορείς εύκολα να προσαρμόσεις και να αποθηκεύσεις το μέγεθος, την ένταση και τη θερμοκρασία για κάθε ρόφημα.

Εξερεύνησε, πειραματίσου και δημιούργησε το αγαπημένο σου ρόφημα!

 

 

Με άρωμα Γαλλίας

Μήπως ο αγαπημένος σου καφές είναι ο φίλτρου ή Γαλλικός όπως τον αποκαλούμε ευρέως στην Ελλάδα; Ο όρος «γαλλικός» καθιερώθηκε από παλιά, γιατί οι καφετιέρες θύμιζαν τα παρισινά bistrot. Η ονομασία του συγκεκριμένου καφέ ποικίλλει στις χώρες: Οι Αμερικάνοι τον λένε αμερικάνικο, οι Σουηδοί σουηδικό και οι Γερμανοί… γερμανικό.

Πρόκειται για ένα ρόφημα πολύ εύκολο στην παρασκευή του, που έχει τα δικά του μυστικά, προκειμένου να απελευθερωθούν τα αρώματα και οι εντάσεις του.

Ως προς την επιλογή καφέ και την αποθήκευση, ισχύουν όσα προείπαμε στην αρχή. Η αγορά κόκκων και η άλεσή τους πριν τη χρήση είναι η ιδανικότερη επιλογή.

Ωστόσο, εδώ χρειάζεται προσοχή στην άλεση. Δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορετικού τύπου συσκευές, καθεμιά απαιτεί διαφορετικό βαθμό άλεσης για να πετύχεις τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Οι δύο πιο διαδομένες συσκευές είναι οι κλασικές καφετιέρες φίλτρου (drip coffee) και οι καφετιέρες φίλτρου χειρός με έμβολο (french press).

Οι κλασικές καφετιέρες φίλτρου λειτουργούν πολύ απλά: το νερό ζεσταίνεται μέσα στη μηχανή και αναμειγνύεται με τον αλεσμένο καφέ, περνώντας από ένα χάρτινο φίλτρο πριν καταλήξει στην κανάτα. Το φίλτρο βοηθάει τον καφέ να είναι ελαφρύς, με ελάχιστο έως και καθόλου κατακάθι. Διατηρούν τον καφέ ζεστό, γίνεται γρήγορα και δίνουν τη δυνατότητα παρασκευής έως 12 φλιτζανιών.

Μπορείς να επιλέξεις μέσα από μία μεγάλη γκάμα, ανάλογα με το μέγεθος που θέλεις και το ποσό που δύνασαι να διαθέσεις.

Η Ariete 1342/03 Vintage είναι μία καφετιέρα φίλτρου για 12 φλιτζάνια καφέ με retro σχεδιασμό και οθόνη LCD. Έχει δυνατότητα προγραμματισμού, λειτουργία pause & serve και θερμαινόμενη πλάκα για διατήρηση της θερμοκρασίας του καφέ. Το αποσπώμενο φίλτρο, η λειτουργία καθαρισμού και η αποθήκευση καλωδίου την καθιστούν εύκολη και πάντα έτοιμη για χρήση. Επιπλέον χαρακτηριστικό της η δυνατότητα ελέγχου έντασης καφέ για να απολαμβάνεις το καφέ σου όπως τον προτιμάς!

Όποια καφετιέρα κι αν επιλέξεις, πρόσεχε μην πέσεις στην παγίδα να αφήσεις τον καφέ στην καφετιέρα πάνω από μία ώρα, και οπωσδήποτε μην τον ξαναζεσταίνεις, γιατί τότε όχι μόνο δε θα είναι εύγευστος, αλλά κινδυνεύεις να σε πειράξει στο στομάχι.

Tip: πρόσθεσε 50ml νερό σε θερμοκρασία περίπου 90 βαθμών Κελσίου στον καφέ που έχεις βάλει στο φίλτρο και περίμενε 45’’ πριν θέσεις σε λειτουργία τη μηχανή. Αυτό το «μούλιασμα» του καφέ θα διώξει και τα τελευταία υπολείμματα διοξειδίου του άνθρακα και θα κάνει τη γεύση του καφέ εντονότερη.

 

 

Η καφετιέρα φίλτρου χειρός, αν και αποκαλείται French press, είναι Ιταλική εφεύρεση. Στην ουσία αποτελείται από ένα δοχείο γυάλινο ή μεταλλικό και ένα σουρωτήρι με έμβολο. Μία τέτοια καφετιέρα, όπως η Iris 2852 είναι ιδανική όταν υπάρχει έλλειψη χώρου, όταν θέλεις μικρή ποσότητα καφέ ή ακόμα και για να την παίρνεις μαζί σου σε ταξίδια. Είναι οικονομική, η γεύση του καφέ είναι δυνατή γιατί φιλτράρεται ελάχιστα και δεν μπαίνεις στη διαδικασία των φίλτρων.

Αυτό που πιθανόν να μη γνωρίζεις είναι η αγαπημένη συσκευή των baristas σε όλο τον κόσμο και, αν αγαπάς την ποικιλία στα αρώματα και στις γεύσεις και θέλεις να ανακαλύψεις νέες μεθόδους brewing, τότε θα γίνει και η δική σου αγαπημένη! Πρόκειται για το σύστημα εκχύλισης καφέ φίλτρου, όπως το Yama CD-8. Προσφέρει μοναδική εμπειρία διαδικασίας παραγωγής καφέ φίλτρου (ή ακόμα και τσάι) με τη μέθοδο pour over και cold brew. Είναι μία εντυπωσιακή συσκευή που ομορφαίνει την κουζίνα σου και θα σε κάνει να αισθανθείς ότι συμμετέχεις σε ένα μοναδικό πείραμα. Και σίγουρα θα σε ικανοποιήσει απόλυτα το γευστικό αποτέλεσμα! Εφαρμόζεται μια απλή διαδικασία πολύ εύκολα που, αν και διαρκεί περισσότερο από μια καφετιέρα, προσφέρει ισορροπημένη γεύση με χαμηλή οξύτητα και αναδεικνύει τα πραγματικά αρώματα και τις γεύσεις του καφέ.

Όποια συσκευή και αν επιλέξεις για τον καφέ φίλτρου σου, μην ξεχάσεις να δώσεις ιδιαίτερη σημασία στο νερό που θα χρησιμοποιήσεις. Επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό ενός φλιτζανιού καφέ φίλτρου αποτελείται από νερό, η ποιότητά του παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Απόφυγε να χρησιμοποιήσεις το νερό της βρύσης, αν είναι σκληρό και οπωσδήποτε μη χρησιμοποιήσεις απιονισμένο. Το νερό πρέπει να έχει κάποια μεταλλικά στοιχεία, διαφορετικά δε θα γίνει σωστή εκχύλιση. Έτσι, η καλύτερη λύση είναι το εμφιαλωμένο νερό ή βρύσης με φίλτρο.

Επίλεξε τις σωστές πρώτες ύλες, ακολούθησε τα σωστά βήματα και απόλαυσε ένα αρωματικό και γευστικό φλιτζάνι καφέ φίλτρου!

Κι αν αγαπάς εξίσου τον εσπρέσο και τον φίλτρου, μία πολυκαφετιέρα όπως η Rohnson R970 είναι ιδανική για σένα! Συνδυάζει την παρασκευή εσπρέσο και φίλτρου και έχει τη δυνατότητα παραγωγής υψηλής ποιότητας αφρού για καπουτσίνο, με ειδικό φίλτρο για τέλεια κρέμα.

 

 

Παραδοσιακά αρώματα Ελλάδας

Ίσως τελικά να είσαι θιασώτης του παραδοσιακού ελληνικού καφέ. Να θεωρείς αξεπέραστο το υπέροχο άρωμα που αναδύεται, τη γεμάτη γεύση και το πλούσιο καϊμάκι του.

Ο καφές με τις περισσότερες «πατρίδες» (Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτος, Αρμενία, Αραβία), έχει τις ρίζες του βαθιά στην παράδοσή μας και τον απολαμβάνουμε μέχρι σήμερα.

Έχει τη δική του ιεροτελεστία και χρειάζεται μεράκι για να πετύχει!

Κι εδώ, ο καφές πρέπει να είναι φρεσκοκαβουρδισμένος και φρεσκοαλεσμένος για να απολαύσεις όλα του τα αρώματα.

Χρησιμοποίησε νερό σε θερμοκρασία δωματίου και μέτρησε με το φλιτζάνι την ποσότητα που θα χρειαστείς, ώστε να μην είναι ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο.

Ψήσε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει. Μόλις αρχίσει, τράβηξε από τη φωτιά και σέρβιρε αμέσως, όχι χαμηλά στο φλιτζάνι, ούτε πολύ ψηλά, αλλά με μια συνεχή ροή για να μη διαλυθεί το καϊμάκι.

Εκτός από το γνωστό μας μπρίκι που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε γκαζάκι, υπάρχει και η επιλογή για ηλεκτρικό μπρίκι, όπως το Singer Meraki, για μερακλήδικο ελληνικό καφέ σε λιγότερο από 1 λεπτό!

Και, φυσικά, αν είσαι λάτρης της παράδοσης και θέλεις να απολαμβάνεις τον καφέ σου στη χόβολη, η μηχανή Arzum Okka Black σου προσφέρει τη γνήσια γεύση του ελληνικού καφέ με πλούσιο καϊμάκι, χάρη στη λειτουργία “Αργής απόσταξης” που παρασκευάζει τον καφέ σας στη χόβολη, ενώ έχει και τη δυνατότητα σερβιρίσματος του καφέ απευθείας στο φλιτζάνι.

 

 

Απόλαυση στη στιγμή!

Αν νομίζεις ότι θα ξεχνούσαμε τον πολυαγαπημένο στιγμιαίο καφέ, γελάστηκες!

Σίγουρα αποτελεί την πιο δημοφιλή επιλογή καφέ στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως για την ευκολία και την ταχύτητα παρασκευής του.

Όπως όλοι οι καφέδες, έτσι κι αυτός έχει κάποια μικρά μυστικά, για να πετύχεις τον τέλειο ζεστό ή κρύο (φραπέ) καφέ.

Βασική αρχή είναι να χρησιμοποιείς νερό βρύσης – ούτε ζεστό ούτε κρύο. Και τον «χτυπάς» τόσο όσο να σχηματιστεί πυκνός αφρός. Όχι παραπάνω, δε θέλεις να ασπρίσει ούτε να αφρατέψει.

Μία συσκευή φραπέ, η γνωστή σε όλους «φραπιέρα, όπως η Gruppe PDH330, με δυνατό μοτέρ και μοναδικό καινοτόμο σχεδιασμό, θα κάνει την προετοιμασία του καφέ σου διασκεδαστική γιατί διαφέρει σε design, σε ισχύ και σε πρακτικότητα. Ο led φωτισμός θα σε εντυπωσιάσει, η ισχύς των 100 Watt θα σε κερδίσει και το σουβέρ για να τοποθετήσεις το ποτήρι σου θα σου λύσει τα χέρια. Επιπλέον, διαθέτει ανοξείδωτο κύπελο και μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και για να παρασκευάσεις milkshake, γρανίτες, αφρόγαλα, cocktail, σάλτσες και πολλά άλλα.

Και, φυσικά, μία φορητή συσκευή φραπέ, όπως η Izzy Barista με δυνατό μοτέρ, θα γίνει ο καλύτερος φίλος σου στα ταξίδια, στο γραφείο και όπου χρειάζεσαι μία γρήγορη και εύκολη λύση για να φτιάξεις τον καφέ σου. Με το μεγάλο ανοξείδωτο αναδευτήρα τους, κάνεις τον καλύτερο καφέ εύκολα και γρήγορα!

 

 

Το αγαπημένο σου ρόφημα σε μία κάψουλα!

Στην περίπτωση που όλα αυτά σου φαίνονται «πολλά» και θέλεις το αγαπημένο σου ρόφημα εύκολα και γρήγορα, ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις τις πολυκαφετιέρες με λειτουργία κάψουλας, όπως η Krups Dolce Gusto Piccolo XS, που ήρθε για να σου δώσει ατελείωτες στιγμές απόλαυσης και να σε μυήσει στο μοναδικό κόσμο του καλού καφέ. Με πίεση μέχρι και 15 bar, αποκαλύπτει το πιο φίνο άρωμα και φέρνει στο φλιτζάνι σου την τέλεια κρέμα. Το ιδιαίτερο compact design της την κάνει να ξεχωρίζει και να αποτελεί ιδανική λύση για κάθε μέγεθος κουζίνας. Πρόσθεσε την κάψουλα της αρεσκείας σου και με μία απλή κίνηση παρασκευάζεις το τέλειο ρόφημα. Δημιούργησε επαγγελματικά ποιοτικά ροφήματα καφέ, με παχύρευστο καϊμάκι χάρη στο σύστημα υψηλής πίεσης. Απόλαυσε πάνω από 30 δημιουργίες καφέ. Από μία επιλογή δυνατού Espresso και γεμάτου Grande, έως ένα κρεμώδες Cappuccino, ζεστή σοκολάτα, τσάι και άλλα πολλά. Η λειτουργία eco-mode απενεργοποιεί αυτόματα τη Dolce Gusto Piccolo XS μετά από 1 λεπτό από τη λήξη της τελευταίας παρασκευής ροφήματος και, έτσι, κατατάσσεται στην κατανάλωση ρεύματος στην ενεργειακή κλάση Α.

 

Ζεστός ή κρύος, με ζάχαρη ή χωρίς, πασπαλισμένος με κανέλα ή σοκολάτα… όπως και αν τον προτιμάς, ο καφές είναι απόλαυση!

Ακολούθησε τις απλές αυτές συμβουλές και απελευθέρωσε τον barista που κρύβεις μέσα σου!

 

Μπορείς να δεις ακόμη