Ψυγεία: Συμβουλές χρήσης για μικρότερους λογαριασμούς ρεύματος!

by K Admin

 

Ακόμη κι ένα ψυγείο που είναι «πρωταθλητής» στην ενεργειακή εξοικονόμηση, αφού είναι εξοπλισμένο γι’ αυτό το σκοπό με την «τελευταία λέξη» της τεχνολογίας, αν δεν χρησιμοποιείται σωστά, θα καταναλώνει στην πραγματικότητα πολύ περισσότερο ρεύμα από τις εργοστασιακές του προδιαγραφές. Με δεδομένο, μάλιστα, πως το ψυγείο βρίσκεται στην πρίζα 24 ώρες την ημέρα και 365 ημέρες το χρόνο, αυτό σημαίνει πως η «σπάταλη» λειτουργία του έχει ως συνέπεια ν’ αυξάνονται σημαντικά τα χρήματα που πληρώνεις για ρεύμα.

Ωστόσο, αν ακολουθείς μερικούς απλούς κανόνες «καλής χρήσης» της συσκευής σου, θα μπορείς να είσαι σίγουρος πως τα τρόφιμά σου συντηρούνται με τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ρεύματος κι επομένως χωρίς να «φουσκώνουν» άσκοπα οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού σου.

 

Τοποθέτησε το ψυγείο μακριά από εστίες θερμότητας

Για ν’ αποβάλλει όσο το δυνατόν πιο εύκολα στον περιβάλλοντα χώρο τη θερμότητα που αφαιρεί από το εσωτερικό του, κι επομένως για να καταναλώνει όσο το δυνατόν λιγότερο ρεύμα, το ψυγείο θα πρέπει να βρίσκεται σ’ αρκετή απόσταση από κάθε συσκευή που ανεβάζει υψηλή θερμοκρασία (π.χ. την κουζίνα, ή το καλοριφέρ).

Αν σε μικρή «εμβέλεια» από το ψυγείο επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, όπως π.χ. στην περίπτωση που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην κουζίνα κι αυτή λειτουργεί, τότε μπορεί να καταναλώνει έως και 30% περισσότερο ρεύμα για να συγκρατήσει την ψύξη.

Για τον ίδιο λόγο, δεν θα πρέπει να εκτίθεται απευθείας στον ήλιο.

Φρόντισε να μην εφάπτεται στον τοίχο και τα πλαϊνά ντουλάπια

Για να μην «ζορίζεται» το μοτέρ, θα πρέπει να υπάρχει επαρκής χώρος γύρω του, ώστε ν’ αποβάλλει εύκολα το θερμό αέρα. Επομένως, η «πλάτη» του θα πρέπει να βρίσκεται 5-10 εκατοστά μακριά από τον τοίχο. Για τον ίδιο λόγο, είναι απαραίτητο ν’ απέχει τουλάχιστον 2,5 εκατοστά από τυχόν ράφια, ή άλλες συσκευές που βρίσκονται στα πλαϊνά του τμήματα.

 

Ρύθμισε σωστά το θερμοστάτη

Όπως είναι φυσικό, τα τρόφιμα στο ψυγείο θα πρέπει να βρίσκονται σε αρκετά χαμηλή θερμοκρασία ώστε να διατηρούνται. Αν όμως η ψύξη είναι υπερβολική, τότε το μοτέρ του ψυγείου θα λειτουργεί σε κάποιο βαθμό άσκοπα, αυξάνοντας επομένως την κατανάλωση ρεύματος έως και 15% χωρίς λόγο.

 

Επομένως, ρυθμίζοντας το θερμοστάτη, δεν θα πρέπει να επιλέγεις για το θάλαμο συντήρησης θερμοκρασία χαμηλότερη από τους 4 βαθμοί Κελσίου και για την κατάψυξη μικρότερη από τους –19°C.

Φρόντισε να μην «χάνεται» η ψύξη

Κάθε φορά που ανεβαίνει η θερμοκρασία στο εσωτερικό του ψυγείου, τότε τίθεται σε λειτουργία το μοτέρ (συμπιεστής), κι επομένως καταναλώνεται ρεύμα, για να επανέλθει η ψύξη σε φυσιολογικά επίπεδα. Επομένως, θα πρέπει ν’ ανοίγεις την πόρτα του ψυγείου μόνον όταν είναι απαραίτητο και, βέβαια, να μην την ξεχνάς ανοιχτή. Επίσης, με την καλή οργάνωση στην τοποθέτηση των τροφίμων στο θάλαμο συντήρησης και την κατάψυξη, θα μπορείς να βρίσκεις γρήγορα κάθε φορά αυτό που ψάχνεις, ώστε και πάλι να «χάνεται» όσο το δυνατόν λιγότερη ψύξη.

Σημαντικό είναι –επίσης- το λάστιχο της πόρτας του ψυγείου να βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ώστε να εφαρμόζει αεροστεγώς. Ένας τρόπος για να το ελέγξεις είναι, κλείνοντας την πόρτα, να τοποθετήσεις ανάμεσα ένα χαρτονόμισμα, με το μισό μέσα στο ψυγείο και το μισό εκτός. Αν το χαρτονόμισμα πέσει, τότε αυτό σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, επειδή μία συχνή αιτία είναι ότι το λάστιχο έχει μαζέψει βρωμιά, το πρώτο που θα πρέπει να κάνεις είναι να το καθαρίσεις σχολαστικά με καθαρό οινόπνευμα. Αν παρ’ όλα αυτά η πόρτα συνεχίσει να μην κλείνει αεροστεγώς, τότε το πιο πιθανό είναι πως έχει φθαρεί και χρειάζεται αντικατάσταση. Επομένως, σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να φωνάξεις τεχνικό.

 

Έλεγξε την κλίση του ψυγείου

Χρησιμοποιώντας τα ρυθμιζόμενα «ποδαράκια» που βρίσκονται στο κάτω μέρος, φρόντισε η συσκευή να έχει μια μικρή κλίση προς τα πίσω. Μ’ αυτό τον τρόπο, θα διευκολύνεις την κυκλοφορία του ψυκτικού υγρού ενώ, όταν τυχόν ξεχάσεις την πόρτα ανοιχτή, αυτή θα κλείνει μόνη της λόγω του βάρους της.

 

Μην ξεχνάς την απόψυξη αν το ψυγείο σου δεν είναι Full No Frost

Ένα πλεονέκτημα των ψυγείων Full No Frost είναι πως δεν «μαζεύουν» πάγο, κάτι που συμβαίνει στα λεγόμενα μοντέλα «στατικής ψύξης», δηλαδή στις συσκευές που για τη μείωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό τους χρησιμοποιούν ένα ψυκτικό στοιχείο, το οποίο -στην περίπτωση της συντήρησης- βρίσκεται στην «πλάτη» του θαλάμου.

Επομένως, στην περίπτωση που το ψυγείο σου είναι στατικής ψύξης, θα πρέπει να γνωρίζεις πως ένα στρώμα πάγου μόλις 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος. Ο λόγος είναι πως ο πάγος λειτουργεί ως θερμική μόνωση, αναγκάζοντας το μοτέρ της συσκευής να λειτουργεί περισσότερο για να διατηρήσει χαμηλή τη θερμοκρασία, κι επομένως να «καίει» περισσότερο ρεύμα.

Όπως είναι φυσικό, το μοναδικό «αντίδοτο» είναι η απόψυξη, βγάζοντας δηλαδή το ψυγείο από την πρίζα κι αφήνοντας τις πόρτες του ανοιχτές μέχρι να λιώσει ο πάγος και να μπορέσεις να τον απομακρύνεις. Αντίθετα, δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να προσπαθήσεις να ξεκολλήσεις τον πάγο με μαχαίρι, ή κάποιο άλλο αιχμηρό αντικείμενο, αφού είναι πολύ πιθανό να προκαλέσεις βλάβη στο ψυγείο σου.

 

 

Καθάριζε τακτικά τη σχάρα στο πίσω μέρος

Η σκόνη που συσσωρεύεται στη μαύρη μεταλλική σχάρα (σερπαντίνα), στο πίσω μέρος του ψυγείου, έχει ως αποτέλεσμα να «ζορίζεται» το μοτέρ, με συνέπεια ν’ αυξάνεται η ενεργειακή κατανάλωση. Επομένως, πρέπει να καθαρίζεις τη σχάρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, απομακρύνοντας τη σκόνη με την ηλεκτρική σκούπα, ή με μια μαλακή βούρτσα.

 

Κράτησε καθαρά τα φίλτρα στο εξωτερικό βρυσάκ

Στην περίπτωση που έχεις ψυγείο με εξωτερική παροχή κρύου νερού, φρόντισε να είναι πάντοτε καθαρό το φίλτρο, όπως κι όλες οι σωληνώσεις του συστήματος.

 

Προετοίμασε σωστά τα τρόφιμα που θα συντηρήσεις

Πριν τοποθετήσεις ένα φαγητό στο ψυγείο αποθήκευσέ το σε ειδικό δοχείο, ή κάλυψέ το με μεμβράνη. Έτσι, δεν θ’ αυξήσει την υγρασία στο εσωτερικό του ψυγείου, ώστε ν’ αναγκάσει το μοτέρ να λειτουργήσει περισσότερο, για να επαναφέρει τη θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα. Επίσης, μην τοποθετείς ζεστά φαγητά απευθείας στο ψυγείο, ενώ στην περίπτωση που έχεις ένα μοντέλο No Frost, φροντίστε ώστε τα τρόφιμα να μην μπλοκάρουν τα στόμια από τα οποία εξέρχεται ο ψυχρός αέρας, για να μην εμποδίζουν την κυκλοφορία του στο εσωτερικό της συντήρησης.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη