Πώς ξεχωρίζω το φρέσκο ψάρι;

by K Admin

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Για να μην «πελαγώνεις» κάθε φορά που πρέπει να διαλέξεις ψάρι στην ταβέρνα, ή στον ιχθυοπώλη, μάθε ποια είναι τα σημάδια φρεσκάδας του ψαριού ώστε να κάνεις τη σωστή επιλογή.

 

Κοίταξέ το στα μάτια!

Τα μάτια του φρέσκου ψαριού είναι υγρά, λαμπερά κι εξογκωμένα. Αν τα δεις ξερά, θολά και ζαρωμένα πήγαινε παρακάτω.

 

Κοίταξέ το στα βράγχια!

Το φρέσκο ψάρι έχει σκουροκόκκινα βράχγια, ή ροζ κάποιες φορές και είναι υγρά και ζωηρά. Τα γκρίζα και θαμπά βράγχια δεν είναι καλό σημάδι.

 

Πιάσ’το!

Το φρέσκο ψάρι είναι σκληρό κι άκαμπτο κι αν το ακουμπήσεις στην παλάμη σου, σχηματίζει ένα τόξο προς τα πάνω. Το δέρμα του είναι καθαρό και λαμπερό με τα λέπια καλά κολλημένα πάνω του και η σάρκα του σφιχτή. Όταν την πιέζουμε ελαφρά με το δάχτυλο πρέπει ν’ αντιστέκεται και να μη βουλιάζει με ευκολία. Με μικρές εξαιρέσεις πάντα, γιατί η σάρκα του μπακαλιάρου μαλακώνει γρήγορα.

 

Μύρισέ το!

Το φρέσκο ψάρι μυρίζει θάλασσα κι όχι ψαρίλα!

Δες εδώ ψηστιέρες/γκριλιέρες.

 

Κατόπιν επιλογής

  • Ακόμη κι αν ένα ψάρι σε «παραπλάνησε» και το επέλεξες, όταν έρθει η ώρα να το καθαρίσεις για να το μαγειρέψεις θα σου αποκαλύψει πόσο φρέσκο είναι: Τα λέπια των φρέσκων ψαριών φεύγουν μ’ ευκολία στο ξύσιμο και τα σπλάχνα αφαιρούνται ολόκληρα χωρίς να διαλύονται.
  • Στο μαγειρεμένο φρέσκο ψάρι αποσπάται εύκολα η σάρκα από το κόκκαλο, το οποίο είναι λευκό, κι όχι σκούρο γκρι, ή μαύρο. Εξαιρείται η ζαργάνα που έχει πράσινο κόκκαλο.

Δες εδώ τηγάνια.

 

Μπορείς να δεις ακόμη