Σημαντικές εξελίξεις στην υπόθεση της εξαγοράς της Activision Blizzard από τη Microsoft

by Zikou Stella

Η προσπάθεια της Microsoft να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις για την πρόταση εξαγοράς της Activision Blizzard συνεχίζονται. Πρόκειται για μια συγχώνευση, που αν τελικά προχωρήσει θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το τοπίο της αγοράς των video games, για τον λόγο αυτό οι αρμόδιες επιτροπές ανταγωνισμού είναι πολύ προσεκτικές στις αποφάσεις που λαμβάνουν. Στην εξίσωση έχουν μπει, κάτι που είναι απόλυτα λογικό, ανταγωνιστές όπως η Sony, που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί την υλοποίηση αυτού του επιχειρηματικού πλάνου, έχοντας ως βασικό της επιχείρημα το Call of Duty.

Η ιαπωνική εταιρεία πιστεύει ότι, αν όχι τώρα, σε μερικά χρόνια η Microsoft θα κυκλοφορεί το Call of Duty αποκλειστικά στις δικές της πλατφόρμες και η ίδια θα χάσει ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς. Δεν είναι λίγες οι φορές που τους τελευταίους μήνες, υψηλόβαθμα στελέχη της Sony έχουν μιλήσει για το πόσο σημαντική είναι η σειρά fisrt person shooter games της Activision, λέγοντας ότι σε περίπτωση που καταλήξει να είναι αποκλειστικότητα της Microsoft, η πρώτη δεν θα έχει τη δυνατότητα να την αντικαταστήσει.

Η Microsoft υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο, δεν θεωρεί “μοναδικό” το Call of Duty, δεν μιλάει ακόμα περί αποκλειστικότητας και έχει συνάψει μια σειρά από δεκαετείς συμφωνίες, για να προσφέρει τα παιχνίδια του Xbox, και της Activision Blizzard, αν εγκριθεί η πρόταση εξαγοράς, μέσω cloud streaming. Ήδη έχει συνάψει τέτοια συμβόλαια με τις: Nware, EE, Nintendo, Nvidia (GeForce Now), Boosteroid και Ubitus, που θα τη βοηθήσουν να καλύψει ένα μεγάλο μέρος της υψηλίου.

Τι γίνεται όμως στα μεγάλα μέτωπα;

 

 

Ευρωπαϊκή Ένωση

Αίσιο τέλος είχε η προσπάθεια της Microsoft να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προθέσεις της. Ήταν μία από τις τρεις κύριες ρυθμιστικές αρχές που είχαν βάλει εμπόδια στην αμερικανική εταιρεία, όμως μια σειρά από δεσμεύσεις και παραχωρήσεις ήταν αρκετές για να δοθεί το πράσινο φως.

Η ΕΕ δέχτηκε τον ισχυρισμό ότι η Microsoft δεν είναι καθόλου πιθανό να μην κυκλοφορεί τα παιχνίδια της Activision Blizzard όπως το Call of Duty σε ανταγωνιστικές πλατφόρμες, καθώς έτσι θα μειώνονταν σημαντικά τα έσοδά της. Ταυτόχρονα, η EE απέρριψε τους ισχυρισμούς της Sony, τονίζοντας πως ακόμα και αν η Microsoft αποφασίσει να αποσύρει το Call of Duty από το PlayStation, η πρώτη έχει όλα τα φόντα να παραμείνει ανταγωνιστική. Πολύ απλά θα πρέπει να αξιοποιήσει το μέγεθός της, τον εκτεταμένο κατάλογο παιχνιδιών και τη θέση της στην αγορά ως ανάχωμα απέναντι σε κάθε προσπάθεια αποδυνάμωσης της ανταγωνιστικής της θέσης.

Πάντως, σημειώνεται πως η έγκριση που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από την πλήρη συμμόρφωση της Microsoft με συγκεκριμένες δεσμεύσεις που αφορούν άμεσα τον τομέα του cloud gaming.

“Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμφωνία 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων έδειξε ότι δεν θα έβλαπτε τις αντίπαλες κονσόλες και τις αντίπαλες συνδρομητικές υπηρεσίες παιχνιδιών, αλλά ότι θα μπορούσε να βλάψει τον ανταγωνισμό στη διανομή παιχνιδιών μέσω cloud και την παροχή λειτουργικών συστημάτων για υπολογιστές”.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ανταγωνισμού που εντόπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Microsoft προσέφερε τις ακόλουθες δεσμεύσεις, με δεκαετή διάρκεια:

– Θα προσφερθεί μια δωρεάν άδεια στους καταναλωτές που κατοικούν στην EEA (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ισλανδία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν) που θα τους επιτρέπει να κάνουν stream μέσω οποιασδήποτε υπηρεσίας ροής παιχνιδιών cloud της επιλογής τους, όλα τα τρέχοντα και μελλοντικά παιχνίδια για υπολογιστές και κονσόλες της Activision Blizzard για τα οποία έχουν άδεια.

– Μια αντίστοιχη δωρεάν άδεια σε πάροχους υπηρεσιών cloud streaming, που θα επιτρέπει στους παίκτες που κατοικούν στην EEA να κάνουν stream οποιοδήποτε παιχνίδι για υπολογιστές ή κονσόλες, της Activision Blizzard.

Η επίβλεψη της εφαρμογής των παραπάνω μέτρων θα ανατεθεί σε ανεξάρτητο οργανισμό.

 

 

Μ. Βρετανία και Η.Π.Α.

Η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της Μ. Βρετανίας αποφάσισε να μπλοκάρει τη συγχώνευση της Microsoft με την Activision Blizzard. Η μεγαλύτερη ανησυχία της CMA εντοπίζεται στο μέλλον της αναπτυσσόμενης με γρήγορους ρυθμούς αγοράς του cloud gaming, ενώ υπάρχουν φόβοι για μείωση των επιλογών που θα έχουν οι παίκτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και λιγότερες καινοτομίες τα επόμενα χρόνια.

Η ισχυρή θέση της Microsoft στον τομέα των υπηρεσιών cloud gaming, αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο για να κάνει η Microsoft τα παιχνίδια της Activision αποκλειστικότητες της δικής της υπηρεσίας cloud gaming, σύμφωνα με τη CMA. Η επιτροπή σημειώνει πως η αμερικανική εταιρεία διαχειρίζεται το 60-70% των υπηρεσιών cloud gaming σε παγκόσμιο επίπεδο και διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα, πέρα από το Xbox, όπως το λειτουργικό σύστημα Windows που έχει εδώ και πολλά χρόνια κατακτήσει τον κόσμο με τεχνολογικές υποδομές όπως το Azure και το Xbox Cloud Gaming.

Η υπόθεση έχει πάρει τη νομική οδό και η έφεση που υποβλήθηκε από τη Micorosoft θα εκδικαστεί τον Ιούλιο.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τον Δεκέμβριο του 2022, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Η.Π.Α. ανακοίνωσε την απόφασή της να προσφύγει στα δικαστήρια για να μην επιτραπεί η εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι αν εγκριθεί η συμφωνία, η Microsoft θα μπορεί να λειτουργεί ως δυνάστης έναντι των ανταγωνιστών της στην αγορά των κονσολών για video games, στις υπηρεσίες Xbox Game Pass και PC Game Pass, όπως επίσης και στο cloud gaming. Φέρνει ως παράδειγμα τον τρόπο που ενήργησε η Microsoft όταν εξαγόρασε τη ZeniMax, μητρική της Bethesda Softworks, κάνοντας παιχνίδια όπως το Starfield και το Redfall, αποκλειστικότητες της δικής της πλατφόρμας, παρά τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει έναντι των ευρωπαϊκών αντιμονοπωλιακών αρχών περί του αντιθέτου, λέγοντας μάλιστα ότι δεν είχε κίνητρο να κρατήσει παιχνίδια μακριά από ανταγωνιστικές κονσόλες.

Ένας από τους μεγάλους φόβους της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των Η.Π.Α. είναι ότι σε περίπτωση που επιτραπεί η συγχώνευση, ακόμα και αν η Microsoft δεν μετατρέψει σε δικές της αποκλειστικότητες τα παιχνίδια της Activision Blizzard, όπως το Call of Duty, το Overwatch, το World of Warcraft και το Diablo, θα έχει το κίνητρο να λειτουργήσει βλαπτικά έναντι του ανταγωνισμού, χειραγωγώντας την τιμολόγηση των τίτλων της Activision Blizzard, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα την ποιότητα και το περιεχόμενο των εκδόσεων για ανταγωνιστικές κονσόλες και υπηρεσίες, ενώ το ίδιο ίσως πράξει και με τις ημερομηνίες κυκλοφορίας.

 

Άνευ όρων έγκριση από άλλες χώρες

Υπάρχουν μια σειρά από χώρες που είτε δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε μια αντιπαράθεση, είτε δεν βλέπουν κάτι το ανησυχητικό στις επιδιώξεις της Microsoft για το μέλλον. Οι χώρες που έχουν δώσει την άνευ όρων έγκρισή τους είναι οι: Βραζιλία, Σαουδική Αραβία, Χιλή, Ιαπωνία, Νότια Αφρική, Ουκρανία, Κίνα, Νότια Κορέα και ασφαλώς το μπλοκ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προαναφέρθηκε. Αναμένεται η απόφαση των αρμόδιων επιτροπών της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι καθοριστικοί για το αν θα τεθεί σε ισχύ το μεγαλύτερο deal στη βιομηχανία του gaming. Κάτι που συχνά δεν αναφέρεται, αλλά αποτελεί ένα μεγάλο κίνητρο στην όλη προσπάθεια της Microsoft, είναι πως στο δυναμικό της Activision Blizzard ανήκει η King, δημιουργός της άκρως επιτυχημένης σειράς παιχνιδιών για φορητές συσκευές, Candy Crush.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: PlayStation 5, PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox Series X, Xbox Series S, PC.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη